Etter at kantklipperen er brukt til å pusse av området nede på Raten, blir fundamentene til noen av husene som en gang stod her igjen synlige. Dette gjelder fjøset, størhuset, borgestua og matstua. Murene etter krambua og brennevinskjelleren er så høye at de er alltid synlige. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon, og klikk her for å se bebyggelsen på handelsstedet i 1870.

(31.08.2012)


I dag var det folk fra Hålogaland Kraft her og byttet transformator og skiftet ut trådene i lavspentlinjen ned mot Raten. Linjen var fra 1957, og var dimensjonert for den tids strømforbruk. Når nå hele Normangården skal tas i bruk, vil elektrisitetsforbruket øke, og oppdatering av strømnettet her på Elgsnes var derfor nødvendig.

(30.08.2012)


Denne dagen ble i kirkekalenderen kalt Johannes halshogg til minne om at Johannes døperen ble halshugget, og dette var høytidsdag helt fra det åttende århundret. I "Norden" fra 1867 heter det at "ingen maatte paa den Dag bære Kaarde eller Værge". Det knytter seg dessverre ikke værmerker til dagen, for i dag har det vært en skikkelig finværsdag!

(29.08.2012)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og viser naustet og fjøset der. Bakenfor skimtes huset og naustet på Ebergplassen, og i høyre billedkant ser man bebyggelsen på Storbakkan. Helt bakerst i bildet er fjellet Elgen til venstre og Nonshågen til høyre.

(28.08.2012)


Kvitbladtistelen (cirsium heterophyllum) er lett gjenkjennelig, ikke først og fremst på grunn av den malerkosformede blomsten som kan forveksles med tilsvarende blomster på andre tistler, men på grunn av de særegne bladene med hvit underside som har gitt planten navn. Kvitbladtistelen trives i våtlendt skogsmark, og i år har det vært vått så det holder.

(27.08.2012)


Vi er nå midt i den perioden som kalles jernnettene. Dersom det ikke hadde vært kaldvær tidligere på sommeren, kunne man vente det nå. Siden vi alt har hatt vår gode del med kaldvær, er det bare rimelig at været i dag var fint med lite vind og solskinn det meste av dagen. Da bildet ble tatt sent på ettermiddagen, var det imidlertid i ferd med å skye over. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.08.2012)


Det begynner å bli mørke kvelder, særlig når skydekket er tett som nå. Det var derfor på tide å slå på veilysene langs gårdsveien. Etter som lysene styres av et tidsur som slår dem av om natten, og av en fotocelle som slår dem av om dagen, blir det foreløpig ikke så lang stund de er påslått. Men daglengden avtar jo ganske fort nå. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(25.08.2012)


I mange år har vi hatt såkalt signalanløp av bussen her på Elgsnes. Det betyr at man må bestille buss dagen i forveien. Men plutselig var dette tilbudet fjernet. Etter en del kommunikasjon med fylkesråden for samferdsel er det igjen mulig å reise med buss til og fra Elgsnes. Men nå er den muligheten begrenset til fredager, og man må forhåndsbestille også returen fra Harstad. Skal man dømme etter busstilbudet hit til Elgsnes, har anbudshysteriet i samferdselssektoren ført til et mer stivbent og mye dårligere tilbud enn tidligere.

(24.08.2012)


At telefonlinjene ikke lenger er i bruk slik det ble beskrevet i går, illustreres av dagens bilde. Bærewiren holder fortsatt linjen oppe, mens den delen som skulle overføre kommunikasjon, består av løse ender som henger og slenger. I Nord-Sverige har man alt begynt å demontere telefonlinjene i utkantene. Snart skjer det nok i Nord-Norge også.

(23.08.2012)


Da Elgsnes fikk telefon i 1918, bestod telefonlinjen av en enkelt ståltråd. Senere ble telefonlinjen mer avansert med to kobbertråder. Nå er alt dette historie. Mobiltelefonen blir mest brukt, og fasttelefonen er byttet ut med IP-telefon. Så det varer nok ikke lenge før telefonlinjen blir revet. Strengbunten på bildet er det som er igjen av den første telefonlinjen. Tråden var tykk og egnet seg godt som hesjestag den tid dette var aktuelt. Men også hesjing er blitt historie, så nå ligger den gamle telefontråden og gror ned.

