Den gamle etasjeovnen av typen Eidsfos Verk No. 60 har vært til restaurering og oppussing. Den stod opprinnelig i Andreastua oppe i Gården, men er nå på plass i storstua i Normangården. De gamle etasjeovnene hadde for sin tid en høy virkningsgrad ettersom avgassene ble ledet fram og tilbake oppover i etasjene. De er også mye vakrere enn dagens katalysatorovner. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(31.08.2014)


Det er stille i havna nede på Raten, for sesongen for mellomeuropeerne er stort sett over. Fra nå av er det russerne som pleier å booke seg inn for fiskeferie. I høst har de imidlertid uteblitt. Kanskje skyldes det den spente situasjonen mellom øst og vest i Europa? Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.08.2014)


Det går mot høst, og plantene begynner å trekke klorofyllet tilbake fra bladene for å kunne ta vare på det verdifulle nitrogenet. Dermed kommer bakgrunnsfargen i bladene til syne. Når klorofyllet er grønt, skyldes det at den grønne delen av spekteret er den energirikeste.

(29.08.2014)


Bildet til høyre ble tatt i kveld like før solnedgang. Sola stod da så lavt på himmelen at den skapte refleks i fjøsvinduet mot nord og gjenskinn i havet nedover Vågen.

(28.08.2014)


I dag har skodda ikke bare dekket fjellet Elgen, men også Kvanthågen, Øvste Djupedalshågen, Marnåsmyrhågen og Kvitberget. På bildet er bare Skarhågen og Nonshågen synlig. Det har også vært skoddenordavind med yr i luften. Dette er vær som minner oss om at en værmessig fantastisk sommer går mot slutten.

(27.08.2014)


Etter solskinn og finvær fra morgenen av kom skodda sigende inn over Hovmannstiaksla nå i kveld og la seg i fjellet Elgen sør for gården. Det er et sikkert tegn på at været ikke blir like bra i morgen.

(26.08.2014)


I kveld forsvant sola ned bak Andøyfjellene klokken 20:55. Solnedgangen skulle i teorien vært om lag 13 minutter senere, men det forutsetter at det var hav i synsranda. Daglengden er 16 timer og 17 minutter, og avtar med nærmere ni minutter per dag. Allerede er det ganske mørkt ved midnatt, så utelysene er slått på.

(25.08.2014)


Denne dagen kalles barsok etter apostelen Bartholomeus. Barsok ble regnet som den første høstdagen og hadde mye å si for høstværet. I Norsk folkekalender fra 1848 heter det at om barsok er klar, kan en vente en klar høst. Så dermed skulle høstværet bli det beste - såfremt de gamle værmerkene fortsatt holder stikk.

(24.08.2014)


23. august er siste hundedagen. Det heter seg at når hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Som kjent gikk hundedagene inn med finvær. Så utsagnet stemmer ikke helt, for de siste to dagene har det ikke vært nedbør.

(23.08.2014)


Etter fint vær i formiddag snudde vinden på nordvest og økte på fra om lag klokken 13. Når skodda lå i fjellene slik som i ettermiddag, ble nordavinden kalt skoddenordavind. Den ble også kalt plukknordavind fordi den plukket høyet ut av hesjene. For den gang hvert grasstrå som kunne samles til vinterfôr var viktig, høstet man i hvert fall til utgangen av august. Andrea og Hertvig hadde sågar opphold i slåtten under potetopptakinga, men fortsatte å høste graset i alle bergsprekkene ute i Vester-Raten etterpå.

(22.08.2014)


Etter solskinn det meste av dagen dukket det opp skyer på vesthimmelen i kveld. Skyene lignet på altocumulusskyer som oppstår når store luftmasser stiger oppover i atmosfæren slik at det skjer kondensering. Ofte sees slike skyer foran en kaldfront, men det stemmer ikke med værmeldingen nå i kveld.

(21.08.2014)


Blåklokken (campanula rotundifolia) er en spinkel plante, men likevel utrolig hardfør. Vanlig blåklokke har sirkumpolar utbredelse i den tempererte sonen på den nordlige halvkule, men underarten polarblåklokke finnes helt oppe på Svalbard. Hos oss har planten ikke hatt medisinsk anvendelse, men blant inidanerne i Nord-Amerika ble særlig roten brukt mot kraftløshet, svakt hjerte, lungeplager, blødninger, øreverk og såre øyne.

(20.08.2014)


Storbakkveien gikk opp til kanten av Rateskogen ved foten av Storbakkan og videre i skjæring i bratteste bakken i sørvestlig retning til gjerdet i skillet mot bnr. 2. Etter at brukene ble slått sammen i 1984, ble Storbakkan planert ut og veien fjernet. I stedet ble det anlagt ny vei fra bebyggelsen på Storbakkan og ned til Raten. Denne kalles nå Rateveien.

(19.08.2014)


Det har vært en solskinnsdag, men vinden fra nordøst er kjølig, så temperaturen nådde knapt 15 grader på det høyeste nå i ettermiddag. Men det går mot høst, så vi kan vel ikke regne med at tropevarmen fra tidligere i sommer skal vare ved.

(18.08.2014)


Fembøringen som passerte Elgsnes i dag på vei ut Toppsundet hadde riggen oppe, men førte ikke seil. Grunnen var forhåpentligvis mangel på mannskap til å baute seg ut sundet, og ikke ren latskap. For det bør ikke bli med de ærverdige nordlandsbåtene som med havseilerne - at de bruker motor og ikke seil som framdriftsmiddel.

(17.08.2014)


Det har nå regnet i fem dager på rad, men i kveld var det lette i skydekket. Bildet ble tatt like etter solnedgang, så sola forgylte fortsatt skyene på nordhimmelen.

