I dag var vi på bærsanking under Elgen. Der det har vært fuktighet nok, er det bra med blåbær. Og selv siste dagen i august er det mulig å finne moltebær. Normalt skulle moltesesongen ha vært over for to uker siden, men den kalde og tørre våren og sommeren har ført til uvanlig sen modning og lite bær.

(31.08.2008)


Strandrugen (Elymus arenarius) er en lite kravstor strandplante. Den vokser helt nede i flomålet, og selv om tang og tare tilfører næringsstoffer, må den også tåle at sanden er salt av sjøvann. I gammel tid ble standrugen brukt til å drøye matmelet i nødsår. Strandrugen blir i dag verken betraktet som nytteplante eller ugras.

(30.08.2008)


Opprinnelig stod fjøset på handelsstedet nede på Valen, ikke langt fra brygga. Om det ble solgt på tvangsauksjon eller var i dårlig forfatning vites ikke. Krambua ble imidlertid revet rundt år 1900 og brukt til å føre opp fjøset på bildet. Senere ble taket løftet og tekket med eternitt. Handelsvirksomheten på Raten fortsatte fram til 1914, men nå i mindre omfang i det som hadde vært bestespiskammerset i hovedbygningen.

(29.08.2008)


Glassmaneten (Aurelia aurita) finnes i alle hav. Den er vanlig langs hele norskekysten. Siden den består av 98 prosent vann og dessuten har nesleceller, får den stort sett være i fred for predatorer. Selv om glassmaneten kan opptre i store mengder langs land når det er pålandsvind, så er den sjelden et problem. Glassmaneter kan imidlertid fylle sildgarn i den grad at silda ikke går på garnene.

(28.08.2008)


Og regn ble det, selv om det fortsatt er veldig tørt nede i jorda. Imidlertid begynner det øverste jordlaget å bli såpass fuktig at jorder som helt siden slåttonna har sett ut som stubbåker, nå grønnes. Heldigvis får vi vann fra en 98 meter dyp grunnvannsbrønn, så det har ikke vært problemer med vannforsyningen til folk og dyr. Men når det gjelder vanning av jordene, er vi prisgitt naturens luner.

(27.08.2008)


Det er ikke godt å si om skyene på bildet er rukleskyer eller bukleskyer. Begge oppstår gjerne i forkant av en front, og det stemmer bra med værvarslet som sier at vi skal få regn i morgen.

(26.08.2008)


Godværet fortsetter, og til å være i slutten av august, er det heller ikke grunn til å klage på temperaturen. Godt at vi har fått noen fine augustdager slik at sommeren 2008 ikke bare blir husket for kald nordavind og ekstrem tørke.

(25.08.2008)


Denne dagen kalles barsok etter apostelen Bartholomeus. Den ble fra gammelt av regnet som den første høstdagen, og hadde stor betydning for været og årsveksten. I "Norsk Folkekalender" fra 1848 heter det at blir dagen klar, vil også høsten bli det. Hadde det ikke vært kaldvær tidligere på sommeren, ville det bli det nå. Kaldvær har vi hatt nok av, så det er kanskje grunnen til at det ble et nydelig vær i dag.

(24.08.2008)


Da veien mellom Aun og Elgsnes ble rustet opp i forbindelse med at veien over Aunfjellet ble bygget, ble grustaket vi hadde på eiendommen tømt. Bare noe masse med jordinnblanding ble igjen. Denne er likevel fullt ut brukbar som fyllmasse på Håkons hyttetomt. For å få tak i fyllmassen, var det nødvendig å bygge avkjørsel fra veien. På bildet er Håkon i ferd med å avslutte dette arbeidet.

(23.08.2008)


Tett skydekke gjorde at det ble skikkelig mørkt i kveld. Derfor slo vi på lysene langs gårdsveien for første gang etter sommeren. Foreløpig blir det ikke store forbruket av elektrisitet, for et tidsur slår av strømmen etter midnatt, og en fotocelle gjør at lysene ikke tennes igjen så lenge det er lyst.

(22.08.2008)


I det siste har det kommet litt regn. På avstand ser derfor engene grønne og fine ut. Men det har omtrent ikke vært gjenvekst etter førsteslåtten. Bare der det har vært skikkelig råme i jorda er det hå av betydning. Med fulle siloer og mange rundballer bekymrer vi oss ikke om vinterfôret. Mangelen på beitegras er derimot et problem.

(21.08.2008)


Skogstorkenebben har begynt å trekke klorofyllet ut av bladene. Dette er noe de fleste plantene gjør fram mot høsten. De gjør det først og fremst for å ta vare på nitrogenet som finnes i bladgrønt. Planter som kan være så ekstravagante at de feller grønne blad, har som regel nitrogenfikserende bakterier på røttene, noe som setter dem i en særstilling når deg gjelder tilgangen på dette viktige næringsstoffet.

(20.08.2008)


Nesten samme motivet som i går, men fargene er helt annerledes. Slik er lyset her nord - stadig skiftende. Med kamera kan man bare fryse noen hundredels sekund av et evig fargespill på firmamentet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(19.08.2008)


Dagene er blitt merkbart kortere. Det er blitt skumring om kveldene selv om det er klarvær, og det blå skumringslyset er tilbake selv om det fortsatt er en gyllen stripe langs horisonten på nordhimmlen.

(18.08.2008)


Elgsnes har fått navn etter fjellet Elgen som ligger ovenfor gården. Fortidens eksperter har påstått at fjellet har fått dette navnet fordi det fra sjøen ligner en liggende elg. Uansett hvilken side man ser fjellet fra, er det vanskelig å se noen likhet med en elg. Så kanskje det blant leserne finnes noen med en bedre etymologisk forklaring?

