Nå er det tid for båtpuss, og på bildet er Lorian i ferd med å støvsuge spissa inni slik at den er klar for tjærebreing, som er en eldgammel metode for å bevare og tette trebåter. Imidlertid stod tretjæra i fare for å bli forbudt fordi byråkratene i EU hadde funnet ut at den skulle omfattes av biociddirektivet. Iherdige protester fra hele Norden gjorde at EU etter nøye overveielser kom til at tjære ikke var et plantevernmiddel, og derfor fortsatt kunne omsettes fritt.

(30.04.2009)


Tiden for vakre solnedganger har begynt. Når havet ligger flatt som i kveld og forgylles av gjenskinnet fra himmelen, blir solnedgangen særlig spektakulær. Og nå er det bare tre uker til vi igjen har midnattsol.

(29.04.2009)


Så er også linerla tilbake. Da er for alvor våren her. For linerla ernærer seg på insekter, og den kommer ikke før det er slik mat å finne. Storspoven og vipa er også kommet, og i dag har det vært olling og synging av fugler fra Rateskogen til Vester-Raten.

(28.04.2009)


Det våres. Telen er i ferd med å slippe taket, så nå begynner det å bli litt grønnskjær også i gammelenga. Noen dager til med tørke nå, så er det mulig å begynne så smått med våronna. Som bønder flest er man ivrig etter å komme i gang, men det gjelder å vente til jorda er laglig om man ikke skal gjøre mer skade enn gagn.

(27.04.2009)


Det meste av snøsmeltinga er unnagjort på innmarka. Men fortsatt ligger det snø oppe i Rateskogen. Noe av meltevannet derfra kommer inn på gårdsveien via avkjørselen til Ebergplassen. Dette skyldes at et avløpsrør ned til veigrøfta fortsatt er frosset. Telemåleren viser da også at det fortsatt er 6 cm tele på Myra nedenfor fjøset.

(26.04.2009)


Kufjøset på bildet er fra 1982, så investeringen er nå på det nærmeste nedbetalt. Selv om renter og avdrag blir mindre, blir vedlikeholdskostnadene større. Deler av innredningen i ungdyrbingene må stadig skiftes, og snart begynner vel også båsfrontene å knekke - bare for å nevne et par ting. Det er visst bare Finansdepartementet med sine avskrivningsregler som tror at et fjøs varer i flere generasjoner.

(25.04.2009)


Og så var snøen borte igjen. Det vil imidlertid ennå ta en stund før det blir så tørt at vi kan begynne å spre gjødsel. Fortsatt er det tele i jorda, og før den har smeltet, blir det ikke fart på opptørkingen.

(24.04.2009)


Etter at måsene har opptrådt i store flokker, begynner de nå å opptre parvis. Tiden for å finne seg make er stort sett forbi, nå venter de bare på at det skal bli varmere i været slik at eggleggingen kan begynne. Det har sett ut for at det har vært bra med mat i havet i vår, så det bør ligge til rette for god reproduksjon. Det kan trenges, for måsebestanden har gått mye tilbake de senere årene.

(23.04.2009)


Aprilsnøen kalles ofte for tinesnø. Kanskje får den ikke gammelsnøen til å smelte fortere, men det skal ihvertfall ikke mye varme til før den forsvinner. Noen plussgrader, og Myra er nesten snøbar igjen.

(22.04.2009)


Uværet er over, og igjen er det maksvær. Men selv om Grøtaværran skjermer oss for havbåra, blir det også her drag etter uvær. Når etterdønningene ikke er større enn i dag, betyr det at sjøen ikke var spesielt grov ute på åpne havet under stormen forleden dag.

(21.04.2009)


Bildet viser i forgrunnen Durmålstuva her på Elgsnes, og bakenfor fjellet Toppen på Grytøya. Fortsatt går det snøelinger i Skjæringan på Toppen, så det er lite som minner om vår akkurat nå.

(20.04.2009)


Fra havblikk i går har vinden økt på til sterk kuling med liten storm i bygene. Fra gammelt av har vi navn på flere uværsperioder om våren, så som påskeria, sommarmålsria, reinkalvria og pinseria. Dette uværet passer imidlertid ikke med noen av de nevnte riene. Kanskje har klimaendringene gjort at uværsperiodene kommer tidligere. I så fall er det vel mest nærliggende å anta at dette er reinkalvria som normalt skulle komme rundt 1. mai.

(19.04.2009)


I dag begynte et eller annet oppdrettsselskap å legge ut fortøyninger for laksemerder utenfor Henstenvika. Vi som bor i området har ikke hørt noe om saken annet enn ryktesvis. For virksomhet på land er det et krav om nabovarsel. For privatisering av havallmenningen gjelder tydeligvis andre regler.

(18.04.2009)


Det er snart to måndeder siden de første snøspurvene kom hit. Om det er de samme som fortsatt er her, er ikke godt å si, men uansett er det liten grunn for dem å fortsette nordover. Selv her på Elgsnes, hvor våren kommer tidlig, er det mer enn 20 cm snø etter snøfallet i går og i dag. Og lenger nord er det mye mer snø.

(17.04.2009)


Krokusen blomstrer i solveggen der sola har tint bort snøen fra i går. Til nå er det bare kortdagsplanter som er fraktet nordover som blomstrer. De lar seg lure av daglengden til å tro at det er vår, mens de stedegne langdagsplantene ikke starter generativ vekst lenge før det er insekter som kan sørge for bestøving.

(16.04.2009)


Når man bor i sørhellingen av Nordpolen, må man være forberedt på store svingninger i været. Særlig på denne tiden av året er det vanlig med veksling mellom varmfronter fra sørvest og kaldfronter som sender polarluft ned fra Arktis.

