En regntung dag med lavt skydekke i Grytlandsfjellene. Det er meldt stor snøskredfare i Sør-Troms, men yttergrytingene er forhåpentligvis trygge nå som de har fått tunneler både mellom Vadskinn og Dale og mellom Dale og Alvestad. Det eneste farlige snøskredet på denne siden av sundet er utenfor Ytter-Aun. Men det har ikke gått på mange år, og det må være om lag 50 år siden det gikk helt i havet.

(31.01.2011)


Dagens bilde ble tatt i skumringstimen i ettermiddag fra Masterhågen ute i Rateneset. Haugen har fått dette navnet fordi handelsmannen på Raten hadde ei flaggstang der, kanskje ikke så mye for å markere offisielle flaggdager, men mer for å signalisere behov for arbeidskraft når man skulle ta hånd om fisk som var levert dit. Klikk på bildet for å se en større panoramaversjon.

(30.01.2011)


I dag var været mye bedre, men selv om skydekket sprakk opp, lå det fortsatt skyer lavt på sørhimmelen. Så det ble ikke solskinn nå heller. Dette er ikke noe særsyn - det har hendt før at vi har vært langt ute i februar før sola har trengt gjennom skydekket. Trøsten får være at den da vil skinne desto lenger. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(29.01.2011)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Da kan vi få et glimt av soløyet nede i Vester-Raten. Det forutsetter imidlertid at det er skyfritt på sørhimmelen. Men i dag var det langt fra slik, uansett hvilken himmelretning man så i. På det tidspunktet da vi skulle sett de første solstrålene, var været tvert imot slik bildet til høyre viser.

(28.01.2011)


Igjen er det sørvestlig vind, plussgrader og regn. Og enda en gang er veiene speilblanke. Det er fortsatt en uke til det blir nymåne, så i det minste fram til da kan vi fortsatt vente oss skiftende vær med regn og snø om hverandre. I media fokuseres det på at vinteren er eksepsjonelt kald. Dette rimer dårlig med erfaringene her hos oss.

(27.01.2011)


Traverskranen i silobygget skal ifølge forskriftene kontrolleres hvert år av sakkyndig person. Tidligere var det vanskelig å få til på grunn av mangel på godkjente fagfolk. Nå ser det ut til at Felleskjøpet har løst dette problemet, for da kontrolløren kom i dag, var det under et år siden forrige kontroll.

(26.01.2011)


Nå har sollyset nådd helt ned til fjæresteinene på Yttergryta, mens vi her på Elgsnes fortsatt må nøye oss med gjenskinnet i havet og til og med i snøen, som nå har begynt å få et gyllent skjær selv om blåstikket fortsatt er mest framtredende. Snøflatens uberørthet brytes opp av et revefar fra Storåkeren og oppover Myra.

(25.01.2011)


Når det er stabilt snødekke med tørr snø, har våndene det fint nedi snøen, godt beskyttet mot predatorer. Men etter noen dager med regn, er nå snølaget nær bakken gjennomtrukket av vann. Om det var det som gjorde at vånden på bildet trakk ut i åpent lende er usikkert. Ihvertfall skalv den voldsomt og virket helt paralysert, for den flyttet seg ikke selv om den ble fotografert på nært hold.

(24.01.2011)


Med tett skydekke og snø i luften, var det klokken 9 i dag morges ennå bare grålysning, og veilysene var fortsatt på. Med nysnø og flatt lys forsvinner også konturene i terrenget, så det er bare noen grastuster og brøytestikk som indikerer at det går en vei i forgrunnen av bildet.

(23.01.2011)


Etter at vinden dreide på vest og nordvest, kom nedbøren som snø. Da bildet ble tatt midt på dagen, var en ny byge på vei inn Andfjorden. Men det var glippe i skydekket mot sør, og solforgylte skyer gjorde at det ikke er samme blåstikk i dagens bilde som det var i går.

