2009 går over i historien. I løpet av året er det registrert 67.285 besøk med 273.264 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 58 % flere besøk og 35 % flere sidevisninger enn året før. Denne økningen har kommet til tross for at statistikksiden var nede i nærmere tre uker i februar i forbindelse med skifte av webhotell. I løpet av året er det lagt inn nye ting på siden, slik som fortellinger, stedsnavn, webkamera og en egen værside, noe som kan ha bidratt til den økte intressen. En takk til alle som har besøkt elgsnes.no i 2009, og vel møtt igjen i 2010!

(31.12.2009)


Selv om været kan være skiftende her nord, har det vært utrolig stabilt i lang tid. Vinden har vært sørlig, og den snøen vi har fått er for ingen ting å regne. Dagens bilde er tatt fra Storåborskjæret ytterst i Vester-Raten og oppover Vågen.

(30.12.2009)


Femte dag jul ga femtedagsværet, het det en gang i tiden. Det var den gang man trodde at femte dag jul, påske og pinse var avgjørende for været i de fem påfølgende ukene. Dette var imidlertid ikke en vanlig tradisjon her nord, hvor været ofte kan være skiftende.

(29.12.2009)


Det er ikke mye tilbake av fordums storhet på Raten. Av de gamle husene er det bare hovedbygningen som står igjen. Den er i seg selv imponerende tatt i betaktning at den er fra tidlig 1700-tall. Bygningen ble totalrenovert utvendig i 1995, og noe er senere gjort innvendig. Nå står full innvendig renovering for tur. Det var skuffende at vi ikke fikk støtte til dette arbeidet fra Kulturminnefondet, noe som ville gjort det mulig i større grad å tilbakeføre huset til slik det en gang var.

(28.12.2009)


Bildet til høyre er tatt fra Oppsetta med Vågen, Raten og fjellet Toppen på Grytøya bakover i landskapet. Det framgår tydelig av bildet hvor lite snø det er. Faktisk har vi ikke fått mer enn det som kom natt til 19. desember. Etter det har den kalde og tørre vinden fra sør tært på det tynne snølaget slik at det er lite igjen.

(27.12.2009)


Det er nå så kaldt at det fryser is på sandfjæra. Gjenskinnet av lyset på vesthimmelen gjorde isen synlig da bildet ble tatt under skumringen i ettermiddag. For å oppnå nødvendig billedskarphet, ble det brukt stativ og snorutløser under fotograferingen.

(26.12.2009)


God jul!
25.12.2009)
Klikk på bildet for å
se en større versjon

I dag på julaften var det mye rødt på sørvesthimmelen ved tolvtiden. Slikt ble i gammel tid sett på som varsel om krig og pestilens. Og julenatt var dessuten alt trollpakk på ferde. Draug, hulder og andre underjordiske, gjenferd og annet skrømt var en trussel for folk og fe. Som beskyttelse ble det malt tjærekors på fjøsdørene, og man brente dyrebar parafin på lampene for å skremme vekk de onde makter. Julaften var imidlertid ikke avmerket med et eget tegn på primstaven, for den gang startet julefeiringen først 25. desember.

(24.12.2009)


Det har vært skikkelig kaldt med 11,5 minusgrader kl. 4 i natt. Vind i tillegg gjorde at såkalt følt temperatur var nede i 17,6 minusgrader omtrent samtidig. Navnet på denne dagen er tollesmesse etter den islandske biskopen Þorlákur Helgi Þórhallsson, som ble utnevnt til helgen av Alltinget, ikke av paven. Denne dagen er en merkedag, for er det uvær denne dagen, vil det vare helt til kyndelsmesse, dvs. 2. februar. Godt da at temperaturen i kveld har steget til et par minusgrader. Så da blir det vel ikke sprengkulde fram til februar.

(23.12.2009)


Sola har snudd, og i dag er det alt lysere. Men det skyldtes nok at skyene fra i går er borte. Den sørlige vinden er bitende kald, og selv innomhus merker man at det kjøler fra veggene. Det ser ikke ut til å komme mer snø, så dermed frysetørker vel snart snøhimet vekk.

