I dag er det 9 plussgrader, og det har vært en god del biler her i løpet av dagen. Ei campingvogn og en campingbil er også kommet, så kanskje turisttrafikken begynner ekstra tidlig i år?

(30.04.2005)


En ny finværsdag med sol fra skyfri himmel. Men fortsatt ligger det mye snø oppe i marka, så vinden er ganske kjølig selv om den kommer fra sørøst.

(29.04.2005)


Etter at vi de fire siste årene ikke har hatt hund på gården, er reven blitt mer og mer uredd. Men denne reven er nesten for tam å regne. Den lusker mellom husene på lyse dagen, og lunter bare unna når det kommer folk.

(28.04.2005)


I sørhellinga på Durmålstuva er enga begynt å bli grønn. Fortsatt er det for tidlig å snakke om grasvekst, men fortsetter det på denne måten, må snart handelsgjødsla ut.

(27.04.2005)


Det er ikke bare blåveis og krokus som står i blomst nå. Også hestehoven har sprunget ut der det er litt livd for nordavinden. De siste dagene har det forøvrig ikke vært kald nordavind, noe som gir umiddelbar respons på planteveksten.

(26.04.2005)


I går var telen forsvunnet fra myra nedenfor fjøset. Jordene grønnes, og blåveisen står i fullt flor. Joda, nå er det tydelig at våren er her.

(25.04.2005)


Hver tredje dag er melketankbilen her og henter melka, uavhengig av om det er helg eller virkedag. Nå tar vi dette som en selvfølge, men det er bare cirka 35 år siden melka ble rodd ut i småbåt til Grytlandsferga som kom innom tre ganger i uka.

(24.04.2005)


Vinden har snudd på sørvest, og det merkes straks på temperaturen. Nå begynner det såvidt å grønnes i bakkene. Men i havet har våren startet forlengst. Snøsmeltingen tilførte næringssalter, og med lange lyse dager er algeproduksjonen i full gang.

(23.04.2005)


Karin Boye:
Ja
visst gör det ont när knoppar brister. Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan
bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern.
Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister,
ont för det som växer och det som stänger.

(22.04.2005)


Det har vært solskinn det meste av dagen, men det er likevel ganske hustrig ute fordi den kalde nordavinden fortsatt blåser.

(21.04.2005)


Sandstranda ligger fin og innbydende, det er bare sol og 25 grader som mangler. Selv midtsommers er det ikke mange dagene med varme nok til å lokke store skarer hit ut - og like greit kan det også være.

(20.04.2005)


Jordene er snøbare, og telen er i ferd med å forsvinne. Det gjør ikke noe at temperaturen bare så vidt er over frysepunktet, for varme på denne tiden pleier som regel å straffe seg senere på våren.

(19.04.2005)


I dag slo nordavinden inn som et kaldt gufs. Ikke så uvanlig på denne tiden av året, men likevel en stor overgang fra gårdagens godvær. Fortsatt er det litt tidlig til at det er reinkalvria som er i emning, så vi får håpe at det ikke kommer snø i denne omgang.

(18.04.2005)


Sola er kommet så høyt på himmelen at den går ned bak Andøya. Fra nå av blir det mange fine solnedganger fram til midnattsolperioden starter.

(17.04.2005)


Dagen startet med overskyet vær, men etter hvert klarnet det opp; og utpå ettermiddagen skinte sola fra nærmest skyfri himmel. En kald nordavind legger imidlertid en viss demper på vårfornemmelsene.

(16.04.2005)


Elgen har beitet flittig på prydbuskene rundt hytta i Marilund. Som bildet viser har den lagt igjen gjødsel som takk for måltidet.

(15.04.2005)


Steinen på bildet er tydeligvis dannet ved at minst to forskjellige steinsorter er smeltet sammen. Senere har sjøvannet tært på overflaten og skapt gropene i steinen.

(14.04.2005)


Det spirer og gror i solhellingene. Men det er ikke alltid lett å identifisere plantene på dette stadiet. Denne har pigger på bladene som forsvar mot å bli beitet. Kan det være kvassdå eller nesle? Er det noen lesere som vet svaret?

(13.04.2005)


Det har gått langsomt med snøsmeltingen i det siste. Dette skyldes at temperaturen har vært lav, og til dels under frysepunktet. Selv om det er bar mark i lavlandet, ligger det fortsatt mye snø når man kommer et stykke høyere. Før vi er kvitt denne snøen, vil ikke temperaturen stige vesentlig.

(12.04.2005)


Det er alltid noe spesielt med årets første blåveis. Selv om den vokser i hagen på Storbakkan, godt skjermet for nordavinden, er den et sikkert tegn på at nå er det vår.

(11.04.2005)


2. juli i fjor hadde vi et bilde fra Landkonvika som viste tagging på svabergene. Dette svineriet har nå grepet om seg. Når folk utenfra får bruke dette området som grenser til innmark, må vi kunne forlange at de avstår fra den slags pøbelopptreden som bildet viser!

(10.04.2005)


Krokusen har stått i knopp i et par uker, men det kalde været har gjort at blomstene ikke har åpnet seg. Nå har kronbladene foldet seg litt mer ut, men fortsatt er ingen humler å se. Så bestøvning blir det vel ennå en stund til.

(09.04.2005)


Høymugla er et leit ugras, og som de fleste ugras er den også svært hardfør. Den har ei stor pålerot med mye opplagsnæring, så den kan starte å vokse før assimilasjonen er kommet skikkelig i gang. Dermed får den et forsprang på andre vekster, og er i stand til å dominere på voksestedet.

(08.04.2005)


Drensgrøftene er viktige for å få rask opptørking av jordene om våren. Samlegrøften på bildet virker slik den skal, og transporterer mangfoldige tusen liter vann bort fra dette jordet hvert døgn.

(07.04.2005)


Gåsungene har sprunget ut, så naturen er i rute. At de ikke var helt ferdige til påske, skyldes at påsken var særlig tidlig i år.

(06.04.2005)


I dag har vi sendt fire kyr til Gilde-slakteriet. Like mange kviger ble satt på bås. Appetittfôringsvogna ble programmert slik at den gradvis trapper opp kraftfôret til disse kvigene som ventes å kalve om cirka tre uker.

(05.04.2005)


Med 12 grader i skyggen ble dette den første vårdagen. Men det er vanskelig å forestille seg at våren virkelig kommer i begynnelsen av april, så vi er mentalt forberedt på at nysnøen fortsatt kan legge seg helt ned til fjæra.

(04.04.2005)


Snøsmeltingen fortsetter, og nå er det helt bart på jordene ned mot Vågen. Telen begynner å tine både ovenfra og nedenfra, så om ikke lenge vil jordene begynne å tørke. Men av erfaring vet vi at det vil komme tilbakeslag, om ikke annet så har vi reinkalvria ved neste månedsskifte.

(03.04.2005)


Etter at fiskeindustrien begynte å ta vare også på innvollene, har måsen måttet se seg om etter annen mat. Jorda er nå mettet med vann, og marken kommer opp til overflaten hvor den er et lett bytte. På bildet har fotografen kommet litt for nær slik at måsen har tatt til vingene.

(02.04.2005)


Markene er nå så og si snøfrie. Bare der det har vært skavler, ligger det fortsatt noen snøflekker. På andre siden av Kvæfjorden må det ha falt mye mer snø, for der ligger snøen fortsatt helt ned til havet. Bildet viser huset og sjøbua på bnr. 4. Fjellene i bakgrunnen er Kvæfjordalpene på vestsiden av Kvæfjorden.

(01.04.2005)