I ettermiddag falt temperaturen slik at nedbøren kom som sludd, og vinden økte på til kuling fra nordvest. Dette var ikke uventet, for en uværsperiode rundt 1. mai er så vanlig at den har fått et eget navn. Siden reinen kalver på denne tiden, kalles uværet reinkalvria. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(30.04.2012)


Grågåsa kom for noen dager siden, men nå som snøen er borte på markene, kommer den for å beite. Behendig napper den opp de grønne spirene etter hvert som de vokser fram. I dag var det bare tre gjess som beitet på Storåkeren. Siden de trekker i store flokker, er det rimelig å anta at disse ikke er på trekk, men på næringssøk fra der de hekker. Kanskje har de tilhold på ei av øyene litt lengre ute i Andfjorden.

(29.04.2012)


Fisketransportskipet Bjørg Pauline passerte Elgsnes i ettermiddag etter å ha vært innom Norlaks sitt oppdrettsanlegg på Bogen mellom Inneraun og Stornes. Om det leverte smolt eller hentet slaktemoden fisk vites ikke, men ihvertfall lå skuta fire timer på Bogen. På bildet sees til høyre bak båten Storskarvhausen og til venstre Litjeskarvhausen. Fjellet bakerst i bildet er Arnipa på Andøya.

(28.04.2012)


De to reinsbukkene til høyre har nå beitet på innmarka siden begynnelsen av februar. Kongsvikdalen reinbeitedistrikt er varslet, men ingen ting har skjedd. Selv om det er helårs reinbeite på Hinnøya, gjelder ikke dette innmarka. Beiteretten for rein er i henhold til reindriftsloven begrenset til fjellet, annen utmarksstrekning samt slåtteeng som ikke er i bruk, og som ligger atskilt fra bebodde områder og dyrket mark. At reineierne har en annen rettsoppfatning enn det som framgår av loven, er imidlertid ingen nyhet.

(27.04.2012)


Nå er veiene bare og været bra, så dermed fikk kvigkalven på bildet sin første luftetur. Den har allerede fått navnet Virgula på grunn av den hvite flekken i panna som ligner et komma. Kalvens mor er Venus som igjen er datter av gromkua Milogea. Fra sistnevnte ku er det levert en oksekalv til Geno som nå er ungokse 11184 Elgsnes.

(26.04.2012)


I dag har vi hatt vekslende vær med både gråvær, sol og regn. I så måte kan bildet til høyre være illustrerende. Og nå er det blitt fart på snøsmeltingen. Bekkene sildrer, så snart er det barmark igjen. Men våren kommer uansett sent i år, kanskje like sent som i 2001 da det var mye tele i jorda.

(25.04.2012)


Fortsatt ligger snøen til fjæra, men i dag begynte endelig noen grastuster å stikke opp gjennom snøen nede på Storåkeren. Klarværsperioden er slutt, så dermed blir det ikke strålingsfrost nattestid, noe som til nå har hemmet snøsmeltingen. Og i kveld begynte det å regne, så da blir det nok snart vår.

(24.04.2012)


Selv om snøen fortsatt dekker markene, er det barmark der veien har vært brøytet. I veikanten oppe på Torveberget blomstrer nå hestehoven. Bortsett fra noen hageplanter er hestehoven blitt den tidligste vårblomsten etter at den innvandret fra Harstad for noen år siden. Før den tid var skolpen, eller soleihoven som man sier sør i landet, den første vårblomsten her på Elgsnes.

(23.04.2012)


Oteren på bildet løp bortover stranda i dag morges. Den har korte føtter, så den bøyer ryggen opp og ned mens den løper for på den måten å ta lengre steg. Oteren er ikke særlig elegant når den beveger seg på land, unntatt når den sklir ned snødekte bakker. Men så snart den har nådd havet og får vist sine svømmeferdigheter, er det lite å utsette på effetivitet og eleganse.

(22.04.2012)


Det er lenge siden at det har vært så vinterlig i slutten av april. Vel nok er det normalt med litt snø i reinkalvria, men den nysnøen som faller på tinet mark, smelter fort. I år har vi derimot et skikkelig snølag oppå et tykt telelag, så det er tvilsomt om vi får ut gjødsla til 17. mai slik vi pleier.

