2014 går over i historien. I løpet av året er det registrert 163.090 besøk med 1.161.026 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 57,9 % flere besøk og 94,8 % flere sidevisninger enn i 2013. Det er også første gangen det har vært over en million sidevisninger på et år. I 2014 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 447 besøk og 3.181 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 12. februar med 163 besøkende, mens det høyeste var 3. september med 829 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2014, og vel møtt igjen i 2015!

(31.12.2014)


Mildværet som normalt kommer før jul, lot vente på seg i år. Dermed ble det hvit jul til en avveksling. Men før det er slutt på tilførselen av varmluft og fuktighet fra Atlanterhavet, er det vel på ny barmark her på Elgsnes.

(30.12.2014)


Da fjøset på bildet ble var innflyttingsklart høsten 1982, hadden den med sine 18 båsplasser den maksimale størrelsen som ble akseptert av myndighetene for offentlig medfinansiering. Og løsdrift var det ikke snakk om å få lov til. I dag skal det bare være løsdrift, og så små fjøs som dette er det ikke mulig å få finansiering til. Så sannelig har det skjedd endringer i landbrukspolitikken på 32 år.

(29.12.2014)


Fjerde juledag kaltes også barnedagen til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe for å komme Jesus-barnet til livs. "Da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger", heter det i "Norden" fra 1867.

(28.12.2014)


Vårherre har kledd seg i høghalsa genser,
og huva og votta, no måkke han sny.

(Arvid Hanssen)

(27.12.2014)


Riktig en uværsdag av det gamle slaget. Godt at man ikke lenger trenger å dra ut på havet med melkespannene! Klikk på bildet for å se en større versjon.

(26.12.2014)


God jul!
(25.12.2014)

Så ble det julekveld i år også, og til alt overmål med snø på bakken. Men fortsatt er det ikke kommet så mye at det har vært behov for å hente fram snøfreseren. I ettermiddag tyknet det til ute i Andfjorden, men det var bare noen få snøflak som nådde inn hit. I kveld melder imidlertid meteorologen at et polart lavtrykk er på vei, så da kan morgendagen bli langt mer urolig.

(24.12.2014)


23. desember kalles tollesmessdagen etter þórlákr Helgi þórhalsson som var biskop i Skålholt på Island fra 1178. Han ble valgt til helgen med vedtak i Alltinget i 1198, og ikke gjennom en pavelig helliggjørelse. Utenom Island ble han bare tilbedt på Vestlandet og i Nord-Norge. Det heter at er det uvær tollesmessdagen, vil det vare helt til kyndelsmesse. Heldigvis har det vært fint vær i dag. Klikk på bildet for å se en paoramaversjon.

(23.12.2014)


På solsnudagen ble det klarvær. så selv om sola like etter midnatt var på sitt laveste under horisonten for denne gangen, var nok den mørkeste dagen 20. desember på grunn av de tette snøbygene. Men fra nå av blir hver dag et hanefjed lengre for å bruke et gammelt uttrykk. Og om 37 dager kan vi igjen se sola her på Elgsnes. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(22.12.2014)


Bildet til høyre er nesten samme motivet som i går, men nå er landskapet blitt hvitt. Det gjør at det allerede er litt lysere, selv om vintersolverv er like over midnatt. Meteorologene melder ikke om mildvær, så da blir vel snøen liggende over juldagene ihvertfall.

(21.12.2014)


Mens det ennå var noenlunde lyst kom den første snøbygen, og utover dagen har snøfallet fortsatt. Så i kveld er det 11 centimeter snø der det var barmark. Vi har ikke hatt hvit jul siden 2010, men i år kan vi få det - om ikke kakelinna kommer og smelter snøen.

(20.12.2014)


Med klar sørhimmel og refleksene fra sjøen på Vågen, klarer selv ikke et moderne kamera å utligne kontrasten når det er barmark slik som ute i Rateneset. Normangården til venstre i bildet er synlig, og ser man nøye etter, er det mulig å få øye også på de andre husene på bildet, selv om formatet er lite. Klikk på bildet for å se en større versjon der alt blir mer tydelig.

(19.12.2014)


I dag ble den siste av turistbåtene tatt opp. På bildet skylles kjølesystemet med ferskvann før båten legges i vinteropplag. Opplaget blir imidlertid ikke veldig langvarig, for om fire måneder er det full fart igjen, og da går det i ett til begynnelsen av september med de bestillingene som alt ligger inne. Før den tid må båtene få ny bunnsmurning mens motorene må få ny gear- og motorolje samt filterskifte.

(18.12.2014)


I dag har det vært nesten fire plussgrader, noe som har fått snøen til å smelte nede på Storåkeren. Bygningene på bildet er fra venstre naustet, Normangården og fjøset nede på Raten, og til høyre Ørnulfnaustet som står omtrent der notnaustet i sin tid stod nedenfor Kattbekken.

(17.12.2014)


Sesongen for fisketurisme er forlengst over, men båtene har ligget ute til nå. Det er imidlertid på tide å få dem på land og lagret for vinteren. To av båtene ble tatt opp i dag, mens den tredje båten får vente til en annen dag med dagslys og lite vind.

(16.12.2014)


Rødfargen på himmelen er det eneste tegnet på at sola er bak horisonten et sted. Men nå er det bare seks dager til solsnu, eller vintersolverv som det heter på fint. Det er alltid mer oppmuntrende når det blir lysere dag for dag enn når det blir stadig mørkere slik som nå i adventstiden.

