Etter finværet etter påske har temperaturen falt igjen, og i dag har nedbøren kommet som regn og sludd, og i fjellene har det snødd. Det er nok reinkalvria som er over oss. Den pleier å komme rundt første mai, og har fått navnet fordi det er på denne tiden at reinen kalver.

(30.04.2019)


I dag var Lisbeth Hansen og Jan-Erik Kristoffersen fra Visit Harstad og Nils Arthur Gjeitanger fra Bark spiseri og bar her for å se på mulighetene for bruk av Krambua, det siste rommet som er renovert i den ærverdige Normangården nede på Raten. Der er det nå innredet for inntil 20 middagsgjester, og når turistfiskesesongen er over i midten av oktober, kan middager serveres i historiske omgivleser i den snart 300 år gamle bygningen.

(29.04.2019)


Telen i jorda er stort sett borte, og noen varme dager har fått graset ut av vinterdvalen. Men fortsatt er nattetemperaturen like over frysepunktet, og snart blir det igjen lavere temperaturer. Det er bare bra, for tidlig varme fører til at graset setter færre strå slik at enga blir tynn og gir mindre avling.

(28.04.2019)


På bildet står sola lavt over Roksdalen på Andøya. Det er ikke uvanlig med fargerike solnedganger på denne tiden av året, men likevel er fargene på bildet spesielle. Det ligger et slør over himmelen som svekker sollyset, og fargene på himmelen er også uvanlige. Dette skyldes at sand som virvles opp i Sahara har nådd helt hit opp med luftstrømmene og skaper et filter som sollyset må passere gjennom.

(27.04.2019)


Hestehoven er alltid tidlig ute med å sette blomst. Først når blomstringen er over kommer bladene som i form kan minne om hoven på en hest. Det latinske navnet, tussilago farfara, henspeiler på at bladene har en hostefordrivende effekt. Slimet i bladene virker hostestillende og garvestoffet virker sårhelende. I Norge ble låg av hestehovblader brukt mot astma og bronkitt, og var en viktig medisin mot forkjølelse. Bladene ble også lagt på sår og svulster.

(26.04.2019)


I dag var folk fra kommunen her og skiftet den ødelagte stikkrennen i Mølnelvbakkan. Samtidig skiftet de en stikkrenne på Skjellet som har vært i ustand i minst ett år. Men der har det vært mulig å passere, så dermed har det ikke blitt prioritert. Kommunen skal imidlertid ha ros for at man reagerte raskt da det var fare for at veien ble stengt.

(25.04.2019)


I Mølnelvbakkan, like nedenfor kirkegården, har et stikkrennerør kollapset. Det er derfor et stort hull i veibanen. Det er fortsatt mulig for personbiler å passere, men ikke større kjøretøyer. Det er imidlertid bare et tidsspørsmål før mer av veibanen forsvinner slik at veien blir helt blokkert. Harstad kommune er varslet, og de har lovet å utbedre skaden i morgen.

(24.04.2019)


Våren kan komme fort nå, for telen har gått i jorda, og temperaturen nådde i dag 13,3 grader. Allerede begynner det å bli et svakt grønnskjær på deler av innmarka. Nå er det bare å smøre seg med tålmodighet, så man ikke begynner å kjøre på jordene før marka har tørket opp. For det kan gjøre skade både på jordstruktur og plantedekke.

(23.04.2019)


På grunn av sen påske i år kom påskeria med regn og ikke med snø slik den pleier. Regnet får fart på snøsmeltingen, så selv om det fortsatt ligger mye snø i høyden, behøver det ikke bli sen vår. Det har vært lite tele i jorda, og nå har telen gått på innmarka. Bare i veiene som ikke har vært beskyttet med snølag, er det fortsatt tele.

(22.04.2019)


Den første landeplagen her på Elgsnes er reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som invaderer innmarka. Den andre landeplagen er grågåsa som beiter på åkrene ned mot Vågen. Men en forskjell er det på disse landeplagene, grågåsa kan man få fellingstillatelse for. For to år siden ble det skutt ei gås her, og etter det skydde gjessene. Men nå er nok det glemt, for gjessene er tilbak som før.

