Etter noen finværsdager er vi på den siste sommerdagen tilbake til slik været har vært det meste av sommeren: Overskyet og regn. De ekstraordinære værforholdene tidligere i år har imidlertid gitt travle dager for båtene som frakter grus og pukk til veier som må repareres før vinteren setter inn. På bildet er en av disse frakteskutene, MS Artictrans, på vei inn mot Toppsundet.

(31.08.2010)


Kvitbladtistelen vokser på fuktige steder, ofte i grøftekanter eller skogsbryn. Planten blir i dag oppfattet som et ugras, men ble tidligere brukt i folkemedisinen. Bladene ble lagt på sår for å hindre betennelse og for å få såret til å gro fortere. Plantesaft fra bladene ble smurt under halen på hester som var blitt såre av seletøyet. Bladene ble også kokt, og avkoket ble brukt mot utslett på kuspenene.

(30.08.2010)


Vi har feil på brannvarslingsanlegget, og da det grunnet fjellrensk bare er på søndag at veien er åpen hele dagen, kom reparatøren hit nå. På bildet er Arild Pettersen i ferd med å sjekke aspirasjonsdetektoren i fjøset.

(29.08.2010)


En finværsdag, men utover ettermidagen dannet det seg altocumulusskyer på himmelen. Disse skyene blir dannet ved heving av store luftmasser der fuktigheten så blir kondensert. Slike skyer er ofte et tegn på at en front er i anmarsj, så kanskje kan vi vente oss et værskifte snart.

(28.08.2010)


Det blir stadig mørkere om kveldene, og ved 22:30-tiden da bildet til høyre ble tatt, var det nødvendig med stativ for å oppnå tilstrekkelig skarphet. På bildet sees nordhimmelen med Andøyfjellene i sihuett. Foran skimtes Grøtaværan fra Litjeskarhausen til Skipperøya, og på Sennholmen viser fyrlykta rød sektor for Elgsnes.

(27.08.2010)


Båten på bildet til høyre passerer Elgsnes minimum to ganger per dag, men ofte flere ganger. Forklaringen er at den tilhører oppdrettsanlegget på Hestenvika, og en kasfjerding som arbeider på anlegget, bruker den til og fra.

(26.08.2010)


I gammel tid regnet man at høsten begynte når hundedagene var over. Selv om vi nå har bedre sommervær enn tidligere i år, er ikke skogen lenger ensfarget grønn. På bjørka begynner bladene å gulne, og på rogna som er avbildet her, begynner bladene å få rødbrun kulør.

(25.08.2010)


Til tross for fint vær og rikelig med saftig raigras å beite på, vil kyrne inn når det lir på ettermiddagen. Om det skyldes at de heller vil ta ettermiddagshvilen på gummimatte inne enn på jorda ute, eller at insektene blir for plagsomme utover dagen, er ikke godt å si. Inn vil de aller fleste ihvertfall.

(24.08.2010)


I dag er det siste hundedagen. En gammel værspådom sier at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. De tre første hundedagene var noen av de ytterst få soldagene i juli, og likevel er det sol i dag. Det er kanskje en viss kompensasjon for alt regnet vi har hatt tidligere i sommer.

(23.08.2010)


En liten fisketur på tre kvarter i dag resulterte i en fangst på sju fine torsker, fire småseier og ei kveite på om lag 10 kilo. På bildet til høyre sloss måsene om jinner og hau mens fisken ble sløyd. For å se et bilde av fangsten, klikk her.

(22.08.2010)


Selv om det nå bare er skumringslys om natten, er solnedgangene mot slutten av august vakre. Bildet til høyre er tatt fra Nakkjen og viser Elgsnes som stikker ut som en pekefinger mellom Toppsundet til høyre og Andfjorden i bakgrunnen.

(21.08.2010)


I dag har vi hatt en av de fineste dagene i hele sommer. Det har vært solskinn og vindstille det meste av dagen, og i tillegg har vi hatt hele 16 plussgrader på det varmeste. Uvant som man er med slik varme, silte svetten straks man skulle gjøre noe. Egentlig burde man ta seg fri når sommeren kommer innom på visitt, men på en gård er det alltid noe som må gjøres.

(20.08.2010)


Mange bønder her nord har fått bare brøkdelen av normal avling. Her på gården har vi ikke det problemet. Vel nok ble det litt færre rundballer enn i fjor, men det våte været har nok gjort at graset i siloene er bedre sammenpresset enn i fjor da det var veldig tørt. I tillegg har vi fortsatt mange rundballer som vi ikke fikk salg på i fjor. Disse vil vi fõre opp utover høsten, mens storparten av årets rundballer kan selges.

(19.08.2010)


Røsslyngen (calluna vulgaris) står i blomst, og så vått som det har vært i sommer, står den frodig selv på tørre berget. Røsslyngen er et eldgammelt middel mot urinveisplager, men i dag er den vel mest kjent som utgangspunkt for lynghonningen. Vinterstid beiter hjortedyr på røsslyngen, og rypa spiser friske skudd og frø.

(18.08.2010)


Like før sola gikk ned bak Andøya kastet den gyllent lys over markene her på Elgsnes. På bildet til høyre er dette på grunn av formatet bare synlig på Bubergsletta i forgrunnen. Klikke på bildet for å se en større versjon.

(17.08.2010)


Kyrne har stått inne i helga grunnet dårlig vær. Etter bare to dager på båsen hoppet og danset de som var det første gangen de var ute. På bildet til høyre har gammelkyrne roet seg og begynt å ete, mens kua nærmest fortsatt springer rundt.

(16.08.2010)


I natt var det rene høstkulingen, og ennå ved middagsleite gikk Andfjorden hvit. Fartøyet på bildet er MS Folla som bærer navnet til et atskillig tøffere havstykke enn Andfjorden. Mer informasjon om skipet finnes her.