(22.08.2012)


Når skogen er i ferd med å gulne, skyldes dette i hvert fall ikke tørke. Tvert imot er det den høye fuktigheten som har gitt gode vekstvilkår for bjørkerustsoppen melampsoridium betulinum. Gulningen av skogen skyldes dels fargen på soppen, men etter hvert dør også de infiserte bladene, og gulfargen blir enda mer tydelig.

(21.08.2012)


Etter mye regn under innhøstingen, har vi nå hatt en bemerkelsesverdig tørr periode. Men kjøreskadene fra siloslåtten er fortsatt synlige. Selv på det lille bildet til høyre er det mulig å se sporene etter traktor og tilhenger fra tre uker tilbake. Hvis det blir godt med tele i jorda til vinteren, kan skadene på jordstrukturen i plogsjiktet rettes opp. Ødelagt jordstruktur i dypere jordlag er langt vanskeligere å reparere.

(20.08.2012)


I dag har det vært en nydelig sommerdag med sol fra skyfri himmel. Det sies at når hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Selv om det ikke er noen automatikk i at de går ut med sol når de går inn med regn, ser det likevel ut til at dette blir tilfelle i år. Slik sommeren har vært så langt, har man i alle fall en følelse av å ha mange finværsdager til gode.

(19.08.2012)


Geitramsen pleier som regel å stå i blomst i begynnelsen av august, men som planteveksten forøvrig er den minst to uker senere ute i år. Selv om det fortsatt er noen dager igjen av sommermåneden august, kan vi allerede slå fast at denne sommeren snarere blir husket for regn og kaldvær enn for sol og varme.

(18.08.2012)


Siden tirsdag har vi vært innhyllet i tåke. Men i dag er det nymåne, og mot kvelden forsvant skoddebaken ute i Andfjorden. Godværsskyene på himmelen ble dermed synlig, og noen gløtt av sola ble det også før den gikk ned bak Andøyfjellene. Ulempen er at den milde luften som skapte tåken, er avløst av en kald nordavind.

(17.08.2012)


Oteren på bildet oppholdt seg i dag i veigrøfta ved kommuneveien nær avkjørselen til gården. Når det var mulig å ta nærbilde av den, må det skyldes at den er syk eller skadet. Noen merker på snuten synes å indikere at den har vært i kamp. En gang tidligere døde en oter i silobygget etter å ha blitt bitt av en rev. Kanskje det er hva som har skjedd nå også. Den kan selvsagt også være sykdomsbefengt.

(16.08.2012)


I dag har det vært lite vind, så skodda har blitt liggende. Normalt klarner det opp utover dagen som en følge av at sola varmer opp luften. Selv om sola kunne skimtes gjennom tåken, maktet den likevel ikke å "skine han av" som vi sier.

(15.08.2012)


Finværet fortsatte i dag, men havskodda som stod som en mur ute i Andfjorden, kom sigende inn, og etter hvert ble området utenfor Hestenvika innhyllet i tykk tåke. Bildet som er tatt fra Aunfjellet, viser at skoddebaken ligger om lag ved Hestesteinen, mens noe tåke også kommer sigende over Skaret og ned til Ytteraun.

(14.08.2012)


Riktig en godværsdag med sol fra nesten skyfri himmel og minimalt med vind. Bildet er tatt fra støa i Oppsetta mot Raten på andre siden av Vågen. I bakgrunnen sees fjellene på Grytøya.

(13.08.2012)


Melkerampen på bildet ble satt opp da vi fikk bussrute til Harstad som også tok melkespannene til meieriet. Dette var i 1974, men det gikk ikke mange år før det var innført tankhenting av melka, og melkerampen ble overflødig. Selv om det var et stort framskritt å frakte melka til veien i stedet for å måtte ut på havet i all slags vær for å levere den om bord i Grytlandsferga, er slik melkehåndtering i dag utenkelig.