(15.04.2009)


14. april kalles sommermålsdagen. Nå ble sommersiden på primstaven vendt fram, og sommerhalvåret begynte. Imidlertid falt temperaturen i går kveld, og i dag morges lå det snø på markene. Men etter hvert som sola kom høyere på himmelen, smeltet snøen. I solveggen på Storbakkan der det er le for den kalde nordavinden, foldet til og med blåveisen ut kronbladene som for å understreke at vinteren har tatt slutt.

(14.04.2009)


Grågåsa e av de fuglan som fer - kjem og fer,
grågåsa flyg sånn at alle ser - om ho kjem eller fer.
Grågåseplogen har innebygd bør - nord eller sør,
pløye seg nord når året flør - når året flør.
Grågås på sør e mot sommar'n slem - mot sommar'n slem.
Æ e mest glad i når grågåsa kjem - når grågåsa kjem.

(Ole Hagbart Bremnes)

(13.04.2009)


For fem dager siden var det full vinter, og i dag er det lite snø igjen i lavlandet. I tillegg til mild luft, har vi i dag hatt kraftig sørvestlig vind og noen regnbyger. Grønnskjæret i bildet til høyre skyldes imidlertid ikke at grasveksten har begynt, men at gjenlegget fra i fjor har beholdt grønnfargen der snøen inntil nylig har beskyttet mot sollysets blekende effekt.

(12.04.2009)


Maksimumstemperaturen var i dag hele 12,8 grader. Dermed har snøsmeltingen gått raskt selv uten regn. Men telen sitter fortsatt i jorda, og det må nok til flere milde dager før den slipper taket. Til nå er det bare et tynt lag å toppen som har tint, under er det 20 centimeter med tele.

(11.04.2009)


Med hele 9,7 grader som maksimumstemperatur begynner det å bli riktig vårlig med sildrende bekker og duft av jord. Og som vanlig er det noen inne i byen som har fått nok av vinteren og derfor trekker hit ut for å møte våren.

(10.04.2009)


Mildværet har fått fart på snøsmeltingen, så nå er det stort sett bare litt is igjen på Nermarka. Men også den er råten nå, så faren for isbrann er ikke lenger stor. Om det har skjedd skader tidligere, vil vi ikke få vite før grasveksten begynner. Men selv om marka begynner å bli bar, tørker ikke engene opp før telen har forsvunnet fra jorda, og det tar nok fortsatt en stund.

(09.04.2009)


Vi har hatt mye sol i det siste, men temperaturen har vært lav og nettene kalde, så det har gått sakte med snøsmeltingen. I dag ble imidlertid luften mildere, og maksimumstemperaturen var hele 7,5 grader. Og når vi i tillegg kunne høre storspovens ta-yi, ta-yi, tryittryittryi for første gang i år, er det ikke rart at man får vårfornemmelser.

(08.04.2009)


Etter at vi fikk veiforbindelse, har det vært vanlig å dra på Aunfjellet eller andre steder for å gå på ski i påsken. Før den tid ble turene lagt til Elgsnesmarka. Da fulgte vi de gamle kjøreveiene som fortsatt var åpne. Å gå de gamle løypetraséene i dag var imidlertid ingen fornøyelse. Overalt var det kratt og småskog, så det var vanskelig både å gå fiskebein og ploge, og stavene hektet seg stadig fast i buskas og kjerr.

(07.04.2009)


Heksekost på bjørk er en ballformet misdannet samling av en mengde korte sidegreiner med små blad. Heksekost oppstår når treet blir angrepet av soppen Taphrina betulina. Soppen danner plantehormonet cytokinin som får hvileknopper til å vokse uhemmet. I en tid da man ikke hadde denne kunnskapen, var det lett å skylde på hekseri og trollskap. Kanskje trodde man dette var soplimemner til heksenes beryktede reiser til Bloksberg.

(06.04.2009)


Bildet til høyre ble tatt ved halvsjutiden i kveld, og fortsatt skinner sola, selv om det ligger et slør over himmelen som har dempet solstrålene i hele dag. Uansett blir dagene stadig lengre, og nå er det bare vel seks uker til det igjen er midnattsol.

(05.04.2009)


Ut fra en protestantisk tankegang om at "hver lykkestund man fikk på jord, betales skal med sorg", må vi få mye dårlig vær framover for å kompensere for alt det fine været vi har hatt i det siste. Men nå har været vært bedre enn værmeldingene så lenge at vi begynner å tro at det skal være slik.

(04.04.2009)


Mars måned var uvanlig solrik, og fortsetter været slik det var i dag, kan vi få en riktig drømmepåske. Men nå er vel godværskvoten oppbrukt for en stund?

(03.04.2009)


Ute i Rateneset er det nå nesten ikke snø igjen. Med hav på tre sider, blir det ikke så lett nattefrost på denne tiden av året. Dermed smelter snøen raskere. Og der sola varmer i sørhellinga av Masterhågen, er det neppe lenge før vi igjen kan se de første tegnene til liv.

(02.04.2009)


I dag ble den beste kua vi noensinne har hatt her på gården sendt til slakteriet. Siste laktasjon hadde den over 20.000 liter melk. Det ble tatt enkeltspeneprøver av kua før sining, og ingen bakterier ble påvist. Likevel var det betennelse i begge bakspenene da den kalvet. Deretter ble den behandlet med antibiotika, men celletallet forble alt for høyt til at vi kunne sende melka til meieriet. Dermed var det bare en utvei, så nødig vi enn ville det.

(01.04.2009)