Sola er nå oppe så lenge utover ettermiddagen at den skinner selv på nordvestrøstet på Ørnulfnaustet. Med solskinn, nesten vindstille og bare 3 - 4 minusgrader i dag, begynner vinteren å bli slik man ønsker seg. Og nå ved utgangen av februar er det grunn til å anta at man har lagt bak seg den kaldeste delen av vinteren.

(28.02.2010)


Bildet viser et ferskt revefár. Det er lett å se forskjell på hunde- og revespor fordi reven som regel setter poteavtrykkene på linje og setter ned bakføttene i avtrykkene fra forbeina. Hunder har som regel et bredere spormønster. Uansett er det ikke vanskelig å skjønne at avtrykkene er av rev, siden vi ikke har hatt hund på gården på snart ni år.

(27.02.2010)


Vinden har løyet og temperaturen er ikke lenger rekordlav. Sola er nå kommet så høyt på himmelen at snøen blir kram i solveggen. Så selv om det fortsatt er langt fra påskestemning, er det ikke lenger så kaldt å oppholde seg utendørs som det var tidligere i uka.

(26.02.2010)


På Ebergplassen var det en gammel jordkjeller fra den gang dette var en husmannsplass. Da Ørnulf Drøsshaug bygde hus her i 1973, laget han nærmest en bunker av den gamle jordkjelleren. Kanskje var den i bruk den første tiden, men nå er det ihvertfall veldig lenge siden den har hatt noen anvendelse.

(25.02.2010)


Motlysbildet til høyre ble tatt i ettermiddag mens sola var bak en sky på sørvesthimmelen. Likevel ble det en refleks i bildet. Den kan sees over røstet på silodelen av fjøset. Likeså gjør gjenskinnet fra veien det lett å se hvor isete det der.

(24.02.2010)


En kald dag, med denne vinterens laveste temperatur -14,2 grader Celsius, laveste følte temperatur -20,7 grader og laveste maksimumstemperatur -10,9 grader. Men selv om været er hustrig, strømmer turistene til hurtigruta. Nærmest fullt belegg på denne tiden av året er noe helt nytt, som lover godt for hurtigrutas muligheter til å overleve i framtiden.

(23.02.2010)


Reven på bildet ser ut over havet og drømmer nok om at noe etendes skal komme drivende, for på denne tiden av året er det ikke enkelt å finne mat. Men i dag har vi Peder stol, et navn dagen har fått fra latinsk Petrus Catedratus. I folketradisjonen blir dagen også kalt Per varmestein, noe som refererer seg til legenden om at St. Peter denne dagen kastet varme steiner i vannet for at telen skulle minke og vann og sjø ikke fryse mer. Så fra nå av bør vi gå mot mildere tider -
til glede både for folk og dyr.

(22.02.2010)


Når det fryser is på skvalpebergene nede i Vester-Raten, da er det kaldt. Som det framgår av bildet til høyre, er det hva som har skjedd nå. Knausen oppom Johannes Olsa-odden der sjøen vasker over ved flo sjø, er nå dekket med et islag av frosset sjøvann.

(21.02.2010)


Solskinnsdagene fortsetter, men det er for kalt til at det er trivelig å være ute. Selv om det aldri blir veldig kaldt her ute i havgapet, så er luften rå. Og med vind i tillegg føles kulden mye mer her enn i innlandsklima. I dag ble det også satt rekord for laveste daglige maksimumstemperatur denne vinteren. Rekorden er på minus 8,0 grader Celsius.

(20.02.2010)


Den teoretiske daglengden er nå 8 timer og 13 minutter. Selv om vi har fjell i vest, var sola fortsatt oppe da bildet til høyre ble tatt kl. 15:45 i ettermiddag. Som bildet viser, skinte sola da ikke bare på Grytøya, men også på Normangården på Raten. Utenfor bildet var det også solskinn ute i Rateneset og i Vester-Raten.

