Bakkenettet for fjernsyn skal digitaliseres, og i dag var et helikopter i sving og løftet på plass utstyr til omformeren nede i Vester:Raten.

(28.02.2007)


Det er uvanlig at februar er så solrik som i år. 17 soldager til nå denne måneden, og neste nymåne er først 19. mars. Så da får vi vel dårlig påskevær i stedet.

(27.02.2007)


Mens vi daglig får servert skrekkhistorier om uvær sør i landet, har vi et upåklagelig vintervær. Enda en dag er landskapet badet i sol fra skyfri himmel. Bildet viser hytta på Durmålstuva med fjellet Toppen på Grytøya i bakgrunnen.

(26.02.2007)


Bildet viser Dverberg på Andøya med fjellet Arnipa til høyre. Det ser ut som om landet er løftet opp og svever i luften. Dette er et optisk fenomen som kalles hildring. Den oppstår når luftlaget nærmest havflaten er mye kaldere enn lengre opp i atmosfæren. Lysstrålene går litt raskere i den milde luften enn i den kalde, slik at lysbanen krummes - med hildring som resultat.

(25.02.2007)


Denne dagen kalles Mattismesse etter St. Mathias som ble apostel etter Judas Iskariot. Som merkedag skiller ikke dagen seg mye fra Peder stol (22. februar). Nå tiner telen nedenfra, men et gammelt ordtak viser at vinteren ennå ikke er slutt: "Mattis bryt is; er det ingen is, så gjør han is."

(24.02.2007)


Det har vært overskyet i dag, og dermed blir det meste sjatteringer i grått. Bildet til høyre kunne nesten like godt vært et sort/hvitt-fotografi. Bare de røde husene røper at det er et fargefoto.

(23.02.2007)


Sol fra skyfri himmel dag etter dag. Selv om vinden er sur, har vi ingen grunn til å klage, særlig ikke når fjernsynet forteller om katastrofevær lengre sør i landet.

(22.02.2007)


Med en god del løssnø, behøver ikke vinden å være sterk før det blir bakkefokk. Selv med solskinn og fint vintervær, tar det ikke lang tid før fokket har fylt veien med finkornet snø. Gårdsveien ligger på tvers av de mest framherskende vindretningene, så det er derfor viktig å unngå høye brøytekanter.

(21.02.2007)


Sola kommer stadig høyere på himmelen, så nå når ikke lenger skyggene av husene på Storbakkan ned til fjæra.

(20.02.2007)


Sandstranda her på Elgsnes er like fin som Copacabana i Rio de Janeiro. Men det skal store klimaendringer til før den blir like attraktiv for turistene.

(19.02.2007)


Strålende vintervær med sol, -3 grader og silkeføre. En dag da man skulle ha vært ute på ski i stedet for å sitte inne og lese sakspapirer til neste møte.

(18.02.2007)


Temperaturen har vært over frysepunktet i dag. Forhåpentiligvis får dette snøen til å sette seg slik at ikke veiene fyker igjen så fort. Gårdsveien er uansett frest ut til maksimal bredde, og mest mulig av brøytekantene er fjernet. Så nå er vi forberedt om det skulle komme mer snø.

(17.02.2007)


Det har skyet over, og dermed stiger temperaturen. Litt snø har det kommet, men for ingen ting å regne mot de snømengdene som falt for om lag en uke siden.

(16.02.2007)


Enda en solskinnsdag. Fortsatt er sola så lavt på himmelen at fjøset kaster en skygge som er nærmere 200 meter lang. Selv om det er solskinn, merkes varmen lite i en bitende sno fra sørøst, eller landsønning som er det lokale navnet på denne vindretningen.

(15.02.2007)


Dag for dag kommer sola høyere på himmelen. Nå skinner den ikke bare om ettermiddagen, men også en stund før den går i skjul bak fjellet Elgen som ligger på sørsiden av gården. Om vel en uke går sola over fjellet, og vi har solskinn fra formiddag til langt utpå ettermiddagen - forutsatt at det er klarvær.

(14.02.2007)


Selv om vinden fra Toppsundet er sur, er det godt å se fjellet Toppen badet i sol igjen etter at mørketiden er slutt. Og blåere himmel er det vel vanskelig å finne!

(13.02.2007)


"Gud kan et blekk av stormen gjøre" sa de gamle. Sol fra nesten skyfri himmel og omtrent vindstille viser kontrastene her nord: Den ene dagen snøkov, den neste så fint vintervær at man knapt kan tro det.

(12.02.2007)


Igjen ligger det over med fokk og kov. Rateskogen skimtes bare som en mørk skygge i bildets høyre side. Til venstre kan man ane havet. Ellers er alt grått.

(11.02.2007)


Også i dag har det snødd, men så klarnet det opp og vi fikk sågar et gløtt av sol. Men skyene i høyre kant av bildet viser at det kan komme mer snø.

(10.02.2007)


Snøværet fortsetter. Det må derfor freses for å rydde gårdsveien for snø. Det er meldt at vinden skal øke på, og med mye løssnø kan det bli vanskelig nok å holde veien åpen.

(09.02.2007)


Så var det slutt på klarværet i denne omgangen. I dag har det vært overskyet, og i ettermiddag snødde det kraftig. Da bildet ble tatt, lå snøbygen ute i Andfjorden.

(08.02.2007)


I dag skinner sola også ute i Rateneset, og sågar på det gamle fjøset på Raten. På Storbakkan kan man nå se et glimt av sola om formiddagen før den går i skjul bak fjellet Elgen.

(07.02.2007)


Vester-Raten er det stedet her på Elgsnes der sola skinner først etter at mørketiden er over. For hver dag som går, blir det solbelyste området litt større. Men det er fortsatt et par uker til hele gården ligger badet i sollys - om været holder seg.

(06.02.2007)


Endelig klarnet det opp. Fortsatt ligger det skyer langs horisonten i sør, men sol på toppen av Grytlandsfjellene mot en bakgrunn av blå himmel gjør hverdagen mindre grå.

(05.02.2007)


Det sies at katter alltid kommer ned på føttene. Balanseevne og skarpe klør kommer godt med på glarholka når vinden blåser.

(04.02.2007)


Selv om det har snødd en god del i det siste, har noe snø blåst bort og noe tint. Dermed begynner det å bli bar mark nede på Storåkeren. Faren er at det nå dannes isdekke på markene, med isbrann som resultat.

(03.02.2007)


Denne dagen kalles kyndelsmesse. Det er en gammel merkedag. Nå var halve innefôringssesongen unnagjort. Mildvær denne dagen bar bud om et dårlig fôrår.

(02.02.2007)


Ospene langs gårdsveien er ikke plantet. De har vokst opp i skråningen mellom to veier. De bryter opp ensformigheten i landskapet, men nå er de blitt så store at de kommer i veien for speilene på store kjøretøyer. Derfor må de enten hugges ned eller beskjæres.

(01.02.2007)