Du skal itte sette snuru
når du sir et hara-spor.
Du skal sjå deg for og akte
alt som flyg og spring og gror.
Du er sjøl en liten vek en,
du treng sjøl en storebror.
.
(Fra diktet "Du ska itte trø i graset" av Einar Skjæraasen)

(28.02.2009)


Sola går nå godt over Elgen. Dermed har vi solskinn ganske lenge når det er klarvær slik som i dag. Bildet er tatt idet sola passerer Middagstinden på fjellet Elgen. Til høyre i bilde ser vi Skarhågen, og den hvite flata i forgrunnen er Stormyra.

(27.02.2009)


Det har gått snøbyger også i dag, men innimellom har det vært slik bildet til høyre viser - sol over et hvitt og urørt snølandskap. Det var nymåne i går, så kanskje stabiliserer været seg.

(26.02.2009)


I dag har det vært nordvest kuling. En havseiler kom inn Andfjorden og seilte inn Toppsundet i 12 - 15 knops fart selv om den bare hadde fokken oppe. De aller fleste havseilerne som passerer her, bruker imidlertid motoren, enten det er bidevind eller de får vinden inn aktenfor tvers. Så man kan undres på hvorfor slike folk kjøper seilbåt.

(25.02.2009)


Det heter at en svale gjør ingen sommer. Noen snøspurver gjør tydeligvis heller ingen vår. I dag er det full vinter igjen med "sny og fokk og kov" som vi sier på disse kanter.

(24.02.2009)


Hytta på bildet var opprinnelig ei anleggsbrakke som ble ført opp i forbindelse med at Forsvaret på 1950-tallet hadde planer om å bygge et fort nede i Vester-Raten. I 1966 ble bygningen med tomt solgt til Leik Jørgensen. Han kalte eiendommen Marilund etter kona, men alt to år senere solgte han den videre til de nåværende eierne. Begge er snart pensjonister, og vurderer å bosette seg her.

(23.02.2009)


Dagen i dag kalles Peder stol til minne om at apostelen Peter ble overhode for den katolske kirka. I folketradisjonen blir dagen også kalt Per varmestein fordi man trodde at St. Peter denne dagen kastet varme steiner i vannet for at telen skulle begynne å tine. I år smelter ihvertfall snøen på Peder stol. Og ikke nok med det: Snytitingen, eller snøspurven som man sier sør i landet, kom også i dag, omtrent en måned tidligere enn normalt!

(22.02.2009)


Fra sønnavind og snø i går, dreide vinden i dag på sørvest. Og dermed ble det mildvær med regn og slapsføre. Den tid sparken var et vanlig framkomstmiddel vinterstid, var hålkeføre en fordel. Med en spark med blanke meier og ei god sparkeklo kunne man ta seg raskt og lettvint fram etter veiene. I dag har bilen tatt over som framkomstmiddel, og da er glarhålka ikke bare en ulempe, men rett og slett en fare for trafikksikkerheten.

(21.02.2009)


Etter noen dager med klarvær, er det igjen tett skydekke og snøbyger. Bildet er tatt bare en time senere enn i går, men det er likevel så mørkt at utelyset på fjøset til venstre har slått seg på. Bygningen i høyre billdekant er Lorentzenhytta, som har navn etter eierne Gunnar og Gunhild Lorentzen. I forgrunnen skimtes to fredede gravhauger fra merovinger- eller vikingtid.

(20.02.2009)


Nå er sola oppe en god stund utover ettermiddagen. Bildet ble tatt om lag klokken halv fire, og da var det fortsatt om lag tjue minutter til solnedgang.

(19.02.2009)


I dag har vi hatt kald vind fra sørøst. Under slike forhold, med kald luft nede ved bakken og mildere luftlag høyere opp, kan det optiske fenomeet hildring oppstå. Temperaturforskjellene gjør at lyset bøyes av, og det ser ut som om øyer og holmer svever i luften. Her er det deler av Dverberg på Andøya som er avbildet.

(18.02.2009)


Fotografiet til høyre er tatt ved 14-tiden i dag. Husene på Storbakkan kaster lange skygger nedover Myra, men nå skinner ihvertfall sola på hele Elgsnes. Med lav sol og bitende vind, merker man ikke mye til solvarmen, selv om bildet kan få en i påskestemning i midten av februar.

(17.02.2009)


Da vi bygde nytt fjøs først på 1980-tallet, var det på moten med såkalte luftblandere på luftinntakene til ventilasjonsanlegget. Det viste seg fort at dette i virkeligheten var støvblandere som forverret forholdene i fjøset. De ble derfor snart koblet ut. Nå setter vi inn et system med luftinntak som reguleres automatisk i forhold til hastigheten på avtrekksviftene. Dermed blir det god utlufting, samtidig som hastigheten på inntaksluften blir høy nok til å unngå kaldluftsras. På bildet er elektrikeren i ferd med å koble til styringen for det nye ventilasjonssystemet.

(16.02.2009)


Etter sol i formiddag, kom det etter hvert inn rukleskyer fra sørvest. Da bildet ble tatt ved 13-tiden, dekket de omtrent hele sørhimmelen. Denne typen skyer, som også kalles altocumulus, er mellomhøye skyer som blir dannet mellom 2000 og 5500 meters høyde. Rukleskyene kan være tegn på at en kaldfront er i anmarsj.

