Så er sommeren over også for i år. Sandstranda ligger igjen øde, bare noen laksender har tilhold her nå etter at badegjestene forsvant. Men også de fløy idet fotografen nærmet seg.

(31.08.2009)


Sommeren går mot slutten. Selv om den ukentlige maksimumstemperaturen har falt om lag fem grader i løpet av de tre siste ukene, er det fortsatt en behagelig temperatur. Sommeren sett under ett har vært fin, skjønt det fra en bondes synspunkt godt kunne ha vært noe mer regn. Imidlertid førte en våt maimåned til at det har blitt rekordstore avlinger, til tross for liten gjenvekst.

(30.08.2009)


Når det er overskyet som det er nå, blir det ganske mørkt fram imot midnatt. Vi har derfor slått på veilysene, blant dem et lys nede ved naustet. Lysene styres av en fotocelle og av et tidsur. Dermed slås de av både når det er lyst og seks og en halv time i løpet av natten.

(29.08.2009)


Strandrugen (Elymus arenarius) vokser som navnet tilsier helt nede i strandkanten. Den er en av de mest nøysomme plantene i stransonen, men siden den ofte vokser ytterst mot havet, nyter den godt av næringssoffene i tang og tare som skylles på land. I dag har strandrugen ingen praktisk anvendelse, men så sent som for to hundre år siden da "engelske kryssere stengte hver havn", ble den brukt til å drøye matmelet.

(28.08.2009)


Etter en rekke konkurser, var det i 1914 definitivt slutt på handelen ved det gamle borgerleiet på Raten. Det hadde da vært handelsvirksomhet der i om lag 250 år. Den siste tiden ble bare bestespiskammerset i hovedbygningen brukt som salgslokale. I denne krambua har tiden stått stille. Disk og veggreoler står der ennå, og fortsatt ligger og henger det bruksting her som godt kan være slikt man ikke fikk solgt unna på auksjonen for nesten 100 år siden.

(27.08.2009)


"Det finnes ennu seil" er titteldiktet i en av André Bjerkes bøker, utgitt i 1968. I de senere år er det imidlertid blitt stadig hyppigere å se seilbåter på Andfjorden og Toppsundet. Dessverre er det bare et fåtall som strekker seilene selv om det er god bør. Det er så mye enklere å bruke fossilt brensel som framdriftsmiddel. Båten i bildet beveger seg derimot nærmest lydløst og forurensningsfritt forover med 5 - 6 knops fart. Og vinden er i tillegg gratis!

(26.08.2009)


Håkon har nå gravd det meste av kloakk- og kabelgrøfta fra Storbakkan og opp til Torveberget, og snart er han også ferdig med å legge rørene og måke på grøfta. Fortsatt gjenstår å grave grøft over gårdsplassen på Storbakkan. Det er vanskeligere, for der må man krysse flere vannledninger, strøm- og brannvarslingskabler.

(25.08.2009)


Nedbøren i det siste har fått de gulsvidde engene til å grønnes. Det er for sent til at det blir noen gjenveskt å snakke om, men kulturlandskapet er ihvertfall penere slik det er nå. Bildet er tatt fra Ringskjæret ytterst i Vester-Raten og oppover Vågen.

(24.08.2009)


23. august er siste hundedagen. Det heter at dersom hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Og regn ble det, hele 11 millimeter i løpet av dagen. På det meste falt det to millimeter i løpet av en time.

(23.08.2009)


Fra solnedgang til soloppgang er det nå sju timer. Selv om vi trekker fra periodene med skumring og daggry, er det likevel om lag fire timer med nattemørke. Særlig merkbart blir dette når det er overskyet som i kveld.

(22.08.2009)


Denne franske havseileren ankret opp på Vågen i går kveld, og dro videre ved nitiden i dag morges. Det var ikke noen nødhavn akkurat, for nå er været fint igjen. Ikke så rart kanskje, for i går var det nymåne, om to dager er hundedagene over, og i dag dro "uværsfuglene" i Marilund sørover.

