I dag har vi slått graset rundt Normangården nede på Raten. Området er uslett med flere murer og fundamenter fra den gang dette var et handelssted med i alt 23 bygninger. Vanlige høsteredskaper kan ikke brukes, så derfor bruker vi kantklipper som knuser graset slik at det ser bedre ut rundt gjestehuset.

(31.08.2018)


Det har vært skiftende vær med regn, sol og regn i løpet av dagen. Da bildet til høyre ble tatt i ettermiddag, gikk det regnbyger i Vesterålen. Lyset var spesielt slik at landskapet framstod nærmest i sort/hvitt. I forgrunnen til venstre ses Ringskjæret, og litt bak til høyre Nordste Måsskjæret. Bakerst i bildet ser man Kinnaksla på Hinnøya til venstre og Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre.

(30.08.2018)


Dagens bilde er tatt fra området nedenfor Ørnulfnaustet i retning mot bebyggelsen nede i Gården og Oppsetta. Stativet i forgrunnen er ei bålpanne som brukes i forbindelse med turistvirksomheten i naustet.

(29.08.2018)


Og finvær ble det med sol fra skyfri himmel. Men sola står ikke lenger høyt på himmelen, så fjøset kaster lange skygger nedover myra nedenfor. Maksimumstemperaturen var 13,4 grader, mens det sist natt bare var 6,8 grader. Så det er tydelig at sommeren synger på siste verset.

(28.08.2018)


Cumulusskyer på nordhimmelen i kveld tyder på ustabile luftmasser, og da bildet ble tatt, regnet det da også. Men været forandrer seg fort, og meteorologene forteller at et høytrykk er på vei. Så da blir det forhåpentligvis også fint vær en stund.

(27.08.2018)


I dag har det vært solskinn fra nesten skyfri himmel. men likevel var maksimumstemperaturen bare 13,7 grader. Og nå begynner også bjørkeskogen så smått å gulne, så det går uvegerlig mot høst.

(26.08.2018)


Bildet til høyre er tatt i en vinkel som ikke har vært mulig på mange år. Grunnen er at en skogkrull hadde vokst opp i bakken ovenfor Ørnulfnaustet. Nå er imidlertid trærne hugget for å klargjøre byggetomt for et toalett som skal betjene middagsgjester og nordlysturister i naustet.

(25.08.2018)


24. august kalles barsok og ble regnet som den første høstdagen. Barsok hadde mye å si for vær og årsvekst. I Norsk Folkekalender fra 1848 heter det at om det var klarvær, kunne man vente en klar høst. Det ble også sagt at havfrua flyttet husdyrene sine denne dagen, men dersom det var landvind, ville hun bli hindret fra å komme i land, og det ble nok vinterfôr. Var det derimot vind fra havet, kunne man vente sen vår og bunød. Fint vær og landvind i dag skulle derfor borge for en flott høst og nok vinterfôr.

(24.08.2018)


På eldre primstaver ble dagen kalt Zakæus etter fortellingen om Sakkeus i Lukas-evangeliet. Enda eldre er hundedagene, som går tilbake til førkristen tid. Likevel er nok siste hundedagen best kjent som benevnelse på 23. august. Kanskje henger det sammen med at dagen var en merkedag for været. For regnet nå, ville det fortsette i fire uker. Heldigvis kom det ikke nedbør i dag.

(23.08.2018)


Etter 38 millimeter nedbør siden onsdag i forrige uke var det i dag oppholdsvær og tilløp til solskinn. Men hvor lenge var Adam i Paradis? Allerede i kveld skyet det over, og meteorologene lover mer regn. Det kan være bra for magasinfyllingen og strømprisen, men gir en lite trivelig sensommer.

(22.08.2018)


I kveld var en gruppe fra europeiske cruiserederier her som ledd i arbeidet med å utvikle Harstad som en attraktiv cruisedestinasjon. Dette var et samarbeid mellom Visit Harstad og Harstad havn, og serveringsstedet Bark stod for middag og servering i naustet. Gjestene syntes dette var et flott opplegg, så da er det bare å se fram til flere besøk.

(21.08.2018)


Daglengden er nå redusert til 17 timer, og med overskyet vær blir det ganske mørkt nattestid. Så derfor slo vi i kveld på lysene langs veien fra Storbakkan til Raten. Veilysene styres av fotocelle og tidsur slik at strømmen slås på når det blir mørkt, men er avslått på den tiden av natten når folk sover.

(20.08.2018)


August har så langt vært en regnfull måned med nye rekorder for regnintensitet, daglig regn, og til og med månedlig regn lenge før måneden er omme. Også i dag har det regnet jevnt og trutt, og før midnatt viste nedbørsmåleren 12 millimeter regn siste døgn. Men nå er det bare fire dager til hunddagene er over, så da kan det være håp for bedre vær.

(19.08.2018)


Strandrugen (leymus arenarius) vokser helt nede i flomålet der den finner næring i tangbeltet. Den er en flerårig planteart i grasfamilien, har krypende jordstengel og brede, blågrønne blad. Det stive strået har et langt, tett aks, som i nådsår ble høstet og malt til mel sammen med korn.

(18.08.2018)


Etter regn både i går og i dag sprakk skydekket opp i kveld, og det var til og med noen solgløtt før sola gikk ned bak andøyfjellene. Det er forresten ikke så rart at det regner, for vi nærmer oss slutten av hunddagene, og som kjent heter det at om hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Og nå er det nesten en måned siden finværsperioden i slutten av juli.