(22.12.2009)


21. desember og vintersolverv, eller solsnu som vi sier på dialekt. På årets mørkeste dag var det overskyet og så mørkt at fotocellen ikke slo av veilysene selv midt på dagen. Men fra nå av øker daglengden smått om senn, og i slutten av januar kan vi igjen få et gløtt av sola nede i Vester-Raten om det er klarvær.

(21.12.2009)



I går kveld ble vinden nordlig, og dermed gikk nedbøren over til sludd og snø. Selv om det ikke kom mer enn cirka en centimerter, var det tilstrekkelig til å gi landskapet et vinterlig preg. Dette er akkurat passe med snø: Tilstrekkelig til at det ikke blir så stupmørkt, men ikke så mye at man behøver å begynne å brøyte gårdsveien.

(19.12.2009)


Med to plussgrader midt på dagen kom nedbøren som regn her på Elgsnes, mens landskapet var hvitt rundt oss på alle kanter. Som en følge av lavt og tett skydekke var det skumringslys selv ved tolvtiden, og veilysene slo seg bare av under el-løyet da bildet ble tatt.

(18.12.2009)


Fra midnatt begynte barometeret å falle, og da det lysnet av dag, hadde det skyet til. Vinden økte på fra sørvest, og ved middagstid var det noen snøfjon i luften. Men da var det allerede plussgrader, så det må nok mer til om det skal bli hvit jul i år.

(17.12.2009)


Temperaturen har bitt seg fast rundt 6 minusgrader. Markene er nå blitt nesten hvite, ikke av snø, men av rim. Fortsatt er det stille vær, men meteorologene melder at det skal bli både vind og snø fra i morgen. Imidlertid stiger barometeret, så morgendagen vil vise om barometeret eller meteorologene får rett.

(16.12.2009)


Siden begynnelsen av oktober har temperaturen svingt rundt 0 grader Celsius, der den ukentlige maksimumstemperaturen har ligget over og minimumstemperaturen har ligget under frysepunktet. I dag har imidlertid temperaturen falt til om lag 8 minusgrader, noe som er det laveste nivået siden forrige vinter. I morgen er det nymåne, og det er gammelt at værskifter pleier å komme da. Men som bildet viser, har det fortsatt ikke kommet snø. For at det skal skje, må nok vindretningen bli en annen.

(15.12.2009)


Det er slutt på ville bær, og selv om snøen ikke har kommet, er det merkbart mindre mat til småfuglene. Godt da at det finnes vennlige sjeler som tenker på dem nå i adventstiden. Kjøttmeisen på bildet koser seg med en blanding av dyrefett og frø, eller meisboller som er handelsnavnet.

(14.12.2009)


13. desember kalles lussimesse til minne om den hellige Lucia fra Syrakus som led martyrdøden i år 304. Over hele landet har det vært en tradisjon om at lussinatt var den lengste natta i året. I bondepraktikaen heter det: "Sankt Lucia den længste Nat formaa." Og helt opp mot vår tid var uttrykket "Lucinatta lange" et stående uttrykk. Nå skulle alt grovarbeid være unnagjort, for fra lucinatt regnet man at juleperioden startet.

(13.12.2009)


Etter en veldig våt september, har både november og desember så langt vært tørre måneder. I dag var faktisk første dagen med nedbør denne måneden. I dag kom det til gjengjeld hele 8 millimeter regn. Før i tiden snakket man om kakelinna før jul. Nå er det vanlig med barmark til over nyttår. Og fortsatt er det noen som hårdnakket påstår at det ikke skjer noen klimaendring.

(12.12.2009)


Bildet er tatt fra Storbakkan og viser Vågen med Rateneset til høyre og Vester-Raten til venstre. I forgrunnen er enga såpass gammel at bare gras som avslutter veksten tidlig og oppnår god vinterherdighet har overlevd. Derfor er enga gulbrun her, og ikke grønn slik som på Storåkeren der det er første års eng.

