Sannelig ble det snø i år også. For første gang i vinter måtte snøfreseren tas i bruk. På bildet er Tore i ferd med å frese opp gårdsveien fra Raten til den kommunale veien som går bortenfor husene på Storbakkan som skimtes i bakgrunnen.

(31.01.2008)


Og uvær ble det. Bildet til høyre er tatt etter at vinden hadde løyet, men fortsatt er vestveggen på Normangården på Raten dekket med et snø- og islag.

(30.01.2008)


Det er nesten vindstille, men det tykner til ute i Andfjorden. Selv i Toppsundet står kovbaken som en vegg mens snøen kommer i store flak. "Nu kjæm han snart av en kaint" pleide de gamle å si når været var slik som dette.

(29.01.2008)


Dette skulle vært soldagen her på Elgsnes - den dagen da vi hilser sola velkommen tilbake etter to måneders fravær. Men så blir det i stedet sørvest og regn. Et tett skydekke ligger helt ned på fjelltoppene, og dermed er det mørkere enn på lenge.

(28.01.2008)


I dag har det kommet en god del snø, og selv om et skikkelig kovbilde hadde vært mer representativt for denne dagen, var motivet med gullfargede skyer mot blå himmel og en ny eling på vei inn Andfjorden for spektakulært til at det kunne overses.

(27.01.2008)


Det er gulfarge på sørvesthimmelen ved 13:30-tiden, selv om sola ennå ikke er synlig her på Elgsnes. Men nå er det bare to døgn igjen til den kan sees en kort stund nede i Varden, så fremt det er klar himmel over Kvæfjordfjellene.

(26.01.2008)


Fortsatt går det noen snøbyger, men nå er det blå himmel innimellom. Og sola skinner på kovbaken ute i Andfjorden.

(25.01.2008)


Det var ikke nødvendig å undres lenge på om det ble vinter. Husene på bildet er de samme som i går, men nå skimtes de bare gjennom snøværet.

(24.01.2008)


Lite er nå tilbake av snøen på jordene, og man kan undres på om det blir ordentlig vinter i år.

(23.01.2008)


Nå skinner sola langt ned i Grytlandsfjellene, og med stille hav blir det også gjennskinn i Toppsundet og Elgsnesvågen. Jordet i forgrunnen har striper av grønt og hvitt. Dette skyldes at det ligger mest snø mellom såradene for graset.

(22.01.2008)


Månen står stor og rund over Grøtavær mens en sjark går ut Toppsundet. Vinden er nordøstlig, noe som normalt betyr kaldvær på denne tiden av året. Likevel er temperaturen rundt frysepunktet, og denne merkelige vinteren ser ut til å fortsette.

(21.01.2008)


Det var fryktelig vått da grønnfôret ble høstet. Det er grunnen til alle hjulsporene som vises tydelig med litt snø i forsenkningene. Jordpakking er et problem i dagens mekaniserte jordbruk, men heldigvis har vi tele i jorda vinterstid. Dette reparerer ødelagt jordstruktur, ihvertfall i det sjiktet der planterøttene vokser.

(20.01.2008)


Den snøen som kom for knapt to uker siden er nå på det nærmeste borte. På dialekt ville vi si at det bare er et him med snø på marka. Hadde det derimot vært 5 centimeter med snø, ville det vært riktigere å bruke begrepet et fann.

(19.01.2008)


Denne katta har visst bestemt seg for å bli på Raten. Den stakk av da en røkter flyttet ut for noen år siden, men dukker opp igjen hver gang den ny røkter flytter inn. Nå følger den etter Liutauras nesten som en hund, men er sky overfor alle andre.

(18.01.2008)


Haugen på bildet kalles Masterhågen. Grunnen er trolig at handelsmannen hadde satt opp ei mast her. I følge muntlig overlevering ble den brukt til å flagge ved spesielle anledninger, f.eks. når fiskerne kom tilbake fra Finnmarka eller Lofoten. Fra andre steder vet vi at slike flaggstenger også ble brukt til å signalisere behov for arbeidskraft til arbeid med fisken.

(17.01.2008)


Blæretangen (Fucus vesiculosus) vokser langt oppe i fjæra og har derfor ikke vært så utsatt for kråkebollenes herjinger de senere årene. Dette fordi kråke og måse holder det beltet som blir tørrlagt ved fjære sjø rent for kråkeboller.

