Det har vært en fin dag med lite vind og solskinn fra skyfri himmel det meste av dagen. I kveld skyet det over samtidig som det ble vindstille slik at Andfjorden lå speilblank. Bildet til høyre er tatt fra Raten og over mot Kinn med Kinnaksla på Hinnøya og Bjørnskinnaksla på Andøya helt til høyre i bildet.

(31.08.2013)


En del måser har begynt å slå seg til på moloen i Bryggestøa. Til å begynne med var det nok i håp om å få en godbit når turistene sløyet fisken. Men selv om det er gitt beskjed om at måsene ikke skal mates i havna, er det lite sannsynlig at de fortsatt holder til der uten at det vanker en og annen godbit.

(30.08.2013)


Da hurtigruta Richard With var på vei over Andfjorden i formiddag var skydekket massivt. Og en regnbyge skjulte Andøya på andre siden av fjorden. Men en glippe i skydekket på sørhimmelen gjorde at hurtigruta badet i sollys mot en mørk bakgrunn. Så får vi håpe at den mørke bakgrunnen etter hvert forsvinner - også i økonomisk forstand. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(29.08.2013)


Regnværet har fortsatt, og i dag kom det 8 millimeter nedbør. I ettermiddag var det imidlertid en svak regnbue på østhimmelen. Ifølge Bibelen satte Vårherre regnbuen på himmelen som et tegn på at han skulle huske på å ikke starte noen ny syndflod. At regnbuen var svak, kan vel tyde på at Vårherre er i tvil om vi er lutret nok med nedbør.

(28.08.2013)


Dagens bilde ble tatt ved halvnitiden i kveld. Da var allerede så mørkt at utelysene hadde begynt å slå seg på, og det var nødvendig med stativ for å fotografere. Og det til tross for at skydekket var blitt tynnere og lysere etter at det hadde tømt seg for 6 millimeter nedbør. Bildet av fjøset er en reaksjon på at en tidligere sauegjeter fra Ål i Hallingdal kjøper helsides annonser i avisene for å fortelle at han stemmer på Fremskrittspartiet. Men Olav Thon har tydeligvis glemt hvor han kommer fra, og han følger vel ikke med på elgsnes.no heller.

(27.08.2013)


I dag har det vært kraftig vind fra sørsørvest, eller landsønning med sør som denne vindretningen kalles. Når vinden har eget navn, skyldes det at den presses forbi fjellet Elgen ovenfor gården slik at den blir ujevn. I kastene blir vinden så kraftig at den kan gjøre skade. Det ble imidlertid tatt hensyn til hvor disse jetstrømmene kommer da husene i sin tid ble bygd, så heller ikke denne gangen forårsaket vinden kalamiteter. Utpå ettermiddagen dreide vinden på sørvest og spaknet. Men de mørke skyene som fulgte med, vitner om at vi har regn i vente.

(26.08.2013)


På toppen av Nordhågen ytterst i Vester-Raten er det et fundament for en luftvernstilling fra krigens dager. Det er et yndet tilholdssted for folk som kommer hit ut for å fiske eller grille på fine sommerdager som i dag, eller for å betrakte midnattsola tidligere på sommeren. Og senere hender det at de lager bål for å holde varmen i hustirge høstkvelder. Dessverre er ikke alle like flinke til å rydde opp etter seg.

(25.08.2013)


Så er hundedagene over, og plutselig var det slutt på nedbøren. Etter flere dager med gråvær og regn, kunne man i dag morges våkne opp til solskinn fra blå himmel. Dagen kalles barsok etter apostelen Bartholomeus. Barsok var ikke bare en religiøs høytid, men også en merkedag for høstværet. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om dagen er klar, kan man vente en klar høst. Om dette fortsatt gjelder, kan vi se fram til en fin høst.

(24.08.2013)


En hare har den siste tiden hatt tilhold rundt våningshuset. Den er kanskje ikke så dum som mange vil ha det til, for reven våger seg sjelden så nær folk. Haren derimot er blitt fortrolig med at mennesker kommer og går, så den flytter seg ikke mye når noen passerer.

