Det å være konge på haugen brukes fortsatt om mennesker. Men ingen er vel mer konge på haugen enn en stormåse som har erobret en stein uti havet der den kan regjere som den vil uten å bli forstyrret. Om da ikke en svartbak vil ha steinen, for da må selv stormåsen gi tapt.

(30.04.2015)


Fordi det ikke har vært rein som har snaubeitet innmarka i løpet av vinteren, begynte timoteien å vokse straks telen gikk ut av jorda. I fjor vår var det så snaubeitet at selv gåsa holdt seg vekke. I år er gåsa tilbake på jordene ned mot havet, og den enkle reinen som kom hit på mandag, koser seg med friske timoteispirer.

(29.04.2015)


I dag morges var det under en plussgrad, og nedbøren kom som snø. Her på Elgsnes smeltet snøen nesten med det samme, men ennå ved 11-tiden lå snøen langt ned i Lian mellom Alvestad og Dale på andre siden av Toppsundet. Maksimumstemperaturen var i dag bare 2,6 grader, og idet dette skrves ved 22:50-tiden i kveld, har temperaturen falt til 0,5 plussgrader.

(28.04.2015)


Etter at vår advokat i fjor høst sendte brev til reineierne i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt med beskjed om å holde reinen vekke fra jordene her på Elgsnes, har det ikke vært en rein nede på innmarka før nå i dag. Det blir spennende å se om dette bare er en enkelt rein, eller om det er en fortropp for en ny reininvasjon.

(27.04.2015)


Etter enda en dag med sol fra skyfri himmel, gikk sola ned i Roksdalen på Andøya ved halvtitiden i kveld. Og nå er det akkurat fire uker til vi igjen kan se midnattsola, om bare været er laglig. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.04.2015)


Selv om landvinden har vært kald i dag, er det liten grunn til å klage på været, med sol fra skyfri himmel fra tidlig morgen til sen kveld. Bildet viser Mølnelvsletta nærmest, bakenfor sees granskogen som ble plantet i 1958, og på andre siden av Toppsundet kneiser fjellene på Yttergryta.

(25.04.2015)


Snøværet som var varslet, ble kortvarig, og allerede i dag morges var snøen borte. Det ble derfor en fin dag for fisketuristene, og i kveld lå havet flatt slik bildet viser. Fartøyet i bildet er imidlertid ikke en turistfiskebåt, men MS Beta, en kombinert forsynigns- og taubåt. Skipet er ikke bare norskeid, men også norskregistrert. Av marinetraffic.com framgår imidlertid ikke om båten er registrert i NIS- eller NOR-registeret.

(24.04.2015)


Været skifter fort her nord, fra snøvær den ene dagen til solskinn og stlle hav den neste. Og i dag nådde temperaturen 5,6 grader. Men utpå kvelden kom det igjen inn en sur nordavind, og meteorologene spår mer snø. Ånei, reinkalvria varer nok mer enn en dag.

(23.04.2015)


Fra maksimumstemperatur på over 8 grader i går falt temperaturen i løpet av natten, og ved nitiden i formiddag var det bare 0,6 plussgrader. Dermed kom også nedbøren som snø, og selv om snøen ikke ble liggende lenge på bakken før den smeltet, var snøbygene ganske kraftige slik bildet til høyre viser. Selv om det fortsatt er en stund til 1. mai, er det grunn til å håpe på at dette er den såkalte reinkalvria. I så fall har vi bare pinseria igjen på denne siden av sommeren.

(22.04.2015)


I dag har det vært bra vær med brukbare vindforhold for fisketuristene. Det var fjære sjø ved halvtitiden i formiddag, så de fikk ei lang fiskeøkt mens sjøen flødde. Men fra klokken halv fire i ettermiddag falt sjøen, og da er ikke forholdene for å få fisk like gode. Så i kveld lå alle båtene i havn.

(21.04.2015)


Snøen er vekke, og det er lite tele igjen i bakken. Når også telen er borte, tørker det opp, og da varer det ikke lenge før det igjen er våronn. Gjødselspredning og reparasjon av overvintringsskader er det første som står for tur. Da bildet ble tatt i ettermddag, var det et skyglan ute i fjorden bak husene nede i Gården. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(20.04.2015)


Årets første fisketurister ankom i dag. Det er en gruppe på ni personer fra Tsjekkia. De kom tidlig på formiddagen, men stiv kuling fra nordvest gjorde det uaktuelt å dra på havet. Utover dagen spaknet imidlertid vinden såpass at det var mulig å fiske på Toppsundet. Fangsten ble ikke stor, med de fikk ihvertfall "vatna bruket".

(19.04.2015)


Selv om påsken var for to uker siden, var det i kveld storfjære av den sorten som blir kalt langfredagsfjære. I følge sehavnivå.no var vannstanden 6 cm over laveste astronomiske tidevann kl. 19:38 i kveld. Men samme nettsted melder om enda lavere vannstand i morgen kveld. Da er det ventet at vannstanden blir 9 cm lavere kl. 20:00, det vil si 3 centimeter under sjøkartnull.

(18.04.2015)


Det var planen å sette alle tre turistbåtene på vannet i dag, men siden det nå bare finnes firtakts utenbordsmotorer, tok det sin tid å skifte filter og olje. Dermed var det nesten fjære sjø før den tredje båten var klar for sjøsetting. Siden det ved lavvann er langgrunt, ble derfor sjøsettingen av den siste båten utsatt til i morgen.

(17.04.2015)


I dag har det vært en flott solskinnsdag som startet med vindstille. Men når sola varmer opp landjorda, stiger luften nær bakken opp. Derfor ble det nordavinden også i dag. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon som viser hele Vågen.

