Det har regnet en god del i dag, og bildet til høyre er tatt under en kraftig regnbyge. Det er meldt bedre vær i morgen, og det kan trenges om vi skal få skikkelig arbeidsvær under resten av siloslåtten.

(31.07.2005)


Kvitbladtistelen vokser på fuktige steder, så med den nedbøren vi har hatt på forsommeren i år, er det ikke rart at den står frodig.

(30.07.2005)


Vinden har spaknet, og det er sågar enkelte gløtt av sol. Bildet er tatt fra steinfjæra nede på Raten og oppover Vågen. Husene på Storbakkan sees oppe til venstre i bildet.

(29.07.2005)


Støa bak vorren på bildet kalles Bryggestøa. Inntil berget midt i bildet stod brygga på handelsstedet Raten. Ei kraftig sønnavindsrosse blåste hele brygga på havet en gang i tiden. Det ble da sagt at det var finnegann.

(28.07.2005)


Skodda ligger tykk ute i Andfjorden, og kommer sigende inn over land. Men ettersom det fortsatt blåser friskt, blir den ikke liggende.

(27.07.2005)


Været skifter fort, fra stavstille i går til nordavindskuling og regn i dag. Men omskiftelig vær er noe vi er vant med på kysten her nord.

(26.07.2005)


En stille morgen der havet ligger flatt helt ut til Andøya i bakgrunnen. Om man ikke hadde hatt alt mulig annet som skal gjøres, hadde dette vært en fin dag å dra på havet.

(25.07.2005)


Disse to elgene kom på visitt i kveld. De stod lenge på den nyslåtte plenen like utenfor kjøkkenvinduet, uanfektet av at fotografen kom ut på altanen for å ta nærbilder av dem.

(24.07.2005)


Selv om sola nå er under horisonten ved midnatt, kan den farge himmel og skyer i praktfulle farger. Et bilde kan bare delvis gjengi alle nyanser og sjatteringer i naturens eget maleri.

(24.07.2005)


Så er vi ferdig med første siloen. På bildet har Gintare, Tore og Vytautas en pause i arbeidet med å jevne og tråkke sammen graset før plasten legges på.

(23.07.2005)


Sett fra Durmålstuvsletta synes mange av husene på gården å ligge i ei klynge. Men perspektivet lyver, fra bebyggelsen på Storbakkan til husene i bakgrunnen er det cirka 200 meter.

(22.07.2005)


Det er en god del elg her på Elgsnes. Noen holder seg her over lengre tid, mens andre bruker stedet som utgangspunkt for svømmeturer over Toppsundet, Kvæfjorden eller Andfjorden. Elgen til høyre tilhører en gruppe på tre som har vært her siden i vår. Den løp forbi mens vi drev og høstet oppe i Kroken.

(21.07.2005)


Så går det definitivt mot slutten med midnattsol for i år. I natt var nesten hele soløyet synlig over Grøtasundet. Det er spådd overskyet vær de nærmeste dagene, så kanskje er dette siste glimt av midnattsola.

(21.07.2005)


Geitramsen blomstrer, og humlene flokker seg om den. Her er det mange blomster på ett sted, så de behøver ikke fly så langt med de underdimensjonerte vingene sine.

(20.07.2005)


Her på gården foretrekkes lett høsteutstyr. Derfor bruker vi en John Deere 1950 traktor til en Serigstad FS 112 fôrhøster. I dag røk kløtsjen på 1950'en, og på bildet er den lastet opp på bergingsvogn for transport til FK-verkstedet i Harstad. Siloslåtten må uansett fortsette, så stortraktoren går nå for fôrhøsteren.

(19.07.2005)


Bildet viser Storåkeren i kveldssol. Skiftet ble ferdig høstet i dag, og ga som resultat i overkant av normal avling. Dette til tross for at overvintringen ikke var den beste. Men vekstforholdene må karakteriseres som ideelle for et område med skarp sandjord der det ellers ofte blir tørkeskade.

(18.07.2005)


Vi benyttet finværet til å begynne å legge i silo nå i ettermiddag. Godt begynt er halvt fullendt heter det, men det er fortsatt mange dager og lass som gjenstår. På bildet passer Vytautas grasriveren.

(17.07.2005)


Gintare har lært seg å melke. Hun tar nå fjøsstellet alene, og under siloslåtten vil hun få ansvaret for denne delen av gårdsdrifa. Etter det kan hun godt tenke seg å jobbe også på andre gårder i nærheten.