(15.02.2009)


Endelig en dag med vindstille, snø på markene og sol fra nesten skyfri himmel. Som bildet viser, står sola fortsatt lavt på himmelen, men nå skinner den både formiddag og ettermiddag også her på gården. Og om en ukes tid "kliv sola Elgen" som vi sier. Det betyr at i det minste en liten del av soløyet er synlig over fjellet sør for gården, og vi har solskinn sammenhengende fra soloppgang til solnedgang.

(14.02.2009)


Det lange huset til venstre i bildet er det eneste som er igjen av et fordums handelssted. Den eldste delen av bygningen er trolig fra 1723. I 1838 var det i alt 23 hus på Raten, som stedet kalles. Fra midten av 1800-tallet gikk det imidlertid nedover med handelen, og i 1914 var det ugjenkallelig slutt, etter nærmere 250 års virksomhet.

(13.02.2009)


Om ørna er sky, er ihvertfall ikke oteren det. Den spaserer langs den opplyste gårdsveien og nær beboelseshus med fullt lys på, jfr. sporet i snøen. Å ta bilde av den er imidlertid ikke like enkelt, da den på denne tiden av året bare er å se når det er umulig med frihåndsopptak. Bildet til høyre er et stativopptak med snorutløser.

(12.02.2009)


I formiddag satt det to voksne og en ung havørn ytterst i Rateneset. Selv om fotografen var 300 meter unna, lettet de to voksne straks kameraet ble vendt mot dem. Bare ungørna ble sittende. Egentlig er det litt rart at havørna fortsatt er så sky etter 40 års totalfredning, men det har vel skjedd en seleksjon der de mest vare slektene har overlevd århundreder med jakt.

(11.02.2009)


Og så kom snøen. Etter den kaldværsperioden vi har hatt, er det nå nesten 20 cm tele i jorda. Dermed skulle sjansen være større for at denne snøen blir liggende. Ihvertfall har det vært slik de siste årene at fra midten av februar har de snøbare periodene tatt slutt.

(10.02.2009)


Det er tydeligvis brunsttid for revene nå, for reven på bildet kom i dag morges fram fra skogen og gaulet og bar seg så nær huset at det var mulig å fotografere den gjennom vinduet. Vanligvis er reven var for bevegelser og lyder, men i dag hadde den tydeligvis glemt alle forsiktighetsregler av bare elskovssyke.

(09.02.2009)


I formiddag ble det solskinn både nede i Gården og oppe på Storbakkan. Riktignok varte dette bare en kort stund, fra sola kom fram unna Keipen og til den igjen gikk i skjul bak Elgen. Da sola skulle komme fram igjen på vestsiden av Elgen, var det skyer på sørhimmelen som stengte solstrålene ute.

(08.02.2009)


Selv om det har vært mye klarvær i det siste, har det som regel ligget noen skyer langs horisonten i sør. Vi har derfor ikke hatt mye solskinn etter første soldagen 28. januar. Inntil videre får vi nøye oss med månen. Da bildet til høyre ble tatt ved halvtretiden i ettermiddag, var den synlig over Dale på Gytøya.

(07.02.2009)


Vinden har spaknet, men temperaturen har falt ytterligere. I natt var det nesten ti minusgrader, og det er heller sjelden her ute i havgapet. Golfstrømmen går forbi like utenfor Andenes, og litt av den kommer også inn i Andfjorden. Det er derfor aldri så kalt som dette når vinden er på nordlig kant.

(06.02.2009)


Godværet i går ble kortvarig. Et høytrykk over Russland sender iskald luft fra sørøst inn over Nord-Norge. Selv om sju minusgrader er lite sammenlignet med indre strøk, merkes det godt når den fuktige havluften blåser med kulings styrke. Selv med varmekjeledress var det derfor hustrig å oppholde seg utendørs i dag.

(05.02.2009)


Perioden med dårlig vær ble usedvanlig kortvarig. I dag er det vindstille og bare godværsskyer over Andøya i bakgrunnen på bildet. Temperaturen er så vidt under null, noe som må betraktes som idelt på denne tiden av året. Og det kom ikke mer snø i går enn det som må til for å gi landskapet et vinterlig preg.

(04.02.2009)


Etter noen dager med vårlige temperaturer og bar mark, kom i dag nordavinden med snø. Da bildet ble tatt i formiddag, var det ennå ikke kommet mye nedbør, men i løpet av dagen ble landskapet igjen hvitt. Det er ikke overraskende, for et annet værmerke knyttet til kyndelsmesse er at man nå kan vente en periode med dårlig vær.

(03.02.2009)


2. februar kalles kyndelsmesse og var i katolsk tid en viktig kirkelig høytidsdag. I den folkelige tradisjonen har kyndelsmesse hatt en sentral plass som merkedag helt opp mot vår tid. Nå var halve innefôringsperioden unnagjort, så hadde man minst halvparten av fôret igjen, ble det ikke bunød til våren. Vi har fortsatt en meter med surfôr igjen i den første siloen, en full silo og 142 rundballer, så da bør det være rikelig fram til neste beitesesong. Men det kan trenges, for mildvær og regn slik det er i dag, betyr at det blir et elendig fôrår til sommeren i følge merkedagstradisjonen.

(02.02.2009)


Snøsmeltingen fortsetter, og nå er det barmark også på Øverlandet ovenfor bebyggelsen på Storbakkan. Selv der målepinnen for snø- og teledybde står på Myra nedenfor fjøset, er nå snøen borte. Men fortsatt er det bare en centimeter på toppen av telelaget i jorda som har tint.

(01.02.2009)