(19.02.2010)


Frost- og mildværsperioder om hverandre og lite snø har gjort at stikkrenner og veigrøfter er fylt med is. Så nå sveller isen opp på veiene. Bildet til høyre er fra gårdsveien, men det samme problemet eksisterer i minst like stor grad på den offentlige veien mellom Elgsnes og Aun. Også på skogsveiene i Elgsnesmarka er det tette stikkrenner. Snøsmeltingen til våren kan dermed bli en utfordring.

(18.02.2010)


Selv om sola kommer høyere på himmelen for hver dag som går, kaster fjøset fortsatt lange skygger nedover Myra og Storåkeren når sola kommer fram på vestsiden av fjellet Elgen ved tretten-tiden. Nå er det imidlertid under en uke til den går over fjellet, eller "kliv Elgen", som vi sier. Fra da av vil vi få betydelig mer solskinn - om klarværet fortsetter.

(17.02.2010)


Hallstein Kristiansen har engasjert et byggefirma til å skifte ut eternittaket på huset han eier her på Elgsnes. En gang i tiden var eternitt populært, ikke bare til taktekking, men også til veggkledning. Men etter hvert fant man ut at asbestfibrene i eternitten satte seg fast i lungene på den som pustet inn asbeststøv og forårsaket sykdommen asbestose, noe som igjen kunne føre til lungekreft. Så nå er eternitt blitt spesialavfall, og bygningsarbeiderne må bruke vernemaske når de skal demontere den.

(16.02.2010)


Snøbygene har stått i kø ute i Andfjorden i dag. På bildet er en ny byge på vei. Selv om vinden ikke er veldig sterk, er det sjøburd forårsaket av mer vind ute i havet. Dermed virvles det opp finpartikler fra sandfjæra. Innblandingen av silt og leire i sjøen på Vågen får den til å virke veldig lys sammenlignet med havet utenfor.

(15.02.2010)


Det har blåst såpass i dag at det er satt ny rekord for gjennomsnittlig vindstyrke siden værstasjonen ble lagt ut på nettet 1. september i fjor. Det har selvfølgelig vært kraftigere vindkast tidligere, men ikke over så lang tid. Heldigvis er det plussgrader, så snøren er kram. Dermed blir det ikke så mye snøfokk. Selv om det har vært mange snøbyger i dag, har det også vært gløtt av blå himmel innimellom slik som bildet viser.

(14.02.2010)


For tiden er været veldig skiftende. I natt regnet det, så falt temperaturen under null i dag morges, og nedbøren kom som snø. Sammen med vind ble det skikkelig snøkov. Men plutselig klarnet det opp, og vi fikk sol og flott vintervær slik bildet til høyre viser. Deretter tyknet det igjen til med snø og fokk og kov. Klikk på bildet til høyre for å se en annen ytterlighet av dagens vær.

(13.02.2010)


I dag ble det skiftet melketank her på gården. Den gamle Landteknikk-tanken har vært i daglig bruk her siden fjøset var nytt i 1982. Før den tid kjølte den melk på Gamnes, der den ble satt inn da tankhenting kom i gang på 1970-tallet. Og etter å ha vært innom verkstedet på meieriet for overhaling og skifte av kompressor, kan den fortsatt brukes. Det gjenstår å se om den nye tanken av dansk fabrikat er av samme kvalitet.

(12.02.2010)


I 2001 la vi på traktorkjettingene i november, i år skjer det langt ut i februar. Selv om dette ikke er noe eksakt mål på klimaendringene, så sier det sitt om hvor mye kortere perioden med ordentlig vinterforhold er blitt. På bildet er Tore i ferd med å legge kjettinger på bakhjulene på 2650en.

