Selv om temperaturen har sunket de to siste dagene, har langvarig godvær gjort at rogna begynner å grønnes. Ikke bare folder bladene seg ut, men også blomsterknoppene kommer til syne.

(30.04.2004)


I dag ble båten satt på havet, så det ble ferskfisk til middag. Selv med reduserte fiskebestander gjelder det gamle ordtaket om at når båten går, så går gryta. Og måsen får sloget slik det alltid har vært - inntil "utkast" ble et begrep i fiskerinæringen.

(29.04.2004)


Da Edvard Ruud senior i 1881 kjøpte halve eiendommen som hørte til handelsstedet, fulgte notnaustet med. Det ble flyttet fra Raten og gjenoppført like ved Gårdsbekken. Her stod det i mer enn hundre år. I dag var Harry på Høgda her og fylte igjen nausttomta, som de senere år har ligget som en besværlig holme i enga.

(28.04.2004)


I dag var folk fra Hålogaland Kraft her og skiftet en stolpe. De skal også rive en kraftlinje som ble satt opp på begynnelsen av 1960-tallet for å forsyne radarstasjonen på Nonshågen med strøm. Dermed blir vi kvitt to stolper på innmarka, men får til gjengjeld en bardun inn i enga.

(27.04.2004)


Ved halvtotiden i natt var det stille hav og en spektakulær farge på nordhimmelen. Tilfeldigvis kom en fraktebåt fra Andfjorden og stevnet inn Toppsundet. Den bidro til å skape dybde i stemningsbildet til høyre.

(26.04.2004)


For en del år tilbake var det ikke hestehov her på Elgsnes, men nå finnes den rundt husene på Storbakkan. Den vokser fortsatt ikke på de gunstigste plassene, så derfor står den i blomst først nå.

(25.04.2004)


Denne kvigkalven ble født sist natt. Kua var ikke "utgått" som vi sier, så det var ingen som tok imot kalven. I kveld fikk vi i tillegg en stor oksekalv, men det var bare en dag før antatt kalvingstidspunkt.

(24.04.2004)


Finneviksletta ble lagt igjen i august i fjor, såkalt tidlig høstsåing. Overvintringen ser så langt ut til å ha vært tilfredsstillende, og markestykket på 12 dekar er alt grønt.

(23.04.2004)


Sola går nå ned bak Andøyfjellene cirka klokka 21. En måned etter vårjevndøgn begynner nettene å bli lyse, men så er det jo mindre enn en måned til vi skal se midnattsola.

(22.04.2004)


Denne delen av Stormyra bestod for noen år siden av torvdammer og sumpmyr. Med spesialmaskiner ble myra kanalisert og profilert. Den ble ikke tørr nok med det, og måtte derfor grøftes i tillegg. I fjor ble det sådd gjenlegg her, så i år venter vi skikkelig grasavling for første gang.

(21.04.2004)


Helt nede i strandkanten, eller flomålet som vi sier, begynner det også å grønnes. Det er strandrugen som allerede har satt lange skudd.

(20.04.2004)


Godværet fortsetter, og nå begynner det å komme grønnskjær i plenen rundt huset. Det er fint at det våres, men ulempen er at det blir plenklipping om ikke så lenge.

(19.04.2004)


Når påsken er over, er det ikke lenger like stor stas med å dra på fjellet. På denne tiden kommer folk fra Harstad hit ut for å nyte vårværet. Noen fisker fra bergene, mens ungene er mer opptatt av å leke nede i sandfjæra. Uansett blir snuplassen ganske fort fylt med biler.

(18.04.2004)


Timoteien begynner så smått å sette grønne skudd. Men stubben fra i fjor gjør at enga ennå ser gul ut. Fortsetter det på denne måten, må trolig handelsgjødsla spres om ikke lenge. Og da blir det tidlig slåttonn!

(17.04.2004)


Dagen kalles Magnusmesse eller Tredje dag sommer. I sørnorsk tradisjon kunne man nå starte med jordarbeiding. Her på Elgsnes var dette utenkelig bare for få år siden. Ofte lå det fortsatt mye snø. I dag derimot er innmarka bar og telefri, og sandjorda er i ferd med å tørke opp.

