Dagens bilde er tatt fra snuplassen i Oppsetta over mot Raten og Ebergplassen på østsiden av Vågen. Sjøbua i forgrunnen tilhører bnr. 4 og står inntil grensen mot vesterteigen til bnr. 3. Helt bakerst i bildet sees fjellet Toppen på Grytøya der sola skinner. I dag var det måneformørkelse, men månen stod lavt på himmelen, så Grytlandsfjellene stengte for muligheten til å se fenomenet her på Elgsnes.

(31.01.2018)


Bildet til høyre er tatt fra Masterhågen ute i Rateneset. Fra venstre sees Normangården, naustet og fjøset på Raten. Bakenfor skimtes huset på Ebergplassen, Ørnuflnaustet, og bakerst husene på Storbakkan. Den sørøstlige vinden som vi har hatt i lengre tid nå, gjør seg lite gjeldende i Elgsnesgården, men nede på Raten er landsønningen kald og nater.

(30.01.2018)


Åpengrøfta på vestsiden av Ørnulfnaustet skal lede vannet fra veigrøfta på øversiden av Rateveien ned til havet. Nå kommer det eneste vannet fra utløpet av ei drensgrøft. Fordi det er lite vann som renner ut, og ingen sjøburd, har det vokst opp en svellis i flomålet.

(29.01.2018)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Så sant det er skyfritt på sørhimmelen slik som i dag, gløtter en skalk av solskiva over kanten av kvæfjordfjellene. I dag var klokka 13:15 da de første solstrålene ble synlige nede i Varden som er stedet der sola først blir synlig her på gården.

(28.01.2018)


Ovnen på bildet ble byttet ut med en gammel etasjeovn nede på Raten, men er nå i stedet installert i Ørnulfnaustet for å gi litt varme til nordlysturister som søker ly der mens de venter på at nordlyset skal danse over himmelhvelvingen.

(27.01.2018)


Etter at det hadde vært landvind og klarvær lenge, snudde vinden i dag på nord. Og med nordavinden kom det også inn snøbyger. På bildet til høyre er en ny byge på vei. Men selv om det var pålsmessdagen i går, en dag dan man fra gammelt ventet mye vind, ble det bare bris. Og heller ikke i dag ble det vind av betydning.

(26.01.2018)


Etter at kapellet Hans Egedes Minne, som ble innviet i 1961, ble påtent og bran ned, ble et nytt kapell oppført på samme sted og innviet i 1985. Det nye kapellet fikk brattere takvinkel og åpne saksesperrer i kirkeskipet. Nå viser det seg at sperrene er feilkonstruert slik at veggene har seget ut flere centimeter. Så da blir det vel å gjøre som i mange eldre kirker, der man holder veggene sammen med kraftige stålstenger fra raft til raft.

(25.01.2018)


Nå er det satt inn en vedovn i Ørnulfnaustet med utvendig stålpipe. Ovnen hadde vi fra før, mens delene til røkrøret ble bestilt fra Latvia der det er en bedrift som lager slikt etter mål. Stålpipa er dobbel med isolasjon mellom rørene. Dette fordi et enkeltvegget utvendig rør kan avkjøle luften i pipa på kalde dager slik at det blir dårlig trekk i ovnen. Nå er det bare stein til ovnen som mangler før anlegget kan testes.

(24.01.2018)


Vi har hatt vedvarende kald vind fra sørøst. Under slike forhold, med kald luft nede ved bakken og mildere luftlag høyere opp, kan det optiske fenomeet hildring oppstå. Temperaturforskjellene gjør at lyset bøyes av, og det ser ut som om øyer og holmer svever i luften. Her er det deler av Dverberg på Andøya som har mistet bakkekontakten, mens Litjeskarvhausen til høyre i bildet ikke har tatt av.

(23.01.2018)


Det har vært klarvær og kald landvind i godt over en uke nå. Og det som har vært av skyer på himmelen, har vært forgylt av solskinn. Dagslyset kommer stadig tidligere og forsvinner stadig senere, så nå er det allerede en stor forskjell fra mørketidens skumringslys.

(22.01.2018)


Sola skinner på fjellene rundt oss, og nå er det bare en uke til vi kan få det første solgløttet nede i Varden såfremt det er skyfritt nær horisonten på sørhimmelen. Det er fjellet Elgen på sørsiden av gården som gjør at første soldagen først kommer i slutten av januar. Men fra da av tar det bare vel tre uker før sola "kliv Elgen", og da blir det solskinn mange timer per dag.

