I dag var det solskinn på formiddagen, men før sola skulle begynne å skinne nede i Vester-Raten ved 13-tiden, kom skyer drivende inn fra sørvest. Og snart var det helt overskyet. Bildet er tatt fra Oppsetta over mot Raten på andre siden av Vågen. Fjellet i bakgrunnen er Toppen på Grytøya.

(31.01.2019)


På kalde vinterdager med klarvær får himmelen ofte et rosa skjær før soloppgang slik som på bildet til høyre. Selv om vinterfargene ikke er like intense som ellers i året, kan også denne årstidens duse fargepalett være vakker.

(30.01.2019)


I går var det tett skydekke, så det var ikke mulig å ønske sola velkommen tilbake da. Men i dag var det såpass klart på sørhimmelen at sola tittet fram en kort stund. Den teoretiske mørketiden her er fra 1. desember til 11. januar, men siden det er fjell mot sør, og Elgsnes ligger nordvendt, går det ytterligere 17 dager før sola viser seg.

(29.01.2019)


28. januar er soldagen her på Elgsnes. Det er dagen da man kan se den øverste skalken av solskiva over Kvæfjorfjellene nede i Varden om det er skyfritt på sørhimmelen. I dag har det imidlertid vært tett skydekke med snøbyger, så det ble ikke noe solskinn i dag. Men uansett blir dagene stadig lengre, og nå er den teoretiske daglengden på 4 timer og 47 minutter.

(28.01.2019)


Etter stort snøfall tidligere i måneden, er skredfaren betydelig. Også takras bør man se opp for. På lesiden av huset på Ebergplassen henger det nå en ganske så stor skavl fra taket, men det er heldigvis ingen trafikk forbi der vinterstid. Om ikke skavlen løsner nå mens det er kaldt, vil den helt sikkert falle ned straks det blir mildvær.

(27.01.2019)


På bildet til høyre ser det ut som om Dverberg på Andøya er løftet opp og svever i luften. Dette er et optisk fenomen som kalles hildring. Det oppstår når luftlaget nærmest havflaten er mye kaldere enn lengre opp i atmosfæren. Lysstrålene går litt raskere i den milde luften enn i den kalde, slik at lysbanen krummes - med hildring som resultat.

(26.01.2019)


Fortsatt beiter rein fra Kongsvikdalen reinbeitedistrikt ulovlig på innmarka her på Elgsnes. Det er forundelig at reindriftsnæringen synes å basere seg på at reinen overlever på ulovlig innmarksbeite på gårdene i området, og at reindriftsadministrasjonen lar det skje.

(25.01.2019)


I natt var det kraftig måneskinn samtidig som nordlyset spilte over himmelhvelvingen. Men som så ofte før, var de mest spektakulære nordlysformasjonene og fargene slutt før man fikk rigget til kamera med stativ og snorutløser. Bildet til høyre var det færste som ble tatt, men etter det dabbet nordlysaktiviteten av.

(24.01.2019)


Nå har solskinnet nådd helt ned til fjæra på Yttergryta, men fortsatt er det fem dager til vi har mulighet til å se de første solstrålene her på Elgsnes. Det begynner med at en liten skalk av solskiva blir synlig over Kvæfjord-fjellene, og så kommer sola litt høyere på himmelen for hver dag. Men først på Peder stol (22. februar) "kliv sola Elgen" som vi sier. Det betyr at den ikke lenger går i skjul bak fjellet sør for gården midt på dagen.

(23.01.2019)


Det har kommet mye snø i det siste, så nå var det på tide å måke flytebrygga nede i havna i Bryggestøa. Den 15' Ranaplastbåten som ligger ved flytebrygga, inneholdt både snø og vann, så det var enda mer prekart at den ble lenset.

(22.01.2019)


Nå er det en uke til første soldagen her på Elgsnes, og gullfargene på sørhimmelen forteller at sola snart er tilbake. Men det har vært mye overskyet med snøbyger i det siste, og fortsetter det slik, kan det likevel ta tid før vi får se sola. Men uansett øker daglengden fra dag til dag, og smått om senn blir det slutt på å vandre rundt i mørke det meste av døgnet.