(16.04.2004)


Overskyet vær er det som skal til for å få fart på våren. Klarvær nattestid fører til strålingsfrost, og hele formiddagen går med til å tine det som har frosset foregående natt.

(15.04.2004)


14. april ble kalt sommermålsdag eller første sommerdag. Vinterhalvåret var slutt og primstaven måtte snus til sommersiden. Slik været var denne dagen, skulle det også bli til sommeren. Så dermed får vi en sommer med litt sol, litt regn og litt overskyet oppholdsvær.

(14.04.2004)


Det var blitt fordypning i skinnebanen til fôrvogna; og ettersom vi ikke har sveiseapparat som går på 10 ampère sikringer på gården, måtte det hentes hjelp utenfra til å reparere. På bildet er Harry på Høgda i ferd med å legge sveis i skinna.

(13.04.2004)


Vinden har dreid på sørvest, og med det kommer mildvær og snøsmelting. Det kan sikkert komme flere snøbyger, men uansett blir ikke aprilsnøen liggende lenge.

(12.04.2004)


Litt bedre vær er det blitt, men fortsatt snør det innimellom. Og solskinn er det heller sparsomt med. Så det var nok i begynnelsen av uka at man skulle dratt på fjelltur!

(11.04.2004)


Nei, slutt på vinteren var det nok ikke. I dag snødde det "luggesola" som er et lokalt uttrykk for for store snøflak. Selv uten vind ble det dårlig sikt i bygene - slik bildet også viser.

(10.04.2004)


I kveld kom bulkbilen med kraftfôr. Med de store avstandene vi har her i Nord-Norge, må disse spesialbilene gå nærmest kontinuerlig for at ikke fraktkostnadene for oss bønder skal bli for høye. Det betyr samtidig at sjåførene må kjøre også i påskehelga.

(09.04.2004)


Og dermed var det slutt på drømmepåsken. Finværet er avløst av gråvær, sønnavind og regn. Og barometeret fortsetter å falle. Det positive er at nettopp slikt vær får fart på snøsmeltingen.

(08.04.2004)


Blåveisen begynte å springe ut for en uke siden, og står nå i full blomst. Alle vårtegn kommer tidligere enn det som var vanlig for bare få år siden, noe som synes å ha blitt en trend. Og fortsatt er det noen som benekter at det skjer en global oppvarming!

(07.04.2004)


Enda en varm og solfylt dag med speilblankt hav. Bildet viser Aun-gårdene nærmest og Grytøya i bakgrunnen til høyre. Odden som stikker ut fra venstre billedkant er Elgsnes. Helt bakerst i bildet skimtes Andøya gjennom disen.

(06.04.2004)


Bildet viser fra venstre fjøset, våningshuset og sjøbua tilhørende bnr. 4. Dette bruket oppstod som en følge av at Hans Wang (1750 - 1824) giftet seg for andre gang med den 41 år yngre Anne Pedersdatter. Da han døde, fikk hun en jordepart på 0,47 mark som enkekår. Les mer om denne perioden her.

(05.04.2004)


Sola går ned ved 20-tiden. Det er nå i april at vi får de vakre solnedgangene med rød himmel over Andøya og stille hav slik det kan være på denne tiden av året.

(04.04.2004)


For vel en uke siden hadde vi bilde av krokus i knopp. I det været vi nå har, med sol fra skyfri himmel og vindstille, kommer dagtemperaturen i solveggen fort opp i minst 15 grader. Det er derfor ikke rart at krokusen nå står i fullt flor.

(03.04.2004)


I dag har det vært et alldeles nydelig påskevær. Det er ikke snø igjen nede på innmarka, men drar man på fjellet, er det sikkert fine forhold. Dersom været holder seg, blir det kanskje skigåing litt senere i påsken.

(02.04.2004)


Dette er ingen aprilspøk! Nå blomstrer også blåveisen, om enn litt forsiktig i første omgang. Den vokser ikke vill her, men er fraktet hit for å brukes som hageblomst.

(01.04.2004)