Rognebæra er i ferd med å bli moden. Den er både sur og besk, så denne bæra får stort sett stå i fred for oss mennesker. Men den gang barna klarte seg med enkle leker, var rognebæra ammunisjon til blåserør av passelig tykke hundekjeksstilker.

(31.08.2005)


Tore har en lettstelt hage. Den består bare av plen og et par store steiner som fikk ligge igjen da toppen av steinura ble fjernet og det ble kjørt på jord.

(30.08.2005)


Ingen ting er bedre enn saftig håbeite når man er kvige og har en glupende appetitt.

(29.08.2005)


Ofte blir bringebæra ødelagt av skadegjørere eller tørke. Men i år må vekstvilkårene ha vært ideelle, for maken til bringebæravling har vi aldri sett.

(28.08.2005)


Fra i går kveld og til i dag formiddag falt det 35 mm nedbør. Og snart er et nytt lavtrykk på vei. Båtene lå i dag ganske lavt i vannet, så det var helt nødvendig å lense dem før vi får mer regn og vind.

(27.08.2005)


Og så åpnet himmelens sluser seg. Etter at det bare kom noen regndråper i formiddag, tyknet det til med regn og nordavind utover ettermiddagen slik at kyrne måtte tas inn før melketid. Og nå i kveld renner det bekker etter gårdsveien.

(26.08.2005)


På Raten er det fortsatt tufter etter noen av de 23 husene som stod her i handelsstedets velmaktsdager. Kulturhistorisk er det viktig å bevare restene, men det gjør at man ikke kommer til med beitepusseren over alt. På bildet sees grønne flekker der fjøset, stallen, størhuset og borgestua stod.

(25.08.2005)


Etter ei regnfull natt klarnet det opp, og vi fikk en fin ettermiddag. Dagen kalles Barsok og ble regnet som den første høstdagen. Den var også en viktig merkedag. Var dagen klar, fikk man en klar høst i følge Norsk Folkekalender fra 1848.

(24.08.2005)


Blåbæra og andre skogsbær var ettertraktet den gang matauke og salg av bær var viktig for husholdningenes totaløkonomi. I dag er det stadig færre som plukker bær til eget bruk, og konservesindustrien må importere alle råvarene mens bæra står og råtner i utmarka. Det er visst dette vi kaller velstandsutvikling.

(23.08.2005)


Nå begynner vi å få tilbake det blå skumringslyset som har vært fraværende i sommermånedene. Uvegerlig går det mot høst, og om en måned er dagen like kort her nord som sør i landet.

(22.08.2005)


Ennå kan man se mindre båter av gammel type på havet. De ser ut som fiskebåter, men mange av dem er uten fiskekvote. Fire år med banksjefen fra Sommarøya i Fiskeridepartementet har ført til rask privatisering av fiskeriallmenningen og samling av fiskerettighetene på Aker brygge.

(21.08.2005)


Grasveksten er ikke like kraftig som tidligere i sesongen, men fortsatt må plenen klippes. Det er ikke vanskelig å få hjelp til det når man har en plenklipper man kan sitte på. Den har også innebygde sikkerhetsanordninger som gjør at det ikke er noen fare med å la Ådne prøve seg.

(20.08.2005)


Med et par kilometer med gjerder på gården er det et betydelig arbeid å holde alle i orden. Her holder Vytautas på med å skifte råtne gjerdepåler i gjerdet mellom kvigebeitet og utmarka.

(19.08.2005)


Grasstjerneblom er en slektning av vassarven, men uten å være et plagsomt ugras. Den er lang og gebrekkelig, og trives best inni buskas i skogkanten. Blomsten er bare cirka en centimerter i diameter, så på bildet til høyre er den betydelig forstørret.

(18.08.2005)


I dag har det vært det vi kaller kleppsolskinn, dvs. at sola kommer og går avbrutt av overskyet vær og gjerne elinger. På bildet skinner sola, mens en regbyge passerer Grytøya.

(17.08.2005)


Endelig en finværsdag. Kyrne storkoser seg på håbeitet på Bertelmarka. De er ikke glade i regn, og sier raskt fra om at de vil inn dersom det begynner å regne.