(11.02.2010)


Sandfjæra fra Oppsetta til Ratebergan er et yndet tilholdssted for harstadfolk og andre når det er sol og finvær sommerstid. På denne tiden av året med snødrev og sur vind, ligger stranda øde. Først når det begynner å bli vårlig, er det ett og annet menneske å se i sjøkanten. I dag er fár av oter og rev de eneste spor av høyerestående liv i strandsonen.

(10.02.2010)


Det er fortsatt klarvær, og nå begynner det så smått å bli solskinn på større deler av Elgsnes. Selv om sola fortsatt står lavt på himmelen, begynner den å kaste lange lysstrimer på markene fra Storbakkan og ned til fjæra. Bildet ble tatt idet sola var synlig i søkket vest for Skarhågen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(09.02.2010)


Endelig skikkelig klarvær, og dermed ble det solskinn nede i Vester-Raten. Nå er sola kommet så høyt på himmelen at den også skinner i Gården og på Storbakkan. Bildet ble tatt i dag formiddag mens sola var synlig over Sørheia, og før den går i skjul bak fjellet Elgen. I ettermiddag kom sola igjen fram mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen, og da skinte den på Ebergplassen og nede i Rateneset.

(08.02.2010)


Endelig et vinterbilde her fra Elgsnes. Og denne gangen får vi håpe at snøen blir liggende lenger enn for en måned siden, da snøen regnet bort etter bare tre døgn. Normalt er jo februar og mars snømåneder, men det som tidligere var normalt, gir liten pekepinn om været framover når Svalbard har mildere vinter enn Oslo og Washington D.C. drukner i snø.

(07.02.2010)


Vi har hatt snøbyger i hele dag. Så lenge vinden kom fra sørvest, kom snøen i form av store våte flak. Etter hvert som vinden dreide på nordvest, ble snøkornene mindre, men fortsatt er temperaturen over frysepunktet. Mye av snøen smelter derfor når den treffer bakken, så ved 18-tiden var snødybden fortsatt bare 13 centimeter.

(06.02.2010)


I dag har det vært omtrent vindstille, og temperaturen har steget til et par minusgrader. Etter kaldværet som har vært, virket det rent vårlig. Det syntes visst måsen også, for i dag prøvde den seg litt forsiktig på vårsangen. Men i kveld kom det snø, så våren er nok ikke på vei ennå.

(05.02.2010)


Markene er ikke lenger så grønne som tidligere, men vinteren lar fortsatt vente på seg. Som det framgår av bildet, er snøen omtrent fraværende. Men meteorologene har spådd snø til helga, så da får vi vel tro dem på det, enda om det ikke er nymåne før en uke senere.

(04.02.2010)


Til nå har vinteren vært uvanlig. I uke etter uke har vi fått tilførsel av kald og tørr luft fra sørøstlig retning. Dermed har det nesten ikke kommet snø, og temperaturen har vært en god del lavere enn normalt. Kulden har fått sjøsprøyten til å fryse til is langs flomålet, og det er absolutt uvanlig her ute i havgapet. Siden Golfstrømmen går forbi like utenfor Andenes, blir havvinden sjelden veldig kald. Men slike vinder har det vært usedvanlig lite av denne vinteren.

(03.02.2010)


2. februar kalles kyndelsmessdagen. Dette var en viktig merkedag, for nå regnet man med at halve innefôringsperioden var unnagjort. Og hvis man fortsatt hadde halvparten av vinterfôret i behold, ble det ikke bunød til våren. Nå til dags har vi den omvendte problemstillingen her på gården. Med mer enn 200 m3 silofôr og 211 rundballer igjen, blir spørsmålet: Er det noen som har behov for rundballer?

(02.02.2010)


Selv om det ikke er skyer på himmelen, ligger det i dag som i går dis rundt hele horisonten. Da bildet til høyre ble tatt, skulle normalt Grytlandsfjellene ligget badet i sollys. Men i dag var det bare et svakt rødskjær i fjellene og fiolett farge på nordhimmelen som indikerte at sola var oppe.

(01.02.2010)