Sen vår gjør at det er blitt enkelt å selge rundballer. På bildet lastes det første lasset til Kvæfjord opp. Det er bra at rundballene blir brukt før temperaturen stiger, for på denne lagerplassen oppe ved Storhågen har haren for første gang gnagd hull på ganske mange baller. Alle hullene var høyt oppe på rundballene, så ensilasjen har nok vært nødproviant under det store snøfallet i mars og april.

(30.04.2013)


Nå er det bare tre uker til det igjen er midnattsol, så solnedgangene skjer lengre og lengre mot nord. Bildet til høyre er tatt ved titiden i kveld idet sola forsvinner bak andøyfjellene. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.04.2013)


Kaldværet fortsetter, og i dag morges var det is på sølepyttene. Men oppe på Torveberget hvor det er sørvendt og i ly for den kalde vinden, blomstrer den ukuelige hestehoven. Dette er ikke en plante som har vært her i lang tid, men kom hit med et lass fyllmasse som Håkon fikk tilkjørt til tomta si.

(28.04.2013)


Etter en periode med maksimumstemperaturer på 11 - 12 grader falt temperaturen ned mot frysepunktet i går. Nedbøren kom som sludd og snø, og i dag morges lå snøen til fjæra på Alvestad på andre siden av sundet. Tilbakeslaget kom ikke uventet, for dette er en årviss foreteelse. Så vanlig er det at perioden har fått navnet reinkalvria, fordi den kommer på den tiden reinen kalver. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(27.04.2013)


Flytebrygga som skal brukes i havna i Bryggestøa er kjøpt brukt fra Grøtavær, og i dag var det vær for å slepe den over sundet. Jostein Rasmussen leverte den utenfor havna, og vi bukserte den inn og fortøyde den midlertidig. Det var på høy tid, for ikke lenge etterpå frisknet vinden på til kuling fra nord.

(26.04.2013)


4. desenber startet Mariusz og Thor Reidar arbeidet med å renovere Normangården innvendig. Arbeidet ble mer omfattende og langvarig enn forventet, men i dag er de endelig ferdig. Siste arbeidsdagen på Raten ble det forresten utearbeid. På bildet er Thor Reidar i ferd med å montere takrenne over inngangsdøra mens Mariusz akkurat i dag er håndtlanger.

(25.04.2013)


Gårdsveien begynner så smått å tørke opp, men fortsatt renner det vann fra avkjørselen til Ebergplassen. Dette kommer dels fra snøen på bildet og dels fra lia ovenfor der det er fjell i dagen slik at alt vannet renner på overflaten. Men nå er det vel ikke lenge før det blir fart på opptørkingen både av veiene og jordene.

(24.04.2013)


I kveld var det et lite solgløtt idet sola stod over Bjørnskinnaksla på Andøya. I en tid da klokka i beste fall hang på stueveggen i huset, var tidsangivelsen basert på solas posisjon i forhold til fjellene. Her på Elgsnes var klokka sju om kvelden når sola stod over Risøyvikkjet mellom Kinnaksla og Bjørnskinnaksla. Etter alle solemerker skulle klokka dermed være kvart over sju da bildet ble tatt. At den i stedet var kvart over åtte, skyldes sommertiden.

(23.04.2013)


Snøsmeltingen har nå kommet så langt at vannet begynner å følge sine vanlige løp. Bildet viser sporene etter der vannet rant fra gårdsveien og over jordet nedenfor. Der vannet rant oppå snøen, ligger det slam igjen, mens der det grov seg ned til grunnen, er slammet vasket vekk. Det tynne slamlaget skaper ikke problemer i vekstsesongen, men andre steder på eiendommen ligger det igjen grus som må fjernes før graset vokser til.

(22.04.2013)


I likhet med mange offentlige veier er ikke gårdsveien fundamentert for stor trafikk i vårløsningen. Strekningen fra Ebergplassen og ned til Raten er eldst, og ble bygd for at Harald skulle komme fram med mopeden sin. Her er det nå gjørme og dype spor. Før telen har gått og det begynner å tørke opp nytter det heller ikke å gjøre noe for å forbedre forholdene.

