2016 går over i historien. I løpet av året er det registrert 173 616 besøk med 1 098 855 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 14,0 % flere sidevisninger enn i 2015. I 2016 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 476 besøk og 3 011 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 2. mai med 259 besøkende, mens det høyeste var 28. november med 1371 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2016, og vel møtt igjen i 2017!

(31.12.2016)


I dag var det barmark i Nonshågen og Skarhågen, så snøgrensen gikk dermed på om lag 100 meter. Maksimumstemperaturen var 4,9 plussgrader, men har falt utover dagen, og nærmer seg frysepunktet nå ved midnatt. Dermed har nedbøren gått over til snø. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(30.12.2016)


De siste to døgnene har det kommet 20 millimeter regn, så nå er ikke bare snøen vekke fra jordene, men selv stålisen på veiene har regnet bort. Et værmerke for femte dag jul er slik været er i dag, skal det fortsette i fem uker. Meteorologene har derimot tro på kaldvær hele neste uke. Så får vi se hva som stemmer.

(29.12.2016)


I dag har det vært sju plussgrader og regn, så snøen er stort sett borte. Men på veiene er det blankis, eller glarhålka som vi sier på dialekt. Dette var ettertraktet føre den tid sparkstøttingen var et viktig framkomstmiddel mellom Aun og Elgsnes. Med ei god sparkeklo tok det ikke lang tid å komme fram. Men etter at bilen overtok som framkomstmiddel, er glatt veibane i stedet blitt et problem.

(28.12.2016)


Plussgrader, regn og nordvestkuling har fått det lille som var av julesnø til å smelte i lavlandet. Nede på Raten er det nå barmark, mens det fortsatt er litt snø igjen oppe på Durmålstuva. Vinden i dag er nok restene etter stormen på Vestlandet, men nå stiger barometeret, så da roer det seg vel ned for en stakket stund.

(27.12.2016)


Andre juledag ble kalt staffansdagen til minne om martyren Stefanus, som ble steinet til døde av jødene i Jerusalem. I Norge og Sverige var dagen mest kjent for "å ri staffan". Grytidlig om morgenen skulle man kappri til åpne brønner for å vanne hestene. Dagen var imidlertid ikke avmerket på primstavene.

(26.12.2016)


God jul!
(25.12.2016)

Om det ikke er mye snø, er det nok til å skape litt julestemning. Bildet viser kapellet her på Elgsnes som bærer navnet Hans Egedes Minne som en påminnelse om at Grønlands apostel, Hans Egede, var født på gården Harstad i Trondenes kommune. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(24.12.2016)


I vår tid kalles 23. desember for lillejulaften, men for om lag 100 år siden var tollesmessdagen fortsatt en vanlig benevnelse. Dette var minnedag for Þórlákr Helgi Þórhalsson (1133 - 1193) som var biskop i Skålholt på Island. Uten pavens godkjennelse ble han utnevnt som helgen av det islandske Alltinget i 1198. Utenom Island ble han bare dyrket som helgen på Vestlandet og i Nord-Norge.

(23.12.2016)


Så kom julesnøen. Ikke nok til å dekke jordene, men likevel tilstrekkelig til at det blir mindre mørkt. På dialekt har vi ord for ulike mengder av snø. Når grastustene stikker opp slik som på bildet til høyre, sier vi at det er et snyhim på bakken. Hadde det vært litt mer snø, slik at plantedekket såvidt var dekket, ville vi sagt at det hadde kommet et snyfann.

(22.12.2016)


Så nådde vi bunnen, igjen går det oppad,
Igjen går det fremad mot lys og mot sol.
I tåkegrå dage og regntunge netter
Skred mørket imot sin ytterste pol.

(Fra "De mørkeste dage" av ukjent forfatter)

(21.12.2016)


Selv om skydekket har vært mindre kompakt i dag enn i det siste, er dagen kort. Det er nesten slik at skumringen begynner samtidig som demringen tar slutt. Men så er også dette årets nest korteste dag, for i morgen formiddag er det solsnu. Bildet til høyre ble tatt kl. 15 i ettermiddag, og da var det så mørkt at stativ og snorutløser måtte til for å få et brukbart resultat.