(16.08.2014)


Etter at lauvmakken tidligere i sommer herjet fælt med bjørk og selje, og aller verst med rogna, var skogen mer brun enn grønn. Trærne har imidlertid satt nye blader, selv om grønnfargen er noe blekere enn normalt. Nitrogen er som regel minimumsfaktoren i dannelsen av klorofyllet som gjør bladene grønne. Nitrogenmangel kan derfor være grunnen til den bleke grønnfargen.

(15.08.2014)


Med tett skydekke er det bare skumringslys i sene kveldstimer. Den teoretiske daglengden er nå 17 timer og 57 minutter, og den avtar med 9 minutter og 37 sekunder per dag. Tilsvarende er det dagslys i 21 timer og 37 minutter. Men det er uten skyer langt ned i Grytlandsfjellene slik som i kveld.

(14.08.2014)


Det har vært en regnfull dag, selv om vi ikke har hatt ekstremnedbør slik det en stund var spådd. Også 13. august 1961 var en regnfull dag. Det huskes fordi den første kirka her på Elgsnes ble innviet den dagen. Datoen huskes også fordi muren i Berlin ble bygget da. Dessverre bygges det fortsatt murer mellom øst og vest i Europa.

(13.08.2014)


Dagen startet med solskinn, men skoddebaken lå ute i fjorden. Snart skyet det over, og mot kvelden kom regnet. Selv om vi hadde et bra regnskyll for knapt en uke siden, var det ikke nok til ei skikkelig rotbløyte etter varmen og tørrværet tidligere i sommer. Men meteorologene har lovet enda mer regn i morgen.

(12.08.2014)


Det var blankstilla på Toppsundet i dag, og fjellet Toppen på Grytøya som har gitt sundet navn, speilet seg i stavstille sjø. Alt synes å være idyll, men et klikk på bildet viser en større versjon som avslører markeringsblåser for oppdrettsanlegget på Hestenvika. Heldigvis ligger anlegget brakk i sommer, men snart er det vel full fart igjen slik at fettlynna fra fiskefôret legger seg ut gjennom sundet.

(11.08.2014)


10. august kalles larsok, og var i katolsk tid ei kirkehøytid til minne om den hellige Laurentius som led martyrdøden på denne datoen i år 258. I følge Norsk folkekalender fra 1848 går nå sevja ned i røttene på trærne. Et værmerke var at en tørr larsok ga tørr etterhøst.

(10.08.2014)


Selv om perioden med midnattsol forlengst er over, er det fortsatt vakre solnedganger bak andøyfjellene i nordvest. Bildet er tatt omtrent fra der sommerfjøset på bnr. 2 stod inntil det ble revet i mai 2010.

(09.08.2014)


Med lavere temperaturer ble det en brå slutt på strandlivet på sandfjæra. Men august er feriemåned nede på kontinentet, og da kommer det bobiler hit ut. De parkerer på snuplassen nede i Oppsetta, men blir som regel bare ei natt.

(08.08.2014)


Når det er overskyet som i kveld, blir det så mørkt fram mot midnatt at veilysene slår seg på. Så selv om det fortsatt er mer enn tre uker igjen av sommeren, går de lyse nettene definitivt mot slutten. Og før vi vet ordet av det har vi igjen advent og mørketid.

(07.08.2014)


Spådommen fra 1. august om at det skulle regne i tre uker om det regnet da, har så langt slått til. Og i ettermiddag var det et skikkelig skybrudd, eller floingsrægn som vi sier på dialekt. Som regel skjer dette i forbindels med torden, men ikke denne gangen. Bildet er tatt etter at regnfallet var over, men regnskodda ligger fortsatt i fjellet Toppen på Grytøya.

(06.08.2014)


Reinfann (tanacetum vulgare) har i uminnelige tider vært kjent som medisinplante, og nevnes allerede i gresk mytologi. Den ble brukt mot innvollsorm og andre tarmparasitter, gulsott, nyresykdommer, fordøyelsesplager, åreknuter, bloduttredelser, forstuinger, lopper og lus. I store doser kan den også framkalle abort. Et annet bruksområde er til gulfarging av garn. Reinfann er av Statens legemiddelverk klassifisert som legemiddel.

(05.08.2014)


Selv om maksimumstemperaturen i dag bare var 18 grader, virket det varmere på grunn av vindstille og relativ luftfuktigheten på 100 prosent. En regnbyge i ettermiddag fikk ihvertfall skydekket til å lette litt, og da bildet ble tatt i kveld var regnskodda nesten borte fra Grytlandsfjellene.

(04.08.2014)


Oterungen på bildet må ha mistet mor si, for den har skreket med sin ynkelige pipestemme i tre døgn nå uten at mora har dukket opp. I går kveld flyttet Lorian den vekk fra veien, men i dag hadde den gått seg fast inne i silobygget. Lavinia har nå begynt å mate den, men er usikker på hva slags føde den bør få. Noen som vet? Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.08.2014)


En blå kveld ved inngangen til den siste sommermåneden. Bildet er tatt fra Raten og viser Litjeknausen til venstre og Nordste Måsskjæret. I bakgrunnen sees Kinneset på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre. Mellom disse øyene går Risøysundet, eller Risøyvikkjet som det ble sagt før Risøyrenna ble mudret ut.

(02.08.2014)


1. august heter på latin Petri vincula, som betyr Peters lenker, og var en katolsk minnedag for apostelen Peters fangenskap før martyriet. Det er også knyttet værmerke til dagen, og i Norsk folkekalender fra 1848 heter det at om det regner denne dagen, skal det regne de tre kommende ukene. Skyglanet ute i Andfjorden nå i kveld er et tegn som peker i samme retning, for de gamle sa at "sola trække vatn".

(01.08.2014)