I dag steg temperaturen til nærmere åtte plussgrader. Dermed er det igjen grønne marker her på Elgsnes. Bare der det var skavler er det fortsatt snø igjen. Selv over korte avstander er det betydelige forskjeller i lokalklima. Bygda Dale på Grytøya, som kan sees i bakgrunnen på bildet, har samtidig snø helt ned til fjæra.

(31.01.2009)


Med nymånen kom værskiftet. Mildværet har fått snøen til å tine vekk igjen. Til nå har mildværsperiodene vært så lange at også isen har blitt borte. Selv om mildværsperiodene vinterstid er en stressfaktor for graset, som minsker vinterherdigheten og tapper næringsreservene, er barmark bedre enn at det bygger seg opp et isdekke med grobunn for sopp. Best for overvintringsevnen er et stabilt snødekke, men det er det mange år siden vi har hatt her på gården.

(30.01.2009)


I Tine Meieriet Nord er det nå bekymring for at mange bønder vil avvikle melkeproduksjonen de nærmeste årene. Dette kan resultere i kraftig fall i melkeleveransene til meieriet. For å få best mulig oversikt over utsiktene framover, er produsentrådgiverne sendt ut på en intervjurunde til hver enkelt melkeprodusent. I dag var Marie Kolle fra Produsenttjenesten her på gården.

(29.01.2009)


Sola er tilbake også her på Elgsnes! Ved halvtotiden i ettermiddag var den første skalken av sola synlig i søkket mellom Hovmannstiaksla og Nonshågen. Foreløpig er det bare nede i Vester-Raten at sola skinner, men nå varer det ikke lenge før vi har solskinn både om formiddagen og ettermiddagen. Og om knapt en måned går sola over fjellet Elgen som ligger sør for gården, og fra da av har vi sol i mange timer per dag.

(28.01.2009)


Det virker nesten som godværsskyene høyt oppe på himmelen stråler ut fra det punktet der sola befinner seg bak fjellene. Nå er det imidlertid bare en dag igjen til vi kan se soløyet her på Elgsnes. Dermed er det bare å håpe på skyfri horisont i sør i morgen.

(27.01.2009)


Rundballene pakkes som regel i hvit plast ettersom denne fargen reflekterer mest lys og derfor gir minst temperaturøkning inne i ballen. I barmarksperioden stikker hvitt seg veldig ut i kulturlandskapet, så vi prøver å legge mest mulig av rundballene slik at de ikke er så lett synlige fra vei. Nå vinterstid derimot er hvitt kamuflasjefarge. På bildet er det refleksen fra den lyse sørhimmelen som gjør rundballene mest synlig.

(26.01.2009)


Dagene er fortsatt korte, og da bildet til høyre ble tatt ved halvfemtiden i ettermiddag, var det allerede temmelig mørkt. Men ved hjelp av stativ, snorutløser og lang lukkertid er det likevel mulig å fotografere. Bildet er tatt fra Oppsetta og østover mot Raten. Lysene i venstre billedkant er Dale på Grytøya.

(25.01.2009)


Nå er det solskinn på Yttergryta både formiddag og ettermiddag, bare midt på dagen går sola i skjul bak fjellet Elgen. Bildet er tatt ved totiden, så skyggen av fjellet sees derfor til høyre i bildet.

(24.01.2009)


Mens man i Sør-Norge klager over store nedbørsmengder, har vi uvanlig fint vær for årstiden. Kombinasjonen av sørlig bris, klarvær og temperaturer rundt frysepunktet bringer tankene hen på påske. Det er nesten bare sola som mangler.

(23.01.2009)


Det blir stadig lysere over Elgen midt på dagen. Sola er for lengst synlig på sørvendte steder rundt oss, og de fleste har vel feiret sola med solboller nå. Her på gården må vi imidlertid fortsatt vente seks dager på det første glimtet av soløyet over Kvæfjordfjellene.

