MS Nordlys passerte Elgsnes på sør i formiddag. Hurtigruten er i dag en effektiv turistmaskin, men har tradisjoner tilbake til 1893 da Richard With startet helårig rutetrafikk på Nord-Norge. Normangården til høyre i bildet er imidlertid mye eldre enn det. Da den ble bygd i 1723, var jektefarten til Bergen den viktigste transportruten mellom nord og sør i landet.

(29.02.2016)


Ved tolvtiden i dag stod kovbaken mørk og truende ute i Andfjorden. Men elingen gikk forbi oss, og dessuten var det sørvestlig vind og kramsnø, så fokk ble det heller ikke. Noe helt annet er det når intense polare lavtrykk setter opp kraftige vindfelt forbi Senja og Grytøya. Da er det best å holde seg innendørs til vinden løyer.

(28.02.2016)


Den siste tiden har det langt på vei vært finvær og gråvær annenhver dag. Etter at det i går var solskinn og pent vær, har det i dag vært overskyet og snøvær. Sammen med den snøen som kom i går kveld, er det nå en god del løssnø. Heldigvis har det vært lite vind, men blir det nå kuling, "har han nåkka å fyke i" som de gamle sa. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(27.02.2016)


Endelig en dag med sol fra skyfri himmel, og på slike dager er det nå solskinn fra tidlig på formiddagen til langt ut på ettermiddagen. Det var imidlertid litt for kaldt til at man kom i skikkelig påskemodus. Og i kveld var det slutt på klarværet. Det skyet over, og deretter kom det fem centimeter snø.

(26.02.2016)


I dag oppholdt fem reinsdyr fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt seg rundt Normangården nede på Raten. Selv om Herbjørg Wassmo i romanen "Dinas bok" døpte om Elgsnes til Reinsnes, ville nok ikke den myndige madam Maren Grønbech, som var Wassmos rollemodell, ha akseptert reinsdyr rundt husene på handelsstedet. Mer om gårdshistorien og om Maren Grønbech finner du her.

(25.02.2016)


24. februar ble kalt mattismesse. Navnet henger sammen med at dagen i katolsk tid ble høytidet til minne om St. Mathias, som ble apostel etter Judas Iskariot. Et vanlig ordtak om været var: "Mattis bryt is, er det ingen is, så gjør han is."

(24.02.2016)


Den ene dagen er ikke den andre lik. I går var det solskinn og finvær, i dag vind og sluddbyger, eller sklætta som vi sier på dialekt. Bildet er tatt fra havna i Bryggestøa hvor tre måser sitter og venter på bedre vær, og kanskje også på at fisketuristene skal komme tilbake.

(23.02.2016)


I dag klev sola Elgen, dvs. at den er kommet høyt nok på himmelen til ikke å forsvinne bak fjellet Elgen sør for gården midt på dagen. Denne dagen kalles Peder stol etter apostelen Peter og var en viktig merkedag. Var det sol lenge nok til å sale en hest, ble det en varm sommer og et godt år.

(22.02.2016)


Sola kommer stadig høyere på himmelen, og når den skinner, begynner den nå også å varme. Når temperaturen også holder seg over frysepunktet, er det nesten så man får vårfornemmelser allerede i februar.

(21.02.2016)


Ved soloppgang i dag morges hadde nordvesthimmelen et gammelrosa skjær. Fenomenet skyldes trolig lysbrytning oppe i stratosfæren, og siden det blå lyset tilhører den kortbøldede delen av spekteret, spres dette lyset mer enn det røde på veien ned til jorda, og himmelen ser rød ut fra bakkenivå.

(20.02.2016)


Endelig ble det såpass klar himmel at vi fikk ordentlig solskinn. Det var sannelig på tide, for nå er det bare tre dager til øverste kanten av soløyet er synlig over Middagstinden fremst på fjellet Elgen sør for gården. Vi sier da at "sola kliv Elgen".

(19.02.2016)


Mildværet fortsetter, og i dag var høyeste temperatur 5,1 plussgrader. Dermed er det holkeføre på veiene. Som barn var dette et ønskeføre, for med sparkstøtting med blanke meier og ei god sparkeklo på den ene foten, gikk turen til skolen på Meaun som en lek. Nå til dags blir veiene strødd av hensyn til biltrafikken, så sparken står og ruster på låven.

(18.02.2016)


Dette har vært en skikkelig gråværsdag med plussgrader og etter hvert litt regn. Sandfjæra, som sommerstid er et yndet utfartssted for Harstad-folk, ligger øde i dag. Men selv på denne tiden av året kommer det folk for å spasere på stranda - bare været er fint. I dag var det imidlertid bare tre kråker som frekventerte sandfjæra.

(17.02.2016)


I går ettermiddag og kveld snødde det kraftig. Likevel kjørte tre karer fra USA ned til Raten en gang etter midnatt. Der kjørte de seg fast, og prøvde å få bilberging. Men de kunne ikke redegjøre for hvor de var. I dag morges hadde NAF lokalisert dem, men hadde ikke lang nok wire til å nå bilen. Derfor måtte de ha traktorhjelp. Dette var nok en ekstremopplevelse for folk fra Alabama!