(21.04.2019)


Kraftig sørlig vind bidro til at temperaturen nådde hele 12 plussgrader i dag. En stund kom vinden fra sørsørvest, eller utsønning med sør som denne vinden kalles lokalt. Dette er fallvind her på Elgsnes, og de kraftigste rossene kan gjøre skade på bygninger. Derfor er det områder hvor det ikke er smart å bygge noe her på gården. Uansett har temperaturen fått fart på snøsmeltingen, så nå er nermarka snøbar.

(20.04.2019)


I dag har det vært overskyet vær med litt regn. Men kort tid før sola gikk ned bak Andøyfjellene, tittet den fram i en glippe i skydekket. Dagene blir stadig lengre, og nå er det bare vel en måned til vi kan se midnattsola.

(19.04.2019)


I dag kom årets første fisketurister hit til Elgsnes. De er fra Tsjekkia, og det er første gangen de legger fiskeferien hit. Den sene starten på fiskesesongen skyldes at vi måtte blokkere for booking i begynnelsen av april på grunn av renoveringen av Krambua som ble ferdig i forrige uke.

(18.04.2019)


Normangården nede på Raten tar seg godt ut sett fra sjøen. Siden havet var ferdselsåre før i tiden, var det viktig at den fineste siden av bygningene vendte mot sjøen. For Normangården betydde ikke det så mye, for den har sjø på begge langsidene. En annen måte å vise rikdom på var å male husene hvite, da sinkhvitt var mye dyrere enn tran og rødmold, som var den mest vanlige malingen blant allmuen. Normangården var hvitmalt fra 1870, men før det var den malt med lys engelsk rød linoljemaling, samme farge og type maling som benyttes i dag.

(17.04.2019)


Da er to av turistfiskebåtene på plass i havna, klare for turistene som kommer i overmorgen. Den tredje båten blir satt ut i morgen på floa. Nå begynner også gjestehuset å bli klart til innrykk. Men det gjenstår fortsatt opprydding rundt huset, for etterlatenskaper etter snekkerarbeidet som ble gjemt av snøen, har nå kommet for en dag.

(16.04.2019)


På torsdag kommer de første fisketuristene, så det er på tide å få klargjort turistfiskebåtene. I år har det vært ekstra plunder med kontaktfeil på kartplotteren på en av båtene og lanternene på en annen. Disse feilene er nå rettet, mens en sporingsenhet fortsatt ikke sender posisjonsdata. I dag har Stephan bunnsmurt de to siste båtene, En båt er nå klar for sjøsetting, mens det først må skiftes olje på motorene på de to siste båtene før de kan settes ut.

(15.04.2019)


14. aprl kalles sommarmål, for i dag begynner sommerhalvåret, og primstaven ble snudd med sommersiden ut. Men nå kan man vente sommarmålsria, så det kan fortsatt bli værmessige tilbakeslag. Og påskeria står også for tur.

(14.04.2019)


Denne gangen tiner våren fram sakte, men sikkert. Det er mye bedre enn de fire foregående snøsmeltingene som vi allerede har hatt i år. Med mye vind og regn ble det mye flomvann som har gjort store skader på gårdsveien til tross for ikerdige forsøk på å lede vannet vekk. At snøsmeltingen skjer med overskyet vær er også en fordel, for da er faren for isbrann også mindre.

(13.04.2019)


Overskyet vær gjør at strålingsfrosten uteblir nattestid. Sammen med litt høyere dagtemperatur smelter snøen raskere, så nå er det flekker av barmark både på Storåkeren, i Myra og på Øverlandet. Men siden sommarmålsria og påskeria er sammenfallende i år, er det usikkert om vinteren nå går mot slutten.

(12.04.2019)


Det har vært plussgrader med snøsmelting flere ganger allerede, men så har det kommet snø igjen. Når man så kjører snøfreser på gårdsveien når den ikke er frosset, er det ikke til å unngå at grus følger med sammen med snøen. Dermed fungerer grusen som åtingsmiddel på enga, så selv om det i utgangspunktet var større snødybde der snøfreseren hadde lagt igjen snøen, er det her snøen tiner raskest.

