I dag er det en måned siden sola var tilbake her på Elgsnes, men det er ikke mye vi har sett til den i denne perioden. Også i dag var det overskyet først på dagen, men etter hvert klarnet det opp, og da hadde vi solskinn langt utover ettermiddagen. Vi får nyte sola mens vi har den, for meteorologene melder om mer snøvær allerede i morgen.

(28.02.2019)


Etter flere dager med mildvær og regn, samtidig som det har vært en god del biltrafikk ned til gjestehuset, er det nå full teleløsning i veien ned til Raten. Veien som ble bygd rundt Normangården for godt og vel et år siden, er skikkelig fundamentert, men det er ikke tilfelle med den eldste delen av Rateveien, som nå er gjørmet og sporet.

(27.02.2019)


Det skal legges flytende gulv i Krambua, og det var tilkjørt løs Leca i storsekk. Men da snekkerne skulle begynne å fylle opp, var storsekkene bunnfrosset. Så i dag ble det levert løs Leca i småsekk mens storsekkene ble tatt i retur.

(26.02.2019)


Fortsatt er det en god stund til sesongen for fisketurismen starter, men det er likevel ikke stille i gjestehuset. Arbeidet i Krambua foregår for fullt, og oppe på Storsalen skal det settes inn ekstra vinduer innvendig. På denne siden av huset er noen av vinduene fra før 1820, og naturlig nok bare med enkelt glass. Under møter i Storsalen vinterstid blir det så mye kondens at vannet flyter, så forhåpentligvis vil et ekstra glasslag løse problemet.

(25.02.2019)


Mildvær og regn gjorde at snøen smeltet fort, så nå ligger det bare snøskavler igjen hist og her. Dersom slike mildværsperioder vinterstid blir langvarige, kan det gi store overvintringsskader. Så lenge det er tele i jorda, er det liten sjanse for at graset går ut av vinterdvalen, men i dag viste telemåleren at de øverste 2,5 centimetrene hadde tint.

(24.02.2019)


Snøsmeltingen i forrige uke gjorde at vannet grov ut grus i veibanen på Gårdsveien ned mot Raten. Med regnet og snøsmeltingen i natt og i dag ble skadene enda større, selv om man har prøvd å lede vekk vannet. Men det er is i veigrøftene, så det er ikke lett å få vannet til å renne der det skal.

(23.02.2019)


Restaureringen av det siste rommet i Normangården går framover. Det skal blåses inn isolasjon i taket før himlingen legges, og det nye gulvet blir bygd opp fra grunnen med løs Leca, isolasjonsplater, sponplater og tregulv. Men først må det legges beslag som tetter åpningene mellom syllstokken og steinene som sylla ligger på.

(22.02.2019)


Selv om sola nå står ganske høyt på himmelen, og allerede i morgen går over fjellet Elgen sør for gården, har den vært lite synlig i det siste. Etter mildvær og snøsmelting i forrige uke, har snøen lavet ned denne uken, men nå kommer det en ny omgang med regn og snøsmelting. Og i dag fikk vi melding om at veien i Aunfjellet igjen vil bli stengt.

(21.02.2019)


Rommet bak døra på bildet var bestespiskammers i Normangården nede på Raten fram til krambua ble revet på begynnelsen av 1900-tallet og rommet ble brukt til handel i liten skala. Men dette varte bare fram til 1914 da handelen ble nedlagt for godt. Nå skal rommet renoveres og bli til spisestue for 18 middagsgjester. I dag fikk snekkerne som skal gjøre arbeidet, tilkjørt det meste av materialene de trenger.

(20.02.2019)


I dag har det kommet enda mer snø, og med vind i tillegg, fyker veiene fort igjen. Vi har brøytet gårdsveien tre ganger i dag slik at snekkerne som jobber i gjestehuset har kommet seg til og fra, og slik at veterinæren kom seg fram til fjøset. Men posten kom uansett ikke i dag.

(19.02.2019)


Det meste av snøen regnet vekk i slutten av forrige uke, men i dag begynte det igjen å snø, så snart er det like mye snø som før mildværet. Heldigvis har det ikke vært vind av betydning, så vi har unngått bakkefokk og store snøskavler. Men med all løssnøen som har kommet i løpet av dagen, skal det ikke mye vind til før veiene fyker igjen.

(18.02.2019)


I går var det sterk vind fra nordvest med storm i kastene, men lavtrykket forsvant fort nordøstover, og da spaknet vinden. "Gud kan et blekk av stormen gjære", sa de gamle. Og som bildet viser, er det nesten blikkstille på Vågen i dag. I og med at stormen var kortvarig, er det heller ikke mye sjøburd i etterkant.

(17.02.2019)


Det har vært mye nedbør som regn de siste dagene, og i tillegg har snøen smeltet, så da er det mye vann som skal finne veien til havet. Og når veigrøftene er fylt med snø og is, renner vannet etter gårdsveien. For å begrense skadene på veien, har vi måket opp ei renne i veigrøften og prøvd å lede vannet vekk fra veibanen.

(16.02.2019)


Under uværet i går var hurtigbåter og ferger innstilt, mens hurtigruten gikk i sin vante tralt langs kysten. De nye båtene har et stort vindfang, så når vinden er sterk nok, går de ikke gjennom Risøyrenna. Da seiler hurtigruten gjennom Tjeldsundet og sløyfer Lofoten og Vesterålen. Men i formiddag var det lite vind da MS Finnmarken passerte Elgsnes på sør.