(21.08.2009)


Når temperaturen er lav som nå, må humla forbrenne fett eller sukker for å få kroppstemperaturen over 30 grader som er en forutsetning for at den skal kunne fly. Mens den samler brennstoff til å øke kroppstemperaturen, er det enkelt å ta nærbilder av den slik som på fotoet til høyre.

(20.08.2009)


Veien mellom Aun og Elgsnes er smal og med svake skuldre, og i tillegg var den sleip etter regnet i formiddag. Så da melketankbilen kom for langt ut på kanten, bar det utfor. Sjåføren mente selv at han var uskadd, det var ingen lekkasje på melketanken, og karosseriskadene syntes ikke å være veldig omfattende. Full oversikt over det siste får man imidlertid ikke før bilen igjen er på veien.

(19.08.2009)


Det har vært den kaldeste dagen til nå i sommer med maksimumspemperatur på 11,4 grader og minimumstemperatur på 6,9 grader. Men nå er det bare to dager til det blir nymåne, og fem dager til hundedagene er slutt. Så da bør det vel bli bedre vær snart.

(18.08.2009)


I dag begynte Håkon å grave grøft for strøm og kloakk til huset han skal bygge på Torveberget. Her basker han med en stor stein som lå midt i grøfta, mens samboer Monica og arkeolog Ragnhild Myrstad fra fylkeskulturetaten følger interessert med.

(17.08.2009)


Fortsatt er det solskinn og tørke, selv om temperaturen har falt mye siste uka og vinden har snudd på nordøst. Siden slutten av forrige uke har det kommet 6 millimeter nedbør. Det har vært nok til å gi grønnskjær nede på Storåkeren som har vært gul som en høstet kornåker siden siloslåtten. Men gjenvekst er det ikke snakk om. Bare til venstre i bildet har det vært fuktighet i jorda, og der er det allerede godt med hå.

(16.08.2009)


Med den varmen og tørken vi har hatt, tok det ikke lang tid før geitramsen var avblomstret. Dette til tross for at de nederste blomsterkransene først springer ut. Etter hvert som disse blomstrer av, folder blomstene lengre opp ut kronbladene. Slik fortsetter det helt til toppen av blomsterstilken.

(15.08.2009)


Etter at temperaturen var helt nede i 10 grader tidlig i dag morges, steg den utover dagen til over 17 grader. Det har vært vekslende skydekke med perioder med sol innimellom. Selv om dette er fint arbeidsvær, er det ikke optimalt for turistene. Men selv i dag var det folk og badet i havet.

(14.08.2009)


I år falt finanskrisa sammen med et valgår. Dermed asfalteres det veier som aldri før. Det skaper aktivitet ikke bare på landjorda, men også for båtene som frakter grus til asfaltverkene, er det travle dager. Disse frakteskutene er lett kjennelige på den fastmonterte gravemaskinen på dekket.

(13.08.2009)


Det har skjedd et tydelig værskifte. På vel en uke har den daglige maksimumstemperaturen blitt redusert med nesten ti grader. Barometeret fortsetter å falle, og vinden har snudd på sørvest. Skyene som kommer fra den kanten bærer også bud om mer regn.

(12.08.2009)


Så langt har vi hatt en fantastisk sommer, selv om tørken i det siste har vært lei for den som er avhengig av det som spirer og gror. Men i dag har barometeret falt kraftig, og i kveld begynte det å regne. Fram til midnatt kom det 3 millimeter regn, så noen rotbløyte er det foreløpig ikke. Imidlertid har meteorologene spådd mer regn i dagene som kommer.

(11.08.2009)


Skogen har begynt å gulne oppe i Rateskogen hvor det er grunnlendt mark med berg under. Så det er nok ikke høsten som kommer tidlig, men derimot mangel på vann som forårsaker det tidlige løvfallet.

