Også røsslyngen står i blomst på denne tiden. På myrer og lyngrabber er det et lyserødt teppe. Den er et viktig grunnlag for den spesielle lynghonningen. Men ettersom det ikke er noen som driver med bier her, har den ingen økonomisk betydning. Pen er den å se på likevel!

(31.07.2003)


Geitramsen står nå i full blomst. Det virker som om den klarer seg godt under tørke, for nå lyser det rødt i mange kantsoner og grøfter. Den har i år større utbredelse enn noen gang før. Elgen eter geitrams som var det sukkertøy, men har vært lite å se i sommer. Dette kan være en medvirkende årsak til at geitramsen blomstrer så frodig.

(30.07.2003)


29. juli kalles Olsok til minne om at Olav Haraldson falt i slaget på Stiklestad. I gammel tid regnet man dette som riktig tidspunkt for oppstart av slåttonna. At vi kom sent i gang med siloleggingen i år skyldes imidlertid andre forhold. I dag var vi heldigvis ferdig. Bare litt rundballepressing gjenstår.

(29.07.2003)


Her i Nord-Norge skifter været raskt. I går sol og varme, i dag nordavind, skodde og vedvarende regn. Utpå ettermiddagen ble været så ille at vi måtte slutte å høste gras. Det kom derfor bare 19 lass i siloen i dag. Dersom ikke forholdene blir helt umulige i morgen, regner vi likevel med å bli ferdig med siloleggingen.

(28.07.2003)


Til tross for nyåpnet badeland i Harstad er det fortsatt mange som finner veien til sandstranda her på Elgsnes når sola skinner og både luft- og sjøtemperaturen er fin. Trolig er det mer fristende å oppholde seg i friluft enn inne i et hull i fjellet. I tillegg er stranda gratis.

(27.07.2003)


Silo nummer to er i ferd med å fylles. Med bare NoFo grasfordeler til å spre graset i siloen, blir det en god del manuelt arbeid i tillegg. På bildet er det Per-Helge som er i sving med gaffelen.

(26.07.2003)


25. juli er tredje hundedagen og en gammel merkedag. Dagen kalles Jakob Våthatt etter apostelen Jakob, mens våthatt henspeiler på at det ofte er nedbør på denne tiden. Slik været er i dag skal det i følge tradisjonen bli i fire uker framover. Bildet til høyre inidikerer ut fra dette en fin hundemåned.

(25.07.2003)


En skikkelig gråværsdag med regnbyger, men langt fra samme syndfloden som i går. Selv om innhøstingsforholdene ikke var gode, fikk vi 20 lass i siloen før det ble helt håpløst å holde på.

(24.07.2003)


I kveld var det som himmelens sluser åpnet seg. Først silregn, så tordenvær med striregn, eller floing som det heter på nordnorsk. Det ble bråstopp i grashøstingen for i dag, men forhåpentligvis er det tørket såpass opp til i morgen at slåtten kan gå som normalt.

(23.07.2003)


Endelig ferdig med første siloen. På bildet er Tore i sving med å sprøyte ekstra syre på toppen av siloen før den legges igjen. Masken brukes som beskyttelse mot maursyredampen.

(22.07.2003)


Regnet i går og i natt gjorde godt for gjenlegget på Stormyra. Oppspiringen har vært dårlig og ujevn som følge av langvarig tørke. Men med skikkelig råme i jorda blir det nok eng her også.

(21.07.2003)


Og så kom endelig regnet. For sent til å redde en solsvidd førstestlått, men viktig nok for gjenveksten. Siden i formiddag har det kommet ni millimeter nedbør, og det regner fortsatt. Så tørt som det var nå, skal det nok mer til for å lage ei skikkelig rotbløyte.

(20.07.2003)


Selv om slåttekarer og rakerjenter ikke lenger har noen plass i slåttonna, må det fortsatt ekstra arbeidshjelp til under silolegging. På bildet tar Hilmar og John-Willy seg en pust i bakken mens Helga serverer kaffe, vafler og lefse.

(19.07.2003)


Sola står lavt over Grøtaværran ved mindnatt, så perioden med midnattsol går uvegerlig mot slutten. Det har vært mange klarværskvelder i sommer med rikelig anledning å nyte midnattsola for den som har tid til slikt.

(18.07.2003)


Det ble kveld før vi fikk slått bakskåra på Storåkeren. Her er det siltholdig sandjord med høy pH. Den mest tørkeutsatte delen ble lagt i rundballer for to uker siden. Graset på det gjenværende arealet var nå begynt å gulne, så det var på høy tid å få berget avlingen.

(17.07.2003)


I dag ble vi ferdig med å høste Storbakkan. Dette er det bratteste skiftet på gården, selv om bønder med jorda på høykant knapt ville kalt det bakke. Imidlertid var det mye brattere her før området ble planert for noen år siden.