(16.04.2015)


Med hele 7,5 plussgrader som maksimumstemperatur i dag forsvant det siste av snøen fra jordene. Men så snart sola er borte, er vinden kald og nater. Mye varme går med til å smelte snøen som fortsatt ligger i Elgsnesmarka og oppe i fjellet Elgen bak i bildet. Før det meste av snøen er tint, blir det derfor ikke høye temperaturer i lavlandet heller.

(15.04.2015)


I dag ble flytebrygga slept fra Oppsetta til havna i Bryggestøa og forankret. Deretter ble landgangen lagt ut og utriggerne festet til flytebrygga. Da gjenstår det bare å fjerne vandringene som ble festet til utriggerne for å holde dem på plass mens flytebrygga var til reparasjon. Når det er gjort, kan båtene legges ut.

(14.04.2015)


Som tidligere meldt på denne siden, herjet stormen Ole med moloene rundt havna nede på Raten. Det tok tid før det ble avholdt takst over skadene, og fortsatt vil det nok gå lenge før det blir klart hvilken erstatning som kan påregnes fra naturskadefondet. Men de første turistene kommer på søndag, og da må havna være i orden. Derfor kom Paul fra Brødrene Killi AS hit i dag for i første omgang å renske opp steinmasser som var vasket inn i havnebassenget.

(13.04.2015)


Aprilsnyen bli 'kje ligganes, sa de gamle, og det stemte også denne gangen. Det var bare litt regn som skulle til, så var det igjen barmark. Og nå er vi vel kommet såpass langt utpå våren at vi kanskje bare har reinkalvria og pinseria igjen.

(12.04.2015)


Etter dager med vind og snø, kom det plutselig en solskinnsdag. Og selv om temperaturen bare nådde 3,6 plussgrader, er sola nå så høyt på himmelen at den bidrar til snøsmeltingen. Særlig gjelder det der den hvite snøflaten er brutt opp, slik som på jordene der graset stikker opp, eller som i forgrunnen på bildet der biler har kjørt.

(11.04.2015)


Det var meldt mer snø i dag, men det meste av dagen var det oppholdsvær, og fra i formiddag til langt ut på ettermiddagen var det til og med solskinn. Men så kom nordavinden inn med skyer og snø. Da bildet til høyre ble tatt ved halvnitiden i kveld, stod kovbaken ute i Andfjorden samtidig som det var kraftig drått fra sørvest i høyere luflag. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(10.04.2015)


Været endret seg fra storm i går til nærmest vindstille i dag. Men til gjengjeld har snøen lavet ned. Bildet til høyre ble tatt i formiddag da snøfalltet ble merkbart kraftigere. Utover dagen kom det mer snø, og i kveld er markene igjen hvite.

(09.04.2015)


I dag har det vært kraftig vind fra vestnordvest med liten storm i kastene. Utover dagen avtok vinden, og nå i kveld er det bare laber bris fra sørvest. Men lavtrykkene står i kø ute i Norskehavet helt fra Island, så det blir nok flere dager med vind. Forhåpentligvis roer vinden seg til flytebrygga er ferdig reparert og skal slepes tilbake til havna i Bryggestøa.

(08.04.2015)


Dagen startet bra med 6,5 grader som maksimumstemperatur, lite vind og bare noen regndråper i luften. Utpå ettermiddagen økte vind og nedbør, mens temperaturen falt. Klokken 18 åpnet himmelens sluser seg, og i løpet av 10 minutter kom det 3 millimeter nedbør. Da var det bare å oppgi å arbeide ute, for man ble gjennomvåt på et øyeblikk.

(07.04.2015)


Med overskyet vær og regnbyger blir det fart på snøsmeltingen, så nå er det lite snø igjen på jordene ned mot Vågen. Bildet til høyre er tatt fra snuplassen nede på Raten med Ratefjøsen i forgrunnen til venstre. I bakgrunnen kan skimtes bebyggelsen på Ebergplassen, på Storbakkan og nede i Gården. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(06.04.2015)


I dag fikk vi flytebrygga fortøyd i støa bak vorren i Oppsetta. Så da er det bare å vente på lavvann slik at skadene kan tas i nærmere øysesyn. Skikkelig impregnert treverk lages ikke lenger, men han som hadde brygga tidligere, har noen impregnerte planker av gammelsorten liggende. Dermed blir det ei råd med å få satt inn nytt treverk.

(05.04.2015)


Det har vært en stormfull vinter, og i tillegg til skader på moloene, røk to av festene på flytebrygga. Fram til nå har brygga vært festet provisorisk, men det må lages en permanent løsning før turistsesongen starter. Så i dag tok Tore av utriggerne og slepte flytebrygga til land i Oppsetta. Det er meningen å dra den opp på floa, og reparere ved fjære sjø.

(04.04.2015)


Sannelig ble det påskesol på langfredag. Det er imidlertid lite snø igjen i lavlandet, så skigåing på innmarka blir det ikke noe av. Da man var barn, var det piggtrådgjerder mellom gårdsbrukene, men snøen var så dyp ved påsketider at man kunne gå på ski over gjerdene. Men det er lenge siden nå.

(03.04.2015)


Selv om det bare har vært litt over tre plussgrader på det meste i dag, så har fem millimeter regn fått fart på snøsmeltingen. Derfor er det ikke mye igjen av snøen som kom for et par uker siden. Men fortsatt er det tele i bakken og strålingsfrost nattestid, så det går nok ennå en god stund før det er vits i å begynne å tenke på våronn.

(02.04.2015)


I natt og i dag morges var temperaturen så vidt under frysepunktet, og da kom nedbøren som snø. Etter hvert som temperaturen steg, gikk nedbøren over til sludd, og senere til regn. Så selv vi er midt i påskeuka og har begynt på den andre vårmåneden april, har det verken vært påskevær eller vårvær. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(01.04.2015)