(10.08.2009)


Etter sammenhengende tørke på ukesvis, kom det et par millimeter nedbør i går og i dag. Austermyra i forgrunnen på bildet har hatt nok råme til at det har grøntes etter siloslåtten, men selv der må det ha vært tørt, for i år har det kommet til syne mønster i enga som verken kan tilskrives nyere grøfter eller sådrag. Det mørke streket i bildet må være over ei gammel steingrøft fra den tiden man grøftet med og ikke på tvers av fallet. Trolig er det ei av grøftene fra Hans Wangs tid, altså fra perioden 1776 - 1824.

(09.08.2009)


Tørken har gjort at mange av de viltvoksende blomstene har visnet. Rylliken (Achillea millefolium) tåler imidlertid tørken godt da den kan rulle sammen bladene for å minske væsketapet. Ryllik har vært brukt som medisinplante i Kina i minst 4000 år, og den ble også brukt i Hellas under antikken. Første leddet i det latinske navnet henspeiler på et sagn om at helten Akilles skal ha brukt ryllik til å lege sine soldaters sår.

(08.08.2009)


Skodda fra i går kveld hadde lettet i dag morges, og utover dagen klarnet det opp, men mot kvelden dannet det seg altocumulusskyer på nordhimmelen. Disse kalles også rukleskyer og tilhører de midlere skyene med skybase på 2 til 5 kilometer over bakken.

(07.08.2009)


Vi har hatt tørr landvind med sol og varme en god stund nå. Eneste nordavinden har vært den sedvanlige solgangsbrisen på ettermiddagen. Men i dag kom det tidlig en klam nordavind inn til kysten, og etter hvert seg havskodda etter. Så i kveld ligger tåkedisen helt ned til fjæra. Lengre opp i terrenget er det skikkelig mørkeskodde som vi sier på dialekt.

(06.08.2009)


Med sol og varme dag etter dag og ubetydelig nedbør siden 1. juli, er det nå veldig tørt. På myrene er det gjenvekst på graset, men på Storåkeren der det er skarp sandjord, ser grasmarka mest av alt ut som en stubbåker etter at kornet er høstet. Geitramsen i forgrunnen vokser på en gravhaug fra merovinger- eller vikingetid.

(05.08.2009)


I dag har det vært mye as på Revet mellom Rateneset og Hestenbøen. Det er småsild i havet, og måsen er så mett at mange blir sittende ute i Rateneset selv med sildknuter like ved. Og under er det fisk som aldri synes å få nok. Så gavmildt som havet er nå, er det derfor ikke vanskelig å dra seg koking.

(04.08.2009)


Den siste tiden har det vært et yrende badeliv nede på sandstranda. Ikke så rart kanskje, med sol fra skyfri himmel, lite vind og rundt 25 grader i skyggen. Selv på fjære sjø i kveld var det 17 grader i vannet, så det er ikke rart at badenymfene på bildet koser seg. Barometeret viser fortsatt høytrykk, og meteorologene påstår at godværet skal vare ved.

(03.08.2009)


Enda en nydelig høysommerdag. Nå vokser raigraset så man nesten kan se det. Men grønnfôråkrene er tynne fordi det har vært veldig lite regn siden vi sådde. Dermed er det bare noen av frøene som har fått råme nok til å spire. Men ettersom vi allerede har høstet mer grovfôr enn buskapen klarer å ete opp i løpet av vinteren, er det nærmest en fordel at det ikke blir så mye grønnfôr.

(02.08.2009)


I dag er det til en avveksling overskyet, nordavind og sågar noen regndråper i kveld. Bildet er tatt fra nordsiden av Landkonvika og innover Kvæfjorden. Bare Kasholmen, Gapøya og litt av fjellene på vestsiden av fjorden er synlig i bakgrunnen. Landtunga midt i bildet kalles Landonvikspira. Den gjør at båra bryter av, slik at det kan være smult innenfor selv om Landkonvika ligger utsatt til mot vest.

(01.08.2009)