(21.04.2013)


Siden det er overskyet, blir det heller ikke nattefrost. Dermed tiner snøen mye raskere enn i klarvær. Store deler av Storåkeren og Oppsettåkran er nå snøbare. Heldigvis er reinene som har beitet på innmarka siden nyttår, nå borte. Men i dag slo noen gjess seg ned på marka ovenfor Vågen. Dersom de har vært her før, ble de nok skuffet, for reinen har etterlatt lite som er spiselig.

(20.04.2013)


For en uke siden var det over 60 centimeter snø på flat mark, men det meste var nysnø som tiner fort. Etter noen dager med plussgrader har derfor mye av snøen blitt borte. Ned mot havet er det nå en god del barmark, og lengre opp titter også grastustene fram. Selv om det fortsatt kan bli tilbakeslag, er det tydelig at våren endelig er i anmarsj.

(19.04.2013)


I kveld var det en glippe i skydekket på vesthimmelen. Dermed ble en strime av solnedgangslyset synlig bak fjellene på Andøya. På denne tiden av året er solnedgangene aller vakrest, men ofte er de skjult bak tett skydekke. Uansett er det lange lyse kvelder nå, og om vel en måned er det midnattsol igjen.

(18.04.2013)


Barfrost tidligere i vinter gjorde at veigrøfter og stikkrenner var fylt med is før de store snømengdene kom i mars og april. Den gang veien hit til Elgsnes var fylkesvei ble stikkrenner stimet og veigrøfter gravd opp før vårflommen satte inn. Etter at veien ble nedklassifisert til kommunal vei, ble det slutt på tilsynet. Så nå vaskes veibanen vekk i stedet. Forhåpentligvis blir det ikke verre enn at melketankbilen kommer fram til fjøset.

(17.04.2013)


Etter fire og en halv måned begynner snekkerarbeidet nå å nærme seg slutten i Normangården på Raten. På bildet er Krzysztof i ferd med å montere håndtak på kjøkkeninnredningen som han har satt opp. I kjøkkenet er de store flatene ferdigmalt, mens det i andre rom fortsatt gjenstår en god del sparkling og maling.

(16.04.2013)


En overskyet dag med mildvær. Selv om det er vindstille og lite nedbør, er temperaturen såpass høy at snøsmeltingen har begynt. Men i uka som har gått, hadde vi vinterens største snødybde, og telen har ennå ikke begynt å slippe taket. Så det må nok sørvest og regn til om ikke våren skal komme mye senere enn det vi er blitt vant til i de senere årene.

(15.04.2013)


Nå på våren er det mye skjell og tomme kråkeboller nede i fjæra. Dette er nødprovianten som måsen og kråka overlever på gjennom vinteren. Før vi fikk veiforbindelse hit ut var det massevis av skjell og sneglehus, eller kokkelur som vi sier, hele året. Men folk som på denne tiden begynner å komme hit ut for å gå i fjæra, plukker med seg souvernirer, så særlig de mest fargesprakende kokkelurene er det blitt veldig mye mindre av.

(14.04.2013)


Den vanligste årsaken til heksekost på trær er soppangrep, men det kan også være forårsaket av bakterieangrep og genetiske endringer. Heksekost er mest vanlig på bjørk, som er avbildet til høyre. For dette treslaget er det angrep av T. Taphrina betulina som gir seg utslag i disse tette treaktige grenvasene som kan minne om sjurreir eller til og med sopelimer. En forestilling om at dette var trolldom og sopelimer som heksene red på, er trolig opphavet til navnet dette fenomenet har fått.

(13.04.2013)


Nede på Raten, der snøen har vært ryddet i forbindelse med bygging av havna, begynner det nå å bli noen barflekker. Men det går smått med snøsmeltingen så lenge den skal skje bare ved hjelp av sola. For med klarvær følger nattefrost. Dermed er det langt på dag før sola har tint det som har frosset i løpet av natten. Nei, det er nok sørvestkuling og regn som må til for at snøen skal forsvinne.

