Arbeidet med renoveringen av Normangården på Raten er nå kommet så langt at det var på tide å få blåst inn isolasjon i himlinger fra kjeller til loft. Det benyttes cellulosefiber som ikke holder på fuktighet, som er miljøvennlig og som musa holder seg unna. På bildet mater Mariusz maskinen som kverner opp og blåser inn isolasjonen.

(28.02.2013)


Grunnen der småbåthavna bygges er usedvanlig hard. Så entreprenøren måtte hente den største beltegraveren for å grave dybde nok for båtene inne i havna. Den har både kraft og rekkevidde til å få fart i arbeidet. Selv den store Moxy-dumperen på bildet virker liten i forhold til gravemaskinen.

(27.02.2013)


Mildværet kom ubeleilig for arbeidet med havna i Bryggestøa. Både gårdsveien og marka nede på Raten er blitt oppkjørt, og veien som ble bygd for å kjøre stein fra Lyngmyrbergan er heller ikke kjørbar nå. Dermed er det begrenset hvor mye arbeid som kan gjøres før det blir frost og dumperen igjen kan benyttes til transport av stein.

(26.02.2013)


I løpet av de siste fem dagene har det kommet i alt 32 millimeter regn. I kombinasjon med mild sørlig vind, har dette satt fart i snøsmeltingen. Så i ettermiddag var Storåkeren snøbar. Og meteorologene melder om storm og mer regn. Så snart har det meste av snøen i lavlandet tint vekk. Men det er nok ikke våren som er i anmarsj, for "Mars e en snymåne" sa de gamle. Om da ikke klimaendringene også har forandret dette.

(25.02.2013)


Rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt har beitet så og si daglig på innmarka her på Elgsnes siden 2. januar, og henvendelser til reineierne, reindriftsagronomen i Troms og Reindriftsadministrasjonen i Alta har ikke fått reinen vekk. Ikke bare ødelegger reinen timoteien når den graver, men reintråkket fører også til isdannelse slik bildet til høyre viser. Dermed er faren i tillegg stor for overvintringsskader til våren. Mange bønder er nå plaget med rein på innmarka, så antall rein må være alt for stort i forhold til beitegrunnlaget vinterstid.

(24.02.2013)


Mariusz har vært hjemme i Polen noen dager, så nå arbeider han på lørdag for å ta igjen det forsømte. Til uka skal det blåses inn isolasjon på himlingen, i kjøkkentaket og i taket i kjelleren hvor Mariusz har lektret ned i dag for å legge plater som isolasjonen skal blåses inn gjennom.

(23.02.2013)


22. februar kalles Peder stol til minne om at apostelen Peter ble overhode for den kristne kirken. Et annet navn er Per varmestein ut fra tradisjonen om at St. Peter kastet varme steiner i vannet for at vann og sjø ikke skulle fryse lenger og at telen skulle begynne å tine. Det heter også at om sola skinner så lenge denne dagen at man rekker å sale en hest, vil det bli en varm sommer og et godt år. På bildet foregår arbeidet med havna i solskinn, så sommerværet bør dermed bli bra.

(22.02.2013)


Etter at det har vært stabilt vintervær i nesten en måned, slo det om til plussgrader i går kveld, og i dag har temperaturen vært over fire grader. Dermed ble det slaps og hålkeføre på veiene. Forhåpentligvis blir ikke mildværet langvarig, for det er for tiden mye tungtrafikk på gårdsveien og på marka nede på Raten i forbindelse med havneutbyggingen.

(21.02.2013)


Havna i Bryggestøa begynner så smått å ta form. Men det går med store mengder plastringsstein, så nå har entreprenøren bygd anleggsvei bort til Lyngmyrbergan i bakgrunnen for å skyte ut stor stein der til bruk på yttersiden av moloen i forgrunnen.

(20.02.2013)


En fin dag med sol fra skyfri himmel. Selv om sola kommer stadig høyere på himmelen, kaster den fortsatt lange skygger når den skinner om formiddagen og ettermiddagen. Men nå er det bare tre dager til den kommer høyt nok til å gå over fjellet Elgen sør for gården. Så fra da av har vi solskinn sammenhengende fra morgen til kveld - om godværet holder seg.

(19.02.2013)


Selv om det ikke var meldt kraftig nordlysaktivitet på nettsidene som varsler dette, var det likevel nordlys både på øst-, vest- og nordhimmelen i kveld. Bildet viser nordlys over Dale og Toppen på Grytøya. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.02.2013)


Siden 2. januar har en reinflokk på om lag 20 dyr beitet omtrent daglig på innmarka her på Elgsnes. En lang rekke beskjeder til reineierne om å fjerne reinen har ikke ført fram. Reindriftsagronomen er også kontaktet, uten at det heller har hjulpet. Når både vi og mange andre bønder er plaget med rein på innmarka, kan det tyde på at det er for mye rein i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt. Kanskje reindriftsstyret bør sørge for at det blir samsvar mellom antall rein og beitegrunnlaget?

(17.02.2013)


En overskyet dag med litt snø i luften. Bildet er tatt i skumringen og viser naustet og bua på Raten. Bua er det lave tilbygget på nordsiden av naustet. Den ble bygd en gang på 1970-tallet etter at skjåen var blitt så falleferdig at den måtte rives. I bua var det plass for brensel, do og ei isolert egnebu. Nå skal bua ominnredes til sløyebu for fisketurister.

