2019 går over i historien. I løpet av året er det registrert 316 093 besøk med 2 846 873 sidevisninger på elgsnes.no. Det er 14,7 % flere besøk og 40,0 % flere sidevisninger enn i 2018. I 2019 hadde elgsnes.no gjennomsnittlig 866 besøk og 7 800 sidevisninger per dag. Det laveste besøkstallet var 8. august med 484 besøkende, mens det høyeste var 30. januar med 3 184 besøk. En takk til alle som har fulgt med på elgsnes.no i 2019, og vel møtt igjen i 2020!

(31.12.2019)


I kveld brant ungdomshuset Elgheim som ble bygd i 1938 mellom Aun og Elgsnes. Det har ikke vært noe aktivt ungdomslag i området på mange år, og for noen år siden ble også vinduene knust, så huset har stått for rov og ran. Det var i dag neppe mye av verdi i huset. På veien utenfor ungdomshuset var det fár etter folk og rester av fyrverkeri, noe som trolig har sammenheng med brannen.

(30.12.2019)


I går var maksimumstemperaturen hele 7,8 grader, mens den i dag var 6,0 grader. Dette sammen med mye nedbør har fått det øverste jordlaget til å tine, og siden det er tele under, blir topplaget ekstra bløtt. Reinen fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som uavbrutt beiter ulovlig på innmarka her på Elgsnes, gjør derfor ekstra stor skade nå.

(29.12.2019)


Fjerde juledag ble kalt barnedagen til minne om de uskyldige barna som kong Herodes lot drepe i Betlehem for å komme Jesus-barnet til livs. I "Norden" i 1867 heter det: "Da skulle Børn besøge og tractere hverandre og fornøie sig med at løbe paa Isen med Islægger." Senere ble det vanlig med juletrefest på denne dagen.

(28.12.2019)


Fortsatt er det barmark, ikke bare nede langs Vågen, men også oppe på Durmålstuva som ligger på 35 - 40 meter over havet. Bildet er tatt fra Durmålstuva og nedover mot Storbakkan med bebyggelsen nede i Gården ibakenfor. Helt bakerst i bildet ses Kinnaksla til venstre og deler av Andøya videre mot høyre.

(27.12.2019)


I dag var det merkbart lysere midt på dagen; men det skyldes nok ikke at vintersolverv er passert med fire dager. Etter mye gråvær den siste tiden, klarnet det endelig opp. Så i dag var nordhimmelen blå og sørhimmelen gullfarget midt på dagen.

(26.12.2019)


God jul!
(25.12.2019)

På 1950-tallet var hvit jul en selvfølge, og selv om det stadig ble mindre snø, holdt dette seg helt inn på 2000-tallet. Om man skal sette et år for trendskiftet, må det bli 2007, for fra da av har det de aller fleste årene vært barmark på julaften.

(24.12.2019)


Snøen er stort sett borte på innmarka, men på gårdsveien er det nå glarhålka, som vi sier på disse kanter. Uten brodder må man liste seg langs veikanten og være nøye med hvor man setter føttene. Så da blir det helst til at man bruker bil når man skal gårdimellom.

(23.12.2019)


Vintersolverv var tidlig i dag morges, så nå øker daglengden med et hanefjed per dag, og om 37 dager er sola tilbake. Bildet til høyre er tatt fra Vester-Raten over mot Vågen og Raten med fjellet Toppen på Grytøya i bakgrunnen. Slik bildet viser, er det nå lite snø igjen på markene.

(22.12.2019)


Hurtigruteskipene er pyntet til jul, og i formiddag passerte MS Polarlys Elgsnes på sør - underveis fra Harstad til Risøyhamn. Ennå er det daglige seilinger nord og sør, men etter at Havila fikk kontrakt for fire skip etter en anbudskonkurranse, har det oppstått tvil om de kan levere. De to skipene som selskapet har kontrahert i Spania, blir visst ikke fullført, for kontrakten er oppsagt og verftet på konkursens rand.

