Augustmåneden slutter slik den begynte - med regn. Selv om det har vært noen fine dager innimellom, er helhetsintrykket at dette har vært en regnsommer. Og selv om meteorologene påstår at sommeren har vært varmere enn normalt, virker det underlig all den stund det bare var i to uker i juli at maksimumstemperaturen nådde over 20 grader.

(31.08.2016)


I fjor var det nesten ikke bær på ripsbuskene, mens greinene i år bøyes ned av eksepsjonelt store mengder fin bær. Før i tiden var vi plaget med at store flokker med trast plyndret ripsbuskene, men nå som det ikke plukkes så mye, glimrer også trasten med sitt fravær.

(30.08.2016)


Dagen kalles Johannes halshogg, og er i kirkekalenderen minnedag for halshuggingen av døperen Johannes. Primstavmerket var et sverd, og i "Norden" fra 1867 het det at "ingen maatte paa den Dag bære Kaarde eller Værge". Ifølge folketradisjonen ville ikke kratt eller småskog som ble hugget ned denne dagen, vokse opp igjen. Så sterk mente man ettervirkningen var av denne halshuggingen.

(29.08.2016)


Etter regn i natt og overskyet vær med regnbyger det meste av dagen, tittet sola fram i kveld. Vinden blåser trolig i ulike retninger i forskjellige luftlag, for skyene danner striper i kryssende retninger på himmelen. Det er ikke så godt synlig på bildet til høyre, men klikk på bildet for å se en større versjon der dette kommer tydelig fram.

(28.08.2016)


Den kalde nordavinden som har blåst i hele dag, gjorde at temperaturen ikke ble høyere enn 10,8 grader selv om sola skinte. Sjøburden har rotet opp silt fra sandfjæra, noe som vises som et grått belte på bildet til høyre. Den blågrønne fargen på havet inne på Vågen skyldes derimot at det er sandbunn her.

(27.08.2016)


I dag var bulkbilen fra Felleskjøpet her med kraftfôr som ble blåst direkte inn i kraftfôrsiloen. Før vi fikk vei, kom kraftfôret i sekk med grytlandsferga, ble tatt ned i småbåten, rodd i land, båret opp på fjæra, lastet på vogn eller slede, kjørt med hest opp til fjøset og båret i hus. Det er bra at slitets æra stort sett er forbi.

(26,08.2016)


Gråværet er tilbake, og selv om det ikke var nedbør i dag, var maksimumstemperaturen bare 12 grader. Så nå går det nok mot høst etter en lite minnerik sommer. Bare i uke 26 og 29 var det dager der temperaturen nådde over 20 grader, mens det har vært flust med regnværsdager i løpet av sommermånedene.

(25.08.2016)


Barsok har navn etter apostelen Bartolomeus, og 24. august har i den katolske kirken vært minnedag for han helt siden det niende århundret. Barsok ble regnet som første høstdagen og hadde mye å si for været og årsveksten. I "Norsk Folkekalender" fra 1848 heter det at om det er klarvær denne dagen, kan man vente en klar høst. Det været vi har hatt i dag bør derfor borge for en fin høst.

(24.08.2016)


23. august er siste hundedagen. Hundedagene fra 23. juli til 23. august er trolig et minne fra en månedsinndeling tilbake i førkristen tid. Når hundedagene har overlevd i folketradisjonen, henger et sikkert sammen med værmerkene som var knyttet til perioden. Fortsatt kjenner mange utsagnet: Går hundedagene inn med sol, skal de gå ut med regn. Det har ikke regnet i dag, og i kveld var et annet værmerke tydelig: En rød kveld betyr en god morgen.

(23.08.2016)


Selv om solskinnet fortsetter, fikk de fine temperaturene vi har hatt de siste dagene en brå slutt. I dag var maksimumstemperaturen på bare 11,9 grader, og nordavinden er sur og kald. Bildet til høyre er tatt fra Raten oppover mot Storbakkan, og viser at kulturlandskapet er grønt og frodig selv om temperaturen er lav.

(22.08.2016)


Den kalde og våte sommeren har gjort at det har vært uvanlig lite insekter. Men med varmere og tørrere vær, har mange insekter gått over i imagostadiet. Det er uvanlig mange neslesommerfugler som flagrer runt nå nå, men de er jo vakre å se på. Verre er det at også fluene formerer seg i rekordfart. Men tross alt er kaldvær og regn verre enn insekter.

(21.08.2016)


Kveldene blir stadig mørkere, men fortsatt er det fargespill på nordhimmelen og kobberfarget hav etter at skumringen har begynt å falle på. Selv om det ikke er like lyst hele døgnet, er temperaturene bedre enn på lenge. I dag hadde vi maksimumsptemperatur på 19,8 grader, og selv minimumstemperaturen var 13,9 grader.

(20.08.2016)


I formiddag var det hurtigruten MS Richard With som passerte Elgsnes på sør. Skipet ble satt inn i rutefart i 1993, og var OVDS sitt første skip bygd med tanke på turisttrafikken. Ikke så rart da at skipet fikk navn etter hurtigrutens far, Richard With. Det er forresten ikke det første skipet med dette navnet, DS Richard With gikk i rutefart fra 1909 til det ble torpedert og senket av den britiske ubåten HMS Tigris ved Rolvsøy i Finnmark 13. september 1941. 99 mennesker omkom.

(19.08.2016)


Det har vært liten tilstrømming av badegjester på sandfjæra nå i sommer. Det er ikke rart slik været har vært. Men etter en dag der maksimumstemperaturen har vært så mye som 19,8 grader, var det i kveld noen som våget seg ut på 20 centimeters dybde.