(15.12.2014)


Nede på Raten er det meste av snøen borte. Når det er så lite lys som nå i mørketiden, blir det fortere mørkt der det ikke ligger snø. Dermed er bebyggelsen lite synlig, bortsett fra Normangården der himmellyset reflekteres i vindusrutene.

(14.12.2014)


Lussimesse eller lussinatt er en katolsk kirkehøytid til minne om helgenen Lucia fra Syrakus på Sicilia. Nå skulle alt grovarbeid være ferdig til jul. Særlig viktig var det at arbeid som innebar at noe roterte, var slutt, slik som spinning, maling av korn og baking. Fra nå av måtte ikke ungene være ute etter at det ble mørkt, for julereia var på farten. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(13.12.2014)


12. desember ble kalt sjursmessdagen, og ble holdt for å være den korteste av alle dager. "Då ser endå sjura ikkje skildand på dag og natt. Ho forsøv seg, og den som greier å vekkje henne, han skal bli vekt av henne kvar morgon seinare."

(12.12.2014)


Bildet til høyre ble tatt idet det lysnet av dag ved halvtitiden i formiddag. Nå er dagen kort selv med skyfri himmel. Og temperaturen vaker rundt frysepunktet, så dermed er det strålingsfrost nattestid når det er klarvær som nå.

(11.12.2014)


Mye av snøen har blitt borte på jordene ned mot havet, og ute i Rateneset er det nå nesten snøbart. Men fortsatt har landskapet et vinterlig preg. Det er likevel usikkert om det blir hvit jul, for det pleier å komme en mildværsperiode før jula ringes inn. I tidligere tider trodde man mildværet skyldtes kakebaksten og ekstra sterk fyring i komfyrene i den forbindelse. Derfor fikk mildværsperioden navnet kakelinna.

(10.12.2014)


Bildet til høyre ble tatt idet det begynte å lysne ved halvtitiden i formiddag. Tre dager etter fullmåne skinner månen fortsatt så kraftig at det blir gjenskinn i havet utenfor Oppsetta. Ved å klikke på bildet får du opp en større versjon der du også kan se lysene av hurtigruta som er på tur over Andfjorden med kurs for Risøyhavn.

(09.12.2014)


Selv om mye av snøen alt har forsvunnet, er det fortsatt nok snø på bakken til at lanskapet har beholdt et vinterlig preg. Men bilsporene røper at snølaget er tynt, noe som inntil videre betyr at snørydding av gårdsveien er unødvendig.

(08.12.2014)


Så kom snøen. Midt på dagen ble snødybden målt til 6 centimeter, mens det ikke var frost i bakken der snø- og telemåleren er plassert. Men da hadde allerede noe av snøen som kom i natt tint vekk. Selv om maksimumstemperaturen bare var 2,3 grader, kom mye av nedbøren på dagtid i form av regn, noe som bidrar til at snøen smelter.

(07.12.2014)


Det var meldt kraftig vind i dag, men så ble det bare stiv kuling og sterk kuling fra vestnordvest en kort periode rundt kl. 12:30. Likevel vasket bølgene godt rundt Litjeknausen, Ringskjæret og Johannes Olsa-odden ytterst i Vester-Raten. Men det skyldtes snarere fullmåne og storflo enn vindstyrken. Dessuten dreide vinden allerede ved 14:30-tiden tilbake på sørvest.

(06.12.2014)


I dag har det vært hele 8,2 plussgrader, så hadde det ikke vært for mangelen på dagslys, kunne man ha trodd det var tidlig på høsten. En gang på 1960-tallet var det mildvær i begynnelsen av desember slik at jernpåler til nytt hagegjerde kunne støpes ned. Den gang ble det sett på som helt eksepsjonelt, mens det i dag ikke ville vært noe særsyn. Likevel finnes det folk blant oss som ikke vil ta inn over seg at menneskelig aktivitet påvirker klimaet.

(05.12.2014)


Det er i dag en måned siden stormen tok landgangen til flytebrygga i havna på Raten. En mer solid forankring av svingbrakett og landgang er forlengst på plass, men fortsatt venter vi på en glideskinne fra leverandøren. Uansett er det nå snart på tide å ta opp båtene, siden sesongen for fisketurisme definitivt er slutt for i år.

(04.12.2014)


I dag har det vært tett skydekke og regn, så det ble knapt nok lyst midt på dagen. Men sju millimeter nedbør og nesten fem plussgrader fikk den lille resten av snø som var igjen fra i går til å forsvinne. Også frostlaget i veiene har tint, så nå er det teleløsning omtrent en gang i uken.

(03.12.2014)


I natt kom det nok snø til at landskapet var hvitt helt ned til fjæra, så vi fant det mest betryggende å lukke porten til silobygget. Men allerede da det lysnet av dag, hadde snøen begynt å tine. Og da bildet til høyre ble tatt cirka klokken 14 i ettermiddag, var det meste av snøen borte. Fordi det var tett skydekke, hadde tussmørket begynt å falle på, og fotocellen hadde slått på lysene langs gårdsveien.

(02.12.2014)


Med landvind og klarvær begynner det nå å fryse på. Derfor ble telemåleren satt ned i myra nedenfor fjøset. At den ikke er satt ned før skyldes at ytterrøret var gått i stykker, så et nytt rør måtte skaffes. Telemåleren er egentlig en veldig enkel konstruksjon. Det som trengs er et to meters elektrikerrør, en blank plastslange som passer inni røret og ei hette til å sette oppå. Røret og plastslangen plugges i ene enden, og slangen fylles med ei væske som skifter fra blått til blankt når den fryser. Når slangen dras opp, kan man så lese av hvor mye tele det er i bakken.

(01.12.2014)