(16.08.2005)


Dagene blir merkbart kortere, og sola går nå ned i Roksdalen på Andøya. Før i tiden hadde man ikke armbåndsur, og det var bare rikfolk som gikk med lommeur til daglig. Folk flest brukte solas stilling i forhold til fjellene i stedet for klokke. Bare her på Elgsnes har vi Durmålstuva, Middagstinden og Nonshågen. Og når sola stod i Roksdalen, var klokka 21.

(15.08.2005)


Storbakkan som ble høstet for vel tre uker siden, er blitt grønn igjen. Vi fikk mer enn nok fôr på førsteslåtten, så det er ikke gjødslet med tanke på håslått. Men vanligvis blir gjenveksten uansett så stor at det blir nødvendig å høste en del skifter to ganger.

(14.08.2005)


Gjenlegget i Vestermyra og på Bertelåkeren har takket være rikelig med nedbør i det siste spirt jevnt og fint. Så til neste år blir det forhåpentligvis tett og god timotei- og engsvingeleng her.

(13.08.2005)


Veikanter og annet areal som før i tiden ble slått med ljå, har lenge ligget brakk eller har vært brukt til beite. Slike områder ser stygge ut, og de sprer ugras. Og beitene blir mindre produktive. Vi har derfor investert i en kombinert beitepusser og kantklipper.

(12.08.2005)


Nordhimmelen er ikke lenger så vakker ved midnatt som for noen uker siden. Det merkes at sola er under horisonten, og selv om det fortsatt ikke er mørkt, minner skumringen oss om at de lyse nettene er over for denne gang, og at vi igjen går mot mørketid.

(11.08.2005)


I dag stod bærplukking på programmet, og på bildet har Tarjei, Edvard og Elin den tradisjonelle pausen på Kvilarberget nedenfor Kvanthågen. Her oppe er det solskinn fra skyfri himmel, men nedenfor ligger skodda fortsatt tykk.

(10.08.2005)


Vendelrot har helt siden antikken vært kjent som en medisinplante. Mest benyttet er røttene fra legevendelrot, men vanlig vendelrot som er avbildet her, inneholder stort sett de samme virksomme stoffene. Vendelrot anvendes ved søvnløshet, nervøsitet og angst.

(09.08.2005)


I kveld var Elin og Tore på havet med dorg og jukse. Det ble i alt 138 fisker i løpet av ei lita kveldsstund. Mest småsei, men også torsk og makrell. På bildet viser Elin fram tre fisker som hun fikk samtidig.

(08.08.2005)


Vi har pakket en god del rundballer tidligere. Men etter at også den andre siloen var full, gjenstod det fortsatt cirka 5 dekar uhøstet. Dette graset har Hilmar pakket i rundballer i dag. Så nå er vi endelig ferdig med slåtten for denne gangen!

(07.08.2005)


Selv om nordavinden ikke var ovsterk, drev denne båten i land i natt. Vågen er skjermet mot øst, sør og vest, men nordavinden står rett på. Det er derfor nødvendig med kraftige fortøyninger selv sommerstid.

(06.08.2005)


Etter tre dager med fine høsteforhold, slo været om. Nordavinden kom inn med regn og yr som har vart hele dagen. Under vanskelige høsteforhold fikk vi ti graslass i hus, først og fremst for å unngå varmgang i siloen.

(05.08.2005)


Den østlige halvparten av Stormyra bestod for det meste av dype torvedammer før området ble profilert og dyrket for noen få år siden. Profilene ble ferdig høstet i dag og gav 79 lass gras, fem lass mindre enn i fjor.

(04.08.2005)


I dag klarnet det opp og ble solskinn. Utpå dagen kom det en del skyer på himmelen, men det var ikke regnskyer. Likevel går værmeldingen ut på at det skal bli nordøstlig vind og regn i morgen.

(03.08.2005)


Den letteste traktoren er reparert. Og siden det sluttet å regne i formiddag, startet vi med å høste Stormyra. Det har vært lite plunder og heft, så vi fikk 36 lass i siloen før vi tok kveld.

(02.08.2005)


Et standhaftig lavtrykk nord for oss gjør at nordavinden og regnet fortsetter. På bildet går en regnbyge over Yttergryta.

(01.08.2005)