(11.12.2009)


Bildet til høyre viser det gamle tunet på Storbakkan. Edvard Ruud senior bygde her etter at han hadde kjøpt halve eiendommen til handelsstedet på konkursen i 1881. Huset var borgestue på Raten og med i handelen. Det ble flyttet til Storbakkan, mens nytt fjøs ble tatt i bruk i 1894. Begge bygningene er påbygd i flere omganger. Huset er nå røkterbolig mens gammelfjøset, som det nå kalles, bare brukes som lager for redskaper.

(10.12.2009)


Snøbær (Symphoricarpos rivularis) er en prydbusk som stammer fra Nord-Amerika. Busken har hvite bær som sitter fast langt utover vinteren. Plantesaften gir lokal irritasjon, brekninger og diaré. Ikke så rart da at småfuglene har spist all annen bær i hagen, men latt denne stå igjen.

(09.12.2009)


Bildet til høyre er tatt fra Storbakkan med gammelfjøset i forgrunnen. Bakenfor ser vi Austermyra og Storåkeren. Rateneset stikker ut midt i bildet, og helt bakerst sees den ytterste delen av Grytøya, eller Yttergryta på dialekt.

(08.12.2009)


Et bemerkelsesverdig vær, med vedvarende oppholdsvær og laber bris fra sørligkanten. Vi har begynt på andre uka i advent, men fortsatt er det lite som minner om vinter og julestemning. Fortsatt er engene med mye timotei og engsvingel grønne, og snø finnes bare på fjelltoppene.

(07.12.2009)


Når sørhimmelen er rød slik som i dag, får landskapet rødstikk, og nordøsthimmelen på bildet blir rosa når det røde blandes med den blå bakgrunnsfargen.

(06.12.2009)


Selv om det er mørketid og det ikke var sola, men månen som var synlig over Vester-Raten like før kl. 12 i dag, så er det fortsatt grønne marker på Storåkeren og Oppsettåkran. Ettersom det er tele i jorda og nesten ikke lys, har assimilasjonen stoppet opp. Men en uvanlig mild oktober gir grunn til å frykte at vinterherdigheten til graset ikke er blitt god nok.

(05.12.2009)


Oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika produserer ørret. For dette fiskeslaget er det fallende etterspørsel i eksportmarkedene. Nordlaks som eier anlegget, har imidlertid gode salgskanaler inn i Russland som er blitt Norges største marked for ørret.

(04.12.2009)


Slik ser Elgsnes med fjellet Elgen ut fra andre siden av sundet. Bildet er tatt fra veien innom Alvestad. Selv om Elgen har fått litt snø, er det fortsatt barmark i lavlandet. Det samme gjelder forøvrig på Yttergryta. Gårdene ytterst i Toppsundet har ekstra nytte av Golfstrømmen som sender en utløper inn Andfjorden. Derfor er det ofte snøbart her mens landskapet rundt er vinterlig.

(03.12.2009)


I dag hadde vi det sterkeste vindkastet siden værstasjonen ble lagt ut på nettet 1. september i år. Kl. 12:06 var det 18,6 m/s i et vindkast. Dette er bare sterk kuling, så egentlig understreker dette bare hvilken fantastisk høst vi har hatt. På bildet til høyre er elingen som gav vind av kuling styrke på vei inn Andfjorden. Klikk på "Været" i toppmenyen på denne siden, og deretter på "trends" i bunnmenyen for å se mer om værobservasjoner her på gården.

(02.12.2009)


I dag begynner desember, den mørkeste måneden i året. Og selv om det er 19 dager siden det var mulig å få et glimt av soløyet nede i Vester-Raten, er dette siste dagen vi kunne ha sett sola om vi hadde hatt hav og ikke fjell mot sør. Nå starter den egentlige mørketiden. Ettersom det ikke har kommet snø på markene, blir den ekstra mørk.

(01.12.2009)