(21.12.2019)


I dag var melketankbilen fra TINE her for siste gang. Inntransporten blir litt billigere når meieriet slipper å betale for turen over Aunfjellet hver tredje dag. Forutsetningen er imidlertid at man da kan hente samme melkemengden fra en mer sentral plass.

(20.12.2019)


I går hentet Nortura dyr til slakteriet på Andslimoen, og i dag var de her igjen for å hente kyr og kviger til en melkeprodusent som skal øke produksjonen. Dermed er det slutt på husdyrholdet her på gården. Så fra nå av blir det bare grasproduksjon for salg. Med dette har en æra kommet til et sluttpunkt.

(19.12.2019)


Kort dag i kombinasjon med tett og lavt skydekke har gjort at det i dag ikke har blitt skikkelig lyst. Derfor har heller ikke veilysene på gårdsveien sluknet slik de pleier å gjøre en stund midt på dagen. Men nå er det heldigvis bare fire dager til "sola snur", som vi sier med et lite presist uttrykk. Det riktige er at jordaksens vinkel i forhold til ekliptikken fra da av minker på den nordlige halvkule og øker på den sørlige.

(18.12.2019)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt beiter hele året ulovlig på innmarka her på Elgsnes. I dag var det den nye timoteienga oppe på Durmålstuva som fikk unngjelde. Timoteien er smakelig også for reinen, men siden denne planten har opplagsnæringen i en løk i rothalsen, er den særlig utsatt ved vinterbeiting. Opplagsnæringen skal holde timoteien i live over vinteren, og den skal gi næring til de første bladene til våren. Når løken blir skadet, er det derfor stor fare for at planten dør.

(17.12.2019)


I formiddag passerte frakteskuta MS Langfoss inn Toppsundet underveis fra Sortland til Finnsnes. Skipet seiler under norsk flagg, men har tidligere både hatt andre navn og andre flaggstater, slike som Kypros og Antigua og Barbuda. Det er ihvertfall godt å se at det ikke bestandig er nødvendig å seile under bekvemmelighetsflagg.

(16.12.2019)


Det er lite igjen av snøen som kom for en uke siden. Nede på Storåkeren er det nå nesten snøbart, og på Raten er det enda mindre snø. Men man skal ikke langt opp i terrenget før nedbøren denne uken har kommet som snø, så derfor er fjellene i bakgrunnen stort sett hvite. Unntaket er de loddrette bergveggene hvor snøen aldri legger seg.

(15.12.2019)


Bildet til høyre er tatt fra Oppsetta over mot Raten på østsiden av Vågen. Bakerst i bildet ses det karakteristiske fjellet Toppen på Grytøya. I Oppsetta har man satt opp og ut båter i minst tusen år, for uansett vær, kan man legge til og fra land her. Den tid vi rodde ut med melkespannene til grytlandsferga, hendte det at vi måtte sette båten langs fjæra til Oppsetta for å komme fra land når det var mye sjøburd.

(14.12.2019)


13. desember ble kalt lussimesse, og var en kirkehøytid til minne om Lucia fra Syrakus, som led martyrdøden i år 304. Fra gammelt av var det tradisjon for at lussinatt var den lengste natten i året. I bonde-praktikaen het det: "Sankt Lucia den længste Nat formaa." Nå regnet man at den egentlige juleperioden tok til, og alt grovarbeid skulle nå være unnagjort.

(13.12.2019)


Ved flo sjø er Storsteinen nedenfor Ørnulfnaustet såvidt overflødd. Men steinen er flat opppå, og i formiddag hadde en havert lagt seg til der. Det er noe som skjer nå og da, men det er mer vanlig etter at sola har kommet over horisonten. Like etter at bildet ble tatt syntes kobben at fotografen var nær nok, så den slapp seg ned i sjøen og forsvant.