(12.04.2013)Og så kom påskeværet med sol fra skyfri himmel og bare finvær i vente i følge værmeldingene. Bare så synd at skjærtorsdag var for to uker siden og ikke i dag. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(11.04.2013)


I dag har det vært et væromslag med maksimaltemperatur over 8 plussgrader. Fart på snøsmeltingen blir det imidlertid ikke uten sørvest og regn. Men så mye snø som det er nå, er det like greit at snøen smelter smått om senn, for med mye isdannelse i grøfter og kanaler fra tidligere i vinter med lite snø, kan det fort oppstå skader dersom all snøen skal bort på kort tid.

(10.04.2013)


Igjen ble det en dag med snøbyger. Bildet til høyre ble tatt i kveld i et lite opphold mellom bygene. Men ute i fjorden står kovbaken tett, og like etter at bildet var tatt kom det en ny byge. Temperaturen er heldigvis såpass høy at snøen er kram. Dermed blir det ikke så mye fokk.

(09.04.2013)


I natt var det en skikkelig nordavindskuling med rokk og fokk. Gårdsveien føk igjen og måtte brøytes i dag morges for at snekkerne, rørleggeren, elektrikeren og han som skulle legge gulvbelegg kunne kjøre ned til Raten. Men været endrer seg fort her nord, så det meste av dagen har vi hatt fint vintervær slik bildet viser.

(08.04.2013)


Så tyknet det til igjen. Selv om det var fint vær tidligere i dag, skyet det over utpå dagen. Vinden økte på, og med den kom det også snøkov. Bildet til høyre viser bygda Dale på Grytøya idet kovet kommer veltende ned fra Bumarka. Samtidig var en eling på vei inn Toppsundet, og ikke lenge etter at bildet var tatt, var Dale helt skjult i kov og dam.

(07.04.2013)


Det har kommet et lett slør på himmelen, men snøværet som var spådd, ble det ikke noe av. Og bra er det, for nå har vi snø så det holder for denne vinteren. Bildet viser husene på bnr. 3 og 4 med de bratte fjellene på vestsiden av Kvæfjorden i bakgrunnen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(06.04.2013)


Så fikk vi oppleve det også: To finværsdager på rad! Men meteorologene gir ingen forhåpninger om at godværet skal fortsette. Og selv om vi nå har snø så det holder, er det spådd at det skal komme mer av samme sorten.

(05.04.2013)


Og så kom godværet. Det er ikke første gangen at det skjer når påsken er over. Uansett er det bra at været bedrer seg, for veien over Aunfjellet har vært stengt i perioder både i går og forleden dag slik at arbeiderne i Normangården har vært forhindret både til og fra jobb. Og nå er sola kommet så høyt på himmelen at den varmer skikkelig når den får skinne. Måtte det bare vare!

(04.04.2013)


Vinden har avtatt, men snøfallet er absolutt ikke redusert. Med arbeidsfolk i sving i Normangården blir det snøbrøyting av gårdsveien både morgen og ettermiddag slik at de kommer seg til og fra. Ellers må det brøytes for landpostbudet og for melketankbilen. En fordel har vi imidlertid her ute i havgapet - vi slipper å måke tak. For den samme vinden som fyker igjen veiene, blåser også vekk snøen fra takene. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.04.2013)


I dag fortsatte vårmåneden april med storm fra nordvest. Veien over Aunfjellet var stengt, så verken snekkerne eller landpostbudet kom fram. Selv om vinden løyet utover dagen, forteller meteorologene at lavtrykkene står i kø med nye forsyninger av snø og vind. En god nyhet var det likevel: Selv om stormen raste på utsiden av moloen som beskytter havna sørøst for Masterhågen, var det smult inne i havna.

(02.04.2013)


I går målte vi sesongens største snødybde, og selv om vi nå har begynt på årets andre vårmåned, har snøfallet fortsatt med uforminsket styrke. I ettermiddag var det imidlertid en glippe med blå himmel mellom kovbaken og resten av skydekket. Om det skal tolkes på samme måte som salig Noa gjorde da duen kom tilbake med et oljeblad i nebbet, er imidlertid uvisst. Kanskje er det i stedet Vårherres form for aprilsnarr?

(01.04.2013)