(20.12.2016)


Nå er all snøen borte, ikke bare i lavlandet, men et godt stykke opp i liene. Og i dag har temperaturen vært over ti plussgrader på det varmeste. Så selv om vi skal få en klimafornekter fra Harstad som statsråd, er det åpenbart at det skjer noe med klimaet. Selv om mildvær før jul har vært vanlig lenge, betydde det som regel sørpeføre, ikke sommertemperaturer.

(19.12.2016)


Hurtigruten MS Richard With passerte Sennholmen lykt på sør i formiddag, i skarp rute fra Harstad til Risøyhamn. Hurtigruteskipene lyser opp i en mørk adventstid, men dessverre sorterer også Hurtigruten under samferdselsminister Solvik-Olsen. Så da er det vel ikke lenge før også dette tilbudet er rasert. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.12.2016)


Med temperatur over sju grader de to siste dagene og fem millimeter regn i dag, er også siste rest av snøen borte. Dette til tross for at snøen var 35 centimeter dyp sist søndag. Men slik er kystklimaet blitt her nord - med stadige skifter mellom snø og regn. Og stabilt vintervær pleier det å bli først over nyttår.

(17.12.2016)


I dag ble den siste av turistfiskebåtene tatt i land, og underveis fra Bryggestøa til Oppsetta der båtene tas opp, ble bildet til høyre tatt fra en posisjon utenfor Vågen og oppover mot Elgsnesgården. Det er nå nesten ikke snø igjen på innmarka, men det er ikke så lett å se i det lille formatet. Klikk på bildet til høyre for å se en større panoramaversjon der landskapet blir tydeligere.

(16.12.2016)


Turistfiskebåtene har ligget ute helt til nå, men det er på tide å få dem på land og i vinteropplag. I dag var det flo sjø midt på dagen og laglig vær, så to av båtene ble tatt i land. Men dagen er kort, og det tar tid når også kjølesystemet på motorene skal få ei skikkelig gjennomgjøring med ferskvann for å unngå saltavleiringer som kan tette igjen kanaler. Derfor må oppsettingen av den tredje båten utstå til i morgen eller en annen dag med godt vær.

(15.12.2016)


Antallet skadereiner fortsetter å øke, og i dag beitet et femtitall reiner på nyenga nede på Jonsborg og på prydbuskene til naboen like ved. Mildvær og regn har fått fart på snøsmeltingen, og som bildet viser, er det lite snø igjen der. Reineieren er varslet, men om han gjør noe effektivt for å fjerne reinen er nok mer enn tvilsomt.

(14.12.2016)


Det var nok ikke kjørereinen til julenissen som kom helt inntil husveggen på luciadagen, men en av ialt 18 skadereiner fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som hjemsøkte innmarka her på Elgsnes i dag. Selvsagt kan man synes synd på reiner som har problemer med å finne mat, men mest av alt kan man synes synd på dem fordi de er så uheldige å ha eiere som ikke sørger for at de har noe å ete.

(13.12.2016)


Regnet fikk fart på snøsmeltingen, så nå er det skikkelig sørpeføre på veiene. Og meteorologene spår regn hele uka, så da har vi nok snart barmark igjen. Vi nærmer oss jul, så dette er trolig den mye omtalte kakelinna, en mildværsperiode før jul som man tidligere tilskrev all fyringen i forbilndelsen med kakebaksten. Lenge ble det ledd av denne naive folketroen, men nå viser det seg at utslipp av CO2 og sot er sentrale bidragsytere til klimaendringene.

(12.12.2016)


Det har snødd og snødd, og ved 14-tiden var det hele 35 centimeter snø på flat mark, noe som er mer enn vi hadde sist vinter. I kveld gikk imidlertid nedbøren over til regn, og fra klokken 18 - 20 er det registrert 5 millimeter regn i nedbørsmåleren, men da utgjør nok smeltet snø en del av dette. Bildet til høyre ble tatt i formiddag og viser en bil og en traktor. Under snøhaugen i midten skjuler det seg også en bil.

