April slutter slik den begynte, med sol over vinterlandskap. Siden denne nettsiden startet opp i mai 2001, har den stort sett hatt daglige bilder. Ved å gå tilbake i arkivet, er det derfor lett å se at så sen vår har vi ikke hatt i denne perioden. Den siste snøen gjør at telen ikke tiner ovenfra, så det blir nok lenge til det blir forhold for jordarbeiding.

(30.04.2010)


Når snøen er kram som nå, skal ikke vinden være sterk før den ruller snøballer på flat mark. Siden det var motbakke og vinden ikke var kraftig, ble ikke snøballene på bildet store. Når det er fallvind fra sørsørvest, kan derimot vinden i unnabakke lage snøballer med minst en halv meter i diameter.

(29.04.2010)


Det ble full vinter igjen med snøtunge trær som på julekortene. Grunnmuren på bildet er det som er igjen etter tyskebrakka "Rheinland" ute i Vester-Raten. Brakka ble brukt til kirkelige formål etter krigen, men ble revet og brukt som materialer da den første kirka ble bygd i 1960 - 61.

(28.04.2010)


I dag har det snødd tett. Da bildet til høyre ble tatt i formiddag, var ennå ikke markene hvite av snø, men i kveld er snødybden om lag 20 centimeter. Dette til tross for at snøen har vært våt og tung, og derfor er presset sammen. Så det kan ikke herske tvil om at det er reinkalvria vi er inne i.

(27.04.2010)


Og så begynte det å snø igjen. Det er nok reinkalvria som er i anmarsj. Dette er navnet på den kaldværsperioden som pleier å komme rundt 1. mai. Reinen kalver på denne tiden, så det er bakgrunnen for navnesettingen. Ifølge gammel tradisjon gjenstår fortsatt pinseria, som skal være det siste værmessige tilbakeslaget før det blir sommer.

(26.04.2010)


Anton Kvam slo seg ned som husmann innerst på Lyngmyra. Han satte opp hus her cirka 1876 og bodde på plassen sammen med kona Nikoline Danielsen og barna til de flyttet til Geitberget i Dverberg kommune en gang før hundreårsskiftet. Etter dette ble plassen slått sammen med Losnedalplassen. I dag står bare grunnmuren av huset igjen. Denne kalles Nekkolinamuren. Når det er kona som har satt spor etter seg i navnebruken, er nok det et uttrykk for maktforholdene i familien.

(25.04.2010)


Området i forgrunnen kalles Raten. Navnet kommer fra gammelnorsk hrati som betyr skrot eller skrap. Siden dette var et mindreverdig jordbruksområde, var det billig å leie grunnen den gang Elgsnes var krongods. Det var nok en av grunnene til at tronhjemsborgerne bygde her. Handelsstedet var i drift fra 1600-tallet og fram til 1914. På det meste bestod handelsstedet av 23 hus, mens det i dag bare er hovedbygningen som står igjen fra borgerleiets storhetstid.

(24.04.2010)


Det går sakte med snøsmeltingen, men nå er ihvertfall det meste av Nermarka bar. Andre deler av dyrkamarka er imidlertid fortsatt helt snødekket. I kveld har vinden snudd på nordøst, så da faller nattetemperaturen enda mer. Dermed behøver man ikke være noen stor spåmann for å forutsi at det blir en sen vår, ihvertfall sammenlignet med hva vi har blitt vant med i de senere år.

(23.04.2010)


Årets første blåveis har brettet ut kronbladene. Det var flere knopper rundt den, men bare denne ene blomsten har tatt sjansen på å blottlegge støvbærerne. Det er kanskje i tidligste laget, for det er ikke mange insekter å se. Imidlertid kom også linerla i dag, og den er minst like avhengig av innsektene.

(22.04.2010)


I dag har det vært solskinn og stavstille hav - riktig et praktvær. Men klarværet fører også til nattefrost, så det går med en god del solenergi til å tine det som har frosset i løpet av natten. Dermed ser det ut til at det tar sin tid før telen går ut av jorda og opptørkingen kan starte.

