Etter kraftig snøfall de siste to dagene, klarnet det i dag opp. For første gang i vinter har vi hatt skikkelig vinterstemning med snødekt landskap og sol fra skyfri himmel. Måtte det bare vare!

(28.02.2006)


Naustet på bildet ble bygd på 1970-tallet. Det har også tidligere stått naust her. Til høyre hadde husmannen på Ebergplassen et lite naust, og på 1800-tallet bygde handelsmannen på Raten notnaust like til venstre for der dagens naust står.

(27.02.2006)





Vårherre har kledd seg i høghalsa genser,

og huva og votta, no måkke han sny.

(Arvid Hanssen)

(26.02.2006)

Bygeværet fortsetter, nå med lange opphold mellom bygene og mye blå himmel. Men ute i fjorden er en ny snøbyge på vei.

(25.02.2006)


Og så fikk vi væromslag enda en gang. Nordvesten er kommet inn med snø og fokk og kov.

(24.02.2006)


Snøen som begynte å tine i går, er nå helt borte fra jordene. Telen i jorda har gjort at jordene ikke er like grønne som før i vinter, men fortsatt er det merkverdig lite snø.

(23.02.2006)


22. februar kalles Peder stol. Det ble sagt at nå kom første varmesteinen i jorda. Dette henger sammen med tradisjonen om at St. Peter kaster varme steiner i vannet denne dagen for at vinteren skal begynne å slippe taket. Overtro eller ikke - i dag tiner snøen bort igjen.

(22.02.2006)


Støa på bildet heter fortsatt Bryggestøa, selv om det er snart hundre år siden det var brygge på østsiden av Rateneset. Går vi 150 år tilbake i tiden, var det fortsatt stor handel her, med fiskemottak og varehandel. I dag er bare steinvorren tilbake.

(21.02.2006)


Etter at det har snødd i natt, klarnet det opp samtidig som sola kommer opp over fjellene i sørøst. Dermed blir det et vakkert fargespill i skyene som ligger igjen ute i Andfjorden.

(20.02.2006)


Fortsatt er det noen dager til sola går over fjellet Elgen som ligger rett i sør. Gården ligger derfor i skygge midt på dagen. På bildet har sola kommet fram bak Elgaksla og gir gjenskinn i gårdsveien der det er mer is enn snø.

(19.02.2006)


Solskinnet fortsetter. Men sola står ennå lavt på himmelen, og med seks minusgrader og bitende landvind, er det ikke så fristende å være ute bare for å nyte solskinnet. Imidlertid er dagene lengre, så det er mye enklere å arbeide utendørs nå.

(18.02.2006)


Nord for Vester-Raten ligger et skjær som kalles Litjeknausen. Ved flo sjø er det bare den øverste runde knausen som stikker opp, derav navnet. Når det er storfjære, er det mulig å gå tørrskodd ut dit. Den gang årer var framdriftsmiddel, var det vanlig å ro på innersiden, mens vi med påhengsmotor gjør en stor bue rundt støtta utenfor.

(17.02.2006)


Endelig solskinn på Normangården og på nauset på Raten. Selv om sola har skint lenge på fjellene rundt oss, og et par dager nede i Vester-Raten, så er det litt spesielt når de første solstrålene kommer inn gjennom vinduene.

(16.02.2006)


I dag morges var det blå himmel, og sola skinte på fjellene rundt oss. Dermed lå det an til å bli et solskinnsbilde på denne nettsiden i dag. Men før sola var kommet høyt nok på himmelen, kom skyene drivende fra sørvest. Så da ble det i stedet et blide av skyer som er i ferd med å dekke himmelen.

(15.02.2006)


I bildet til høyre ser vi naustet og huset på Ebergplassen. Lengre bak vises husene på Storbakkan. Og helt i bakgrunnen har vi Elgaksla til venstre og Nonshågen litt til høyre i bildet.

