Temperaturen er fortsatt for lav til at grasveksten har kommet i gang. Bare gjenlegget nede på Oppsettåkeren er grønt. Bildet viser Storbakkan der enga fortsatt er gulgrå. Men telen er borte, og opptørkingen har begynt, så det skal ikke mye varme til før enga grønnes.

(30.04.2007)


Dagens bilde er tatt med teleobjektiv fra Nonsågen. I dette perspektivet ser det ut som husene på Storbakkan, Ebergplassen og Raten ligger nærmest i en klynge. I realiteten er det cirka 400 meter mellom Storbakkan og Raten.

(29.04.2007)


Vinden har spaknet til bris, men fortsatt er temperaturen så lav at nedbøren kommer som sludd. Holmene i Grøtaværan kan på bildet til høyre skimtes gjennom sluddbygene.

(28.04.2007)


Iskald nordavind gir på ny frost, og snøsmeltingen og opptørkingen av jordene stopper opp. Kaldt vær på denne tiden er imidlertid vanlig. Nå kalver reinen, så derfor kalles kaldværsperioden i månedsskiftet mellom april og mai for reinkalvria.

(27.04.2007)


Gråmåsen eller stormåsen som den ofte kalles her nord, venter nå bare på at det skal bli litt varmere i været slik at hekkingen kan begynne. I mellomtiden opptrer den i store flokker på jordene og holder et svare spetakkel. Enkeltvis er stormåsen mindre taletrengt, så også den til høyre som spaserte forbi på veien i kveld.

(26.04.2007)


All snøen er igjen borte fra jordene, og nå tiner det også godt lengre opp fra sjøen. Men å begynne å tenke på våronn er det alt for tidlig til.

(25.04.2007)


Kveldene er blitt lange og lyse. Sola går nå ned bak Andøyfjellene, og om mindre enn en måned har vi igjen midnattsol. Det er forunderlig hvor mye fortere tiden flyr når vi går mot lange dager og midnattsol enn når vi går mot advent og mørketid.

(24.04.2007)


Sola står nå høyt på himmelen midt på dagen, og når det dertil ikke er skyer, tiner nysnøen fort. På Sommerfjøsstykket er allerede det meste av snøen borte.

(23.04.2007)


I går smeltet mye av snøen bort, men så begynte det å snø igjen. Selv om det er solskinn og finvær i dag, har derfor landskapet fortsatt vinterkåpa på. Men i ettermiddag satt linerla på strømledningen og sang, så da er vel ikke våren langt unna heller.

(22.04.2007)


Den kommunale veien ligger snødekt nedover mot snuplassen, mens veien inn til gården er nesten snøbar. Dette skyldes at det er her nyttetrafikken går. Slik været er nå, er det lite fritidstrafikk. Men så snart det blir varmere i været, kommer turistene fra nær og fjern.

(21.04.2007)


I dag våknet vi til hvite marker igjen. Den som i går trodde at våren var kommet, ble med ett brakt tilbake til virkeligheten slik den kan utarte seg på denne tiden av året her nord. Men sola står nå høyt på himmelen, og bare den slipper gjennom skydekket, tiner snøen fort.

(20.04.2007)


En finværsdag slik den bare kan være når april viser seg fra sin aller beste side!

(19.04.2007)


Snøen som kom i går ble ikke liggende, og i dag er været fint igjen. Telen er borte, og det er alt grønnskjær i enga på Oppsettåkran.

(18.04.2007)


I dag er det nymåne. Da kan det bli værskifte. Om det blir til det bedre eller verre er ikke lett å si. Legges bildet til høyre til grunn for spådommen, vil været definitivt bli verre.

(17.04.2007)


Det er regn i luften, og et gløtt av sol førte til motivet til høyre. Det heter seg at ved enden av regnbuen er en skatt gravd ned. Så kanskje det ligger gull og edelsteiner under smia på bildet? Den ble forøvrig i sin tid flyttet hit fra Raten der den tidligere stod like ved Kattbekken.

