Det er på tide å få ut båten i godværet. Men først må løs bunnsmurning fjernes, så må det flekkes på med grunning, og til sist må det et nytt lag bunnsmurning til før båten er klar for sjøsetting. Her er det Tore som svinger kosten.

(30.04.2002)


Etter noen fantastisk fine og varme dager begynner bjørkelauvet å springe ut på de varmeste og luneste plassene. Bildet til høyre er tatt i dag i Lauvholla. I gammel tid var bjørka en viktig kalenderplante. Når bjørkelauvet var stort som museører, var tiden inne til å så kornet eller slippe husdyra på beite.

(29.04.2002)


Før det ble vanlig med armbåndsur, var det solas stilling på himmelen som fortalte hva klokka var. Durmålstuva, Middagstinden og Nonshågen er stedsnavn som minner om denne tiden. Når sola stod i Roksdalen på Andøya slik som på bildet, var klokka åtte om kvelden. Men det var før det ble innført sommertid.

(28.04.2002)


Myrull gjør mest av seg når den dekker myrene med sine hvite dusker. Men ser man nærmere etter nå tidlig på våren, er myrulla ganske fin også i blomstringsfasen - selv om den langt fra er så prangende som senere på sommeren.

(27.04.2002)


Selv skifter som ligger et godt stykke fra sjøen begynner å grønnes. Skiftene som vises på bildet er fra venstre Stormyra, Storhågmyra, Bubergsletta og Litjebakkan. I bakgrunnen sees Toppsundet og fjellet Toppen på Grytøya.

(26.04.2002)


I dag er det 11 plussgrader i skyggen, og markene begynner å grønnes. Det skjer mer enn 14 dager tidligere enn normalt og nesten en måned tidligere enn i fjor. Men så var det ikke mer enn 7 centimeter tele i vinter mens den var 83 centimeter dyp året før.

(25.04.2002)


Både knopper og rakler på bjørka står klar til å springe ut bare det blir litt sol og varme. Her på Elgsnes vokser bare vanlig bjørk som er gjengitt på bildet og dvergbjørk. Lavlandsbjørka er ikke så vanlig her nord, og spesielt ikke på kysten hvor det er mye vindslit.

(24.04.2002)


Det begynner å nærme seg hekketid for stormåsen, og patruljering av reviret blir derfor viktig. Stormåse er et fellesnavn for gråmåse og svartbak. Et annet mindre kjent lokalnavn er gullik som åpenbart er nært beslektet med det engelske navnet gull.

(23.04.2002)


Fra en kvigkalv blir født, går det to år før den er blitt til ei ku med melk. Rekrutteringen av nye kyr til buskapen er en betydelig kostnad. Det er derfor lite hyggelig å oppdage at ei kvige som kalver bare har melk i to av fire spener. Heldigvis er det ikke så ofte det skjer, men i dag måtte vi sende ei slik ungku til slakteriet.

(22.04.2002)


Så er det slutt på godværet for denne gangen. Sørvest kuling og regnbyger har gjort det langt mindre trivelig å dra på søndagstur hit til Elgsnes i dag enn for en uke siden. Men den stadige skiftingen i været er jo normalsituasjonen her nord, og det som gjør landsdelen så fasinerende.

(21.04.2002)


Høymugla er omtalt tidligere. Hundekjeksen er et annet ugras som starter veksten før kulturplantene. Den er mindre brysom i enga enn høymugla, men langs alle kantene kan den være vanskelig å bli kvitt. Dette skyldes at den ikke bare formerer seg med frø, men også via knopper på rothalsen. Som barn så man mer positivt på hundekjeksen fordi stengelen kunne brukes til blåserør.

(20.04.2002)


Nattlyset på denne tiden av året er helt spesielt. Det er ikke lenger helt natt, og det er litt for tidlig til at det er skikkelig lyst. Når havet i tillegg ligger speilblankt, blir det nesten en trolsk stemning.

(19.04.2002)


For mindre enn hundre år siden var begrepet vårknipe en meget følbar realitet. Vinterfôret var på det nærmeste oppbrukt, og markene hadde ennå ikke begynt å grønnes. I denne perioden brukte man nødfôr som løyping, dvs. kokt fiskeavfall, og ikke minst tang og tare. I dag er problemet å få tømt siloen tidsnok, så tang og tare får være i fred.

(18.04.2002)


De siste dagenes finvær har ført til at også planter som finnes naturlig her nord har begynt å vokse. Hestehoven har stått i knopp lenge, men kalde netter og skyggefull vokseplass har gjort at blomsten ikke har sprunget helt ut før nå.

(17.04.2002)


I ettermiddag lå Toppsundet blikk stille. Grytlandsfjellene til høyre speiler seg i sjøen, til vestre stikker Elgsnes ut og i bakgrunnen skimtes Andøya. Bildet gir bare et lite utsnitt av den fantastiske naturen som åpner seg når man kommer over Aunfjellet. Likevel bør det være en spore til å besøke området.