(17.08.2018)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå beitet ulovlig på innmarka her på Elgsnes sammenhengende siden 14. november i fjor. Tidligere har det vært reinfritt en periode på sommeren, men nå ser det ut for at reinplagen er i ferd med å bli helårig. Man kan lure på seriøsiteten i reindriftsnæringen når den foregår på denne måten.

(16.08.2018)


I kveld var et TV2-team her sammen med noen ungdommer fra Europa. De startet her, og vil fortsette til Vesterålen, Senja og Tromsø. Programmet de lager vil bli sendt på TV under Arctic Race of Norway. Været var upåklagelig, og noen av dem badet til og med, selv om det nå blir fort kjølig etter solnedgang. De hadde også en fin middag i båthuset, tilberedt og servert av Nils Arthur Geitanger fra spisestedet Bark i Harstad.

(15.08.2018)


Nå er den teoretiske solnedgangen klokken 21:56, men det forutsetter hav i den retningen sola går ned. Derfor blir solnedgangen tidligere når sola går i skjul bak fjell. Vi er nå kommet så langt i året at det også er vel to timer med tussmørke nattestid. Bildet viser sola over Roksdalen på Andøya like før solnedgang.

(14.08.2018)


13. august 1961 ble det første kapellet her på Elgsnes innviet. Dessverre ble kapellet påtent på 1980-tallet slik at det brant ned til grunnen. Men, slik prost Svartvassmo sa etter hendelsen, det annet tempel kunne bli bedre enn det første. Og slik ble det, for nå fikk kapellet også en underetasje med toaletter, kjøkken og møterom.

(13.08.2018)


I dag fikk vi besøk av restene av stormen som raste sørpå tidligere i uka. Vinden nådde bare stiv kuling som maksimum, så det var langt fra noen høststorm. Men for fisketuristene ble det likevel landligge. Vinden har nok vært sterkere ute i havet, for sjøburden var kraftigere enn vindstyrken skulle tilsi.

(12.08.2018)


Dagen startet med solskinn og temperatur opp til 17,6 grader. Men så skyet det over, og regnet som var varslet, begynte å sile ned. Bildet til høyre ble tatt i formiddag da været fortsatt var fint. Det eneste skåret i idyllen på bildet er reinen som vedvarende beiter ulovlig på innmarka her på gården.

(11.08.2018)


Larsok hette på gammelnorsk Lafranz-vaka, og var en kirkehøytid til minne om St. Laurentius. Dagen var også en viktig merkedag for høst- og vinterværet: Våt larsok ga våt høst, og klar larsok ga streng vinter. I dag har det både vært klarvær og regn, så da skulle forholdene ligge til rette for en regnfull høst og en kald vinter.

(10.08.2018)


I dag har det vært et skikkelig skybrudd med en nedbørsintensitet på 67 millimeter per time da det regnet som verst. Heldigvis varte ikke skybruddet lenge, men i løpet av vel en halv time kom det 20 millimeter nedbør, og i løpet av dagen 22 millimeter. Da det regnet som verst, var det ikke værende ute, så bildet til høyre er tatt etter at regnet hadde gitt seg.

(09.08.2018)


I Oppsetta har det lenge vokst geitrams, og i år er blomsterprakten særlig fin. Bildet er tatt fra snuplassen over mot Raten på andre siden av Elgsnesvågen. I bakgrunnen ses Jamnfjellet og Toppen på Grytøya.

(08.08.2018)


Selv om sola nå går i skjul bak andøyfjellene ved 22-tiden, er det fortsatt lyst når nordhimmelen er klar som i kveld. Men det varer ikke lenge før det begynner å bli mørkt nattestid. Rundt 20. august pleier vi derfor å slå på veilysene, men med de strømprisene som nå er, kan det hende at dette blir utsatt en ukes tid.

(07.08.2018)


Skadereinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har nå beitet ulovlig på innmarka her på gården sammenhengende siden 14. novmeber i fjor. I 2017 var vi ikke plaget av skaderein i perioden 10. juni til 13. november, mens det nå ser ut for å ha blitt helårig snylting på bondens enger.

(06.08.2018)


Daglengden minker med 11 minutter for hver dag som går, og selv om det fortsatt er lyst hele døgnet, merker man at skumringen er nær når det er overskyet. I kveld var det en glippe i skydekket på nordvesthimmelen som viste at sola fortsatt er bak horisonten et sted.

(05.08.2018)


Temperaturen har falt om lag ti grader fra slik den var for en uke siden. Det har skyet til, selv om det ikke har kommet mye nedbør. Slik været er nå, er det upåklagelig for den som har fysisk arbeid utendørs, selv om solbadere og strandlivsfolk nok skulle ønske at varmen fortsatte. Det er ihvertfall blitt færre mennesker på sandfjæra nå som temperaturen er tilbake til et mer normalt nivå.

(04.08.2018)


Noen av fisketuristene har satt opp små varder nede på moloene rundt havna i Bryggestøa. Dette er fine utkikksposter for måsene som jakter på småfisk som holder til inne i havna. Så når yngelstimen kommen nær havoverflaten, gjør måsen et lynraskt utfall, og som regel ender det med fangst.

(03.08.2018)


Det varme været i det siste har fått fart på gjenveksten etter førsteslåtten. Og reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt, som nå beiter ulovlig på innmarka her på gården mer eller mindre året rundt, har fått smaken på håen nede på Storåkeren.

(02.08.2018)


I dag har det vært lyn og torden og skikkelig gammeldags floingsregn. Skal man tro Norsk Folkekalender fra 1848, betyr regn 1. august at regnet vil fortsette i tre uker. Så da bør det være håp for mer tillsig til vannmagasinene.

(01.08.2018)