(23.08.2013)


En grå dag med yr og regn. Det er nå nest siste hundedagen, så forhåpentligvis tar regnet snart slutt. På bildet går det en byge over Yttergryta, og den er så tett at man på avstand kunne trodd det var en snøbyge om vi ikke fortsatt hadde hatt august måned. Alvestadøyene går som regel i ett med landskapet bak, men fordi bygen ligger bak øyene, blir de på bildet mer synlige enn vanlig.

(22.08.2013)


Fra gammelt het det at dersom hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Siden vi hadde mye finvær da hundedagene startet, var det derfor ikke uventet at vi fikk regn nå. Fra midnatt og fram til dette ble skrevet ved halvellevetiden i kveld hadde det kommet 6 millimeter nedbør. Og meteorologene viser værkart med lavtrykk på rekke og rad ute i Norskehavet.

(21.08.2013)


Det er nå blitt så mørkt om kveldene at vi har slått på utelysene. På husene og fjøset er utelysene styrt av fotocelle som slår dem av på dagtid. Lysene på gårdsveien er styrt både av fotocelle som slår dem av om dagen og tidsur som slår dem av nattestid.

(20.08.2013)


Strandrugen (elymus arenarius) er en nøysom plante som vokser nederst mot sandstranda. Den kan rulle sammen bladene for ikke å tørke ut, samtidig som den må tåle salt. I dette tøffe miljøet har den liten konkurranse om vokseplassen, så den får god tilgang på næringsstoffer fra råtnende tang i strandkanten. Den viktigste nyttefunksjonen av strandrugen er i dag at det sammenvevde nettverket av røtter bidrar den til å hindre errosjon i strandsonen. I gammel tid ble dessuten kornet brukt til meldrøye i nødsår.

(19.08.2013)


Fra havet ser Elgsnes ut som en grønn oase ute i havgapet. Og for dem som kommer landeveien, må også kulturlandskapet være vakkert. Men det er ingen selvfølge at det er slik også i framtiden. Allerede i begynnelsen av september risikerer vi en dramatisk omlegging av landbrukspolitikken som på sikt vil føre til avvikling av store deler av distriktsjordbruket.

(18.08.2013)


Selv om det ikke kom mer enn 3 millimeter nedbør i dag, var den fordelt over store deler av dagen. Det var nok til å hindre at byfolk tok turen hit ut. For måsene var dette helt greit, for dermed kunne de kose seg på sandfjæra uten å bli forstyrret av det de trolig betrakter som inntrengere.

(17.08.2013)


Dagene er blitt kortere, og nå er sola under horisonten om lag seks og en halv time i døgnet. Midt på natten er det bare et skumringslys, og når det er overskyet, er det nesten mørkt. Så snart er det på tide å slå på utelys og veilys igjen. Men fortsatt kan man finne glede i vakre farger på kveldshimmelen slik som i kveld.

(16.08.2013)


Det er snart tre måneder siden Normangården på Raten ble tatt i bruk som overnattingssted for turister. Så langt har huset vært utleid så og si sammenhengende, selv om ikke alle 11 sengplassene har vært i bruk hele tiden. Fra vi åpnet 19. mai og fram til midten av oktober er det til nå booket over 1000 gjestedøgn, noe som må ansees som en bra oppstartssesong. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(15.08.2013)


I formiddag var det et praktfullt vær med sol og vindstille. Utover dagen skyet det imidlertid til slik at solgangsvinden ikke ble så sterk som den kan være på solskinnsdager. Før solnedgang var det en glippe i skydekket mellom fjelltoppene på Andøya, så da sola passerte Roksdalen, strømmet det lys ut gjennom kløften mellom fjellene. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(14.08.2013)


Bildet til høyre viser den gamle bebyggelsen på Storbakkan i kveldssol. Våningshuset er eldst. Det var borgestue på Raten og ble med da Edvard Ruud senior kjøpte halve jordveien fra handelsstedet etter konkursen i 1881. Fjøset ble bygd i 1893/94 og påbygd i flere etapper. Stabburet er fra 1930-tallet.

(13.08.2013)


Sola er nå nesten seks timer under horisonten nattestid, og ved midnatt er det bare skumringslys. Bildet ble tatt idet sola var i ferd med å forsvinne bak fjellene på Andøya. Ringen rundt sola var ikke synlig da bildet ble tatt, så den skyldes nok en refleks i selve objektivet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(12.08.2013)


Skyene og skodda fra i dag morges lettet, og igjen ble det en flott dag med solskinn. Men som sedvanlig på en solskinnsdag kom den kalde nordavinden inn utpå ettermiddagen. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon av Elgsnes sett fra Storbakkan.

