Vi nærmer oss høst. Sola går ned stadig tidligere, og nå er det ganske mørkt midt på natta. Men fortsatt kan vi glede oss over det vakre fargespillet på himmelen og gjenskinnet i havet etter at sola har gått i skjul bak Andøyfjellene.

(31.08.2006)


På vei i fjøset tidlig en sensommermorgen kan man studere skyformasjonene og nyte stillheten. Bare en fjern dur fra en fraktebåt på vei over Andfjorden røper at vi lever i forbrenningsmotorens tidsalder.

(30.08.2006)


Rognebæra begynner å modnes. Merkelig nok er det bra med rognebær enda så dårlig været har vært tidligere i vekstsesongen.

(29.08.2006)


Normalt skulle vegetasjonen på torvtaket på Normangården ha visnet forlengst. I sommer har det imidlertid vært så mye nedbør at taket har vært grønt helt til nå. Men som følge av de siste dagers finvær, begynner nå fargen å skifte til gult.

(28.08.2006)


Slike dager får en til å glemme alt grisværet før i sommer.

(27.08.2006)


Vanligvis står kyrne og venter på å bli lukket inn til kveldsstellet. Men når været er så fint som i dag, er ikke alle like innstilt på å komme i hus.

(26.08.2006)


Erteplantene blomstrer nå i grønnfôråkeren. Det ble sådd relativt sent, og med lav temperatur i sommer, er det ikke å vente at det skal bli erter i belgene før høsting.

(25.08.2006)


Selv om vi har rikelig med fôr her på gården, så har vi gjødslet for å ta en brukbar håslått. Det har vært mye isbrann i Troms i år, og dermed uproblematisk å få avstning på rundballene.

(24.08.2006)


Grønnfôråkeren er sådd med bygg, erter og fôrraps. I motsetning til raps som dyrkes for frøets skyld, skal fôrrapsen stort sett bare sette blad og ikke frøstengler som har liten næringsverdi. Noe stokkløping er det bestandig, men maken til årets gulfarging av grønnfôråkeren har ikke vært før her på gården. Været får vel ta skylden for det også.

(23.08.2006)


Endelig er det tørt nok til å ranke steinen på Mølnelvsletta. Men det trengs flere dager uten nedbør for å få gjort landet ferdig. Men det er kanskje vel optimistisk å håpe på?

(22.08.2006)


Skyggene er lange og det er melketid for kyrne som har hatt enda en finværsdag på beitet. Måtte det bare vedvare!

(21.08.2006)


Dette er andre dagen denne uken med sol fra skyfri himmel. Det er nyss før man begynner å bli vant til godvær!

(20.08.2006)


Strandrugen (elymus arenarius) har et nettverk av røtter som binder sanden. Den kan derfor vokse helt ned til flomålet. Kornet har vært brukt i nødsår til å drøye melet, men det er jo en stund siden nå.

(19.08.2006)


Reinfann (tanacetum vulgare) vokser ofte vill i nærheten av gamle hus. Før i tiden var det vanlig å ha den i hagen, ikke bare fordi den var dekorativ, men også fordi den kunne brukes til å framprovosere abort. Den var med andre ord den tids angrepille.

(18.08.2006)


Ryllik (Achillea millefolium) er på latin oppkalt etter den greske krigshelten Akilles som brukte planten til å lege sår hos sine soldater under beleiringen av Troja. Romerne kalte den for herba militaris og brukte den til blødende sår, dysenteri og diaré blant legionærene. Helt opp mot vår tid har planten vært brukt som et slags universalmiddel mot en lang rekke sykdommer.

(17.08.2006)


De første plantene har alt begynt å trekke klorofyllet ut av bladene for å lagre det dyrebare nitrogenet til neste års blomstring. Skogstorkenebben er en av dem som er tidlig ute med å ikle seg høstfarger.

(16.08.2006)


I dag har vi hatt en av de få solskinnsdagene til nå i sommer. Graset er saftig og godt, og kyrne storkoser seg i godværet. Men fluene er mer plagsomme enn på en vanlig gråværsdag.

(15.08.2006)


Sola går ned stadig tidligere om kvelden, men fargespillet i skyene og i havet rundt solnedgang kan være minst like vakkert nå som ved sommersolverv.

(14.08.2006)


Tomta til dette huset bærer navnet Stenhaug. Og en steinhaug er det. For å få til plen, måtte vi fjerne store mengder stor stein som ble lagt opp langs bakken ovenfor huset. Mellom disse steinene har geitramsen vokst opp og skapt Vårherres eget blomsterbed.

(13.08.2006)


Den fuktige sommeren har gjort at blåklokkene er usedvanlig frodige. Selv på tørre berget, hvor vegetasjonen vanligvis er brunsvidd på denne tiden, kan man finne blåklokker i slike mengder at man nesten kunne tro det hele var menneskeskapt.

(12.08.2006)


Skodda ligger fortsatt som et lokk over hodene våre. Mens vi venter på sol og blå himmel, får vi trøste oss med geitramsen som nå lyser opp langs vei- og grøftekanter.

(11.08.2006)


Mens vi i går hadde sol fra skyfri himmel, ligger skodda i dag helt ned til Skarhågen og Nonshågen bakerst i bildet.

(10.08.2006)


Med lite insekter i vår og en dårlig sommer, var ikke forventningene til moltehøsten store. Det ble derfor ingen skuffelse at turen under Elgen i ettermiddag ga et usedvanlig magert resultat. Med sol fra skyfri himmel ble det likevel en fin tur. På bildet har Elin en liten rast på Kvilarberget ved Lovisemyra.

(09.08.2006)


Kvitbladtistelen (cirsium helenoides) er lett gjenkjennelig med sine malerkostformede blomster. Den var tidligere en nyttevekst. Bladene ble brukt som groblad, og det ble laget salver og utkok av planten. I dag pynter den bare opp i skogkanter hvor det er fuktig jord.

(08.08.2006)


Det heter at det betyr lykke å finne en firkløver. Hva betyr det da når man finner en firkløver og to femkløvere på samme sted?

(07.08.2006)


En utålmodig sommar
stakk innom på besøk,
og stansa et par daga
med sol på ytre strøk.
Vi kasta av oss klean,
og tok det som et tegn
på ver som skulle vare,
men svaret kom - med regn.

(Helge Stangnes)

(06.08.2006)


En sommerdag som blir husket når alle regnværsdagene er glemt. Solskinn og havblikk - kan man bedre ha det?

(05.08.2006)


Endelig lettet skodda. Det er ikke uvanlig at den kommer sigende utpå dagen på denne tiden av året, men vanligvis forsvinner den neste dag når sola får tak. Denne gangen lå skodda mer eller mindre sammenhengende i fem dager. Det var nesten så man begynte å tro på Nivlheimen i norrøn mytologi!

(04.08.2006)


Ved halv ellevetiden i kveld tittet sola plutselig fram i en glippe i skydekket over Dverberg på Andøya. Midnattsolperioden er forbi, men når sola skinner gjennom havskodda, kan solnedgangen bli like spektakulær.

(03.08.2006)


Etter fire dager med tett skodde, lettet den litt i ettermiddag. Og i kveld kunne vi til og med skimte solglansen som det reneste Soria Moria ute i havet.

(02.08.2006)


I går fikk vi fylt den andre siloen. Det var meningen at resten av graset skulle presses til rundballer i kveld. Men et kjede røk på rundballepressa, så siste resten må utstå til i morgen.

(01.08.2006)