(16.02.2013)


Det har vært et problem å få ut stor nok plastringsstein til moloene fordi berget har delt seg for mye opp ved normal boring og lading. I dag skjøt Brødrene Killi derfor av stuffen med langt mellom hullene og redusert ladning. Det ga den beregnede effekten, så nå har man trolig den plastringssteinen man trenger.

(15.02.2013)


Nå har sola kommet så høyt på himmelen at den går over Nonshågen. Det merkes godt at dagene blir stadig lengre, og solstrålene begynner så smått å varme. Nå er det bare 8 dager igjen før sola "kliv Elgens" som det heter på dialekt, det vil si at den ikke går i skjul for fjellet midt på dagen.

(14.02.2013)


I dag kom Brødrene Killi AS hit med en gravemaskin til. Når to maskiner samarbeider, går det mer enn dobbelt så fort som med en maskin. Dette skyldes at man da kan stå på samme sted og bare forflytte steinen uten å måtte belte maskinen fram og tilbake. Men selv om maskinkapasiteten nå er på plass, er det likevel begrenset hva man får gjort ved flo sjø.

(13.02.2013)


Været er fortsatt upåklagelig med et høytrykk som holder stand. Men skyene som ligger ute i havet, kommer inn til kysten omtrent annenhver dag, så det er vekselvis solskinn og gråvær. På dager som denne blir lyset flatt slik at detaljene i snølandskapet forsvinner.

(12.02.2013)


Det er til nå sprengt ut en god del fyllmasse til moloene, men før molobyggingen kan starte, må det lages vei i berget på østsiden av Masterhågen. I dag ble det skutt to salver, så snart er det kjørbart ut til landfestet for yttermoloen.

(11.02.2013)


I dag har det vært overskyet, men lite vind, oppholdsvær og temperaturer rundt frysepunktet er noe vi håper vil vare ved. Særlig for dem som i morgen fortsetter med å lage havn i Bryggestøa er dette en fordel. Men også for håndverkerne i Normangården er det bra at de slipper å bekymre seg for om de kommer seg til og fra arbeidet.

(10.02.2013)


Nå er det solskinn nede på Raten både på formiddagen og ettermiddagen. Fortsatt står sola så lavt på himmelen at den går i skjul for fjellet Elgen på sørsiden av gården. Men om 13 dager er deler av soløyet synlig idet sola passerer Middagstinden fremst på Elgen. Fra da av har vi sol det meste av dagen her på Elgsnes.

(09.02.2013)


Dagene blir lengre, og alt ved nitiden i morges var det lyst med solgull på skyene på østhimmelen. Bildet er tatt fra steintippen som havnebyggerne har laget på sørsiden av Bryggestøa. Så akkurat dette billedperspektivet har ikke tidligere vært benyttet.

(08.02.2013)


Ikke før var arbeidet med havna godt i gang, så oppstod det problemer med boreriggen. En pakkboks hadde løsnet, så en del av boreaggregatet måtte demonteres og tas med til verksted i Harstad for reparasjon. Mens boreriggen var ute av funksjon, kjørte Terje og Paul stein fra dungene som ble lagt opp i går. På bildet er Robin og Terje i ferd med å sette delen på plass igjen.

(07.02.2013)


Arbeidet med havna på Raten er godt i gang, og mens Terje boret hull til den andre salven, samlet Paul stein fra fjæra. Denne steinen kan brukes som kjernemasse i moloene, mens det ytre laget må bestå av stor stein med skarpe kanter som kan stå imot tungalda. Mens arbeidet pågikk kom også sola til syne i skaret mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(06.02.2013)


For å komme fram med de store maskinene, var det nødvendig å sprenge vekk en bergknatt som snevret inn veien forbi Normangården. På bildet er det Paul fra Brødrene Killi AS som betjener boreriggen. Det ble lagt flere lag skytematter over salven, så det var ingen synlige skader på huset etter sprengningen.

(05.02.2013)


Sist torsdag fikk vi omsider klarsignal fra kommunen til å begynne med småbåthavna nede på Raten. Brødrene Killi AS, som skal gjøre jobben, kom utover med en stor gravemaskin og en Moxydumper i dag. På bildet er i tillegg en lastebil i ferd med å losse skytematter. Så da gjenstår bare å få boreriggen på plass før arbeidet kan begynne.

(04.02.2013)


Selv om det kom litt snø også i dag, er det for ingen ting å regne i forhold til hva som kom de to siste døgnene. I går måtte gårdsveien brøytes to ganger, og da snødybden ble avlest i dag, var det hele 40 cm snø på flat mark, noe som er mer enn hva det var i hele fjor vinter. Det er å håpe at snøen får satt seg før det blir vind, for ellers vil veiene lett fyke igjen.

(03.02.2013)


2. februar kalles kyndelsmesse ved en oversettelse fra det latinske Missa festum candelarum. I katolsk tid ble dagen feiret til minne om jomfru Marias renselse. For bøndene var det nok viktigere at man denne dagen måtte ha halve vinterfôret igjen om man skulle unngå bunød til våren. Nå kunne man vente snøfall, noe som ihvertfall stemmer i år, for snøfallet fra i går natt har fortsatt i dag. Det har imidlertid vært lite vind, så snøen har blitt liggende på trærne. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(02.02.2013)


I løpet av natten har det kommet så mye snø at gårdsveien er blitt nærmest uframkommelig uten brøyting. Men tatt i betraktning at det nesten ikke har vært snø til nå i vinter, kan man vel ikke klage over at det endelig blir ordentlig vinter.

(01.02.2013)