(11.08.2013)


10. august kalles Larsok etter den hellige Laurentius som ble pint til døde på ei rist på denne datoen i år 258 under keiser Valerianus. Det er værmerker knyttet til dagen, og et av dem sier at slik været er i dag, skal det vare til barsok (24. august). Dagens vær skulle dermed borge for finvær de neste to ukene. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(10.08.2013)


Hyttenabo Arne Jakob har vært ute og fisket, og ut fra ansamlingen av måse på fjæra, må han ha fått bra med fisk. På bildet er han på vei ut for å legge båten i fortøyningen. På Raten ligger derimot alle båtene i havn ettersom den forrige gruppen med fisketurister dro på onsdag og ny gruppe først kommer i morgen.

(09.08.2013)


Da fjøset ble bygd først på 1980-tallet, var maksimal størrelse med offentlig finansiering begrenset til 18 båsplasser og 35 prosent påsett. Vi har derfor ikke plass til å fôre opp oksekalvene. Av den grunn var Nortura-bilen her i dag og hentet fem oksekalver som skal til en oppdretter i Vesterålen. Mens dyretransporten var her, kom melkebilen som måtte vente til kalvene var veid og lastet på dyrebilen.

(08.08.2013)


I natt kom det et kraftig regnskyll der intensiteten var 6 millimeter per time. Etterpå var det småregn utover morgenen og formiddagen. Det ble derfor ettermiddag før vi igjen kunne høste gras. Bildet til høyre er fra i formiddag og viser at selv måsene er blitt så våte at de holder seg på bakken.

(07.08.2013)


Av flere grunner, men særlig turistprosjektet på Raten, ble slåttonna veldig forsinket i år. Derfor er vi ennå ikke ferdig. Men nå nærmer vi oss heldigvis slutten. Lorian må hele tiden være på toppen av siloen for å jevne graset. Så derfor er Sigrid, som tidligere nevnt har vaskejobben på turistanlegget, hyrt inn for å passe grasriveren og transportbåndene nå i innspurten.

(06.08.2013)


I dag har det vært lett bris, oppholdsvær og til dels også solskinn. Dagens maksimumstemperatur i skyggen var 17,9 grader, mens det i sola har vært betydelig varmere. Og når man ikke har traktor med aircondition, blir det fort varmt i traktorhytta når sola skinner. I kveld var det bare godværsskyer på himmelen, så det blir nok ikke noen store overraskelser når det gjelder været i morgen heller.

(05.08.2013)


Vi har et lokalt værmerke som er vel så pålitelig som det med at en rød kveld gir en god morgen. Den nærmeste bygningen i bildet er Gunnar og Gunhilds hytte. Av en eller annen grunn blir det regn når de kommer hit. Det slo heller ikke feil i dag, og fram til kl. 16 kom det 8 millimeter nedbør. Deretter klarnet det opp, og mot kvelden ble det til og med solskinn.

(04.08.2013)


Like før midnatt passerte frakteskuta Sveanord Elgsnes på vei til Kobbvågen i Bø i Vesterålen for å laste pukk eller grus. Som bildet viser var himmelen i bakgrunnen kraftig rødfarget. Vel nok heter det at en rød kveld gir en god morgen, men meteorologene sier at det skal bli regn. Så da får vi se hva som er mest pålitelig, gamle ordtak eller moderne meteorologi.

(03.08.2013)


I 1820-årene ble Ytre Elgsnes delt ved at handelsmannen på Raten kjøpte tre firedeler av gården. Man begynte da å kalle denne delen for Nedre Elgsnes (uttales Nerællsness). Dette navnet ble også brukt i gamle matrikler. Så sent som rundt 1960 kunne man av og til høre gamle folk bruke stedsnavnet Nedre Elgsnes. I dag er navnet gått helt ut av bruk.

(02.08.2013)


Tørken tidligere i sommer tok knekken på grasveksten oppe på berget ovenfor Marilund. Blåklokkene (Campanula rotundifolia) tok imidlertid ikke skade, og med konkurrentene ute av veien kunne de vokse frodig da det ble regn.

(01.08.2013)