(18.08.2016)


Med høytrykk over Kolahalvøya blir det fint vær her nord, og med alle lavtrykkene tidligere i sommer, var det på tide at høytrykket kom på plass der det bør være. Måtte høytrykket bli liggende lenge i ro over Nordvest-Russland!

(17.08.2016)


Finværet fortsetter, og i dag lå til og med Andfjorden speilblank. Maksimumstemperaturen nådde 15,9 grader, og så dårlig som man er vant fra tidligere i sommer, føles det som skikkelig sommervarme. Og nå spår meteorologene enda mer varme.

(16.08.2016)


Siden oppstarten av turistvirksomheten på gården i 2013 har vi hatt gjester fra Tyskland, Østerrike, Italia, Tsjekkia, Polen, Esltand, Russland og Sverige. Den nåværende gruppen av fisketurister er den første fra Slovakia. På bildet viser Marian Valik stolt fram torsken på 12,5 kg som han har fanget.

(15.08.2016)


Sannelig ble det solskinn også i dag. Flere solskinnsdager etter hverandre er ikke noe vi har blitt bortskjemt med i sommer. Men nå trenger vi mange soldager framover som kompensasjon for alt grisværet vi har hatt. Uansett vil ikke denne sommeren bli spesielt minneverdig - ihvertfall ikke i positiv forstand.

(14.08.2016)


Endelig fikk vi en solskinnsdag, selv om nordavinden fortsatt er kald. Men at sommeren har vært våt, er lett å se på taket av Normangården. Vegetasjonen på torvtaket pleier vanligvis å visne alt i juni på grunn av tørke, mens den nedbørrike sommeren i år har gjort at graset fortsatt er grønt nå midt i august.

(13.08.2016)


Regn og gråvær er hva denne sommeren vil bli husket for. I dag regnet det fra tidlig morgen til utpå formiddagen, mens det i ettermiddag stort sett har vært oppholdsvær. Nå er det på tide med et værskifte, og selv om det fortsatt er over en uke igjen av hundedagene, gir meteorologene likevel håp om bedre vær.

(12.08.2016)


Fra Elgsnes kan det se ut som om Kinnaksla på Hinnøya og Bjørnskinnaksla på Andøya henger sammen, mens i realiteten Risøysundet ligger mellom øyene. Før Risøyrenna ble mudret for å lage en sikker farled, ble Risøyvikkjet også brukt som navn på sundet.

(11.08.2016)


Dagen kalles larsok, og var en kirkehøytid til minne om den hellige Laurentius som led martyrdøden på denne dagen i år 258. Dette var en merkedag for høstværet. Var larsok tørr, ville det bli en tørr høst. Kajakkpadlerne som var innom Elgsnes, hadde ihvertfall liten grunn til å klage på været, med stille hav og gløtt av sol.

(10.08.2016)


Før midnatt i går kveld kom nordvesten inn med regn, og fram til kl. 8 i dag morges kom det 9 millimeter. Etter det har nedbøren avtatt, men da hurtigruten MS Nordnorge passerte Elgsnes på sør ved halvtitiden i formiddag, var det fortsatt regn på vei inn Andfjorden.

(09.08.2016)


Geitramsen står i blomst, om lag en uke senere enn hva som var vanlig i en tid da det fortsatt var både skikkelig vinter og sommer. Med mye regn og lite varme så langt, er det ikke rart at geitramsen nøler med å folde ut kronbladene.

(08.08.2016)


Ved 23-tiden i kveld gikk cruiseskipet Europa inn Toppsundet. Til tross for skipets navn, seiler det under flagget til det karibiske skatteparadiset Bahamas. Uansett fikk turistene se en vakker solnedgang underveis inn Andfjorden.

(07.08.2016)


Gråværet fortsetter med skodde i Grytlandsfjellan, selv om det i dag også har vært gløtt av sol. Med maksimumstemperatur under 14 grader, kan man frykte at sommeren alt er på hell. Håpet nå er at det kommer et væromslag når hundedagene er over.

(06.08.2016)


I dag har det vært skikkelig gråvær med skodde langt ned i fjellene. Men for fisketuristene i gjestehuset nede på Raten er ikke det noe problem, for været er ellers fint med lite vind og ingen nedbør. På bildet er en av båtene med turistfiskere på vei fra havna i Bryggestøa til fiskeplassene ute i Andfjorden.

(05.08.2016)


Bakgrunnen i bildet til høyre er den samme som på bildet 1. august, men været er ikke det samme. Etter regn i natt har det vært skyet og delvis skyet vær det meste av dagen, men mot kvelden klarnet det opp med solskinn og finvær. Måtte det bare vare!

(04.08.2016)


Cumulus eller haugskyer er lave skyer, men kan likevel vokse høyt opp i atmosfæren. Denne skytypen opptrer særlig i sommerhalvåret, og store haugskyer er et tegn på ustabil luft. Allerede da bildet ble tatt i ettermiddag, var sørvesthimmelen mørk, og i kveld kom regnet. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.08.2016)


Værvarslet fra 1848 var kanskje noe utdatert, jfr. gårdagens tekst, for i dag har været vært upåklagelig. Fra 12,9 grader og regn i går, har det i dag vært solskinn og maksimumstemperatur på 16,9 grader. Måtte det bare vare!

(02.08.2016)


1. august er i den katolske kirken minnedag for apostelen Peters fangenskap før martyriet, og kalles på latin Petri vincula, dvs. Peters lenker. I folketradisjonen ble det latinske navnet til Per Vinkel. Dette var også en merkedag for været. I "Norsk Folkekalender" fra 1848 heter det at om det regner 1. august, vil det fortsette i tre uker. Så da vet vi hva vi har i vente, jfr. bildet til høyre.

(01.08.2016)