Kveldene blir stadig lenger. Nå går sola ned først ved 22-tiden. Som regel ligger det på denne tiden skyer ute i havet som gjør at horisonten ikke er klar. Fargespillet blir ikke mindre vakkert av den grunn.

(30.04.2003)


Parforholdene er etablert blant måsene, og man er klar for egglegging. Nå er det bare litt høyere temperatur som skal til. Måsegg har vært sett på som en delikatesse. Imidlertid har forurensningen lengre sør i verden innhentet oss, med urovekkende høye verdier av PCB og dioksin i måseggene som resultat.

(29.04.2003)


Rabarbra er en hardfør plante. Til tross for de lave temperaturene har den begynt å vokse. En gang i tiden var det stor stas når man kunne spise årets første rabarbrasuppe. I dag vokser rabarbra nærmest som ugras i hager og ved husvegger.

(28.04.2003)


Bildet til høyre kan nesten minne om et satelittfoto fra en annen klode. Imidlertid er motivet fra det mikrokosmos som fjæra er om man gir seg tid til å se etter. Kjeglene er ikke vulkankratere, men steinrur.

(27.04.2003)


Knivskjellet er ikke lett å få øye på mens det er i live ettersom det sitter nede i sanden og som regel godt under største lavvann. I andre land brukes skjellet som mat, mens det i Nord-Norge trolig er best kjent for å ha gitt navn til Knivskjelodden som ligger vest for Nordkapp og er det nordligste punktet i tilknytning til det norske fastlandet.

(26.04.2003)


Enda en nydelig dag. Men temperaturen er fortsatt så lav at grasveksten har stoppet opp. Det er forøvrig bare en fordel, for mye varme på denne tiden gir glissen eng og lite fôr.

(25.04.2003)


Selv om det bare er et par plussgrader, er det et fantastisk fint vær. Sola skinner fra en nesten skyfri himmel, og mens det er en lett gråe på havet nær land, er det stavstille lengre ute på Andfjorden.

(24.04.2003)


Det har fortsatt å snø i dag, men innimellom har sola kommet fram og tint godt. Bildet viser hvordan snøen ligger til fjæra på sørsiden av Grytøya mens det er helt snøbart her på gården. Så det betyr nok mye for lokalklimaet at Elgsneshalvøya ligger ut mot Andfjorden og er omgitt av hav på tre sider.

(23.04.2003)


Og så kom snøværet. Egentlig ikke så underlig på denne tiden av året, selv når våren kommer tidlig. Vi som bor ved bredden av Nordishavet, er vant til raske endringer i vær og temperatur. Og fortsatt er det lenge til høysommer.

(22.04.2003)


Telen forsvant i midten av forrige uke, og med temperaturer opp mot 15 grader, tok det ikke lang tid før markene begynte å grønnes. Dette er omtrent likt med fjoråret, da våren kom eksepsjonelt tidlig. En kaldfront har nå passert, og det er meldt snøvær. Så også reinkalvria kommer tidlig i år.

(21.04.2003)


"Navigare necesse est, vivere non est necesse" skal Gnaeus Pompeius i følge Plutark ha sagt for å få mannskapet til å legge fra land under en kraftig storm. Fortsatt er det sjøens lov at skipene må seile - uansett. Så selv på første påskedag går frakteskutene nord og sør langs kysten.

(20.04.2003)


I dag var en grågåsplog på vei nordover. Et par gav seg igjen, men ble forstyrret av folk. Så på bildet er de i ferd med å ta av for å finne roligere beitemarker. Og bra er det, for som oftest begynner gåseplagen i det små. Det er nemlig utrolig hva en grågåsflokk kan ete opp på kort tid, og ekskrementene gjør det som måtte være igjen lite egnet som dyrefôr.

(19.04.2003)


Påskedag faller bestandig på første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Dette sammen med høytrykk og jordas avstand til sola, fører som regel til storfjære i påsken. Områder som vanligvis er under vann, blir tørrlagt og gir grunnlag for interessante oppdagelsesferder både for barn og voksne.

(18.04.2002)


Det er et nydelig vær med sol fra skyfri himmel, vindstille og 11 grader i skyggen. I solveggen er det betydelig varmere. Det har gjort at humla, eller mushumla som vi sier på nordnorsk, har fått fart på seg. Til nå er det bare krokus, blåveis og hestehov som har blomstret. Disse blir dermed desto flittigere besøkt.

(17.04.2003)


Denne kua kalvet i går formiddag. På ettermiddagen ble den behandlet for melkefeber, og i dag på nytt for melkefeber og børframfall. Nå spørs det bare om vi får den på beina igjen.