(21.04.2012)


Snøspurven, eller snytitingen som vi sier her nord, kom for en god stund siden. Vanligvis er det mye barmark på denne tiden hvor fuglene kan finne mat til å bygge opp fettreserver til trekket videre. Men snøen som kom før påske, ligger fortsatt, så det er lite mat å finne. Snøspurven trenger også medvind for å nå fram til Øst-Grønland og Svalbard, og til nå har det enten vært vindstille eller motvind. Det er derfor grunn til å anta at den blir her en stund til.

(20.04.2012)


To svartbaker hadde en passiar på sandfjæra i dag morges. De har nok alt bestemt seg for å bygge reir sammen, men de virket veldig avslappet, så konklusjonen var tydeligvis at så lenge det er nattefrost, har det ingen hensikt å starte reirbygging. Og siden svartbakene er de største måsene, behøver de heller ikke bekymre seg om reirplassen, da de uansett får den plassen de vil ha.

(19.04.2012)


Bildet til høyre er tatt ved halvtitiden i kveld og viser himmelen mot nordvest. Fortsatt er det en måned til vi kan se midnattsola, men allerede er det vakre farger på himmelen etter solnedgang.

(18.04.2012)


Finværet fortsetter, men så lenge det er klarvær, er det også nattefrost. Så da tar det lang tid før snøen tiner og telen forsvinner fra jorda. Men nede i fjæra er det alt vår. Måsen oller og tjelden skvaldrer om at det bit, det bit. Og ettersom menneskene ennå ikke har invadert stranda, slår fortsatt ørna seg ned ytterst i Rateneset eller på Nordhågen ytterst i Vester-Raten. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.04.2012)


Selv om det fortsatt er mye tele i jorda og i tillegg nattefrost, har de første grønne spirer kommet til syne i solveggen. Inne ved grunnmuren er det ikke tele i marka, og betongen som blir oppvarmet i løpet av dagen, avgir nok varme nattestid til at minusgradene holdes unna nær inntil muren.

(16.04.2012)


Enda en finværsdag med blikkstille hav og nærmest skyfri himmel. Da bildet ble tatt nå i kveld, hadde imidlertid noen skyer kommet til syne i vest og nordvest. Kanskje betyr det at vi får værforandring. Det kan være like greit, for hvis snøen skal smeltes bare med solskinn, blir det sen vår. Og fortsatt er det 35 cm tele selv på myrjord.

(15.04.2012)


I gammel tid snudde man sommersiden av primstaven ut 14. april. Nå regnet man at sommerhalvåret startet, og dagen kaltes derfor sommermålsdag. I Norsk Folkekalender fra 1859 heter det at "den der har Fækreaturer, paa denne Dag ej maa smage nogen Kødmad, ligesaalidet de der skulle gjæte Fæet om Sommeren, thi ellers vil Ulve og Bjørne faa Magt over det den Sommer". Kanskje noe å tenke på for bønder som har store rovdyrtap? Tiltaket er sikkert like bra som mye av det dagens myndigheter finner på for hindre at bufe blir rovdyrmat.

(14.04.2012)


På østsiden av Masterhåten nede i Rateneset var det under handelsstedets velmaktsdager både kai og brygge. Kaia ble tatt av kraftig sjøburd under en storm fra nordvest, mens brygga ble blåst på havet av et kraftig vindkast fra sørligkanten. Den sistnevnte hendelsen ble på folkemunne sett i sammenheng med at ei samekone var blitt nektet husrom på handelsstedet en stund før dette. I dag står bare litt av den oppmurte veien ut til brygga igjen som et minne fra en forgangen tid.

(13.04.2012)


Steinfyllinga på bildet går ut til Kveitskjæret og ble anlagt for noen år siden for at man skal kunne gå tørrskodd ut til skjæret også ved flo sjø. Kveitskjæret er nemlig et fint sted å legge båt for røkkedregg. Navnet på skjæret skal komme av at det var her man dro opp storkveita i gammel tid. Trolig ble dette gjort for å unngå å få sand på fisken, noe som ville ha vært tilfelle i Oppsetta.