(21.04.2010)


Grågåsa er kommet, og nå som tidligere år beiter den på Storåkeren. Selv om graset ikke har begynt å spire ennå, er det hå fra ifjor høst som fortsatt er grønn, og som gjessene tar til takke med i mangel på noe annet. Ellers er beitende gjess et stort problem for bøndene mange steder langs kysten. Her på gården er heldigvis bare et og annet par innom i løpet av våren.

(20.04.2010)


Det har vært solskinn det meste av dagen. Dermed tiner aplirsnøen, og nede på Storåkeren begynner det nå så smått å bli barmark igjen. Men skyene på nordhimmelen inneholder mer snø, så det kan igjen bli tilbakeslag. Med den snøen og telen vi nå har, kommer våren uansett senere i år enn hva vi har vært vant til i de senere år.

(19.04.2010)


I natt kom det mer snø, så da vi registrerte snødybden i formiddag, var den 28 centimeter, bare to centimeter mindre enn for en uke siden. I mellomtiden har det vært barmark rundt målepinnen. Solskinnet i ettermiddag smeltet vekk en del snø, men bare i Dalslian bakerst i bildet der sola står rett på, er det igjen barmark.

(18.04.2010)


Etter at bildet med gravemaskinen var tatt i går, begynte det å snø. Og i dag morges var landskapet igjen hvitt. I år ble det inga påskeri, men det er noe som kalles sommarmålsria også. Det må være den kaldværsperioden vi nå er inne i. Og fortsatt gjenstår reinkalvria og pinseria.

(17.04.2010)


Endelig kom det folk for å reparere veien. Siden kommunens vedlikeholdsavdeling ikke gjorde noe da det sist søndag ble gitt beskjed om at vannet begynte å gjøre skade på veien, blir det i stedet en betydelig reparasjon. I første omgang fyller denne gravemaskinen fra Sama maskin AS pukk i de dypeste hullene i veien slik at den skal bli framkommelig ikke bare for store gravemaskiner med belter, men også for mer vanlige kjøretøyer.

(16.04.2010)


Så har Eyjafjallajökull på Island stoppet flytrafikken i Skandinavia, Storbritannia og Nederland, de samme landene som nekter Det internasjonale pengefondet å utbetale lån til Island. Det er nesten så man begynner å tro på at Nemesis finnes. På bildet til høyre har skyene over Andøya en uvanlig farge. Kanskje det skyldes vulkanstøvet fra Island?

(15.04.2010)


14. april kalles sommarmålsdagen. Nå tok sommerhalvåret til, og sommersiden på primstaven ble vendt ut. Dagen var en viktig merkedag. Frøs det natten etter sommermål, kunne det bli tre frostnetter om sommeren. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det at: "den der har Fækreaturer, paa denne dag ej maa smage nogen Kødmad, ligesaalidet de der skulle gjæte Fæet om Sommeren, thi ellers vil Ulve og Bjørne faa magt over det den Sommer."

(14.04.2010)


Nå er også det meste av snøen på Storåkeren borte, og selv om det utover dagen kom en del nysnø, betyr ikke det så mye. Aprilsnøen blir uansett ikke liggende lenge.

(13.04.2010)


Skadene på gårdsveien er småtterier i forhold det som skjer med den kommunale veien. Det var ikke fjernet is fra veigrøftene på forhånd, og stikkrennene var ikke stimet opp, så da måtte det bli store skader. Det ble gitt beskjed i helga om at veien var i ferd med å bli ødelagt, men man kunne ikke komme da. Visstnok skal folk fra kommunen se på forholdene i løpet av uka for å vurdere hva som eventuelt skal gjøres. I mellomtiden blir veien omgjort til et elveleie.

(12.04.2010)


Sørvestlig vind og plussgrader døgnet rundt fikk fart på snøsmeltingen. På Øverlandet er det nå mye barmark. Det var grunn til å frykte mye is under snøen, men så langt ser det bra ut. Likevel er det nok is til at solskinn kan skape grobunn for sopp som dreper engvekstene. Derfor er det betryggende at meteorologene melder sørvest kuling og regn. Om slikt vær ikke kan kalles godt, er det ihvertfall det som i den gamle kirkebønnen ble kalt "tjenlig".