(16.04.2003)


I dag er det skikkelig gråvær med regn og vind. Ingen ting er bedre for å få snøen til å forsvinne. Selv om innmarka stort sett er bar, blir det ikke skikkelige temperaturer før snøen er tint også oppe i utmarka. Snøsmelting krever nemlig ganske mye energi, som dermed ikke blir omgjort til varme.

(15.04.2003)


Plenen foran huset begynner å bli grønn selv om ikke all snøen har gått ennå. Og skogen har begynt å få et tydelig brunskjær. Bekkene klukker, og stadig faller nye toner inn i fuglekoret. Ingen tvil om at våren er her!

(14.04.2003)


På denne tiden av året er kveldene som vakrest når det er klarvær og havblikk. Så skiftende kan været være her nord: Den ene uken full vinter, og den neste med dagtemperaturer rundt 10 grader og kvelder som på bildet til høyre. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(13.04.2003)


En fin dag med sol fra skyfri himmel og landvind. Det meste av snøen som kom for en uke siden er tint vekk. Bare der snødybden var størst, ligger det fortsatt fonner. Uværet forrige uke kalles påskeria. I følge folketradisjonen skal det gjenstå to uværsperioder i vår, reinkalvria rundt 1. mai og pinseria. Så spørs det om været nå til dags følger gammel skikk.

(12.04.2003)


Blåveisen står i blomst etter et par dager med temperaturer helt oppe i 10 grader Celsius. Den kalles også blåsymre. Symre er trolig avledet av sumar, så sammenhengen antas å være at denne planten innvarsler sommeren. Men da skal den vel vokse i utmarka og ikke i en hage som på bildet.

(11.04.2003)


Et nydelig vær med sol og stille sjø. Men fortsatt ligger det snø igjen, selv i Rateneset som stikker ut i havet. Og ennå skal det renne mye vann i havet før snøen er borte i Grytlandsfjllene i bakgrunnen på bildet.

(10.04.2003)


På østsiden av Rateneset står en rusten pullert oppe i bratte berget. I dag synes plasseringen noe umotivert, men en gang var ikke bare handelsstedets brygge her, men også ei kai der relativt store båter kunne legge til. Faktisk var det nettopp på dette stedet at den første kaia i Trondenes ble bygd.

(09.04.2003)


Til tross for at landskapet fortsatt er vinterlig, begynner sjøfuglene å få vårfornemmelser. Det innebærer at flokkene splittes opp, og hvert enkelt par begynner å lete etter laglige steder hvor de kan bygge reir. Bildet viser et siland-par som holder til på Vågen.

(08.04.2003)


Endelig ble det finvær igjen. I dag er det den rene påskestemningen. Men det er vel for mye forlangt at dette været holder til over påske. Med nymåne 1. april må vi nok vente oss fortsatt skiftende vær, ihvertfall fram til månen er full den 16.

(07.04.2003)


Et par surfere var her i dag på jakt etter bølger, men de var nok en dag for sent ute. For selv om det fortsatt går en og annen snøbyge, så har vinden spaknet. Kulingen kan heller ikke ha vært særlig sterk ute i havet, for det er ikke dønning - noe det ville ha vært om havbåra hadde kommet inn.

(06.04.2003)


Midt på dagen var det såpass dol (uttales dåll) mellom elingene at det var mulig å ta bildet til høyre. Et dol kan være en åpning i skylaget eller som her et opphold mellom byger. Men stort sett er været også i dag som bildet fra i går viser.

(05.04.2003)


Det er ikke slutt på vinteren ennå. I dag har det snødd og blåst slik at det nesten ikke har vært sikt. På godt nordnorsk sier vi ikke "byge", men snyeling og snykov. Det blir for tamt å snakke om byger når det snør horisontalt!

(04.04.2003)


Noen gløtt i skydekket fikk sola til å skinne på Grytlandsfjellene. En stripe med blå himmel i tillegg gjorde dette til et aktuelt motiv. Men det tok ikke lange stunden før det begynte å snø igjen.

(03.04.2003)


Selv om det ikke er så vårlig i øyeblikket, har rogna gjort knoppene klare slik at bladene kan springe ut straks det blir mulighet for det. Det spesielle med våren her nord er at den er så kort. Og jo senere den kommer, dess kortere blir den. Det har derfor hendt at vi har gått fra vinter til sommer i løpet av tre dager.

(02.04.2003)


I forgrunnen på bildet sees Rateneset - av rat som betyr skrot, skrammel. Altså et område uten stor verdi. På andre siden av sundet ligger Grøtavær. Første leddet i navnet kommer av grjot som betyr stein, så egentlig betyr dette navnet Steinvær. Tydeligvis var man i gammel tid dyktige til å finne treffende stedsnavn!

(01.04.2003)