(12.04.2012)


I ettermiddag passerte brønnbåten Grotanger forbi Elgsnes på vei til et oppdrettsanlegg i Øysundet i Kvæfjord. Av marinetraffic.com framgår det at båten inntil januar i år het Gåsø Viking. Før det igjen var navnet Øystrand. Navneskiftene er vel bare et symptom på at havbruksnæringen er en omskiftelig bransje.

(11.04.2012)


Det fine påskeværet tok slutt sammen med påsken, for nå er det igjen gråvær slik det framgår av dagens bilde. Bygningen til høyre kalles Normangården etter tronhjemsborgerne som drev handel her og fikk oppført bygningen på 1700-tallet. Den eldste delen er fra 1723, og mot slutten av århundret framstod Normangården stort sett slik den ser ut i dag. Den gang må det ha vært et imponerende syn!

(10.04.2012)


I dag har det ikke vært antydning til skyer på himmelen, og temperaturen har variert fra fire minusgrader i natt til nærmere tre plussgrader nå i ettermiddag. Vindstyrken har i svingt mellom flau vind og lett bris, så bedre påskevær kan man ikke ønske seg. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(09.04.2012)


Så ble det likevel drømmepåske, selv om det ikke så slik ut midt i uka. Bildet er tatt fra den kommunale veien ovenfor Storbakkan og viser storparten av bebyggelsen på Elgsnes. Formatet på bildet til høyre gjør det imidlertid omtrent umulig å skjelne alle de 16 bygningene som er avbildet. Men hvis du klikker på bildet, får du opp en større versjon.

(08.04.2012)


Så ble det påskestemning likevel, med solskinn på snødekket mark. Men snøen er løs og dyp, så når man ikke har utstyr for å kjøre opp løyper, blir det lite fristende å gå på ski i snø til knes. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(07.04.2012)


Da bildet til høyre ble tatt nå i ettermiddag, var det et lite opphold i snøfallet. Men ellers har det snødd og snødd. Heldigvis har det ikke vært sterk vind. De gamle pleide å si i tilsvarede situasjoner: "Ja, nu har han nåkka å fyke i". Klikk på bildet til høyre for å se en større panoramaversjon.

(06.04.2012)


Snøen fortsatter å lave ned. Og selv om gårdsveien og alle stikkveiene ble brøytet i går, var det i dag morges mer snø på veiene enn noen gang før i vinter. Så da var det til med snøfreseren igjen. Enda godt at man har utstyr som kan få snøen unna i en fei.

(05.04.2012)


Formiddagen i dag var så absolutt ikke fin. Fra i går kveld hadde det snødd så mye at snøfreseren, som var satt bort etter det som så ut til å være slutten på vinteren, måtte igjen kobles på traktoren for å frese opp gårdsveien. Og fortsatt er det 37 centimeter tele i jorda, så noen rekordtidlig vår blir det nok ikke i 2012. Klikk på bildet for å se en større versjon

(04.04.2012)


Så langt kan vi ikke klage over påskeværet. Selv om det har kommet snø utpå dagen, har formiddagene vært fine. Bildet til høyre er tatt fra Storhågen i retning nordover. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(03.04.2012)


I solveggen på sørsiden av våningshuset på Storbakkan er det nå telefri jord. Og under finværet i forrige uke begynte krokusen å vokse. Men med minusgrader og snøbyger har veksten stoppet opp, og kronbladene folder seg nok ikke ut før det igjen blir plussgrader og vårvær.

(02.04.2012)


Forhåpentligvis ble påskeria kortvarig. I dag er det i hvert fall solskinn fra nærmest skyfri himmel, og med snøen som kom i går er det mye mer tradisjonelt påskevær enn man kunne drømme om for bare to dager siden da det så ut for å bli barmarkspåske. Klikk på bildet til høyre for å se en større panoramaversjon.

(01.04.2012)