EVENTYRLIGE ISLAND

8 dagers opplevelsestur 6. - 14. august 2012

Det er duket for en islandstur noe utenom det vanlige.

 

En gruppe islandsinteresserte nordlendinger vil finne ut noe om forbindelsen mellom Hålogaland og Island fra landnåmstiden og fram til i dag. Jeg har fått det ærefulle oppdrag å arrangere turen. Jeg har tidligere arrangert et utall gruppeturer til og rundt Island. Denne turen blir litt spesiell, ikke minst fordi den delvis går utenom den slagne landevei og vi dermed får med oss mer enn vanlige gruppeturer byr på. Underveis besøker vi noen steder som er av spesiell interesse for ”oppdragsgiverne”, og det vil trolig bli holdt et par kåserier om emnet. Dette vil bare berike opplevelsene. Vår islandske guide vil ta seg av den islandske bit av historien.

 

Island er et utrolig spennende reisemål.
Man tror det ikke før man har opplevd det selv!

 

Forutsatt at det blir nok deltakere, arrangeres turen i ovennevnte tidsrom. Flybilletter og hotellrom for 30 personer er bekreftet.  Hotellene utenom Reykjavik er tidligere internatskoler, som brukes som sommerhoteller. Det er ikke bad/toalett på rommet, men varmt og kaldt vann, og toalett ”rett rundt hjørnet”. Det er utmerkede og populære overnattingssteder, og betydelig rimeligere enn rom med bad.

For å holde utgiftene på et anstendig nivå, presenteres turen bare på denne måten:

Mandag 6. august kl. 12:45  

 

Frammøte på Gardermoen. Avreise kl. 14:45 med ankomst Keflavik kl. 15:25. NB! 2 timers tidsforskjell, klokken stilles tilbake. Buss og guide venter, og tar oss med til Den blå Lagune. Deretter kjører vi til et sted - muligens Grindavík (ca. 2.800 innbyggere) -  for en bedre middag før vi kjører til Hótel Barón i Reykjavik (ca. 200.000 innbyggere). Her skal vi bo alle fire nettene under opphold i Reykjavik.

 

 

Tirsdag 7. august ca. kl. 08:00

En spennende dag venter oss. Første stopp er Borgarnes (1.763 innbyggere), der Egill Skallagrimsson regjerte. Underveis dit får vi vår første leksjon i islandsk historie. Guiden ”kan” sin Egill. Hvis ikke hans beretning er nok, fortsetter historien mens vi betrakter Ásmundur Sveinssons skulptur, tilegnet Egill, på Borg. Egill Skallagrimssons saga forteller mye om Hålogaland fordi Egills farbror Þorolf Kveldulfsson arvet store rettigheter i der. Þorolf ble drept av kongens menn, og etter at Skalla-Grímr Kveldulfsson hadde hevnet drapet, kom han på kant med Harald Hårfagre og måtte rømme til Island.

 

Vår første forbindelse med landnåmstiden får vi på Hvanneyri (ca. 300 innbyggere), ikke langt fra Borgarnes. Her bodde Grímur háleyski Þórisson, sønn av Þóri í Hefni. Han var landnåmsmann i Borgarfjörður og fikk landet på sørsiden av fjorden av Skalla-Grimr. Vi får en orientering om Landbruksuniversitetet på stedet.  Så går ferden videre til Reykholt (ca. 100 innbyggere) og Snorri Sturluson (han het faktisk det). Han bodde her til han ble drept natten til 22. september 1241. På Reykholt får vi en guidet omvisning i Snorrastofa med besøk i en ny, flott kirke, og vi besøker Snorris grav og ser på badekulpen hans.

 

Etter Reykholt ser vi på verdens største oppkomme av varmt vatn i Deildartunguhver.

NB! Vi ser tiden an, og hvis mulig, kjører vi et godt stykke inn i landet fra Reykholt og beskuer et betagende naturfenomen. Stedet heter Hraunfossar (Lavafossene). Et utall småfosser kommer rett ut fra bergveggen i en kilometers lengde. Oppe i lia ligger Gilsbakki, der Gunnlaugurs saga stammer fra.

 

Nå blir det en ganske lang kjøretur til vårt hotell Húnavellir. Her finnes både ”heitur pottur” og svømmebasseng, og hotellet er et utmerket sted for samling og mulig ”kulturaften” hvis noen har noe å by på.

 

 

Onsdag 8. august ca. kl. 08:00


Ny dag, nye opplevelser. Vi skal ende dagen et sted ved Ljósavatn, der Þorgeir Ljósvetningagoði, som i år 1000 sto for kristningen av Island, bodde. Men det er et stykke dit. Vi kjører gjennom noen ”byer” (i islandsk målestokk), først Blönduós (ca. 850 innbyggere). Så forlater vi Ringvei 1 rundt Island og begir oss ut i områder hvor fiske er hovednæring.