(11.04.2019)


I dag ble boreriggen på bildet slept forbi Elgsnes i retning Vesterålen. Det er nok ikke olje man skal bore etter med så enkelt utstyr. Men da oljefeberen raste her nord tidlig på 1970-tallet, var ikke boreriggene stort større. Man boret på land både på Andøya og på Senja. På Senja fant man olje kort tid etter at man begynte å bore. Skuffelsen var imidlertid stor da det viste seg å være forurensning fra krigens dager.

(10.04.2019)


Da er Krambua i Normangården ferdig renovert og møblert. Fra midten av oktober kan det bookes middager o.l. der. Det er plass for 20 middagsgjester i Krambua og 12 middagsgjester i Storstua ved siden av.

(09.04.2019)


Etter at det for vel en uke siden kom mer snø, har plussgrader om dagen fått i gang snøsmeltingen. Men det går sakte så lenge vinden er nordøstlig og det fortsatt er nattefrost. Slik går halve dagen med til å tine det som har frosset nattestid. Det positive er at det nå bare er fire centimeter tele der vi har satt ned telemåleren. Det betyr at våren kan komme fort når den først kommer.

(08.04.2019)


I den senere tid er det blitt sterkt fokus på plastforurensningen i havet. Mye plastsøppel havner i havet fra aktivitet på land, men også fiskerne bidrar i stor grad. Det er ikke nødvendigvis lokale fiskere som er de skyldige, for Golfstrømmen bringer med seg rester av garn og trål fra helt andre fiskefelt. Men uansett ender mye av dette i fjæra her nord.

(07.04.2019)


I berget utenfor Bryggestøa står det en rusten tørnering i berget. Det er et minne fra den gang det var kai her. Det var den første kaia i gamle Trondenes. Men nordvesten tar godt her, og havbåra har en voldsom kraft, så kaia ble ødelagt og siden aldri gjenoppbygd. Bare fortøyningspunktet i fjellet bærer fortsatt bud om en tid som var.

(06.04.2019)


I Rateneset er det nå bare i søkkene at det fortsatt ligger snø. Siden det meste av innmarka fortsatt er snødekt, er det her snøspurven, eller snytitingen som vi sier, finner føde. Det var først i dag at den dukket opp, så den har nok utsatt trekket på grunn av nordavind og mye snø. Nå trenger den barmark for å bygge opp fettlager for det lange strekket opp mot Svalbard.

(05.04.2019)


Endelig en solskinnsdag, og nå står sola så høyt på himmelen at den varmer godt i solveggen. Men vinden er nordøstlig, og derfor bitende kald. Og med klarvær blir det i tillegg strålingsfrost nattestid, så sola må først tine det som har frosset nattestid før den kan smelte mer snø dag for dag.

(04.04.2019)


Selv om det fortsatt ligger snø på jordene, er det nå mye barmark nede på Raten. Og i havna er det nesten ikke snø igjen. Tidligere var det så mye snø på flytebrygga at den måtte måkes, men nå er snøen borte både på flytebrygga og på landgangen. Og bra er det, for nå er det bare vel to uker til de første fisketuristene kommer.

(03.04.2019)


Da er renoveringen av Krambua i Normangården så og si ferdig. Det som gjenstår er å få opp gardinene foran det tredje vinduet. Der havnet festet for gardinstanga midt i et meddrag, så det må monteres klosser som skal males i samme farge som veggene før gardinene kan henges opp. Møblene til rommet var bestilt til denne uken, men produsenten venter på deler fra en underleverandør, så det er fortsatt uvisst når leveransen kan skje.

(02.04.2019)


I dag var elektrikeren fra Arne H. Johansen her og la inn strøm i den nyrenoverte Krambua i Normangården nede på Raten. På bildet er det en av krystallysekronene som kobles til. Nå gjenstår bare å få på plass gardiner og møbler før rommet er ferdig.

(01.04.2019)