På årets siste dag har vi hatt uvær. Særlig i natt var det sterk vind fra vestlig kant. Men ennå ved 13-tiden da bildet ble tatt, var vinden så sterk at den blåste toppen av bølgene.

(31.12.2004)


Grønne marker ved årets slutt er vel ikke hva man skulle vente på 69 grader nord. Men når det ikke er tele i marka, og snøen er regnet bort, blir resultatet som på bildet til høyre.

(30.12.2004)


Mildværet fortsetter med fem plussgrader som maksimumstemperatur i dag. Sandåkrene nede mot Vågen er nå nesten snøfrie. Husene på bildet er fra venstre naustet, Normangården og fjøset på Raten, og til høyre naustet tilhørende Ebergplassen.

(29.12.2004)


Nok en gang er snøen i ferd med å smelte etter at det har vært plussgrader siden i går ettermiddag. Og flere lavtrykk er på vei fra Island, så det ustabile været vil nok fortsette en stund ennå. Men målt opp mot dramaet rundt Det indiske hav, er jo variasjonen i naturkreftene minimal her oppe i nord.

(28.12.2004)


Selv om det er mørketid, midt på natten og overskyet, er det likevel mulig å ta bilder når det er månelys bak skyene. Selvsagt er bildet tatt med stativ, det ble benyttet liten oppløsning og lukkertiden var 8 sekunder.

(27.12.2004)


Etter en liten pause er nye lavtrykk på vei fra sørvest. På bildet er tunge uværsskyer i ferd med å dekke himmelen. Urolig vær ved juletider er forresten ikke uvanlig, og var det heller ikke i gammel tid. Så denne gangen nytter det ikke å skylde på menneskeskapt klimaendring.

(26.12.2004)


God jul!
(25.12.2004)

Bildet viser en nesten full måne over Grøtasundet. Det andre lyset er hurtigruten MS Finnmarken som er på sør. Månen og hurtigruten har det til felles at de går i sin daglige rytme, uavhengig av årstid eller høytid. Og de er begge lyspunkter i mørketiden.

(24.12.2004)


Selv om det i dag er lite vind langs Elgsneslandet, blåser det kraftig på toppen av Grytlandsfjellene. Det bygger seg opp store hengskavler som når de løsner skaper store snøskred. Veien mellom Dale og Alvestad er da også en av de mest rasfarlige i hele landet.

(23.12.2004)


I dag har det vært kraftig vind ut Toppsundet. Ikke så overraskende ettersom meteorologene har meldt om et stormsenter helt siden det passerte Island. Vinder fra sørøst til sør merkes lite framme i Elgsnesgården - men så er det nå også de eneste vindene som ikke tar her!

(22.12.2004)


I dag er det vintersolverv eller solsnu som dagen også kalles. Sola er nå lengst nede under horisonten. Når det i tillegg er tungt skydekke slik bildet viser, blir det tussmørke selv midt på dagen. Men fra nå av blir det litt lysere for hver dag, og vi kan begynne å telle dagene til vi igjen kan se sola her på Elgsnes. Det er 38 dager til det.

(21.12.2004)


Gårsdagens uvær forsvant like fort som det kom. Men slik er det alltid med de små, intense polare lavtrykkene. Selv om det ennå er et døgn til vintersolverv, minner lysningen over Nonshågen oss om at vi snart har lagt bak oss den mørkeste tiden av året.

(20.12.2004)


I formiddag "kom han med han som ut av en sekk". Dette er et stående uttrykk som betyr plutselig og kraftig vind. Sannsynligvis er historien bak hentet fra Homers Odysséen. Av vindguden Aiolos fikk Odyssevs en sekk med alle de fire vindene. Da mannskapet hans åpnet den like før de var hjemme, ble det straks en fryktelig storm som førte skipet tilbake til Aiolia.

(19.12.2004)


Været har vært skiftende i det siste, med vekselvis snø og barmark. I dag fikk vi igjen snø. Mon tro om den nå blir liggende til jul?

(18.12.2004)


I dag satte vi ned røret som brukes til å måle teledybde. Dette er målinger vi i en årrekke har utført for forskningsstasjonen på Holt. Formålet er å skaffe data for sammenhengene mellom teledybde, snødybde, is på arealet og overvintringsskader.