(15.02.2019)


Og så kom mildværet med glarhålka. Veien over Aunfjellet er stengt på grunn av rasfare, og kontraktøren på vintervedlikeholdet av den kommunale veien mellom Aun og Elgsnes holder til på andre siden av fjellet, så derfor blir det ikke strødd. I gamle dager var dette drømmeføre, for med en spark med blanke meier og ei god sparkeklo, var ikke veien lang om man skulle til Aun på skole eller i annet ærend.

(14.02.2019)


Nå står sola høyt i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen, men den skjuler seg fortsatt bak skydekket. Når sola skinner gjennom skyene, spres lyset slik at det ser ut som om soløyet er kjempestort. Snart går sola over Hovmannstiaksla og Nonshågen, og om ni dager kliv sola fjellet Elgen sør for gården.

(13.02.2019)


I dag har det vært plussgrader og sluddbyger. Tradisjonelle snøfresere av V-typen virker dårlig under slike forhold. Derfor har vi anskaffet en totrinns tverrfres som både virker bedre under slike forhold, og som også er bedre til å holde bunnen i veien.

(12.02.2019)


Ifølge legenden ble tømret til korset som Jesus ble hengt på, hugget 11. februar. I primstavkommentarene i "Norden" 1867 heter det: "Da meente de Gamle, at Kristi Kors var hugget, og paa den Dag maatte Intet hugges."

(11.02.2019)


I dag har det vært tett skydekke med lette snøbyger innimellom. Når været er slik, forsvinner fargene, og bildet til høyre kunne like gjerne vært et sort/hvitt-bilde slik fotografiene som regel var før i tiden. Det var den gangen da man burde bruke opp alle 36 eksponeringene på filmrullen før man framkalte filmen og så laget kopier ut fra negativene. Digitaliseringen gjør at man nå til dags slipper unna mye arbeid og kjemikaliesøl

(10.02.2019)


Da er skreien kommet opp på naustveggen for å bli til deilig boknafisk om tre ukers tid. Halvparten av den fisken som er igjen, er frosset i passelige porsjonspakninger, mens den andre halvparten er tørrsaltet for å bli til nystrødd torsk i morgen.

(09.02.2019)


Det nærmeste rommet på bildet til høyre har egen inngangsdør. Det er fordi det ble brukt som krambu de siste årene fram til handelen ble nedlagt i 1914. Rommet er ryddet og gulvet revet, så alt er klart for oppussing. Byggefirmaet har det imidlertid ikke travelt med å komme i gang med arbeidet, selv om snekkerarbeidet, malerarbeidet og elektrikerarbeidet må være ferdig til fisketuristsesongen starter i april.

(08.02.2019)


I dag har det vært delvis skyet med enkelte lette snøbyger, og med noen solgløtt innimellom. Men som så ofte før, har det vært lite solskinn etter at sola var tilbake her på Elgsnes for ti dager siden. For når sola står så lavt på himmelen, er det ikke nok med stort sett klarvær. Det må også være skyfritt langs horisonten i sør, og det skal godt gjøres på denne tiden av året.

(07.02.2019)


For to dager siden var det nymåne, og i dag kom væromslaget. Av gammel erfaring vet man at det ofte blir værskifte i forbindels med nymåne. Mindre pålitelig er troadisjonen om at hvor måmen tennes er avgjørende for været. Nå skjedde det i sørøst, noe som skulle tilsi fortsatt landvind og klarvær. Men i dag har det vært sørvestlig vind og snøbyger slik som på bildet til høyre.

(06.02.2019)


Nå er det vel en uke siden sola var tilbake her på Elgsnes. Fortsatt er det stort sett bare nede i Vester-Raten at sola skinner på klarværsdager som i dag. Men snart har vi solskinn både på formiddagen og ettermiddagen, og på Peder stol (22. februar) kliv sola Elgen, og fra da av har vi flere timer med solskinn på klarværsdager.

(05.02.2019)


Mesteparten av løssnøen har føket vekk, så nå er den kommunale veien godt framkommelig. Da det snødde som verst, ble ikke veien brøytet før på ettermiddagen, så vi måtte klage på vintervedlikeholdet. Fjøsrøkteren skal hit både morgen og kveld, posten kommer hver dag, og melketankbilen kommer tredje hver dag, så vi er helt avhengig av at veien hodes åpen.

(04.02.2019)


Bildet til høyre ble tatt like før mørket begynte å falle på. Derfor er det blåstikk i bildet. Samtidig reflekterer Grytlandsfjellene lyset fra sørvesthimmelen der det fortsatt var en avglans av sola. Derfor har ikke Grytlandsfjellene samme blåstikket som terrenget her på Elgsnes som er nordvendt og derfor mindre påvirket av himmellyset nær horisonten i sørvest.

(03.02.2019)


Kyndelsmessdagen var opprinnelig en kirkehøytid til minne om jomfru Marias renselse. Viktigere i det gamle bondesamfunnet var nok likevel at man nå var halvveis i innefôringsperioden. "Halvveska kyndelsmess stod det ved lag", sa de gamle. Altså om man hadde halvparten av vinterfôret igjen på denne dagen, ble det ikke bunød til våren. Bildet til høyre er tatt fra siloen, men på grunn av kaldværet er silofôret dekket til med vintermatter.

(02.02.2019)


I dag morges var sørhimmelen rød. "En rød kveld betyr en god mårra, men en rød mårra betyr en stormfull dag", sa de gamle. Nå ble det ikke storm i dag, og temperaturen er heller ikke så lav som den har vært den siste tiden, men vinden fra sørøst er likevel kald og nater.

(01.02.2019)