 

Vi kommer tilbake til hovedveien senere på dagen, men skal først ha med oss noen steder av spesiell interesse. Vi passerer Sauðárkrókur (ca. 2.600 innbyggere) og Hofsós (ca. 200 innbyggere) før vi kommer til Úlfsdalur hvor Úlfur viking bodde på Dalabæ. Han ligger gravlagt i haugen ved elvebredden der han følger med skipstrafikken nå som før. Turen går videre til Siglufjörður, en fiskerlandsby med 1.206 innbyggere. Etter at tunnelene Héðinsfjarðargöng I og II ble åpnet 2. oktober 2010, ble det en sikker og mye kortere helårsforbindelse til Olafsfjörður (824 innbyggere) som er neste fiskerlandsby vi kommer til. Ólafur bekkur Karlsson var sønn av Karl på Bjarkøy. Han ble forvist fra Norge for drapet på Þóri svarta og tok landnåm på Island. Ólafur bodde på gården Kvíabekkur i fjorden som bærer hans navn.

 

Vi skal innom Dalvik (ca. 1.400 innbyggere) før vi setter kursen mot Akureyri (17.754 innbyggere) og videre til vårt hotell. Før Akureyri passerer vi Oxnadal, hvor Þórir þursasprengir tok landnåm. Hans ætt er ikke kjent, men han ble født på Ómð i Hålogaland. Som en følge av at han kom i krangel med den mektige Hákon Grjótgarðsson, ble han nødt til å forlate landet og dra til Island.

 

Vi tar oss bedre tid i Akureyri når vi skal overnatte der senere. Men før vi kommer til hotellet, tar vi en avstikker til Islands nest største skogområde, Vaglaskógur. En fin dag er over, og vi kvelder på Hótel EDDA, Stórutjarnir. (Edda er en kjede med sommerhoteller).

 

Torsdag 9. august ca. kl. 08:00

 

Denne dagen byr på fantastiske opplevelser. Vi skal til det idylliske Mývatn og noen av de store naturopplevelser området byr på. Men vi begynner beskjedent med et stopp ved Góðafoss (Gudenes foss). Den er vakker, og har sin spesielle historie. Ved Mývatn (Myggvatn) er Dimmuborgir (De mørke borgene). Her tar vi en liten spasertur blant utrolige lavaskulpturer.

 

Litt senere kommer vi til Námafjall, med boblende leirpøler i fleng, noe av det de fleste forbinder med Island. Fascinerende og uhyggelig på samme tid. Vi prøver kanskje (hvis tiden tillater det) å kjøre inn i fjellet ved Krafla til et vulkankrater av ”voksen” dimensjon, og vi kan ta en spasertur inn i en ny lavamark (utbrudd 1975-84). Det koker i svovelpøler, og vi kjenner varmen under beina i lavamarken.

 

Neste stopp er Dettifoss, Europas vannrikeste foss. Ásbyrgi, på vei fra Dettifoss mot Tjörnes og Húsavik (2.237 innbyggere), er en hesteskoformet klippe, som etter sigende skal være avtrykket av Sleipners fot. Ásbyrgi er det mest imponerende og villeste juvet i landet (3,5 km langt, 1 km bredt og 100 meter dypt). Men nå kjører vi til Tjörnes, der Máni fra Ómð forliste. Han slo seg til i Máná sammen med sin sønn Ketill og bodde der noen år til de ble fordrevet av Böðólfur Grímsson. De flyttet deretter inn til Húsavik-området hvor også vår ferd går.

 

Garðarr Svavarsson var en svenske som man mener var den første skandinav som bodde på Island, selv om det bare var for en vinter. Under en reise til Hebridene i år 860 for å kreve arv etter sin svigerfar, kom han ut for en storm som brakte skipet til Island. Han seilte rundt Island, og var den første til å konstatere at landmassen var ei øy. Han gikk i land og bygde hus i Skjálfandi (skjelvende), og bodde der om vinteren. Stedet ble senere hetende Húsavik.

 

Fra Húsavik går turen tilbake til Akureyri.  Det jeg vet om severdigheter her er ikke annet enn at kongeparet en gang ble sendt hit og visstnok ble mektig imponert over naturen. I Akureyri bor vi også på et EDDA-hotell. Enten ved ankomst til byen eller før avreise, tar vi en tur i den berømte botaniske hagen og en tur innom den flotte kirken.

 

Fredag 10. august ca. kl. 08:00

 

Reisen går fra Akureyri til Sør-Island. Det er ikke så mange stopp underveis, men noen er det. Det første blir i Varmahlið (ca. 140 innbyggere). Men vi har bedre ting å by på. Et par mil før Blönduós tar vi av fra hovedveien for å kjøre fjellovergangen Kjölur. Det blir en ny opplevelse. Veien er ca. 20 mil lang, med kryssing av elver. Halvveis kommer vi til Hveravellir, der vi byr på bad i et basseng med vann fra varm kilde.

 

Ved enden av fjellovergangen kommer vi til Gullfoss, en av Islands stoltheter, 250 meter bred og 32 meter høy.  10 kilometer lengre sør, på vei mot hotellet, er Geysirområdet med blant annet springkilden Strokkur (betyr smørkjerne). Det blir siste stopp i dag. Hotellet (Edda igjen) ligger ved Laugarvatn, et populært ferie- og utfartssted for islendingene.