(12.08.2012)


Reinen på bildet trives godt nede på Storåkeren. Den er både i godt hold og med blank og fin pels. Selv om den har et praktfullt gevir, foretrekker den tydeligvis saftig gras på innmarka framfor kamp med andre bukker om simlene.

(11.08.2012)


Nede på Gårdshågen ligger det rundballer både fra i fjor og fra i år. For ikke å hindre adkomsten til de gamle rundballene, ble rundballene som ble pakket denne uken, lagt på østsiden av Andreastua. Huset er dermed omringet av rundballer, men siden bygningen ikke er i bruk, gjør ikke det noe.

(10.08.2012)


Når sjøen ligger speilblank som i dag, er det fint å ta en tur på havet. Selv om man kan kose seg i båten på slike dager, er det imidlertid sjelden at fisken biter godt i slikt vær. Det fikk også Lorian erfare da han var ute og fisket i dag.

(09.08.2012)


Storåkeren i bakgrunnen ble høstet for nesten en måned siden, mens graset fra Vestermyra i forgrunnen ble pakket til rundballer i går. Nede på Storåkeren er det nå bra med hå, mens graset på det nyslådde arealet naturlig nok ikke har begynt gjenveksten ennå.

(08.08.2012)


Det ble riktig en finværsdag, og dermed ble det enkelt å pakke resten av graset i rundballer. Nå gjenstår bare å kjøre rundballene fra jordet til lagringsplassen i bakgrunnen.

(07.08.2012)


I år presset vi rundballer før vi begynte siloslåtten. Etter som det er vanskeig å beregne akkurat hvor mye man får plass til i siloene, ble noe gras stående igjen da siloene var fulle. I dag var været bra nok til å slå dette graset slik at det kan fortørke til i morgen.

(06.08.2012)


Nedbørsmåleren på bildet har overført de begredelige nedbørstallene i sommer til basisstasjonen. I juli og til nå i august er det satt et par nedbørsrekorder. 14. juli kom det 33 millimeter nedbør, og under floingsregnet nå på onsdag var intensiteten hele 40 millimeter per time. Heldigvis varte ikke dette regnværet lenger enn at det ble 14 millimeter av det. Ved å klikke på "Været" i toppmenyen og deretter på "trends" nede på siden, kan man finne mange flere værdata.

(05.08.2012)


Med mye nedbør har vi i år hatt en av de vanskeligste slåttonnene på lenge. I kveld var vi endelig ferdig med silo nummer to, og på bildet er Tore i ferd med å dekke til toppen med plast. Det ble ikke plass til riktig alt graset i siloen, så dette må presses til rundballer så snart været blir laglig.

(04.08.2012)


I dagevis har det vært et lavt og kompakt skydekke som har avgitt alt fra yr, småregn, regnbyger, silregn og storregn til floingsregn. Høstingsforholdene har derfor vært mildt sagt vanskelige. I kveld var det imidlertid en glippe i skydekket på nordvesthimmelen, og selv om det ikke var solskinn, fikk vi i hvert fall en aning om at sola fortsatt finnes bak skyene. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.08.2012)


Sommeren har så langt vært våt, og det vises på torvtaket på Normangården på Raten. Vanligvis er torvtaket brunsvidd på denne tiden, men i år er det like frodig og grønt som da det ble etablert og derfor ble vannet med spredere. I sommer har det imidlertid kommet rikelig med nedbør til torvtaket, og alt for mye for grashøstingen som er blitt langdryg.

(02.08.2012)


Det er tydeligvis ikke bare reinen som foretrekker gjenveksten på Storåkeren som føde framfor stive strå. I dag morges gikk en flokk gjess i samme området hvor reinen beitet for to dager siden. Villgjess er langt mer sky enn tamrein, så bildet som viser noen av gjessene, ble tatt gjennom vindusruta. Likevel oppdaget de fotografen, så de fløy like etter at bildet ble tatt.

(01.08.2012)