I dag var det tid for den årlige kontrollen av traverskranen i silobygget. Denne gangen hadde taljekontrolløren fra Felleskjøpet med en ekstra mann som skulle utsjekkes på traverskran. På bildet kontrollerer de virvaret av ledninger i en av kontaktorboksene på talja. Traverskranen ble godkjent, mens krona i silograbben var for mye slitt og må skiftes.

(28.02.2014)


MS Kyst av Harstad passerte Elgsnes i dag som så mange ganger før. Sand- og grusbåtene er lett kjennelige fordi de i stedet for lastebommer har en stor gravemaskin på dekket. Normalt er det nå lavsesong, men med all glattisen, er det ikke få tonn sand som skal skaffes til veie. Eksempelvis har Tromsø kommune til nå i vinter brukt 6000 tonn strøsand.

(27.02.2014)


Med plussgrader, solskinn og vindstille var det i dag riktig vårlig. Stormåsen har derfor begynt å få vårfornemmelser. Måsen på bildet var lenge konge på Storsteinen. Men så dukket en annen måse opp, og da var det slutt på å sitte i ro. Det ble snittflyging, stuping ned i sjøen og andre akrobatiske øvelser, så det var tydeligvis en sjarmoffensiv på gang.

(26.02.2014)


Mildværet fortsetter med sørvestlig vind og medfølgende nedbør. I dag tittet også sola fram og laget en flott regnbue over kapellet Hans Egedes Minne her ute på Elgsnes. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(25.02.2014)


8 plussgrader og 6 millimeter nedbør gjorde at det rant ganske mye vann i grøfta langs den kommunale veien. Siden det er tele i jorda og snøbart, er det ikke noe som bremser avrenningen. Heldigvis hadde kommunen gravd opp isen som fylte veigrøfta ovenfor der bildet ble tatt. Det gjør at veien ikke blir ødelagt i denne omgang ihvertfall.

(24.02.2014)


Handelsstedet på Raten fikk gjestgiverbevilling av Christian den sjuende i 1798. Fra Riksarkivets kopi har vi fått laget en rekonstruksjon som nå er kommet på veggen i Normangården. Bevillingen inneholder en rekke vilkår, deriblant "at Kroeholdet og Giestgiveriet ikke til noget Fylderie og Tidsspilde for Bonden eller andre maa misbruges, og maa han ikke nogen Löverdag længere end til Klokken 9 slet för Middag udsælge Brændeviin til Bönder, alt under vedbörlig Straf efter Anordningerne."

(23.02.2014)


Dagen kalles Peder stol etter det latinske navnet på dagen Petrus Cathedratus. I katolsk tid ble dagen høytidet til minne om at apostelen Peter ble overhode for den katolske kirken. Et annet navn på dagen er Per varmestein som bygger på legenden om at St. Peter kastet varme steiner i vannet den dagen for at isen og telen skulle begynne å tine. Det heter også om dagen at om sola skinner så lenge som det tar å sale en hest, vil det bli en varm sommer og et godt år. I dag var det overskyet, så da blir nok ikke sommeren den beste.

(22.02.2014)


Hurtigruteskipet Polarlys hadde medvind ut Toppsundet i formiddag. For tiden seiler også Hurtigruten ASA i medvind, ikke gjennom økt salg, men gjennom betydelige kostnadsreduksjoner. Blant annet har man endelig fått samlet hovedkontoret på ett sted, etter årelange diskusjoner om det skulle ligge i Narvik eller Tromsø. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.02.2014)


Siden sola var tilbake for om lag tre uker siden har dagene blitt betydelig lengre. I dag var det skyfri himmel, så derfor hadde vi solskinn ennå da bildet til høyre ble tatt ved halvfiretiden i ettermiddag. Og nå er det bare to dager til sola "kliv Elgen", det vil si at sola ikke lenger forsvinner bak fjellet Elgen sør for gården. Fra da av har vi mye sol her på Elgsnes - så fremt finværet fortsetter.