(21.01.2018)


Kystvaktskipet KV Andenes gikk inn Toppsundet i ettermiddag. Dette er et av tre kystvaktskip i Nordkapp-klassen som alle ble bygd fra 1980 og utover. KV Andenes var planlagt utfaset i 2016, men seiler fortsatt. Kystvaktens kapasitet er blitt kraftig redusert etter at Lynxhelikoptrene ble satt på bakken. Disse skulle for flere år siden vært erstattet med helikoptertypen NH90, men først var leveransen av helikoptrene mange år forsinket, og så viste det seg at de ikke kan opereres fra kystvaktskipene når det blåser mer enn bris.

(20.01.2018)


Etter at kråkebollene beitet ned tareskogen har det ikke vært enkelt å være liten fisk. Stimer av småfisk søker inn i havna i Bryggestøa for å slippe unna større fisk, men her er det andre som jakter på dem. I dag var det flere skarver i og ved havna, og måsen er alltid til stede. Siland, hegre og oter er andre predatorer som gjør livet farlig for småfisken.

(19.01.2018)


Ikke elg i solnedgang, men rein som beiter ulovlig på timoteienga her på Elgsnes. Om reindrifta er ei solnedgangsnæring skal være usagt, men den kan uansett ikke basere vinterbeitet på snylting på bøndenes enger. Her på Elgsnes er ihvertfall ulovlig reinbeite på innmark et vedvarede problem.

(18.01.2018)


Regjeringen har bestemt at pelsdyroppdrett skal forbys i Norge av dyrevernmessige grunner, noe som betyr at produksjonen vil skje i land med mye svakere regelverk og kontroll. Det rare er at regjeringen samtidig ønsker at oppdrettsnæringen skal femdobles til tross for de enorme problemene med lakselus, forurensning, rømming, og ikke minst den uakseptabelt store dødeligheten. I 2016 døde 56 millioner laks i merdene ifølge tall fra Fiskeridirektoratet. Det hadde derfor vært en mye større dyrevelfersgevinst med å forby oppdrettsnæringen i stedet.

(17.01.2018)


Hinnøya har to nordspisser. Den ene er Elgsnes, mens den andre er Kinneset som sees til venstre i bildet. Til høyre er Bjørnskinnaksla på Andøya. Mellom øyene går Risøyrenna. Den ble innviet i 1922, noe som åpnet for hurtigrutefart i området. Siden er renna gjort dypere og bredere etter hvert som hurtigruteskipene er blitt større. Men ennå på 1950-tallet måtte hurtigruteskipene på nord ligge ved kai i Risøyhamn og vente på floa når det var storfjære.

(16.01.2018)


De gamle sa at en rød kveld betyr en god morgen, mens en rød morgen betyr en stormfull dag. Dette er gammel visdom blant sjøfarende. På engelsk heter det "Red sky at night, sailors delight. Red sky in the morning, sailors take warning". Og i dag stemte meteorologenes værvarsel overens med naturens eget varsel om uvær.

(15.01.2018)


Sola er tilbake i Grytlandsfjellene, og snart skinner sola i Grøtagården og på Alvestad. Elgsnes ligger nordvendt med fjellet Elgen rett i sør, så her tar det litt lenger tid før vi kan se sola. Soldagen her på gården er 28. januar, så nå er det akkurat to uker til vi kan feire solas gjenkomst også her på Elgsnes.

(14.01.2018)


Selv på formiddagen er det en gyllen farge på sørvesthimmelen. Bildet er tatt fra Rateneset over Vågen mot Oppsetta. Navnet Oppsetta henger sammen med at dette er det beste stedet å legge til og fra land i all slags vær, og et trygt sted å sette opp båten. Slik har det sikkert også vært i over 2000 år. Men tilbake i steinalderen var havnivået så høyt at Oppsetta stod under vann og Vester-Raten var en holme.

(13.01.2018)


Med 5,5 plussgrader i dag har mye snø smeltet. Og på veiene er det god gammeldags glattis, eller glarhålka som vi sier på dialekt. Den gang sparkstøttingen var et viktig framkomstmiddel vinterstid, var ikke veien mellom Elgsnes og Aun lang på slikt føre om han hadde ei god sparkeklo på ene foten og meiene på sparken var blanke og fine. Men om grusen stakk opp av isen nederst i Mølnelvbakkan, kunne det bli en ubehagelig bråstopp.

