Det legger seg aldri is på Vågen, da havtemperaturen er påvirket av Golfstrømmen og saltgehalten er høy. Men det kan fryse is nede i fjæra om temperaturen går ned mot ti minusgrader. Slike temperaturer har vi hatt de to siste ukene, og i Rateneset er det blitt isdannelse under flomålet.

(31.01.2004)


Bildet til høyre viser deler av Vågen, og bortenfor sees husene på Raten. Her ble det drevet handel fra midten av 1600-tallet og fram til 1914; men det er ikke mange hus igjen sammenlignet med det som en gang var. Klikk her for å se hvordan handelsstedet så ut i 1870.

(30.01.2004)


I dag ligger hele Grytlandet badet i sol. Bare over Alvestadgården ligger skyggen av fjellet Elgen, som også gjør at det meste av Elgsnes fortsatt ligger i skygge.

(29.01.2004)


Sola er tilbake! I dag er den første soldagen her på Elgsnes. Sola titter såvidt fram over Hovmannstiaksla. Og det er bare nede i Varden at den skinner en kort stund. Men nå er det bare tre og en halv uke til den går over Elgen, og da har vi solskinn hele dagen.

(28.01.2004)


Slik skifter været her nord: I går nordavindskuling og snøkov, i dag landvind og klarvær.

(27.01.2004)


Denne dagen ble i hvert fall ikke preget av klarvær. Det har tvert imot vært nordavindskuling med snø og fokk hele dagen. I slikt vær er det bare å holde seg innendørs, og snøbrøyting har ingen hensikt før vinden løyer.

(26.01.2004)


De røde skyene over Grytøya viser at sola finnes bak skyene på sørhimmelen. Nå er det bare tre dager til første soldagen her på Elgsnes. Men det spørs om det blir klarvær så sola kan skinne nede i Vester-Raten.

(25.01.2004)


Mildværet fortsetter, og i dag begynner det å bli bart på markestykket ovenfor snuplassen. Skiftet kalles Jonsborg, uvisst av hvilken grunn. Her var det en husmannsplass fram til for cirka 100 år siden. Kanskje har husmannen her en gang i tiden hett Jonsborg?

(24.01.2004)


Fra minus 13 grader for et par dager siden til pluss 6 i dag. Slik er kystklimaet i Nord-Norge. Veiene er speilglatte, men siden det er bra med snø og ikke tele i jorda, er faren for tykt isdekke på enga foreløpig ikke stor.

(23.01.2004)


Fortsatt er det sjarker på fjorden, selv om banksjefen som for tiden bestyrer fiskeridepartementet gjør sitt beste for å bli kvitt dem. Tidens løsen er store, kapitalkrevende fabrikkskip med et enormt bunkersforbruk, og helst eid fra Aker brygge.

(22.01.2004)


Solstrålene når stadig lengre ned i fjellene på Yttergryta. Snart ligger hele Grytlandet badet i sol. På Elgsnes som ligger nordvendt, får vi det første glimtet av sola om en uke. Men deretter tar det ikke lang tid før vi har mange soltimer per dag - så fremt det ikke er overskyet vær.

(21.01.2004)


Klarvær og minus 11 grader Celsius. Men på Andøya skinner nå sola helt ned til fjæresteinene. Selv om sola ikke varmer mye foreløpig, er tilbakekomsten et tegn på at det etter hvert går mot lysere og mildere tider.

(20.01.2004)


I dag er det landvind og kaldvær. Folk som er vant med innlandsklima vil nok synes at det er komisk å kalle seks minusgrader for kaldt. Men når man bor ute i havgapet, omgitt av hav på tre sider, blir luften så rå at kuldegradene merkes ekstra godt.

(19.01.2004)


Sollyset er svakt, men nådde i dag halvveis ned i Grytlandsfjellene. Det blir lysere dag for dag, og for første gang på lenge ble bildet tatt uten bruk av stativ.

(18.01.2004)


Bildet til høyre er tatt fra fjæra nedenfor Raten. I tillegg til steinene i fortgrunnen vises sandfjæra. I bakgrunnen skimtes fra venstre husene på Storbakkan, hytta i "Marilund" og Andreastua som står på den gamle gårdshaugen.

(17.01.2004)


Etter at det ble slutt med ljåslått, blir det stående gras igjen mange steder der det før i tiden ble høstet. Når området heller ikke blir beitet, kan man finne motiver som det til høyre.