 

Lørdag 11. august ca. kl 08:00

 

Siste dag på rundturen. Men ingen dårlig dag. Vi begynner med et besøk i Skálholt (ca. 100 innbyggere), et meget historisk sted. Deretter beveger vi oss inn i Njáls saga og hilser på Gunnar på Liðarende. Man skal være sterk for ikke å bli berørt når guide Karl beretter historien om Gunnar og Njál og konflikten mellom Hallgerðr og Bergtora. En sving nedom Oddi, der Snorri ble oppfostret, og Þingvellir, der verdens første parlament ble opprettet i år 930, hører også med.

 

Fra Lofoten kom Óláfur tvennumbrúni. Han tok hele Skeid mellom Þjorsár og Hvitár til Sandlækjar. Óláfur bodde på Ólafsvellir og det ble sagt at han var ”hamrammur mjög”, dvs. at han kunne skifte ham. Han er gravlagt i Brúnahaugi under Vörðufelli.

 

Etter en dag proppfull med historie, går turen tilbake til Reykjavik der vi igjen overnatter på Hótel Barón. Dersom vi ikke rekker hele dagens program, kan besøket på Þingvellir utsettes til søndag.

 

Søndag 12. august

 

I dag tar vi det rolig med sen frokost og en avslappende guiding i Reykjavik. Vi kjører ut til Bessastaðir, som i en tid var eid av Snorri. Vi håper også på å komme inn i Höfði, huset der Gorbatsjov og Reagan møttes i 1986. Vi får det til, enten i dag eller i morgen, dersom ikke huset er opptatt av andre. Om kvelden middag på den berømte og utrolig flotte restauranten Perlan.

 

Mandag 13. august

 

Program er foreløpig ikke fastlagt. Kanskje noe av dagen bør benyttes til handling og individuelle gjøremål, som f. eks. besøk ved museer, gallerier o l. (Det er meget rimelig for oss å handle på Island.) Men vi tilpasser oss gruppens ønsker.

 

Tirsdag 14. august 

 

Kl. 04:15: Vi står opp og spiser frokost.

Kl. 05:00: Avreise fra hotellet.

Kl. 07:50: Avreise fra Keflavik, ankomst Gardermoen kl. 12:20.

 

 

Kart der den omtrentlige reiseruten er merket med rødt

 

 

Litt om den kombinerte sjåføren/guiden

 

Han heter Karl Jónsson, er utdannet spesiallærer i Norge og har virket som lærer i Norge i to år. Han kjenner sitt lands historie og folk som få andre, og har en eminent måte å formidle sitt budskap på. I passende porsjoner doserer han mens vi fascineres av historiene. Ikke uten grunn er våre reiser betegnet som en sammenhengende natur-, kultur- og historieopplevelse. NB! I tillegg til Karl må vi regne med noe ”eksperthjelp” av folk som kan noe om det spesielle formålet med turen.

 

 

 

 

 

Så noen praktiske opplysninger

Hvis nok deltakere, og etter dagens kronekurs, vil reisen koste kr. 12.500,- basert på innkvartering i dobbeltrom og med utgangspunkt på Gardermoen.  Tillegg for enkeltrom ca. kr. 2.030,-. Det eneste som ikke er inkludert er formiddagsmat, anslått til ca. NOK 80 - 90,- pr. dag. Drikke er heller ikke inkludert. Middag: Variert treretters med kaffe (på Perlan trolig toretters).

 

1.      Påmeldingsfrist: Innen 1. juli, men helst så tidlig som mulig.  Oppgi navn, fødselsdato, telefonnummer, adresse og eventuell e-postadresse, samt eventuelt ønske om enerom. Påmelding skjer til meg, men i tidsrommet 22. mars – 8. april er jeg bortreist og påmelding skjer da til tore.ruud@elgsnes.no eller tlf. 952 85 414.

 

2.      Tidlig i juli vil deltakerne få tilsendt all nødvendig informasjon om reisen.

 

3.      Ca. 10. juli: Reisen betales. Nærmere opplysning om dette gis når info sendes.

 

VIKTIG: Reisen kunngjøres ikke på annen måte enn gjennom ”jungeltelegrafen”. Fortell derfor dine venner og bekjente om den, eller henvis dem til meg, så sender jeg programmet. Ønskes nærmere opplysninger, er det bare hyggelig om noen ringer meg.

 

Arrangør/reiseleder:

ALV RIISE

Haldensvingen 27, 1387 Asker

Tlf.: 66 78 13 10 / 980 66 652

E-post: alvriise@tele2.no

 

I samarbeid med:

 

ASBJØRN LEONHARD HANSEN

Finnjord, 9303 Silsand

Tlf.: 77 84 46 24 / 951 56 206

E-post: simhans@online.no

Nettside: www.hulderfe.no

 

TORE RUUD

Elgsnes, 9402 Harstad

Tlf.: 77 06 03 32  / 952 85 414

E-post: tore.ruud@elgsnes.no

Nettside: www.elgsnes.no