(17.12.2004)


Igjen skifter været. Fra gårdagens uvær til en laber bris og oppholdsvær. Utover dagen klarnet det opp, og det begynte å legge seg is på sølepyttene som følge av utstrålingen.

(16.12.2004)


I går kveld økte vinden på, og i natt blåste det storm fra sørvest. Utover dagen dreide vinden mer på vest og spaknet noe. Siste døgnet har det kommet mye nedbør i form av regn og senere sludd. Og det var så mørkt i dag at fotocellen ikke koblet ut veilysene.

(15.12.2004)


Enda en gang ble det barmark, og det ser visst ut til at mildværet skal fortsette. Mørketiden blir jo ekstra mørk når det ikke er snø, men det er greit å slippe alt arbeidet med snørydding.

(14.12.2004)


Midt i bildet ligger Ringskjæret som har fått dette navnet fordi det for lenge siden ble satt ned en tørnering der. Bak ser vi fire holmer i Grøtaværran. Fra venstre: Litjeskarvhausen, Storskarvhausen som går i ett med Sennholmen og til høyre Anselten. Bakerst ser vi fjellene på Andøya med Arnipa til venstre.

(13.12.2004)


Vinden har dreid på nord, og straks kom nedbøren som snø. På kort tid var hele landskapet hvitt. Men med den lavtrykkaktiviteten vi nå har, vil det neppe gå lenge før vi igjen har sørvestlig vind og regn.

(12.12.2004)


Etter en uke med mildvær, er det lite snø igjen. På Øverlandet er det nesten helt bart, og hadde det ikke vært fordi enga er bløt, kunne vi ha sluppet kyrne på beite.

(11.12.2004)


Det tok sin tid å få gjort ferdig stuegulvet på Raten. Det skyldes at så brede bord som vi skulle ha, ikke var å oppdrive i Nord-Norge. Det skal nå legges plater på veggene for å få et stabilt underlag for tapeten, og dørene skal til en snekkerfabrikk for å restaureres. Så fortsatt gjenstår en god del arbeid.

(10.12.2004)


I dag er det like før Storåkeren er snøfri, så det ser nesten ut til at det skal bli barmark igjen. Også i fjor fikk vi tidlig snø på telefri jord som senere smeltet bort.

(09.12.2004)


Snøen tiner mer og mer, og på profilene på Stormyra blir graset etter hvert synlig. Fordi snøen kom på telefri jord, er enga fortsatt grønn.

(08.12.2004)


Det er nå rene skøyteisen på veien mellom Aun og Elgsnes. Heldigvis er det strødd såpass at man kan ferdes trygt med bil på strekningen.

(07.12.2004)


Da høyspentlinja ble bygd i 1957, gikk den gjennom det våteste partiet i Stormyra. Stolpen i forgrunnen måtte derfor stabiliseres med barduner til begge sidene. Senere ble myra kanalisert og dyrket opp. Stagene ble da fjernet. Men som det framgår av bildet, er myra fortsatt ikke fast nok til å holde stolpen på plass.

(06.12.2004)


Snøsmeltingen fortsetter, og i dag begynner grastustene å stikke opp enkelte steder. Slik det nå er, vil det være best for enga om mildværet fortsetter. Blir det frost nå, er det stor fare for isdekke og i neste omgang isbrann.

(05.12.2004)


Og så gikk vinden på sørvest igjen. Med det følger mildvær, regn og hålkeføre på veiene. Som barn kalte vi det godt sparkeføre, men i bilens tidsalder er glatte veier lite ettertraktet.

(04.12.2004)


I mørketiden er blått den dominerende fargen når man tar bilder utendørs uten kunstig lys. Selv om blåstikket i bildene kan synes uvant for noen, kan mørketidslyset være vel så interessant og utfordrende å fotografere i som sollys.

(03.12.2004)


Etter gårdagens snøfall framstår granskogen langs veien mot Aun som den rene juleidyllen. Bildet er tatt med stativ, og med hovedlysene på bilen som lyskilde.

(02.12.2004)


Og så dreide vinden over på nordvest, og dermed kommer nedbøren som snø. Men lavtrykkene står i kø ved Island, så det varer nok ikke lenge før vi har sørvest og regn igjen.

(01.12.2004)