(12.12.2019)


Igjen ble det plussgrader, og nedbøren kom som regn. Dermed forsvant det meste av snøen enda en gang. Da bildet til høyre ble tatt like før midnatt, var det stort sett bare is igjen på gårdsveien. Så drømmen om hvit jul går kanskje ikke i oppfyllelse i år heller.

(11.12.2019)


Med klar sørhimmel faller det mer lys per arealenhet på Grytlandsfjellene enn på jordene i forgrunnen på bildet til høyre. Dette skjer fordi fjellene står tilnærmet vinkelrett på lyset fra horisonten i sør mens terrenget her på Elgsnes heller mot nord. Lyset kommer derfor inn i en lav vinkel og spres over et større område. Derfor framstår Grytlandsfjellene som mye lysere.

(10.12.2019)


Den private gårdsveien som går fra kommuneveien og ned til Raten, har fortsatt ikke vært brøytet denne vinteren. Snøen har kommet i fire omganger, men de tre første snøfallene har smeltet vekk igjen, og det er også uvisst om snøen som kom for et par dager siden vil bli liggende.

(09.12.2019)


I dag gikk det kraftige snøbyger ute i Andfjorden, men fordi vinden var nordøstlig, blåste bygene forbi. Men nå melder meteorologene om at et polart lavtrykk er på vei, så da kan vi vente rokk og fokk og kov. For med polare lavtrykk følger vind fra nordnordøst, en vindsort som kalles landnordøy og var den mest fryktede vinden den gang man fisket fra åpne båter.

(08.12.2019)


Igjen kom det snø. Våt snø og stille vær har fått snøen til å legge seg på trærne slik at det blir den rene julestemningen. Men den årvisse mildværsperioden før jul, kalt kakelinna, har vi vel fortsatt foran oss. Så da blir kanskje heller ikke denne snøen liggende lenge.

(07.12.2019)


Dagen kalles nilsmesse etter St. Nikolaus som var biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet. Han var vernehelgen for sjømenn og fiskere. I "Norden" i 1867 står det om nilsmesse: "Efter den Dag maatte intet Skib fare af Havn, og hvilken Fremmed efter den Dag blev i Havn, skulde som en Borger svare Landets og Byens Onera samt sælge som en Borger om Vaaren."

(06.12.2019)


Med barmark og tett skydekke er det nå skumringslys selv midt på dagen. Og det er bare så vidt at veilysene slukker før de igjen tennes. Det er nå tre uker siden sola gikk i skjul bak fjellene for i år, og det er fire dager siden sola også hadde gått under horisonten selv om det hadde vært hav mot sør. Men om 17 dager snur sola!

(05.12.2019)


Kraftig regn og sju plussgrader fikk fart på snøsmeltingen, så nå er det stort sett barmark igjen. Bildet er tatt fra den tredje turistfiskebåten underveis fra Bryggestøa til Oppsetta der båtene blir tatt i land og satt ut.

(04.12.2019)


Vinden har dreid på sørøst og spaknet. Så da ble det mulig å ta i land båtene. To båter ble tatt opp i dag, og forhåpentligvis får vi opp den siste av turistfiskebåtene i morgen. Når det er gjort, må det planlegges hvordan resten av det som er i havna skal berges. Trolig må det kranbil til for å få gjort jobben.

(03.12.2019)


I 2015 løsnet kjettingfestene på flytebrygga nede i havna i Bryggestøa, og da ble det skiftet treverk og skrudd fast lange flatstål som kjettingene ble festet i. Men selv med denne forsterkningen ble festene revet løs under uværet i natt. Landgangen hadde falt av flytebrygga og oppi ranaplastbåten som var presset under vann. Heldigvis var det ikke skader på turistfiskebåtene som nå må tas opp så snart vinden løyer.

(02.12.2019)


I dag har det vært kraftig vind fra nordvest med snøbyger. Heldigvis er temperaturen over frysepunktet, så det blir ikke det snøkovet som det ellers ville vært. Men uansett er været slik at det er best å holde seg innendørs såfremt man ikke har presserende oppgaver ute.

(01.12.2019)