(16.02.2016)


Endelig tittet sola fram i formiddag. Men bygningene på Storbakkan kastet lange slagskygger nedover Myra og Bertelåkeren, så sola står fortsatt lavt på himmelen. I ettermiddag ble det ikke noe solskinn, for det skyet raskt over, og etter hvert kom det også en god del snø.

(15.02.2016)


Selv om solskinnet stort sett har uteblitt, har det vært fine farger på himmelen de dagene skydekket ikke har vært helt kompakt. Og nå er sola kommet så høyt over horisonten at også vesthimmelen får et gyllent skjær etter solnedgang.

(14.02.2016)


Fordi det har vært mye skyer på himmelen den siste tiden, har det blitt lite solskinn siden sola var tilbake for mer enn to uker siden. I formiddag var det imidlertid et lite solgløtt før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen. I ettermiddag var det et tynt slør av skyer på himmelen, så noe ordentlig solskinn ble det ikke.

(13.02.2016)


Den ærverdige Normangården på det gamle handelsstedet Raten har en historie tilbake til 1723. Bygningen var gjestehus fra 1798, men i 1914 var det slutt på handelsvirksomheten. Deretter ble hovedbygningen brukt som våningshus på bnr. 1. I 2013 ble bygningen fullrenovert og igjen tatt i bruk som gjestehus, foreløpig i sommerhalvåret.

(12.02.2016)


Det var litt vind i dag, men sterk kuling burde ikke gi grunn til å stenge veien over Aunfjellet. Men hva annet kan man vente når en enkelt bil samtidig skal holde åpent på Elda, Møkkeland og Aunfjellet. Dette var den første testen av den nye brøyteroden, og som ventet ble Aunfjellet nedprioritert.

(11.02.2016)


Ikke lenge etter at det ble etablert havn i Bryggestøa begynte småfisk å søke tilflukt der. I turistsesongen er det stort sett bare måsen som tar en og annen fisk, men nå som det ikke er aktivitet i havna, jakter både oter, skarv og ikke minst siland innenfor moloene. Silendene på bildet ble overrasket av fotografen, og forlot derfor havna. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(10.02.2016)


Når vinden er nordøstlig, ligger vi i le av Grytøya, så det blir aldri skikkelig uvær da. Men ut fra sjøburden må det ha vært mye vind ute i havet. Sjøburd uten sterk vind kalles drag på dialekt, og i dag var mye finmasse fra sandstranda virvlet opp i vannmassene og dratt utober Vågen slik at sjøen var melkehvit helt ut til Rateneset.

(09.02.2016)


Plussgrader og vindstille i kombinasjon med snøfall fikk snøen til å legge seg på trærne slik at de ble mer hvite enn brunsvarte. Bildet er tatt fra Raten oppover mot Storbakkan hvor bebyggelsen sees i bakgrunnen.

(08.02.2016)


Etter hvert som sola kommer høyere på himmelen, når solstrålene stadig mer av Elgsnes. Foreløpig er dette begrenset til korte perioder på formiddagen og på ettermiddagen. Men nå er det bare 15 dager til sola "kliv Elgen" som vi sier, dvs. at den øverste hanten av soløyet er synlig over fjellet Elgen sør for gården, og fra da av er det ganske mye solgang her på Elgsnes.

(07.02.2016)


Skonnerten Noorderlicht gikk inn Kvæfjorden i dag. Den ble bygd i Flensburg i 1910 for den tyske Reichsmarine, og fikk navnet Kalkgrund II, senere Flensburg. I 1992 ble skipet solgt til nederlandske eiere som ga det dagens navn. Skonnerten brukes nå til turistekspedisjoner, først og fremst i arktiske strøk.

(06.02.2016)


Sola skulle ha vært tilbake 28. januar, men grunnet mye skyer på sørhimmelen, har vi ikke sett sola her på gården før nå. Solskinnet i formiddag var imidlertid begrenset til et blekt lite solgløtt nede i Vester-Raten før sola gikk i skjul bak fjellet Elgen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(05.02.2016)


Moloene rundt havna i Bryggestøa fikk store skader under storstormen Ole som herjet 7. februar i fjor. Før fjorårets turistsesong ble det foretatt en foreløpig reparasjon, men nå var det på tide med en permanent utbedring. I går ble det kjørt stein til veies, mens to store gravemaskiner og en dumper var i sving i dag.

(04.02.2016)


Reinene fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt som har snaubeitet nyenga på Durmålstuva siden før jul, har nå funnet ut at det også på Jonsborg er ny eng som kan ødelegges. De har derfor flyttet seg dit og fortsetter raseringen med liv og lyst.

(03.02.2016)


I dag startet forberedelsene til å reparere moloene etter storstormen for snart et år siden. Først måtte en hjulgraver meisle vekk noen bergnabber for å lage grøft for vannslangen og strømkabelem de siste meterne ned til havna. Når dette er ferdig, blir det mulig å rygge ned på yttermoloen med stein til reparasjonen.

(02.02.2016)


Det er februar måned, men fortsatt stenger skyene for sola. Uansett blir dagene lengre, og om tre uker når øverste kanten av solskiva akkurat over fjellet Elgen, "ho kliv Elgen" som man sier på dialekt. Inntil videre må vi imidlertid nøye oss med å betrakte at sola forgyller skyene på sørhimmelen.

(01.02.2016)