(20.02.2014)


Brønnbåten Bjørg Pauline lå i dag i om lag fire timer ved oppdrettsanlegget på Hestenvika. De heiste opp notlinet, så trolig var de der for å hente fisk for slakting. Båten fortsatte da også til Børøya i Vesterålen der eierselskapet Nordlaks har slakteri.

(19.02.2014)


Reinen er harfør, så det er neppe nordavinden som har fått en del av flokken til å fortrekke til enga nedenfor kirka. Det er vel snarere at hjemmemarkene er så nedbeitet at det er lite mat å finne der. Reinen har nå herjet innmarka her på Elgsnes sammenhengende i 105 døgn. Reinholdet slik det praktiseres i Kongsvikdalen reinbeitedistrikt er blitt en svøpe for jordbruket her på gården. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(18.02.2014)


Etter minimalt med nedbør i januar og til nå i februar, kom det noen snøflak i går kveld. Men nedbøren gikk over til regn i dag, og dermed var det igjen barmark. Selv om man forventer snø på denne tiden av året, er det uansett bra med nedbør, for nå var det så tørt at det ikke skulle mye til får å starte en stor brann.

(17.02.2014)


Da en røkter sluttet for ti år siden, stakk katten han hadde av. Den har etter det adoptert alle nye røktere som matmor eller matfar, og lever derfor i beste velgående. Og da Lorian og Lavinia flyttet fra Raten til Storbakkan, fant den seg fort til rette der. Den har adkomst til gammelfjøset der den har etablert nattlæger, så den lider ingen nød. Det eneste måtte være at den er blitt en smule overvektig.

(16.02.2014)


Den første bobilen har dukket opp på snuplassen nede i Oppsetta. Det er vanlig at bobiler parkerer der sommerstid, men midtvinters har det ikke vært normalt med slike kjøretøyer her ute. Kanskje det er klimaendringene som ikke bare påvirker trekkfuglene, men også eierne av bobiler?

(15.02.2014)


Inventar i Normangården på Raten fra før konkursen i 1881 begrenser seg til et lintøyskap som trolig er fra 1700-tallet. Men noe inventar fra tidlig på 1900-tallet stod igjen i huset. Det ble ikke tid til å pusse opp dette før turistene kom i fjor vår, men det vil bli gjort til årets sesong. På bildet er Tore i ferd med å slipe ned topplaten på en speilkommode som det er planen å plassere på Nordsalen.

(14.02.2014)


Nå har reinsdyrene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt herjet innmarka her på Elgsnes hver dag og natt i 100 døgn. Reineierne har i denne perioden bare sporadisk foretatt symbolske jaginger av reinen, for som regel er den tilbake på innmarka igjen fra en halv til to timer etter at de har dratt. Myndighetene må nå snart bestemme seg for om det skal være jordbruk her på Elgsnes, for situasjonen slik den er nå, kan ikke fortsette! Klikk på bildet for å se en større versjon.

(13.02.2014)


Sola kommer høyere på himmelen for hver dag som går, og nå er hele soløyet synlig i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. Og om ti dager "kliv sola Elgen", noe som betyr at sola er kommet så høyt på himmelen at det er solstråler nede i Gården selv mens den passerer bak Middagstinden på fjellet Elgen rett i sør. Fra da av har vi solskinn storparten av dagen.

(12.02.2014)


Denne forunderlige vinteren med barmark og veksling mellom pluss- og minusgrader har fått isen i veigrøftene til å svelle opp. For en ukes tid siden varslet vi kommunen om at veigrøften måtte graves opp for ikke å risikere at veien blir ødelagt i vårflommen, og i dag var en gravemaskin her grov vekk isen i veigrøftene. Men dersom det ikke kommer snø, vil nok isen fort svelle opp igen.

