Når man kjører ned fra Aunfjellet, ser man Elgsnes rett fram. Den smale landtunga danner skillet mellom Kvæfjorden på sørvestsiden, Andfjorden på nordvestsiden og Toppsundet på østsiden. Sør for Indre Elgsnes grenser Elgsneshalvøya også mot Kasfjorden.

(31.08.2007)


Etter at Helga havnet på sykehus og døde i fjor høst har huset på Storbakkan stått tomt det meste av tiden. Etter mangelfullt vedlikehold de senere år, er det nå behov for betydelig renovering. I første omgang skal huset males utvendig. Men det er råte i panelet særlig i tilbygget på østsiden, så etter hvert må deler av bordkledningen skiftes ut.

(30.08.2007)


En fin dag med lite vind og gløtt av blå himmel. Men temperaturen har falt mye, så nå begynner det for alvor å merkes at vi går mot høst.

(29.08.2007)


Regnet strømmer ned. Nå skal vi trolig få tilbake den nedbøren vi ble forskånet for tidligere i sommer. Men slik er det - været jevner seg ut over tid. Selv om det nå skulle regne helt til nedbøren kommer som snø, vil vi likevel huske sommeren 2007 som en drømmesommer.

(28.08.2007)


Vinden er blitt nordlig, og temperaturen har falt under 10 grader. Været er likevel brukbart, selv om bygeskyene som kommer sigende slik som på bildet, inneholder mye nedbør.

(27.08.2007)


Tegnene på at høsten er i anmarsj blir tydeligere for hver dag. Nå begynner bjørka og gulne; ikke slik at skogen er blitt gul, men ei og anna grein har fått gule blad slik som på bildet til høyre.

(26.08.2007)


På regnværsdager er det greit med tak over hodet. Det synes også flua som har søkt tilflukt inni ei blåklokke.

(25.08.2007)


Denne dagen kalles barsok og regnes som den første høstdagen. Den var en merkedag for høstværet og for årsveksten. Fra nå av fryktet man at uvær og frost kunne skade avlingene. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om det er klarvær denne dagen, blir også høsten klar. Men som bildet viser, var det langt fra klarvær i dag.

(24.08.2007)


I dag er siste hundedagen. Det gamle ordtaket om at når hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn, passer godt i år. Det har vært noe regn i det siste, men ikke så mye mer enn det som trengtes til gjenveksten. Og tidligere i sommer var jo været slik vi drømmer om i dårlige somre.

(23.08.2007)


Geitramsen er på det nærmeste avblomstret. Normalt har den en relativt lang blomstringsperiode fordi blomstene først springer ut nederst og så skjer blomstringen oppover mot toppen av planten etter hvert. Men i sommer har det vært varmere enn vanlig, så det gikk kort tid fra blomstringen begynte til den var over.

(22.08.2007)


I dag har det vært mer skyer og litt regn. Men innimellom har det vært et og annet solgløtt. Da bildet ble tatt i ettermiddag, var sola i ferd med å forsvinne bak skydekket i vest.

(21.08.2007)


Normalt skal ikke fôrrapsen blomstre, men nytt sortsmateriale kombinert med en uvanlig fin sommer får ta skylda for at grønnfôråkeren nå står gul. Dekorativt er det, men næringsverdien i rapsen blir vel så som så. Heldigvis er den sådd i blanding med annet grønnfôr.

(20.08.2007)


Det heter at når hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Nå som vi nærmer oss slutten på den gamle hundemåneden, har det kommet en god del nedbør. Ikke slik at vi har noe å klage over, men snarere slik at gjenveksten på enger og beiter sikres.

(19.08.2007)


Når man sår blanding av enfrøbladede og tofrøbladede vekster som grønnfôr, blir det umulig å drive kjemisk urgrasbekjempelse. Det pleier å gå bra når temperaturen er så høy at grønnfôret kommer opp raskt etter såing. I år kom det en kaldværsperiode like etter såing, så da kom vassarven på myra i forgrunnen. Men etter hvert har kulturvekstene kommet opp, og har nå fått overtaket på arven som imidlertid rakk å sette frø først.

(18.08.2007)


Sola kommer lavere på himmelen dag for dag. Nå går den ned bak Andøyfjellene i nordvest. Det begynner å bli mørkt midt på natta, så vi minnes stadig om at sommeren er på hell.

(17.08.2007)


Vanligvis kommer man ikke så nær røyskatta at man kan ta slike bilder som dette. Men denne var bitt over nakken, så den var lam fra halsen og ned. Det er ikke godt og si om det er katt eller rev som har kvittet seg med en konkurrent i matfatet, men uansett døde røyskatta en stund etter at bildet var tatt.