(21.01.2019)


Snøværet fortsetter, men heldigvis har det vært lite vind. For kommer han av en kant nå, blir det vanskelig å holde veiene åpne. Når det fyker som verst her ute, er det bare å holde seg innendørs og vente på at vinden løyer. Om man brøyter gårdsveien i snøkovet, tar det bare ti minutter før den på nytt er igjenføkt. Derfor brøytes det bare for nødvendig transport til eller fra gården i slikt vær. Men er vi heldige, blir det mildvær slik at snøen setter seg før neste kuling.

(20.01.2019)


I dag har det kommet mer snø, og selv bygeskyene er dekorative når sola skinner på dem. Men all løssnøen som kom i går, synker sammen, så i ettermiddag var snødybden redusert til 32 cm. Meteorologene spår mer snø, og i tillegg polare lavtrykk. "Ja, nu har han nåkka å fyke i", pleide de gamle å si når det var mye løssnø og samtidig meldt uvær.

(19.01.2019)


Det snødde ganske kraftig i dag morges, slik at snødybden nå er 35 cm. Det var derfor nødvendig å brøyte gårdsveien for første gang denne vinteren. Selv en av reinene som beiter ulovlig på innmarka her på gården, fant det mest behagelig å benytte den nybrøytede veien for å forflytte seg mellom engene.

(18.01.2019)


17. januar ble kalt antonsmesse til minne om eremitten St. Antonius fra Egypt (251 - 356). Han var vernehelgen for husdyrene, så på primstaven kunne merket for dagen være en gris. I primstavkommentaren i "Norden" heter det om denne dagen: "Da skulle Svinene gives Korn med Urin udi, at de skulle blive friske og ikke faa Tinter." (Tinter var en sykdom forårsaket av bendelorm).

(17.01.2019)


Mørketiden er over, og daglengden er nå nesten to og en halv time. Bildet til høyre ble tatt en time etter solnedgang, og med overskyet vær hadde det allerede begynt å mørkne. Det er tydelig blåstikk i bildet, da skumringslyset har fargeforskyvning mot den kortbølgede delen av fargeskalaen.

(16.01.2019)


Sola er tilbake i Grytlandsfjellene, og selv om vi foreløpig bare kan se avglansen av solstrålene, er det alltid oppløftende å se at sola skinner på stadig mer av landskapet rundt oss. Nå starter nedtellingen til solas gjenkomst også her på Elgsnes, og i dag er det 13 dager igjen til vi kan se det første glimtet av soløyet nede i Varden - om det er klarvær på sørhimmelen.

(15.01.2019)


I dag var skyene på vesthimmelen farget rosa. Dette bærer bud om at sola er på vei. Egentlig sluttet mørketiden for tre dager siden, men fordi det er fjell mot sør, er det fortsatt to uker til første soldagen her på Elgsnes.

(14.01.2019)


I dag er det tjuende dag jul, eller gammelt nyttår slik det var før år 1700. Nå er det uansett skikkelig vinter, for i natt kom det 10 cm snø, og nå har temperaturen også falt under frysepunktet. Så langt i vinter har det ikke vært mye mulighet for oteren til å skli ned bakkene, men i dag kunne man se far der oteren hadde sklidd ned til Ørnulfnaustet.

(13.01.2019)


Dagens motiv er omtrent det samme som i går, og selv om vinden har løyet betraktelig, er sjøburden mer voldsom i dag enn i går. Det skyldes at havbåra, eller tungalda som vi sier på dialekt, gjerne er størst i etterkant av en storm. Og i dag var bølgene uvanlig store. Det er sjelden at Skarvhausfallan bryter, men i dag stod grunnbrottet som en vegg ute i fjorden.