(16.07.2003)


Endelig kom vi i gang med slåtten. I år har alt gått på tverke: Drengen har gått og går fortsatt sykemeldt samtidig som det har tatt tid å få det tekniske utstyret til å funksjonere. På bildet er det hyttenabo Gunhild som bruker av ferien sin for å hjelpe til med silolegging.

(15.07.2003)


Ute i Vester-Raten er det opptråkkede stier som en følge av den store turisttrafikken fra fjern og nær. Her fisker man med stang fra berget, griller eller bare nyter utsikten utover Andfjorden.

(14.07.2003)


Et helt reiseselskap kom i dag med buss hit til Elgsnes. Planen var nok å kose seg på den fine sandstranda. Men når man kommer ved flo sjø, er det mest ståplasser tilgjengelig.

(13.07.2003)


Busken i forgrunnen kalles ungarsk syrin (syringa josikaea). Den er robust og grov, med opprett vekst og store blader. Ungarsk syrin er særlig hardfør og trives godt i det barske nordnorske klimaet.

(12.07.2003)


I dag har det vært vindstille og nesten 24 grader i skyggen. Mushumla, som er vekselvarm, er derfor særlig aktiv. Nå er det høysesong for innsamling av vinterforsyning, og den farter hvileløst fra blomst til blomst på jakt etter blomsternektar.

(11.07.2003)


Av forskjellige grunner er vi blitt forsinket med siloslåtten. Så i år har vi startet med å høste rundballer. På bildet er det Hans Karstein fra Aun som pakker inn rundballer med strekkfilm. Rundballer er fine å ha til høstfôring og som tilleggsfôr på beite, men relativt kostbare som eneste fôr.

(10.07.2003)


Ved utløpet av Mølnelva ligger ei nausttuft som ut fra høyden over havet antas å være fra jernalderen. Langveggene og bakveggen er synlige som lave voller, mens tufta er åpen mot sjøen. Naustet hadde plass for en seks meter lang båt. På bildet er særlig den sørøstlige langveggen synlig.

(09.07.2003)


Endelig er snekkerne her for å skifte to vinduer som skulle ha vært skiftet i fjor høst. Carl Keilhaus ord rinner en i hu:
"Mange norske håndverkere har som kjent den eiendommelighet at når de lover å komme å utføre et arbeide dagen efter, så kommer de ikke dagen efter, og heller ikke dagen efter der igjen. De kommer fremdeles ikke neste uke eller neste måned; for den saks skyld heller ikke neste år. For å gjøre en lang historie kort: De kommer ikke."
Disse kom nå tross alt neste år.

(08.07.2003)


Pengeurten står i full blomst. Den gang høy var eneste konserveringsmetode, var utviklingen på pengeurten viktig for oppstart av slåtten. Det skulle være avblomstret og ha begynt å lage 'penger', dvs. de store flate frøene som har gitt planten navn. I dag legges det mer vekt på utviklingen av timoteien som indikasjon på rett høstetidspunkt.

(07.07.2003)


Ungdyrene går på et beite som dels er oppdyrket og dels har naturlig vegetasjon slik som på bildet. Stedegen rød- og kvitkløver står fint i de lune bakkene nord for Finnevikhågen. Og bjørkeskogen i bakgrunnen gir ly for regnet. Hva mer kan kalvene og kvigene ønske seg?

(06.07.2003)


Det er mange ting som skal fungere når siloleggingen begynner. Treverket på grasriveren der lassene tømmes før graset går opp i siloen via transportører, var råtent og måtte skiftes. På bildet legger Tore siste hånd på verket. Da gjenstår bare å få medbringerne på plass igjen og stramme opp kjedene.

(05.07.2003)


I dag startet vi så smått med slåttonna. Her er det Hilmar fra Aun som presser rundballer på et markestykke som kalles Russeleiren. Navnet har sin bakgrunn i at tyskerne hadde en leir for russiske krigsfanger akkurat her. Nå er området dyrket opp, og bare navnet minner oss om det som var.

(04.07.2003)


Og så kom den kalde nordavinden inn, og med den lavt skydekke. Selv om midnattsola er skjult bak skyene, er det likevel et vakkert fargespill når sollyset slipper gjennom langs horisonten. Forskjellen i lysintensitet i de ulike delene av bildet gjør det vanskelig å få til samme praktfulle skue som øyet kan se.

(03.07.2003)


Med temperaturer godt over 20 grader, har det blitt fart på grasveksten. På bildet er Roy i sving med plenklipping. Snart må vi ta i bruk større redskap når siloslåtten starter.

(02.07.2003)


Det har blitt mange fine midnattsolkvelder i år. Denne gangen er bildet tatt fra Hestesteinen som ligger ved veien mellom Elgsnes og Aun. Det er derfor Lyngmyrneset som sees til venstre på bildet.

(01.07.2003)