(22.01.2011)


Solskinnet ble kortvarig, for i dag har det vært tett skydekke og sørvestlig vind. Med vind fra den kanten kom det som ventet også regn og sludd. Og selv om nedbøren som faller er ferdigmåket, og det dermed ikke har vært behov for snørydding, måtte speilblanke veier sandstrøes.

(21.01.2011)


Med litt omskriving av en linje fra et av Helge Stangnes sine dikt kan man si at sola kom i tindan som alle åran førr. Foreløpig er det bare sol på fjellene rundt oss, og selv om vi inntil videre må nøye oss med gjenskinnet, gjør det godt å se at solskinnet dag for dag kryper nedover i Grytlandsfjellene. Og om 8 dager kan sola skinne nede i Vester-Raten, om det ikke er skyer som stenger solstrålene ute.

(20.01.2011)


Det er fullmåne, og i dag morges stod månen stor og rund over Dverberg på Andøya. Bildet ble tatt ved nitiden, og da var det fortsatt nødvendig å bruke stativ og snorutløser for å fotografere.

(19.01.2011)


I dag så nordhimmelen ut som et maleri med duse farger. Etter hvert som sola kommer høyere over horisonten, får vi inn andre farger enn bare sjatteringer i blått. Denne gangen var det bare en liten rosa sky midt i bildet som sola skinte på, men snart får vi også se sollyset i fjellene.

(18.01.2011)


Oppdrettsbåtene har et snodig utseende med butt baug og styrehuset helt framme. De kan faktisk ligne litt på de såkalte paragrafbåtene som også fikk en klumpete utforming fordi de skulle gi mest mulig tonnasje innenfor rigide lengdebegrensninger. Men det er vel snarere paraktiske årsaker enn lovparagrafer som får oppdrettsnæringen til å anvende båter med slikt utseende.

(17.01.2011)


Selv om dagene er blitt lengre, er det fortsatt lite lys når det er overskyet. Bildet ble tatt ved halvtotiden, og da hadde allerede mørketidens skumringslys med karakteristisk blåstikk gjort seg gjeldende.

(16.01.2011)


Da strømmen ble slått på lillejulaften i 1957, var det stor glede her i bygda. Og over nyttår var det lysfest for Aun-gårdene, Indre og Ytre Elgsnes. At transformatoren stod midt i enga med linjer i alle retninger, var det vel knapt noen som verdiget en tanke i lykkerusen over endelig å ha fått elektrisitet. På den tiden var hesteslåmaskinen den mest avanserte høsteredskapen, så det gjorde heller ikke så mye. Men senere kom ordene arrondering og effektivisering inn bøndenes vokabular....

(15.01.2011)


I dag er det akkurat to uker til sola er tilbake her på Elgsnes etter mørketiden. Men allerede nå er sørhimmelen lys ved middagsleite og bærer bud om solas komme. Dagene er også blitt merkbart lengre, og det er ikke lenger nødvendig med stativ for å ta bilder på dagtid.

(14.01.2011)


En liten flokk andefugler var innom Vågen i dag. På bildet sees de som prikker, og de var også for langt unna til at det var mulig å konstatere om det dreide seg om laksender eller silender. Det siste er vel mest sannsynlig, særlig på denne tiden av året. Ærfuglene som var omtrent enerådende for noen år siden, er nå nesten forsvunnet. Om dette skyldes at de er utkonkurrert eller andre miljøforhold, er vanskelig å si.

(13.01.2011)


I går var det plussgrader lenge nok til at snøen på fjøstaket begynte å løsne. Men temperaturen falt under null igjen før snøen hadde glidd av. Isen fra bølgene i takplatene ble derfor stående på skrå ut fra taket. Uten denne informasjonen kan det se ut som istappene ikke følger gravitasjonens lover.