(16.04.2002)


Blåveisen blomstrer. Den vokser ikke vilt her på Elgsnes, men er innført som prydvekst. Planten forekommer naturlig nord til Salten, frøene spres med maur og den er avhengig av nærings- og kalkrik jord. Her på Elgsnes er det stort sett bare sure bergarter. Det bør derfor ikke være stor fare for at blåveisen skal spre seg fra hagen der den vokser i dag.

(15.04.2002)


Et nydelig søndagsvær med stor tilstrømming av folk hit til Elgsnes. Noen prøver fiskelykken fra svabergene på vestsiden av halvøya, mens andre har grillparty på stranda som på bildet. Fem plussgrader i skyggen innbyr ikke til det helt store badelivet, så de som vasset i dag hadde derfor støvler på.

(14.04.2002)


Måsegrønske er den algen som vokser høyest opp i sprøytsonen. Den er fugleskittelskende og vokser naturlig nok der sjøfuglen pleier å sitte. Selv om algen er ganske dekorativ, bør man være forsiktig når man går på sleipe svaberg. Det er fort gjort å gli, og da kan det bli både ubehagelig og farlig, særlig dersom det er uvær og flo sjø.

(13.04.2002)


I går var det nymåne, så forskjellen mellom flo og fjære er relativt stor. Differansen er imidlertid mindre enn for to uker siden da forskjellen mellom høyeste og laveste vannstand var hele 2,5 meter. Men det var i påsken, og langfredagsfjære er et etablert begrep for storfjære.

(12.04.2002)


Og så kom tilbakeslaget. Sørvest vind og snø. Snøflakene vises som utydelige hvite striper på bildet.Men denne snøen blir ikke liggende. Den tiner straks den lander, og bidrar snarere til å påskynde enn forsinke smeltingen. Men fortsatt ligger det en god del snø oppover i utmarka. Før denne er tint, vil vi ikke få skikkelig varme.

(11.04.2002)


Karin Boye:
Ja
visst gör det ont när knoppar brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer och det som stänger.

(10.04.2002)


Det begynner å våres. På mesteparten av jordene er snøen gått, bare skavlene ligger igjen. Gjenlegget fra i fjor har fortsatt et grønnskjær. Telen er borte. Og bare det blir litt høyere temperatur, begynner plantene å vokse.

(09.04.2002)


Her på Elgsnes er det plantet en god del gran fra 1950-tallet og fram til i dag. Bjørka som avvirkes i den forbindelse, blir enten solgt som sponplatevirke eller produsert til ved. Lønnsomheten i dette er heller svak i et kortsiktig perspektiv, men slik virksomhet skaper sysselsetting og bygger på lengre sikt opp verdier i form av barskog.

(08.04.2002)


Bildet til høyre viser hvordan det ser ut rundt snø- og telemåleren i dag. Det er helt bart, og grafen over viser også at telen er gått. Så det er mulig det blir en tidlig vår. Men etter at bildet var tatt, har det begynt å snø igjen...

(07.04.2002)


Det er tid for å produsere veden som skal selges til høsten. Derfor kjører Roy hjem den bjørka som er avvirket i løpet av vinteren. Tømmerhengeren er et effektivt hjelpemiddel som gjør at arbeidet går fort og greit unna.

(06.04.2002)


Et ordtak sier at ukrutt forgår ikke så lett. Det gjelder i aller høyeste grad høymugla eller høymola som den kalles lengre sør i landet. Ved hjelp av opplagsnæring i pålerota skaffer den seg et forsprang på den andre planteveksten. Fargen på bladene tyder imidlertid på at selv høymugla synes det er i kaldeste laget ennå.

(05.04.2002)


Bildet viser en heksekost. I gammel tid trodde man at heksekostene var de beste ridekostene når heksene skulle i møte med djevelen. I dag vet vi at denne misdannelsen hos bjørk skyldes soppen Taphrina betulina.

(04.04.2002)


Røyskatten føler seg litt mer usikker på denne tiden av året. Med sin hvite vinterpels vises den veldig tydelig når den beveger seg på barmark. Ikke så rart da at den har det travelt med å komme seg i skjul, noe bevegelsesuskarpheten viser.

(03.04.2002)


I går kveld tuslet denne reven rett forbi kjøkkenvinduet. Den var på vei ned til stranda på leting etter eventuelle godbiter som turistene hadde etterlatt. Men den ble ikke lenge nede i fjæra, så grillsesongen har tydeligvis ikke startet ennå.

(02.04.2002)


En av turistene prøvde fluestanga på Vågen. Fiske med flue i grunt sjøvann på ei sandstrand virker som en aprilspøk for oss innfødte, men vedkommende hadde faktisk tenkt å få sjø-ørret, noe han selvsagt ikke lyktes med.

(01.04.2002)


Endelig kom påskeværet med fem plussgrader og sol fra skyfri himmel. Etter mye regn i det siste er imidlertid ikke skiføret noe å skryte av, så mange har i stedet benyttet dagen til en tur hit ut til Elgsnes.

(01.04.2002)