(11.02.2014)


Etter at temperaturen steg til fem plussgrader, tok det ikke lang tid før det tynne snølaget på bakken tinte bort, og i dag er det igjen barmark. Etter at mer enn en tredel av februar har gått, har vi ennå ikke fått normalt vintervær. Det er nesten så man kan begynne å lure på om det blir skikkelig vinter i år. Men "mars e en snymåne" sa de gamle, så fortsatt kan det komme en god del snø før det blir vår.

(10.02.2014)


Etter solnedgang i ettermiddag var det vakre farger på sørvesthimmelen. Før i tiden sa man at en rød kveld betyr en god morgen. Mon tro om det også gjelder når solnedgangen skjer tidlig på ettermiddagen? Det vil morgendagen vise. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(09.02.2014)


De rolige vindforholdene som gjorde det mulig å starte arbeidet med å skaffe mer oppdrift til flytebrygga i havna på Raten, varte ikke lenge. I dag var vinden så sterk at det bare ble gjort forberedelser på land til neste gang det blir rolig vær. Men vinden var grunnen til at et par kom og spurte om de kunne få øve med kaiten nede på Valen. Imidlertid var vinden ikke bare sterk, men også ujevn, så det ble for vanskelig å få fotfeste på frossen mark. Oppholdet ble derfor kortvarig.

(08.02.2014)


Så ble det en forandring i været, og selv om det bare kom en centimeter med snø, var det nok til å gi landskapet et vinterlig preg. Men en ting er visst uforanderlig, nemlig reinens herjinger på innmarka her på Elgsnes. I dag er det begynnelsen på den fjerde måneden med daglig reinplage. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(07.02.2014)


Etter minimalt med nedbør i januar og til nå i februar, begynte det i dag å komme rekende skyer fra sør. Da bildet til høyre ble tatt ved halvtotiden i ettermiddag, hadde det skyet til, så solskinn var det bare på Bjørnskinnaksla på Andøya til høyre i bildet. Kanskje er det et værskifte på gang?

(06.02.2014)


Etter hvert som treverket i flytebrygga i havna på Raten har trukket vann, er den blitt stadig lavere på sjøen. Det har derfor lenge vært planen å montere mer oppdrift på utriggerne for at det skal bli mulig å pumpe ut balansevann fra fatene i bakkant av brygga. Men med stadig vind fra østlig kant, har det vært for urolig i havna til dette arbeidet. I dag var det imidlertid stille vær, så da var det bare å starte jobben.

(05.02.2014)


Med barfrost har isen lett for å svelle opp der det er rennende vann, så også i veigrøfta ovenfor husene på Storbakkan. Kommer det nå snø, og vi får rask snøsmelting til våren, vil veien bli ødelagt slik det har skjedd et par ganger tidligere. Vi har derfor varslet kommunen om at de må gjøre noe med problemet nå mens det ennå kan løses uten at det koster all verden.

(04.02.2014)


Etter en lang periode med tørke kom det endelig litt regn. Det var nå så tørt at det var lagt ned totalforbud mot åpen ild, men det spørs om det ikke behøves mer nedbør enn de regndråpene som kom i ettermiddag før forbudet kan oppheves. Skrekkreportasjene fra brannene på kysten av Trøndelag gir grunn til ekstra aktsomhet.

(03.02.2014)


2. februar kalles kyndelsmesse og ble i katolsk tid feiret til minne om jomfru Marias renselse. Selv om prosesjonene for jomfru Maria tok slutt da reformasjonen ble innført for snart 500 år siden, har navnet på dagen holdt stand i bondesamfunnet. Dette skyldes at dette var en merkedag for vinterfôret. Var halvparten ubrukt på denne dagen, ble det ikke bunød til våren. "Halvveska kyndelsmess stod det ved lag" var et uttrykk som ble brukt.

(02.02.2014)


Dag for dag kommer sola høyere på himmelen, og fire dager etter det første solgløttet er perioden med solskinn nede i Vester-Raten blitt merkbart lengre. I dag er det solskinn ikke bare oppe i Varden, men også på østsiden av neset. Fra nå av når sola stadig større deler av gården, og om tre uker har vi solskinn hele dagen.

(01.02.2014)