(17.08.2008)


Denne blomsten heter øyentrøst. Man kunne kanskje tro at den har fått navnet fordi den er så vakker, men det latinske navnet (euphrasia officinalis) viser oss at den er en medisinplante. Den er virksom mot bl.a. øyekatarr, øyelokkbetennelse, rennende, såre og kløende øyne, øyeskader, lysømfintlighet og allergi. Tidligere ble den mye brukt ved øyelidelser. Så dette er nok bakgrunnen for blomstens norske navn.

(16.08.2008)


Det har kommet noen regndråper nå og da de siste dagene, men fortsatt er det alt for lite for planteveksten. I kveld er imidlertid skyene så mørke at de kanskje kan gi oss etterlengtet nedbør.

(15.08.2008)


I går skrev vi om at selv trærne nå gulner på grunn av tørken. Da må man forundres over disse blåklokkene som står frodige midt på et berg der bare en smal sprekk gir feste for røttene. Enten må blåklokker tåle tørke ekstremt godt, eller så må planten ha veldig lange røtter ned gjennom bergsprekken.

(14.08.2008)


I dag kom det litt regn, men det må nok ei skikkelig rotbløyte til for at det skal gjøre monn. Ikke bare enga er påvirket av tørken, på grunnlendte steder har heller ikke trærne med sine lange røtter funnet tilstrekkelig fuktighet. Derfor begynner skogen nå å gulne på slike steder. Bildet viser hvordan det nå ser ut på Finnevikhågen.

(13.08.2008)


Geitramsen står i blomst. Den kalde sommeren har gjort at blomstringen skjer senere enn vanlig, mens tørken derimot ikke har redusert blomsterprakten. Geitramsen på bildet vokser nedenfor snuplassen i Oppsetta, Der er den blitt et vakkert skue for turister og andre veifarende.

(12.08.2008)


Det begynner å mørkne fram mot midnatt, særlig når det er overskyet som i kveld. Bare en strime av lys bak Andøya minner oss om midnattsolnetter som kom og forsvant.

(11.08.2008)


Oppe i fjellet Elgen kan man se profilen av Elgemannen, trollet som ble til stein fordi det ikke rakk å komme seg helt inn i fjellet før soloppgang. Elgemannen inngår i et eventyr der det meste av handlingen foregikk nettopp i dette området. Hele eventyret kan du lese ved å klikke her.

(10.08.2008)


Denne sommeren har vært usedvanlig nedbørsfattig. På tørkesvak jord ser det ut som stubbåker etter høstet korn. De bøndene som er avhengige av en god andreslått for å få nok vinterfôr, står foran store problemer. Her på gården har vi allerede berget nok fôr for vinteren, så vi er heldigvis ikke avhengig av enda ei avling i år.

(09.08.2008)


Kvitkløveren klarer seg godt nå som graset sturer i tørken. Siden den er lavtvoksende, egner den seg som kulturplante best i beiter. Med billig handelsgjødsel har det ikke vært stort fokus på bruk av nitrogenfikserende planter i eng og beite. Men nå som prisen på handelsgjødselen er fordoblet på bare ett år, vil nok bruken av rød- og kvitkløver bli mer interessant.

(08.08.2008)


Disse to revehvalpene lekte en lang stund på Storåkeren i dag formiddag. Ikke enset de at de ble fotografert, og ikke merket de folk på veien bare et steinkast unna. Vinden bar fra, og laget så mye bråk at de ikke hørte noe heller. Og de var for opptatt av hverandre til å se at de ikke var alene.

(07.08.2008)


24. november i fjor skrev vi om hytta i Marilund. Da hadde vi også et bilde der bygningen var synlig. Nå har prydbuskene vokst i en slik grad at man kan undres på om Tornerose sover bak buskaset.

(06.08.2008)


Det er over en måned siden vi sådde Austermyra og Storåkeren. Siden da har det ikke vært nedbør av betydning. I tillegg har den kalde nordavinden tørket ut jorda. Det er vel for drøyt å kalle det frysetørring, men sannelig ikke langt unna. Gjenlegget har derfor spirt ujevnt og dårlig.

(05.08.2008)


De siste dagene har vi plagdes med å få kontaktorene for røreverk og kompressor på melketanken til å slå inn. Melketanken er TINEs eiendom, og de har derfor ansvaret for service og vedlikehold. Så i dag sendte de reparatør som skiftet begge kontaktorene. Han hadde med seg sønnen som følger interessert med i farens arbeid.

(04.08.2008)


En fin dag med sol fra skyfri himmel. Selv om det var frisk bris til liten kuling fra nordøst, var likevel temperaturen godt over 15 grader. Og på lune steder kunne man oppleve en smak av sommer.

(03.08.2008)


Fortsatt bygges det bindalsbåter i samsvar med gammel håndverkstradisjon uten tegninger og avanserte beregninger. Erfaringer høstet gjennom århundreder ligger bak disse båtene. At de ikke oppfyller dokumentasjonskravene i et eller annet EU-direktiv, bryr vi oss ikke om all den stund båtene er vakre å se på, lettrodde og mer sjødyktige enn moderne tupperware-båter.

(02.08.2008)


I år synes nordavinden aldri å ta slutt. I manns minne har det ikke tidligere vært en slik sommer med stabilt høytrykk ute i Norskehavet på månedsvis. Dette har gitt oss kald polarluft som pålandsvind dag ut og dag inn. I dag er det imidlertid nymåne, så da kan man i det minste håpe på værskifte.

(01.08.2008)