(12.01.2018)


Dagen kalles brettemesse etter en ukjent helgen, St. Brictiua, som bare ble tilbedt i Norge og på Island. Det er knapt helgenen som har gjort at navnet på dagen har holdt seg opp mot vår tid, men snarere tradisjonen med å spise opp resten av julematen og drikke resten av juleølet på denne dagen. Så fra gammelt var dette en skalkefestdag.

(11.01.2018)


I dag lettet skydekket en del, så sørhimmelen ble betydelig lysere. Bildet er tatt fra Rateneset oppover Vågen. Til venstre i bildet vises Ørnulfnaustet med huset på Ebergplassen bakenfor. Lengre oppe, og mot høyre i bildet er bebyggelsen på Storbakkan med Nonshågen bakenfor. Bakerst i bildet til venstre kan man se Middagstinden som er fremste pynten av fjellet Elgen.

(10.01.2018)


Og mildværet kom med fire plussgrader og regn. Det har derfor vært en mørk dag til tross for at det nå bare er to dager til mørketiden teknisk sett er over. Men på grunn av fjell mot sør, er det fortsatt 19 dager til vi kan få det første glimtet av soløyet nede i Varden, såfremt det er blå himmel på sørhimmelen.

(09.01.2018)


Den varslede stormen nådde ikke land her, for vindstyrken var i dag ikke over stiv kuling. Men tungalda skapte kraftig sjøburd, så det har nok vært sterk vind ute i havet. Utover dagen spaknet vinden, og nå melder meteorologene om mildvær og regn. Så da får all løssnøen satt seg, og det blir mindre snøfokk når vinden igjen øker på.

(08.01.2018)


Dagen kalles St. Knut etter den danske hertugen Knut Lavard som ble drept 7. januar 1131 og etter sin død gjort til helgen. Grunnen til at navnet på denne helgenen har overlevd i protestantismen er nok ordtaket om at "Sante Knut jage jula ut". For nå var julefeiringen over, og det var på tide å begynne å gjøre båt og børnskap klar for lofotfisket.

(07.01.2017)


Dette var juledag fram til danskekongen bestemte at Danmark-Norge skulle gå over fra juliansk til gregoriansk tidsregning i år 1700. Imidlertid tok det sin tid før det nye tidspunktet for julefeiringen fikk fullt gjennomslag, og mange feiret både ny og gammel jul for sikkerhets skyld. Perioden mellom ny og gammel jul ble kalt romjula, og romjulsdagene ble regnet som halvhellige. Så at man fortsatt lar juletreet stå til trettendagen, har sin historiske forklaring.

(06.01.2018)


Den gang utbyggingen av elektrisitetsforsyningen var en samfunnsoppgave og ikke kommersialisert som i dag, gav grunneierne fri grunn for framføring av linjenettet. Her på Elgsnes fikk vi offentlig strømforsyning i 1957. Også Edvard Ruud gav fri grunn, men siden han var en ihuga målmann, krevde han at høyspentmastene på hans eiendom skulle merkes med "Høgspenning Livsfåre" og ikke "Høyspenning Livsfare". Som det framgår av bildet, respekterer ikke Hålogaland kraft lenger dette vilkåret for å gi fri grunn for linjenettet.

(05.01.2018)


Den sveitsiske turistgruppen på tolv personer som har bodd i Normangården den siste uken, dro grytidlig i dag morges. De var svært godt fornøyd med oppholdet, selv om det bare var på nyttårsaften at de fikk sett nordlyset. Nå er det et par uker til neste booking, så i mellomtiden er det bare snømannen sveitserne laget som har tilhold nede på Raten.

(04.01.2018)


Det har vært en snøværsdag, og i kveld var det også vind fra nord og nordvest. Heldigvis var temperaturen over frysepunktet, så det ble lite bakkefokk. Bildet er tatt ved flo sjø fra støa nednefor Ørnulfnaustet og over mot bebiggelsen i Gården på andre siden av Vågen.

(03.01.2017)


Med tett skydekke blir lyset blått på denne tiden av året, og bygninger som i utgangspunktet er røde, ser nesten ut som om de er svarte. Bildet ble tatt midt på dagen i dag og viser Ratenaustet og Normangården nede på Raten. Naustet erstattet det gamle Fiskenaustet som stod til nedfalls på slutten av 1950-tallet, mens Normangården i bakgrunnen har en historie som går helt tilbake til 1723.

(02.01.2018)


Godt nytt år!
(01.01.2018)