(11.12.2016)


Og så ble det vinter igjen. Da bildet ble tatt i formiddag, var det bare litt snø på bakken, men utover dagen snødde det jevnt, så i kveld var det ganske mye løssnø. "Ja, nu har han nåkka å fyke i", ville de gamle ha sagt. Det er heldigvis lite vind i dag, men meteorologene melder at det skal bli kuling før det igjen blir mildvær.

(10.12.2016)


I 1436 kom erkebiskop Aslak Bolts statuett, som fastsatte 9. desember som minnedag for Anna, jomfru Marias mor. På primstaven var dagen oftest merket med et kors eller et halvkors. "Da skal man vaske Klæderne, saa bliver de hvide til Julen", het det i en senere nedtegnelse.

(09.12.2016)


På denne tiden av året er det kort dag, og når det ikke er snø på bakken og skydekket dertil er ganske så kompakt, blir det ikke lange daggløttet. Bildet av Normangården på Raten ble tatt ved 13-tiden mens det ennå var lys nok til å fotografere på frihånd.

(08.12.2016)


Det kom 7 millimeter regn i går, og temperaturen var oppe i 6,8 grader. Så da det lysnet av dag i formiddag, var snøen igjen borte. Det eneste stabile med været nå er at det er omskiftelig. Fram til siste uka i november var det en usedvanlig stabil og fin høst, men etter at den første snøen kom 26. november, har det vært skiftevis snø og regn, og med kuling fra ulike vindretninger innimellom.

(07.12.2016)


I går kveld kom det litt snø, men i dag kom sørvesten med regn. "Jo sterkar sødvest, dess snarar nordvest", sa de gamle. Og ved 18-tiden kom da også kulingen fra nordvest. Denne dagen kalles nilsmesse etter St. Nikolaus som var vernehelgen for fiskere og sjøfolk. I et manuskript fra 1700-tallet het det: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn."

(06.12.2016)


8 millimeter regn og opp mot fire plussgrader i går og i dag har fått snøen til å smelte igjen. På Nermarka er det nå omtrent snøbart, men om resten av snøen forsvinner, avhenger mest av alt av om nedbøren i dagene som kommer er regn eller snø. Kakelinna kalles mildværsperioden som er ganske årviss før jul, og man trodde den var forårsaket av ekstra fyring i forbindelse med julebaksten. Men det er vel litt tidlig for julebakst nå?

(05.12.2016)


Ørnene er eksperter på å benytte seg av oppgående luftstrømmer for å skaffe seg høyde uten å bruke energi. Ørnen på bildet og en til benyttet i dag vindsiden av Sankthanshågen til å komme høyere opp. Da bildet ble tatt, var det lite lys, så for å unngå for mye bevegelsesuskarphet, fulgte kameraet fuglens bevegelser.

(04.12.2016)


Minusgrader og mer snø, og det kan se ut som vi har fått vinter. Men utpå dagen i morgen kommer det regn, og da varer det vel ikke lenge før vi har barmark igjen. Dette er andre perioden med snø, så det blir spennende å se om det gamle værmerket om at snøen blir liggende tredje gangen den dekker markene, fortsatt holder stikk.

(03.12.2016)


Slik er været, tre dager med snø, tre dager med regn, og så snø igjen. Og til uka meldes det om mer regn. Men slik blir det når lavtrykkene går i bane fra Island og oppover langs kysten. Først kommer det inn mild luft fra sørvest, og når lavtrykket har passert, snur vinden på nord og nedbøren kommer som snø.

(02.12.2016)


Snøen er nå borte, ikke bare nede ved Vågen, men også Skarhågen og Nonshågen i bakgrunnen på bildet er snøbare. Men det meldes i kveld om væromslag, så da varer det vel ikke lenge før landskapet igjen er hvitt. Klikk på bildet til høyre for å se en panoramaversjon.

(01.12.2016)