(12.01.2019)


11. januar kalles brettemesse, visstnok etter en helgen med navn Brictiua, som bare ble tilbedt i Norge og på Island. Dagen ble også kalt brykkesmesse, og dette ble tydet til at noe skulle brytes i stykker. I dag har det vært nordvestlig kuling med storm i kastene, og om ikke annet, så brøt havbåra kraftig på flu og skjær ytterst i Vester-Raten.

(11.01.2019)


Det er nå sjette gangen at snøen har smeltet slik at det har blitt barmark siden den første snøen kom i oktober. De gamle pleide å si at tredje snøen ble liggende, men det stemmer ikke nå lenger. Selv om det selvsagt er variasjoner mellom år, kan det ikke lenger herske tvil om at vinteren er blitt kortere som en følge av klimaendringene.

(10.01.2019)


Etter at Krambua på Raten ble revet på begynnelsen av 1900-tallet, ble Bestespiskammerset i sørenden av Normangården tatt i bruk som krambu. I 1914 tok handelen slutt, men rommet har beholdt navnet Krambua til denne dag. Da bygningen ble renovert innvendig i 2012-13, var ikke Krambua med i planen, men nå står denne siste delen av Normangården for tur. Det er imidlertid mye som skal fjernes før snekkerne kan slippe til, så det foregår nå sortering av hva som kan kastes og hva som er verd å ta vare på.

(09.01.2019)


I dag har det vært snøbyger, men med plussgrader blir det mest snøslaps. Og nede i Rateneset er det nesten ikke snø. Eneste fordelen med slikt slapsføre er at det foreløpig ikke har vært behov for å bruke snøfreseren på gårdsveien.

(08.01.2019)


Før i tiden het det at tredje snøen ble liggende, men siden oktober har fem snøfall forsvunnet igjen. I dag er sjette gangen det kommer snø, men om den blir liggende er usikkert, for meteorologene melder om mer mildvær. At været er i ulage er det ihvertfall ingen tvil om.

(07.01.2019)


6. januar kalles hellige tre kongers dag, eller trettendagen som vi sier på dialekt. Trettendagen er den gamle juldagen, og rommet som ble mellom ny og gammel jul etter kalenderreformen i år 1700, ble kalt romjula. Dagene i denne perioden ble sett på som halvhellige, så bare nødtørftig arbeid skulle utføres i denne perioden. Praksisen med å la juletreet stå til trettendagen er en levning fra denne tradisjonen, selv om folk flest i dag ikke er kjent med sammenhengen.

(06.01.2019)


Fram til år 1700 var den julianske kalenderen brukt i Danmark-Norge, men siden denne kalenderen ikke var nøyaktig i forhold til solåret, var det i løpet av århundredene blitt en betydelig forskyvning av høytids- og merkedager. Danskekongen bestemte derfor at tidsregningen skulle skje etter den gregorianske kalenderen, noe som flyttet både jul og nyttår. Men mange holdt på den gamle skikken, og enkelte steder høytidet man 5. januar som gammel julaften helt opp mot vår tid.

(05.01.2019)


Enda en gang har snøen smeltet slik at det er barmark på områdene ned mot havet. Det ser ut for at perioden med stabilt snødekke vinterstid blr stadig kortere, selv om det selvsagt er årlige variasjoner.

04.01.2019)


Med tett skydekke og regn ble dagen veldig mørk, og veilysene slo seg ikke av i dag. Med maksimumstemperatur på 6 plussgrader i tillegg til regnet tiner snøen fort. Så da blir det nok barmark enda en gang om dette været fortsetter.

(03.01.2019)


Selv om det var sterk kuling i går ettermiddag, har det nok vært kraftigere vind ute i havet, for sjøburden har vært uvanlig sterk de siste dagene. Når havbåra slår mot sandfjæra, hvirvles det opp finstoff som blander seg i vannmassene. Derfor hadde sjøen på deler av Vågen en lysere farge i dag.

(02.01.2019)


Godt nytt år!
(01.01.2019)