Så går sommeren mot slutten. Men selv om dagene er blitt kortere, er det fortsatt fine temperaturer. I dag var maksimumstemperaturen 16,5 grader, og tidligere i uka var temperaturen godt over 20 grader. Men høsten ligger nok på lur, og ifølge meteorologene er allerede en kaldfront på vei.

(31.08.2019)


Lyset endrer seg mot kveld, og selv om kameraet kompenserer for mindre lys, skjer det noe med fargegjengivelsen. Når det er mye blått himmellys samtidig som himmelen er gyllen mot horisonten, blir belysningen en blanding av kortbølget og langbølget lys, mens det er mindre av lys fra resten av spekteret.

(30.08.2019)


To spesielle skruer til dekslene på varmtvannsberederen i turisttoalettet var blitt borte under arbeidet, så vi har ventet på å få nye. I dag ble dekslene montert, og plata som dekker rommet bak toalettet ble lagt på plass. I går var malerjobben ferdig, så dermed er prosjektet med å bygge turisttoalett å anse som så og si ferdig. Det som fortsatt gjenstår, er å fylle litt mer pukk rundt grunnmuren, men det er ingen stor jobb.

(29.08.2019)


Blomstringsperioden for geitramsen går mot slutten. Blomstringen starter nederst og fortsetter oppover stilken til den når toppen der blomstringen tar slutt. Humla til venstre i bildet var på en rask visitt, men fant fort ut at her var det ikke mer næring å hente. Blomstringssesongen går mot slutten, så det vinterforrådet som humlene ikke har samlet opp til nå, blir det vanskelig å fylle opp heretter.

(28.08.2019)


Ryllik (achillea millefolium) har slik det latinske navnet antyder, mange små blomster som står tett i tett. Dette er en gammel medisinplante som ble brukt mot en lang rekke lidelser, helt fra fordøyelsesproblemer til solbrenthet. Også mer alvorlige lidelser slik som hjertekrampe og blødninger ble behandlet med ryllikblomsten. Ryllik ble til og med brukt som tilsettingsstoff under ølbrygging.

(27.08.2019)


I dag har det vært yr og småregn, men også perioder med oppholdsvær. Nå er det ikke bare skogen som begynner å gulne, men også været er blitt mer høstlig. Hunddagene tok slutt for tre dager siden, og da var det slutt på sommeren slik man regnet årstidene i førkristen tid. For nå hadde første haustmánaðr alt begynt.

(26.08.2019)


Det har vært en våt dag med alt fra yr, regnbyger og styrtregn. Da det stod på som verst, rant det vann i strie strømmer langs gårdsveien. Nede på Raten er det stille nå i ettermiddag, for svenskene dro i formiddag, og den britiske gruppen kommer først i morgen.

(25.08.2019)


Slik, venner, farer livet med
all verdens løvetenner -
først blir de ild, så blir de sne,
og siden gamle menner.


(Inger Hagerup)

(24.08.2019)


Dagen kalles Zakæus og er siste hundedagen. Nå er sommeren over, og høsten står for døren. Et vanlig utsagn var at om hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Selv om det ikke kom nedbør av betydning i dag, har vi i det siste hatt bra med regn. Dette var etterlengtet, for juli og første halvdel av august var eksepsjonelt tørr.

(23.08.2019)


I år har det vært lite folk på sandfjæra her på Elgsnes, selv på finværsdager. Dette henger sammen med sikringsarbeidet i Aunfjellet som har medført veistenging. For folk som ikke følger med på vegvesen.no, og som heller ikke har meldt seg på for SMS-varslig av stengetider, har det vært vanskelig å holde seg orientert om når veien er åpen. For skiltene som er satt opp, gir bare informasjon om at veien er stengt.

(22.08.2019)


Turistene som har vært her siste uke, dro i dag morges. Og neste gruppe kommer ikke før i morgen. Derfor ligger alle båtene i havna samtidig. Det har ikke skjedd ofte i løpet av årets turistfiskesesong. Totalt er det booket over 1300 gjestedøgn denne sesongen, og det meste er også solgt for neste års turistsesong.

(21.08.2019)


Det tørre været fra førsteslåtten og fram til sist søndag fikk graset til å sture, handelsgjødsla ble ikke oppløst, og nede på Storåkeren var det helt brunsvidd. Men på søndag åpnet himmelens sluser seg med lyn, torden og ei skikkelig rotbløyte. Mer skulle det ikke til før det igjen begynte å grønnes nede på Storåkeren. Det er for sent til at det kan bli noen andreslått der, men forhåpentligvis blir det fart på gjenveksten på jorder som ikke var avsvidd.

(20.08.2019)


Når det er overskyet som nå, er det allerede temmelig mørkt ved midnatt. Men fortsatt er den teoretiske daglengden vel 17 timer, mens det er dagslys i vel 20 timer. Og periodene for skumring og demring rekker fortsatt sammen, så helt mørkt er det ennå ikke.

(19.08.2019)


Det nærmer seg lokalvalg, og da skal det asfalteres. Så grusbåtene går nå i skytteltrafikk til asfaltverkene. I dag morges passerte MS Barents Ocean Elgsnes på vei fra pukkverket i Lødingen vestbygd til asfaltverket på Snærneset på Skjærstad. Den som står til rors er nok lokalkjent, for det er langt fra alle disse båtene som går innerleia på vestsiden av Elgsnes.

(18.08.2019)


Skaderein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har betiet ulovlig på innmarka her på gården siden 3. desember i fjor. Da hadde vi vært kvitt skadedyrene siden 16. august. Så nå ser det ut til at skadedyrsesongen blir utvidet.