(16.04.2007)


Siden i går har de fleste snøskavlene nede på innmarka tint vekk. Telen har forsvunnet fra jorda, og man kjenner angen av jord. Nede i fjæra oller måsen, og ikke minst: Blåveisen (anemone hepatica) blomstrer!

(15.04.2007)


Nå er det stort sett barmark nede på innmarka. Bare der det har ligget større snøskavler, er det fortsatt snø igjen. Men ennå vil det ta en god stund før det er så tørt at man behøver å tenke på våronn. Og så lenge det fortsatt ligger mye snø oppe i utmarka, vil vi ikke få noen skikkelig varme heller.

(14.04.2007)


Ole Hagbart Bremnes:
Grågåsa e av de fuglan som fer - kjem og fer,
grågåsa flyg sånn at aille ser - om ho kjem eiller fer.
Grågåsplogen har innebygd bør - nord og sør,
pløye sæ nord når året flør - når året flør.
Grågås på sør e mot sommaren slem - mot sommaren slem,
æ e mest gla i når grågåsa kjem - når grågåsa kjem.

(13.04.2007)


Motivet til høyre er det samme som for fire dager siden, men i stedet for snøkov er det nå kraftig snøsmelting og vanndammer på veien. Snøspurven og storspoven er kommet, og i dag passerte også grågåsa på nordlig trekk. Ingen tvil: Nå våres det!

(12.04.2007)


Dagen startet med sol fra nærmest skyfri himmel. Så skyet det over, og nordavinden kom inn med sluddbyger. Senere klarnet det opp igjen, men siden det ikke er nattefrost, tiner snøen fort.

(11.04.2007)


Ingen sol i dag, men været er fint med temperatur over frysepunktet og lite vind. Med høyt skydekke og lite dis lå det til rette for å bruke stor brennvidde på kameraet. Bildet viser Elgsnes fra Slåttebakkan og utover. I bakgrunnen ser vi Prestaksla og deler av Dverbert på Andøya.

(10.04.2007)


Endelig kom påskeværet med sol fra nesten skyfri himmel, fin temperatur og bare laber bris fra sør! Nå som påsken straks er over, blir vel været bedre. Men allerede førstkommende lørdag er det sommermål, og da kan vi vente sommermålsria.

(09.04.2007)


Også i dag har det vært perioder med bra vær, men bygene har vært hyppige og kraftige slik som på bildet til høyre. Lufttrykket er normalt, men fallende. Så da er trolig et nytt lavtrykk på vei.

(08.04.2007)


I dag spaknet vinden til bris, selv om den fortsatt kommer fra nord og er kald. Men sola tittet tidvis fram med løfte om bedring i været. Vi får håpe at vi snart er ferdig med påskeria.

(07.04.2007)


Maken til påskevær er det lenge siden vi har hatt. Så ille som været er nå, må vi ha mye flott sommervær til gode!

(06.04.2007)


Statig nye lavtrykk passerer østover, og når nordavinden slår inn bak dem, blir det kuling og storm slik som i dag. Havluften inneholder også mye fuktighet som kommer ned i form av snø og sludd når vinden treffer fjellene og presses oppover.

(05.04.2007)


Da dette bildet ble tatt i ettermiddag, var det fortsatt bare litt snø på bakken. Etter den tid har både vindstyrken og snøfallet økt på, og nå spår meteorologene mer snø og vind av storms styrke.

(04.04.2007)


Så langt ser det ut til at vi får en innepåske i år. På bildet til høyre, som ble tatt ved ti-tiden i formiddag, kan husene nede i gården bare skimtes gjennom snøkovet.

(03.04.2007)


Påskeværet holder seg stabilt surt og grått. På bildet til høyre er sørgående hurtigrute MS Polarlys på vei inn i en byge idet den tar fatt på Andfjorden etter å ha passert Elgsnes.

(02.04.2007)


Kraftig sørvestlig vind og regn har tint bort det meste av snøen på innmarka. Telen i jorda er også på vikende front, så dersom dette været fortsetter, blir det en usedvanlig tidlig vår i år.

(01.04.2007)