(15.08.2010)


Det har ikke vært styrtregn, men likevel falt det 14 millimeter nedbør mellom klokken 10 og 16 i dag og ytterligere en millimeter senere i kveld. Selv om vi har hatt mye regn i sommer, er dette likevel dagsrekord for i år. Intensiteten var imidlertid størst 7. august, da det falt 9 millimeter regn på en time.

(14.08.2010)


Det er visst ikke bare kråkebollene som har formert seg veldig mye i havet. I år er det også uvanlig store mengder maneter å se. Ved lavvann ligger det massevis med glassmaneter igjen på sandfjæra. I motsetning til maneten "portugisisk krigsskip" som har skremt turistene på den iberiske halvøya, er ikke disse giftige. De kan imidlertid fylle garn i den grad at man ikke får fisk.

(13.08.2010)


I dag var det uvanlig stor fjære. Dermed kommer det tydelig fram at det under normalt lavvann bare er en ørken der glupske kråkeboller har spist alt av vegetasjon. Yngelen som vanligvis finner gjemmesteder i tareskogen, blir derfor et lett bytte for større predatorer. Hadde denne økologiske kastastrofen skjedd på landjorda, hadde alle skreket opp. Når det skjer i havet, er det visst ingen som bryr seg.

(12.08.2010)


Sola går nå ned bak Andøyfjellene. Ved midnatt er det bare skumringslys, og om et par uker er det temmelig mørkt nattestid. Selv om sommeren har vært våt og kald, og ikke ser ut til å bli bedre med det første, får vi glede oss over fargespillet i skyene når sola går ned de få dagene det er såpass glipper i skydekket som i kveld.

(11.08.2010)


Geitramsen blomstrer nå i veigrøfta ved Russeleiren. Som ventet er dette senere enn normalt. Når ett av skiftene på gården bærer navnet Russeleiren, skyldes det at tyskerne hadde en fangeleir for russiske krigsfanger her under andre verdenskrig.

(10.08.2010)


Selv om det ble feil på rundballepressa slik at den måtte på verksted for å bli reparert, ble likevel alt graset som ble slått i går presset og pakket i rundballer i dag. Men fordi det ikke er mulig å komme over Buberget med ei slik stor rundballepresse, er skiftet på Litjebakkan ikke høstet. Så snart vi er ferdig med å kjøre rundballene til lagringsplassen, må vi se på hvordan vi kan få høstet også det arealet.

(09.08.2010)


Mange klager på elendige avlinger i år, men her på gården stod det mer enn 50 dekar igjen da siloene var fulle. Problemet har vært å få noen til å presse rundballer og oppholdsvær nok til at arbeidet kunne gjennomføres. I ettermiddag kom Bjørn Andor Hanssen fra Gratangen og slo ned det han etter planen skal presse til rundballer i morgen. Vi får sette vår lit til meteorologene som har lovet en dag til med oppholdsvær.

(08.08.2010)


I dag morges var det lyn og torden, og himmelens sluser åpnet seg, så i løpet av en time kom det 9 mm nedbør. Etterpå klarnet det opp, og temperaturen steg til hele 19 grader, noe som er uvanlig varmt til denne sommeren å være. Utover dagen kom det et tynt skylag av ubestemmelig type på himmelen. Vi får bare håpe at det er godværsskyer.

(07.08.2010)


Til tross for at vi har hatt en elendig sommer, har ikke cruiseskipene uteblitt. I formiddag passerte MS Insignia Elgsnes på vei inn til Harstad. Passasjerene kunne da se landskapet skipet seilte gjennom, selv om fjellene var innhyllet i tåke. I kveld var imidlertid skodda så tykk at turistene knapt kunne se land da cruiseskipet gikk ut igjen.

(06.08.2010)


Innhøstingsforholdene har vært langt fra optimale i år. Med regn nesten hver dag har det tatt sin tid å få fylt begge siloene. I dag ble vi imidlertid ferdig, og på bildet sprøyter Tore ekstra syre på toppen av siloen før plasten legges på. Fortsatt har vi om lag 50 daa som må pakkes i rundballer.

(05.08.2010)


Det ble slutt på midnattsola for et par uker siden, selv om vi ikke merket så mye til det slik været var da. Men når det er åpning i skydekket på nordhimmelen, kan sola fra sin posisjon bak horisonten fortsatt farge himmelen rød slik som på bildet til høyre. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(04.08.2010)


Før kommunesammenslåingen i 1964 fikk Trondenes kommune satt opp lys i strandkanten blant annet i Oppsetta. Dette ble gjort for å gi lys i den mørke årstiden til dem som skulle ut i småbåt for å levere melkespannene til grytlandsferga kl. 06:15 tre ganger i uka. Person- og melketransporten er forlengst lagt om fra sjø til land, og veilys er flyttet. Kommunen har imidlertid fortsatt tre veilys her ute, selv om det er mange år siden det har vært lys i dem. Og armaturen fra begynnelsen av 1960-tallet henger nå bare etter strømledningene.

(03.08.2010)


Enda flere oppdrettsmerder blir slept inn i Toppsundet. På bildet passerer slepet Rateneset. Etter at Nordlaks etablerte seg med oppdrett utenfor Hestenvika, har det skjedd endringer i havet rundt Elgsnes. Villfisken står ikke lenger på de gamle og velkjente fiskeplassene, men tiltrekkes av lukten fra fiskefôret.

(02.08.2010)


"Anna Rogde" passerte i dag Elgsnes med mye folk om bord. Skuta hevdes å være verdens eldste seilende skonnert. Skjønt seilende - i dag som så ofte ellers benyttes maskinkraft i stedet for seil som framdrift.

(01.08.2010)