(16.08.2007)


I dag er det fint vær med bare noen skydotter på himmelen. Rotbløyta sist uke gjorde godt, for nå har jordene kraftig grønnfarge.

(15.08.2007)


Reinfannen er ikke kravstor. Den var vanlig som hageblomst tidligere, men i dag finner man den mest forvillet utenfor hagegjerder og dyrkede områder. Kanskje skyldes det at man nå har abortpiller med mindre bivirkninger? Reinfann skal nemlig ha vært brukt til dette formålet før i tiden.

(14.08.2007)


Når havet ligger flatt som i kveld, det gule himmellyset gyller fjorder og sund og stillheten brytes bare av måsen som prater om sild på vestersida, kan man da bedre ha det?

(13.08.2007)


Selv om det har skyet til, er det oppholdsvær og fortsatt fin temperatur. Det er derfor liten grunn til å klage på helgeværet. Men uten solskinn uteblir de fleste turistene, så det har vært en rolig søndag her ute på neset.

(12.08.2007)


I dag har det vært et strålende vær, med sol fra skyfri himmel. Nå er det tid for bærsanking, og i år er det et et usedvanlig godt blåbærår. På bildet tar Elin en pust bakken under bærplukkinga.

(11.08.2007)


Været ble stadig bedre utover dagen, og ved 20-tiden da dette bildet ble tatt, var skyene i ferd med å forsvinne. Og meteorologene lover fint vær igjen i morgen.

(10.08.2007)


I dag morges var det fint vær med bare litt skyer. Men utpå formiddagen kom væromslaget. Det skyet over, og så kom regnet. Ikke duskregn, men skikkelig gammeldags floingsregn. Selv om vi hadde ei god rotbløyte for vel en uke siden, så gjør regnet fortsatt bare godt. Forvent med godvær som vi nå er, ønsker vi at det igjen skal bli sol og varme. Men på mandag er det nymåne...

(09.08.2007)


Det har vært en fin dag med sol og varme, og selv om sola nå går ned ved 22-tiden, så er solnedgangene desto vakrere.

(08.08.2007)


Bildet til høyre er tatt fra Masterhågen og oppover Vågen. Haugen har trolig fått dette navnet fordi handelsmannen på Raten i sin tid hadde flaggstang her.

(07.08.2007)


Det merkes at sola nå er et godt stykke under horisonten nattestid. Med skyer på himmelen som i kveld, kan man nesten begynne å snakke om tussmørke. Bildet er tatt ved 23-tiden og viser nordhimmelen.

(06.08.2007)


Enda en finværsdag der det har vekslet mellom klarvær og skyet vær. Bildet er tatt fra Raten og oppover mot Storbakkan. Husene på bildet er fra venstre våningshuset på Ebergplassen, det tilhørende naustet og bebyggelsen på Storbakkan. I bakgrunnen ser vi fra venstre Elgaksla, Hovmannstiaksla og Nonshågen.

(05.08.2007)


Dagen startet med skyfri himmel, men etter hvert skyet det til. Nedbør av betydning ble det imidlertid ikke, og det er sørlig vind og fin temperatur.

(04.08.2007)


I dag har det vært sørsørvestlig vind, eller utsønning med sør som er det lokale navnet. Den tid alt graset ble tørket til høy i hesjer var denne vindsorten fryktet her på gården. Den er veldig ujevn, og vindkastene plukket høyet ut av hesjene. I beste fall ble det liggende på bakken, i verste fall forsvant det til himmels eller på havet. Med avlingen i silo og rundballer kan man nå karakterisere dette som en godværsdag.

(03.08.2007)


Litt regn og yr av og til har det også vært i dag, men langt fra slike mengder som i går. Regnet har gjort godt for engene som er blitt mye grønnere. I forgrunnen på bildet er det grønnfôråker, mens området rundt gårdshaugen midt i bildet er eng.

(02.08.2007)


I dag har vi hatt ei skikkelig rotbløyte for første gang på veldig lenge. Det er bra for gjenveksten på jordene, men måsene mistrives. De er våte, og sitter ute i Kveitskjæret og venter på at fjærdrakten skal tørke. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om det regner 1. august, vil det fortsette i tre uker. Så måsene må kan hende belage seg på å vente lenge på godvær. Men kanskje klimaendringene er så store at de gamle merkedagene ikke gjelder lenger?

(01.08.2007)