(16.07.2005)


Fra gammelt av var det et tegn på at tiden var inne for å starte slåtten når penggraset, eller pengeurten som det botanisk sett er mest riktig å si, blomstret av. At vi ikke har begynt å legge i silo ennå, skyldes imidlertid sen våronn og andre gjøremål, ikke at planten til høyre fortsatt står i blomst.

(15.07.2005)


Halvtreroringen ble brukt for å ekspedere lokalbåten inntil vi fikk veiforbindelse i 1973. Senere har den blitt mindre brukt, og nå har den stått i naustet i om lag ti år. Vytautas ønsket å komme seg på havet, og har derfor tjærebredd, oljet og malt båten slik at den nå ser ut som et skrin.

(14.07.2005)


Det har vært sørvestlig vind i hele dag og regnbyger. I kveld begynte skydekket å sprekke litt opp, og barometeret stiger. Så kanskje det blir laglig vær til vi begynner å legge i silo?

(13.07.2005)


Combi Trac er en liten beltegående maskin som kommer til nesten over alt. Den siste tiden har den ligget demontert på gulvet i silobygget i påvente av deler. Nå var det viktig å få skrudd den sammen før silolegginga starter. På bildet er Tore ute og prøvekjører doningen etter fullført jobb.

(12.07.2005)


Ettersom vi har drevet med våronn helt til i går, er vi ikke klar til å begynne siloslåtten ennå. Vi har imidlertid mer fôr enn siloene rommer, og bruker også rundballer som konserveringsmetode. På bildet er Hans Karstein i ferd med å feste enden på strekkfilmen etter å ha pakket inn enda en rundballe.

(11.07.2005)


Og så kom regnet. Det var varslet, så det ble arbeidet i hele natt for å få sådd grønnfôret på Stormyra vest og på Mølnelvsletta. Alt var ferdig tromlet kl. 06:30 i dag morges, bare et par timer før det begynte å regne. Nå er det bare å håpe på tjenlig vær under siloslåtten.

(10.07.2005)


Dette er ikke nysnø, men kalk som er spredd på myra for å gjøre den mindre sur. Lav pH gjør at næringsstoffene bindes i jorda og blir lite tilgjengelige for plantene. Kalking er derfor helt avgjørende for avlingsnivået på slik jord.

(09.07.2005)


Og så kom havskodda sigende. Den omkranser fjellene, og ute i fjorden står den som en vegg. Selv om feriefolket ønsker solskinn dag og natt, er nå det her bedre arbeidsvær.

(08.07.2005)


Dette bildet er tatt på kanten av gårdsveien. Mye nedbør tidligere og varme nå gir blomsterprakt på et sted som normalt ville ha vært ganske brunsvidd på denne tiden.

(07.07.2005)


Endelig fikk vi sådd igjen Vestermyra, og i kveld plukket vi resten av steinen. Gintare fikk i dag arbeidstillatelse hos politiet i Harstad, så nå er også hun i arbeid på gården. Og det kan trenges, for med det været vi har hatt, og det vi nå har, kommer våronn og slåttonn nærmest samtidig.

(06.07.2005)


Finværet har ført til stor tilstrømming av folk hit til Elgsnes. Det kan bli ganske slitsomt når folk vasser i enga, blokkerer avkjørslene og som på bildet til og med bruker enga som parkeringsplass.

(05.07.2005)


Dette er midnattsoldrømmen. Skyfri himmel, fin temperatur, vindstille - og sola som speiler seg i stavstille hav.

(04.07.2005)


Vi har ikke rundballeutstyr selv, og Hilmar på Aun har gjort denne jobben i mange år. I dag hadde han tid til å komme, og de første markestykkene, Russeleiren og Hestenvika, ble høstet.

(03.07.2005)


Sol fra skyfri himmel og 18 grader i skyggen har fått fart på tilstrømmingen til sandstranda. Rosende omtale av bademulighetene her på Elgsnes i dagens Harstad Tidende gjør vel også sitt. Så er det bare å håpe at feriefolket holder seg unna dyrka mark, og at de ikke blokkerer veiene med uvettig parkering.

(02.07.2005)


"Elg i solnedgang" er en klisjé innenfor kitchkunsten. Bildet til høyre faller utenfor denne kategorien ettersom vi ikke har solnedgang her nord på denne tiden av året.

(01.07.2005)