(14.02.2006)


Været kan være skiftende på kysten her nord. At temperaturen endrer seg med vindretningen, er heller ingen nyhet. Men maken til ustabil vinter har det ikke vært i manns minne.

(13.02.2006)


Så smeltet snøen enda en gang, og jordene er igjen grønne. Men for første gang i vinter er det begynt å danne seg is på marka. Det er tele i jorda, så det kan fort bli mer is om været framover blir ugunstig med mildvær og frost om hverandre.

(12.02.2006)


Det er ikke uvanlig med kobbe på Vågen, og i dag var det minst to. Hva de gjør her er ikke så lett å skjønne, for fisken kommer ikke opp på lysbotn på denne tiden av året. Det virker nesten som kobbene er nysgjerrige på hva som foregår på land, for i lange perioder stikker de hodet opp og ser seg rundt.

(11.02.2006)


Der det er le for vinden, er snøen blitt liggende på trærne. Bildet til høyre er tatt nede i Vester-Raten der turistene har svarttrakket sti sommerstid. Men nå i februar ligger landskapet urørt og skaper naturens eget stilleben.

(10.02.2006)


Og så begynte det å snø igjen. Det er nesten rart hvor raskt man tilpasser seg mildere vintre. Det er blitt slik at man forbauses over at det kommer snø og ikke fortsatt mildvær som enda en gang fjerner snøen midtvinters.

(09.02.2006)


Igjen tiner snøen, og igjen kommer de grønne engene til syne. Normalt fører vekslende kulde- og mildværsperioder til islag på engene. I år har det vært så mildt at det ikke har skjedd. Største faren til nå er at graset forlater vinterdvalen for tidlig og blir ødelagt av frost.

(08.02.2006)


I fjæra i Finnevika, innenfor Lakseberget, ligger det en stor malmstein. Den hører ikke naturlig hjemme i et område der gneis og granitt er enerådende som bergarter. Eneste forklaringen er at steinen har blitt fraktet hit med isen den gang resten av landet lå under tykke islag og brefronten nå og da nådde Elgsnes og sågar helt ut til Andenes.

(07.02.2006)


Eineren, eller einen som vi sier, ble i gammel tid brukt til plugger i bygningskonstruksjoner, baret ble brukt til gulvstrø i helg og høytid, og det ble kokt låg som ble brukt til hårvask. Einebæra, som man sa hadde korsmerke, ble brukt som universalmiddel mot en lang rekke sykdommer. Fortsatt brukes einebær som smakstilsetning i mat.

(06.02.2006)


Selv om vi begynner å få solskinn på Elgsnes, er det meste av gården fortsatt i skyggen. Huset på Ebergplassen ligger beskyttet mot farlig vind, men det tar tid før sola skinner her slik den nå gjør på Grytlandsfjellene i bakgrunnen.

(05.02.2006)


Sola skinner først på det høyeste punktet nede i Vester-Raten. De gamle kalte dette stedet for Varden. Trolig var det en gang i tiden en varde for varsling av ufred her. De tyske okkupantene så stedets strategiske betydning, og la ildkoordineringssentralen for kystartillerifortet på toppen av haugen.

(04.02.2006)


Endelig en dag med klarvær. Og for første gang i år skinner sola nede i Vester-Raten. Det er alltid litt stas her nord når sola er tilbake. Det er ikke så vanskelig for oss å forstå at de gamle egyptere tilbad sola som en gud, enten de nå kalte den Ra eller Aton.

(03.02.2006)


I dag er det Kyndelsmesse. Det var en viktig merkedag i gammel tid. Den som fortsatt hadde halvparten av vinterfôret igjen, slapp unna bunød til våren. Og om været het det at "de bekker som går ved kyndelsmess, de står ved korsmess" (3.mai).

(02.02.2006)


Skogen er svart som tegn på at det er mildvær. Men uten vind og regn blir snøen liggende. Det er i grunnen greit å få vinteren nå og ikke når det er tid for våronn.

(01.02.2006)