(12.01.2011)


I dag har det vært en del snøbyger, først fra sørvest og etter hvert fra nordlig kant. Temperaturen har vært over frysepunktet det meste av dagen, så snøen har kommet i store flak, eller luggesola som vi sier på dialekt. Ettersom bildet til høyre ble tatt i svakt lys, var lukkertiden lang, og snøflakene framtrer derfor som streker. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(11.01.2011)


Elgsneshalvøya sett fra Nakkjen i skumringslys i ettermiddag. Fjellet Elgen sees oppe i venstre billedkant, og derfra strekker Elgsnes seg utover mot Andfjorden. Helt bakerst i bildet skimtes så vidt fjellene på Andøya. Den hvite prikken helt til høyre er lysene fra oppdrettsanlegget utenfor Hestenvika.

(10.01.2011)


Bildet til høyre ble tatt i dag fra Raten og over Vågen mot bebyggelsen i Gården. Fra Raten gikk man opp i Gården og fra Storbakkan gikk man ned i Gården. At et substantiv er blitt til stedsnavn skyldes at det var her bebyggelsen var fra middelalderen, ja kanskje fra langt tilbake i jernalderen. Bertelstua til venstre i bildet står da også på en gårdshaug med kulturlag på to til tre meter.

(09.01.2011)


Det er en lett sørlig bris og et par minusgrader. I dag morges hadde det kommet en tomme nysnø, og da bildet til høyre ble tatt midt på dagen, var det fortsatt overskyet. Senere klarnet det opp, og i kveld er det stjerneklart. Klikk på bildet for å se en panoramaversjon i større format.

(08.01.2011)


Hver tredje dag er melketankbilden her og henter melk til TINEs anlegg i Harstad. Der blir den separert og fettjustert, homogenisert, pasteurisert, nedkjølt og tappet på kartonger som så blir distribuert i området fra Tromsø i nord til Bodø i sør. Det er 30 mil til hver av disse byene, og med alle forgreningene er det et komplisert distribusjonssystem som skal fungere uavhengig av vær og føreforhold for at alle forbrukere skal ha god melk på frokostbordet alle dager i uka.

(07.01.2011)


6. januar kalles 13. dag jul eller bare trettendagen. Før Norge gikk over til den gregorianske kalenderen i år 1700 var dette juldagen. Trettendagen markerer slutten på romjula, som var rommet mellom ny og gammel jul. I romjula ble bare det mest nødtørftige arbeidet gjort, men heretter tok arbeidet igjen til for fullt. Kvinnene fant fram rokk og vev, mens mennene begynte å gjøre alt klart til lofotfisket.

(06.01.2011)


Høyspentmastene hit til Elgsnes kan ikke kalles monstermaster, og av ny dato er de heller ikke. De fleste ble satt opp i 1957, da vi fikk elektrisitet hit ut. Den gang var det en samfunnsoppgave å skaffe befolkningen strømforsyning. Nå er dette blitt et forretningsområde med fri konkurranse som ikke har ført til billig strøm, men i stedet til økt profitt. Og selv om linjeleien har økt sterkt, har ikke dette preget vedlikeholdet i merkbar grad. Eksempelvis har høyspentmasten på bildet stått på skakke i mange år nå.

(05.01.2011)


Under klarvær og frost nå i mørketiden får himmelen ofte et rosa skjær. I dag var dette særlig tydelig på nordvesthimmelen. Bildet er tatt fra Ebergplassen mot Vester-Raten. Bakerst i bildet skimtes fjellene på Andøya.

(04.01.2011)


Vinden har spaknet og snudd på sør, det er blitt klarvær og temperaturen har falt. Dermed kan det se ut til at vi får en periode med stabilt godt vintervær. Bildet til høyre er tatt ved veienden i Oppsetta og viser fra venstre fjøset på bnr. 2, det gamle huset på bnr. 3 og fjøs, hus og smie på bnr. 4.

(03.01.2011)


Selv om vinden ikke er like sterk som i går, er det fortsatt hustrig vær med kuling og snø fra nord. Når en byge kommer inn fra havet slik som på bildet til høyre, blir det også ganske mørkt selv midt på dagen. Barometeret har imidlertid steget et døgn nå, så dermed går vel uværet mot slutten for denne gangen.

(02.01.2011)


Godt nytt år!
(01.01.2011)