(17.08.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Raten og i sørvestlig retning. Fra venstre i bildet kan man se huset på Ebergplassen, Ørnulfnaustet og lengre bak bebyggelsen på Storbakkan. Bakenfor der igjen ses Nonshågen, og helt bakerst til venstre ses Hovmannsitaksla og Elgaksla.

(16.08.2019)


I dag var snekkerne fra Bjørn bygg her og gjorde ferdig de siste detaljene på toalettbygget som er reist i tilknytning til naustet som er innredet med bord og benker for servering av middager og lignende, og som ly for nordlysturister. Mer om naustet finner du her .

(15.08.2019)


Å tilhøre de steinrike er ikke bestandig en fordel, særlig når "rikdommen" består av millioner av småstein. Steinen på Bubergsletta ble først ranket med steinrive og deretter kjørt bort med steinsvans. Så ble det sloddet, sådd og tromlet. Og til slutt måtte steinen plukkes for hånd. Men nå er jobben gjort, så dermed kan regnet komme. På bildet tømmer Stephan siste steinbøtta på traktorhengeren.

(14.08.2019)


Også i dag har vi hatt solskinn og temperatur opp mot tjue grader. Men utpå ettermiddagen kom skodda sigende. Da bildet ble tatt, var fjellet Elgen innhyllet i tåke, mens Grytlandsfjellene fortsatt stakk opp over tåkehavet. Men ikke lenge etter lå skodda lavt overalt rundt oss. "Han tålte ikkje varmen", var tidligere et vanlig utsagn når dette skjedde.

(13.08.2019)


Nå er det så tørt at trær som vokser på grunnlendt mark, begynner å gulne og til og med visne. Rogna til venstre i bildet har framskyndet modningen av bærene på grunn av tørkestresset, mens den til høyre alt er klar for løvfall.

(12.08.2019)


Det har vært mange solskinnsdager i det siste, men i dag har det faktisk vært overskyet vær. I formiddag kom det til og med noen regndråper, men så tørt som det er nå, må det til helt andre nedbørsmengder for å gi ei skikkelig rotbløyte.

(11.08.2019)


Nede på Storåkeren består jorda av sand og silt med innslag av skjellsand. Før i tiden var dette den mest årvisse kornåkeren i hele området. Til gras er avlingen imidlertid variabel. Når det er kaldvær og regn, og avlingen slår feil på myrene, bærer Storåkeren godt. Men i tørrvær som nå, svis graset av.

(10.08.2019)


Selv om nordhimmelen er lys etter solnedgang, skal det bare noen skyer til for at skumringen blir merkbar. Daglengden er i dag på 18 timer og 49 minutter, og daglengden avtar med vel ti minutter per dag.

(09.08.2019)


Etter en uvanlig våt vår og forsommer, har juli og så langt i august vært svært tørr. Her på Elgsnes er det faktisk bare registrert to millimeter nedbør siste 30 døgn. Så området som sto under vann tidligere i sommer, ser nå ut som et afrikansk katastrofeområde. Førsteslåtten ble middels, men om det ikke snart kommer regn, blir det ingen andreslått i år.

(08.08.2019)


Snuplassen nede i Oppsetta er populær som overnattingsplass for bobilturister fra fjern og nær. Egentlig er det ikke lov med slik bruk av snuplassen, men siden det er lenge siden rutebussen gikk hit ut, er det ingen som klager. I år har det imidlertid vært færre bobiler enn vanlig på snuplassen, og det skyldes nok at veien i Aunfjellet er stengt det meste av tiden som følge av rassikringsarbeid.

(07.08.2019)


Stemorsblomstene som ble plantet på familiegravstedet tidligere i år, hadde tålt varmen dårlig. Tidligere rektor ved hagebruksskolen på Rå, Johan Auranaune, pleide å si at stemorsblomsten er som nordlendingen, den trives best mellom 8 og 12 grader. Så i dag ble stemorsblomstene erstattet med mer varmekjære planter.

(06.08.2019)


Nå går sola ned ved halvellevetiden om kvelden, eller ved halvtitiden om vi regner etter normaltid. Egentlig går sola ned i Andmyran på Dverberg, men i kveld lå det skyer nær horisonten, så bildet ble tatt litt tidligere.

(05.08.2019)


I ettermiddag var det as med stor ansamling av måse utenfor Johannes Olsa-odden, Ringskjæret og Litjeknausen ytterst i Vester-Raten. Ut fra spetakkelet til måsen, er det grunn til å anta at det var sildeyngel som større fisk hadde jagd opp mot havflaten slik at måsen kunne forsyne seg.

(04.08.2019)


Naustet på bildet kalles Ørnulfnaustet etter han som bygde det. Det brukes ikke lenger som båtnaust, men til servering av middager og lignende til grupper inntil 38 personer. Bygget til høyre i bildet er et toalett av høy standard som kan benyttes av gjestene i naustet.

(03.08.2019)


Bildet viser utsikten fra snuplassen i Oppsetta. Nærmest ligger sjøbua som tilhører bnr. 4, og på andre siden av Vågen bebyggelsen på Raten og Ebergplassen. Bakerst i bildet ser man Jamnfjellet og Toppen på Grytøya, og Nona som så vidt stikker opp bak Toppen.

(02.08.2019)


I kirkekalenderen kalles 1. august Petri vincula og er en minnedag for apostelen Peters fangenskap. I folketradisjonen ble dette til Per Vinkel, og som ellers ble dagen husket lenge etter reformasjonen fordi det var en merkedag for været. I "Norsk Folkekalender" fra 1848 het det at om det regner denne dagen, vil det fortsette i tre uker. Selv om det skyet over etter at dagens bilde ble tatt, kom det ingen nedbør. Så da kan vi vel gå ut fra at det blir lite nedbør før mot slutten av hundedagene.

(01.08.2019)