(22.01.2009)


Selv i overgangen mellom hav og land er det liv. Her er store forskjeller i temperatur, fuktighet og lys, så bare de mest hardføre vekster klarer seg. I sprøytesonen vokser laven marbek (Verrucaria maura), på bildet synlig som et svart lag oppå steinen til venstre og på berget fra dette nivået og oppover til den gule messinglaven (Xanthoria parietina) som sees på toppen av bergknausen.

(21.01.2009)


Da fjøset ble planlagt rundt 1980, var det strenge begrensninger for hvor stort man fikk bygge. For å få bygge fjøs med 18 båsplasser (løsdrift var det umulig å få gehør for), måtte vi redusere ungdyrplassen. Så derfor må oksekalvene selges unna etter hvert som de vokser til. I dag solgte vi de siste oksekalvene, så for øyeblikket er det god plass i kalvebingen.

(20.01.2009)


Bildet til høyre ble tatt kl. 10 i formiddag og viser vesthimmelen. Skyene i høyere luftlag er røde av sola, mens de lavere skyene, som ligger i skygge, er blågrå. Formatet yter ikke full rettferdighet til motivet, men ved å klikke på bildet, kan du se en større versjon.

(19.01.2009)


I dag skinte sola langt ned i Alvestadfjellene. Selv om det fortsatt er ti dager til vi kan se den her på Elgsnes, er det oppmuntrende med solskinn på fjellene rundt oss. Mørketiden er definitivt over, selv om dagene fortsatt er korte. Men det blir lysere og lysere dag for dag, og om vel en måned er det sol det meste av dagen - om været er bra.

(18.01.2009)


Veilysene på gårdsveien slukner av og til. Som regel er det gasspærene som må skiftes. Men selv en så enkel ting blir vanskelig når armaturen befinner seg flere meter over bakken. Siden vi ikke har noen løfteinnretning som når så høyt, er det bare å ta på seg stolpeskoene og klatre opp i lysstolpen. For å nå pæra, må i tillegg armaturen senkes. På bildet er Tore i arbeid oppe i stolpen.

(17.01.2009)


I formiddag var det bare et tynt slør av skyer på himmelen, og dermed fikk vi en vakker morgenrøde over det meste av sørøsthimmelen. 16. januar skal sola skinne på rådhustårnet i Harstad. Derfor er dette kommunens offisielle soldag. Her ute på Elgsnes har vi imidlertid fjell mot sør, så vi må vente til 28. januar før vi har sjansen til å se soløyet igjen.

(16.01.2009)


Snøværet fortsetter. Vinden kommer fra sørlig kant, så heldigvis fyker det ikke så mye som når det er nordavindskuling. Og i kveld steg temperaturen såvidt over frysepunktet, så da blir snøen kram og holder seg i ro. Nå er det knappe to uker til vi skal se sola igjen, men fortsetter dette været, kan det bli lenge til det første solgløttet. Hvis da ikke nymånen 26. januar gir værskifte.

(15.01.2009)


Etter en kort perioden med barmark er det igjen vinter. Nå snør det så tett at husene på Storbakkan bare kan skimtes gjennom snøkovet. Ut fra slik været har vært de siste årene, kan vi regne med at det er nå vinteren setter inn for alvor.

(14.01.2009)


Det er et krav at silotaja skal kontrolleres hvert år av autorisert personell; men det er et problem å få tak i personer med de nødvendige papirer til å gjøre jobben. Nå er imidlertid Steve, som tidligere var taljekontrollør, tilbake i Felleskjøpet som verksmester. I dag var han her og kontrollerte og sertifiserte traverskranen i silobygget. Så da kan vi endelig få lukket dette avviket fra KSL-standarden.

(13.01.2009)


Nede langs Vågen har vi laget en steinbarriere mot sjøburden. Men med springflo og kuling fra nord, slår nå bølgene over og inn på dyrkamarka. Så etter hvert som havet stiger, blir det nødvendig med kraftigere bolverk om ikke havet litt etter litt skal ta tilbake området ovenfor stranda.