(16.01.2004)


Du kongelige speil hvor guders form
i uvær speiler seg: ditt mørke vann
glir hen i bris, i kuling eller storm,
i polens frost og langs en tropestrand,
sublimt og bunnløst over all forstand.
Usynlighetens trone! Evighet
har sitt symbol i deg. Din dønning kan
gi dypets monstre liv; en hel planet
regjerer du - i kold, ufattbar majestet.

(Fra André Bjerkes gjendiktning av Byrons "The Ocean".)

(15.01.2004)


Bildet til høyre viser restene av en fiskehjell. Den ble satt opp og brukt av William Hansen da han bodde i Oppsetta med familien sin. De flyttet tidlig på 1960-tallet til Aun, og etter den tid har det ikke bodd yrkesfiskere her på Elgsnes.

(14.01.2004)


I 1950-årene ble disse kablene lagt fra Alvestad på Grytøya hit til Elgsnes. Selv om det var en forsvarsinstallasjon med mye hemmelighetskremmeri rundt, var formålet allment kjent. På folkemunne var da også navnet "Lyttekabelen". Etter hvert fikk man Orion-fly og SOSUS-kjede, og kabelen her ble uinteressant for forsvaret.

(13.01.2004)


I ettermiddag var hele vesthimmelen rød. Bildet viser et lite utsnitt. Husene i forgrunnen er fra venstre våningshuset på bnr.3, fjøset og våningshuset på bnr.4. Førstnevnte bygning ligger på den gamle gårdshaugen fra middelalderen.

(12.01.2004)


For første gang i år skinner sola på toppen av fjellene på vestsiden av Kvæfjorden. Selv om det fortsatt er 17 dager til vi får det første solgløttet her på Elgsnes, er det oppmuntrende å se at sola er i anmarsj.

(11.01.2004)


Plussgrader fører uvegerlig til glatte veier på denne tiden av året. Som barn syntes man det var bare morro med holke, for da var det godt sparkeføre. I voksen alder setter man mindre pris på glatt underlag, enten man ferdes til fots eller i bil.

(10.01.2004)


Solglansen blir stadig tydeligere i søkket mellom Nonshågen og Skarhågen helt til venstre på bildet. Det er her sola kommer til syne om 19 dager - så fremt det er klarvær.

(09.01.2004)


Så fjern og så frostkald står stjern' der ute,
men nærar e lysan der menneskan bor,
- som glør gjennom natta fra rimgråe rute
skin perlebands-lenker av lys langs en fjord.

Fra diktet "Lys langs en fjord" av Helge Stangnes.

(08.01.2004)


Da fjøset ble prosjektert rundt 1980, ble det ikke beregnet nok plass til ungdyr. Det nyttet heller ikke å argumentere for mer plass, for da skulle antall kyr reduseres. Ettersom det ikke er mulig å fôre opp oksene, må de selges halvvoksne. I dag ble derfor to ungokser levert til Hilmar på Aun. Bildet viser ungkviger som har fått bedre plass etter rokkering mellom bingene.

(07.01.2004)


Trettendagen ble regnet som slutten på de halvhellige dagene mellom ny og gammel jul. Nå stod lofotfisket for døra, og det hastet med klargjøring av båt og børnskap, proviant og klær. Selv om dette er historie, er lofotfisket fortsatt viktig. Og nettopp i dag meldes det at skreien er på innsig.

(06.01.2004)


En rød kveld betyr en god morgen heter det. I dag var himmelen rød fra det begynte å lysne til skumringen igjen kom sigende. Med høy barometerstand og stabilt vær siden jul, bør det ikke være stor risiko forbundet med å spå godt vær også i morgen.

(05.01.2004)


I dag morges stod månen lavt over Grøtasundet. Hadde det ikke vært for årstiden, kunne man nesten trodd det var midnattsola.

(04.01.2004)


Klarvær og tre minusgrader. Det merkes tydelig at lyset er i ferd med å vende tilbake. Ennå er det en stund før sola skinner på fjelltoppene, men himmelen begynner å få litt rødskjær som tegn på at vi har startet oppturen fra mørketid til midnattsol.

(03.01.2004)


I kveld kom nyttårskalven her på gården. Og ikke før hadde den ene kua kalvet, så var nummer to på tur. Begge kyrne skulle etter planen kalve i dag, men kalvingstidspunktet kan variere med +/- en uke uten at noe er galt. Og som regel er drektighetsperioden litt lenger når kua får oksekalv.

(02.01.2004)


Godt nytt år!
(01.01.2004)