(16.01.2008)


En kobbe har lenge hatt tilhold her på Elgsnesvågen, og nå har den fått selskap. Inne på Vågen er det på denne tiden av året bare sjøstjerner og kråkeboller, så grunnen til at kobben holder seg her må være at den sparer energi fordi det ikke er strøm her, samtidig som det er kort vei til fiskefeltene.

(15.01.2008)


Hestesteinen
Dikt av Helge Stangnes
.
Her blei eg lagt, frakta av isen fra ukjent fjell.
Ript inn i berget ser du beviset på det eg førtell.
Her skal eg ligge, roe meg litt endå ei tid.
Reise nok videre når det på ny kjem ei istid førbi.

(14.01.2008)


I dag er det tjuende dag jul og gammelt nyttår. Og året føles blankt og nytt når himmelen er klar og sola for første gang i år skinner i Grytlandsfjellene. Men ennå er det 15 dager til vi får det første gløttet av soløyet her på Elgsnes.

(13.01.2008)


Gullfargede skyer på sørhimmelen forteller oss at sola snart er tilbake. Allerede i morgen kan vi se sol på fjelltoppene om det blir klar himmel nær horisonten i sør.

(12.01.2008)


Laber bris fra sørlig kant og temperatur rundt frysepunktet. Det er bare sola og litt mer snø som mangler for at man skal komme i påskestemning. Finere vintervær kan man knapt ha. Nå er det bare de som har brøyteavtaler på timebasis og skiløperne som har grunn til å klage.

(11.01.2008)


Skyer kan innta formasjoner som setter fantasien vår i sving. Når det gjelder skyen på dagens bilde, skal det ikke mye fantasi til for å se at den har form som ei svømmende and som er i ferd med å folde ut vingene.

(10.01.2008)


Bortsett fra et tynt lag med snø, har vi samme været som vi har hatt siden jul: Nesten ikke vind, lite skyer og temperatur rundt frysepunktet. Vi har ikke lagt kjettinger på traktorene, og snøfreseren har ikke vært i bruk siden mars i fjor. Så langt må man si at vinteren har vært lettvint.

(09.01.2008)


I går kveld kom det 5 cm snø. Ikke så mye å skryte av sammenlignet med snøfallet på Sørlandet, men nok til at landskapet har fått et vinterlig preg. Snødekket gjør også mørketiden mindre trykkende. Og snart kommer det solgull på fjelltoppene. Joda, det går mot lysere tider!

(08.01.2008)


Naustet på bildet ble bygd av Ørnulf Drøsshaug på slutten av 1970-tallet. Det ble ført opp nedenfor Kattbekken og mellom den store tomta etter notnaustet til handelsstedet på Raten og grunnmuren etter det knøttlille naustet til husmannen på Ebergplassen. I 1991 overtok Tore Ruud naustet sammen med eiendommen Stenhaug.

(07.01.2008)


I dag er det trettende dag jul, og romjula tar slutt. For mindre enn 100 år siden fikk elevene fri fra skolen her på Elgsnes denne dagen. Grunnen var at man ennå da høytidet den gamle juledagen fra tiden før vi gikk over fra juliansk til gregoriansk kalender år 1700. Fortsatt er 6. januar juledag i vårt naboland Russland.

(06.01.2008)


Bildet til høyre er tatt oppe i Elgsnesmarka, cirka 150 meter over havet. Heller ikke her ligger det snø. Det hvite er ikke snø, men rim som følge av minusgrader og fuktig luft. Dette gjelder også fjellet Elgen i bakgrunnen.

(05.01.2008)


Oppe på Durmålstuva er ikke graset grønt lenger, men heller ikke her oppe er det antydning til snø. I bakgrunnen ser vi at det er hvitt på toppene av Kinntinden til venstre og Andøyfjellene videre mot høyre i bildet. Det er alt som minner om vinter på bildet som ble tatt midt på dagen i dag.

(04.01.2008)


Dette er nesten samme motivet som for et år siden. Også da stakk det opp grønt gras, men det var tross alt litt snø på markene. Nå er snøen helt fraværende i lavlandet. Temperaturen har imidlertid falt under frysepunktet, og med klarvær i tillegg, blir det tele i jorda. Dermed er det større sjanse for at den snøen som kommer heretter blir liggende.

(03.01.2008)


Lysningen på sørhimmelen blir stadig sterkere. Og selv om mørketiden er ekstra mørk av mangel på snø, så er det nå såpass lys midt på dagen at det gir mening å snakke om at daglengden øker.

(02.01.2008)


Godt nytt år!
01.01.2008