(12.01.2009)


Sju plussgrader, sørvest kuling og regn har fått det meste av snøen på innmarka til å smelte. Bildet til høyre ble tatt i dag formiddag fra Storåkeren og oppover mot Storbakkan. På målepunktet for snø- og teledybde ligger det fortsatt 15 cm snø, men der var det 35 cm forrige helg og trolig rundt 50 cm tidligere denne uken.

(11.01.2009)


Vi ser ikke så mye til elg på denne tiden av året, så fremt man ikke får et ublidt møte på veien. Men utenfor allfarvei kan man se spor i snøen og merker på trærne. Særlig rogna kan det gå hardt ut over når snøen er dyp. Men i dette området er det bare bjørk, som er for nødskost å regne for elgen.

(10.01.2009)


I dag var det faktisk en lysning over Elgen ved tolvtiden. Og til alt overmål spaknet vinden for en stund. Best av alt var likevel at temperaturen steg så mye at snøen er blitt kram. Dermed slipper vi det evinnelige snøfokket som fyller igjen veiene straks vi har ryddet dem for snø.

(09.01.2009)


Etter lang tid med nordavind, snudde vinden i dag først på sørøst og dreide etter hvert til sørvest. Som ventet steg temperaturen, men selv om det ble plussgrader, fortsatte nedbøren som snø. Vanligvis er man ikke glad for mildværsperioder vinterstid, da det kan ha negativ innvirkning på overvintringen av enga, men nå er det å håpe at vi får mildvær slik at snøen setter seg og ikke fortsetter å fyke rundt.

(08.01.2009)


Snø hver bidige dag. Nå trenger vi mildvær slik at snøen setter seg og ikke fyker rundt hele tiden. Slik det nå er, fyker veiene igjen like fort som vi tar dem opp. I dag har vi sendt over liste til han som har brøytinga ut hit om hvilke dager melketankbilen er her. Dette for at han skal prioritere å holde veien åpen disse dagene i tillegg til den vanlige brøytinga for postmannen.

(07.01.2009)


Sjåføren på melketankbilden hadde flaks denne gangen. Det var nemlig el-løye da han hentet melka. I dag er det trettendagen, eller julaften etter den julianske kalenderen som var i bruk her i landet til år 1700. Denne dagen er en gammel merkedag. Rimet "trettendedags tøy gjer frossent korn og råttent høy" betyr at blir det mildvær denne dagen, blir det dårlig avling til sommeren. Med nordavindskuling og minus seks grader i dag, må det bli en fin sommer i 2009.

(06.01.2009)


Det ser ut som om vi nå får igjen for det fine været vi hadde fram til jul. Slik været er nå med snø og fokk, er det fulltidsjobb om man skulle holde gårdsveien åpen til enhver tid. Vi sørger for at den er åpen for melketankbilen og postmannen, snørydding ut over det får vente til været blir bedre.

(05.01.2009)


Snøbygene kommer på rekke og rad inn fra nord. Skyene på bildet er så mørke at man nesten skulle tro det var tordenskyer, men fargen er nok bare et tegn på at de er proppfulle av fuktighet som vil falle ned som snø når skyene kommer inn over land, og luften presses oppover som en følge av fjell og andre terrengformasjoner.

(04.01.2009)


Det snør og snør. Fra nyttårsaften har det stadig kommet inn snøbyger fra nord. Så nå er det ganske mye løssnø som kan skape problemer hvis det igjen blåser opp. Heldigvis har det ikke vært sterk vind siden nyttår.

(03.01.2009)


Siden den første snøen kom 12. november, har det snødd og regnet om hverandre, så det har ikke vært behov for snørydding. Men de siste dagene har det kommet en del snø, og sterk vind har i tillegg lagt opp skavler. Så dermed var det bare å finne fram snøryddingsutstyret igjen. Med flere hundre meter gårdsvei og mye vind her ute på neset, er det bare traktormontert snøfreser som duger.

(02.01.2009)


Godt nytt år!
01.01.2009