(11.04.2010)


Snøsmeltingen har pågått en stund, men med klarvær har det fulgt nattefrost. Nå har det skyet til, og dermed smelter det både natt og dag. Men veigrøfter og stikkrenner er fylt med is, så vannet renner nå etter veiene. På bildet til høyre er vannet i ferd med å grave grøfter i gårdsveien.

(10.04.2010)


I dag kom årets første neslesommerfugl flagrende, og det endog fem dager før sommermål! Med tjeld, snøspurv, storspove, stær og neslesommerfugl på plass, får man vel tro på at det er våren som er kommet, enda om markene fortsatt er dekket av snø.

(09.04.2010)


Etter at det har vært klarvær fra før påske, skyet det i ettermiddag til. Siden isen begynner å komme fram på jordene, er overskyet vær og regn en fordel om ikke overvintringsskadene skal bli for store. Bildet til høyre ble tatt ved halvnitiden i kveld, og til tross for skydekket, var det fortsatt lys nok til å fotografere på frihånd. Og i dag kom stæren, så da er det vår!

(08.04.2010)


Selv om det ennå ligger mye snø, begynner det å bli bart på de mest forblåste haugene ytterst mot havet. Bildet til høyre er tatt fra Nordhågen ytterst i Vester-Raten. Midt i bildet stikker Russeveien og Ringskjæret ut, mens Litjeknausen ligger for seg selv til venstre i bildet. Bakenfor skimtes Rateneset og Rateskogen, mens fjellet Toppen på Grytøya er det mest karakteristiske elementet bakerst i bildet.

(07.04.2010)


I kveld var hele soløyet synlig over Risøyvikkjet mellom Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre. Den gang man brukte solas posisjon i forhold til fjellene som klokke, visste man at nå var klokka sju på kvelden. Med sommertid og litt mer presis måling, viste klokka ti over åtte. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(06.04.2010)


Selv om de første trekkfuglene har kommet, har fortsatt landskapet vinterpreg. I dag kom gåsebogen, eller storspoven som den også kalles. Vanligvis er den ganske høyrøstet, men denne gangen var den forsiktig med sin lovprising av våren. Vel nok var det fint med sol og blå himmel i påsken, men nå trenger vi sørvestlig vind og regn om vi skal bli kvitt snøen og isen raskt.

(05.04.2010)


Med solskinn fra skyfri himmel, vindstille og mange plussgrader kan man vel ikke klage på påskeværet. Det måtte i så fall være at det ikke samtidig er blåswixføre. Men i dag kom snytitingen, eller snøspurven som man sier lengre sør i landet, så da er det vår.

(04.04.2010)


I går kom tjelden, og med sol og mildvær begynner snøen og isen å tine. På kanten av gårdsveien er det nå blitt barflekker, og stålisen er blitt grå og sprø. Vi får håpe at det er våren som er i anmarsj, for fryser det på igjen nå, blir det enda mer is på jordene og overhengende fare for isbrann.

(03.04.2010)


Langfredagsfjæra er et begrep som faktisk har noe for seg. Dette fordi påskedagen alltid følger like etter fullmåne. Bildet til høyre ble tatt ved fjære sjø i formiddag. Det var lett å se at det var storfjære, for over vanlig lavvann holder kråke og måse kråkebollene i sjakk, slik at tang kan overleve. Lengre ned er det for ørken å regne, for kråkebållene har spist opp all vegetasjon.

(02.04.2010)


Så langt ser det ut til å bli en drømmepåske. Bildet er tatt fra Nakkjen og viser fra venstre Elgen og Elgsnes. Bakerst i bildet skimtes Andøya, og til høyre er Yttergryta badet i sol. Nærmest ligger Aun-gårdene i skyggen under fjellet.

(01.04.2010)