Selv om skodda ligger tykk, har løvetanna åpnet blomsten. Noen fluer har slått seg ned, men de har ingen pollineringsfunksjon. Løvetanna formerer seg nemlig ukjønnet.

(31.07.2006)


Tre soldager var tydeligvis nok. I natt kom havskodda sigende, og som følge av relativt lav temperatur og lite vind, har den blitt liggende hele dagen.

(30.07.2006)


Denne dagen kalles Olsok til minne om at Olav Haraldson falt i slaget på Stiklestad 29. juli 1030. Sammenhengen mellom Storåkeren og slaget på Stiklestad ble beskrevet på denne siden 29. juli 2004. I dag dyrker vi korn til grønnfôr på Storåkeren - helt uten storpolitiske konsekvenser.

(29.07.2006)


To solskinnsdager på rad er det lenge siden sist vi hadde. Med et slikt vær er det enkelt å høste, så i dag fikk vi berget mye gras, både i siloen og i rundballer. Mange klager over små avlinger, men her på gården tegner det til å bli et godt fôrår.

(28.07.2006)


For første gang på aldri så lenge har det vært sol fra skyfri himmel hele dagen. Sola går nå i skjul bak Andøyfjellene litt over kl. 23. Bildet er tatt like før den forsvinner bak Arnipa.

(27.07.2006)


En stille og fin kveld, og skydekket er til og med i ferd med å sprekke opp. Men nå merker vi at det ikke lenger er fullt så lyst rundt midnatt som det var mens sola var over horisonten hele døgnet. Så får vi håpe at resten av sommeren blir like fin som den har vært dårlig til nå.

(26.07.2006)


25. juli har navnet Jakob våthatt. Regnet det denne dagen, ville regnværet vare i fire uker. Selv om det var overskyet i dag, så kom det heldigvis ikke nedbør, noe som skulle tilsi bra innhøstingsvær framover. Det kan trenges, for nå har vi begynt å slå profilene oppe på Stormyra.

(25.07.2006)


Endelig en godværsdag. Det dårlige været sist uke har forsinket siloleggingen, men nå er den første siloen full. På bildet jevner Liutauras og Edvard graset på toppen av siloen før plasten legges på.

(24.07.2006)


I dag er første hundedagen. Det heter fra gammelt av at om hunddagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. Det regnet en god del i natt, og har vært gråvær hele dagen. Men det er visst ikke slik at om hunddagene går inn med regn, så skal de gå ut med sol.

(23.07.2006)


I formiddag var det solskinn, og insekter som lever av blomsternektar, benyttet seg av det gode arbeidsværet. Bildet til høyre viser ei litt uvanlig humle. Den ligner mest på Bombus audax, men i følge litteraturen finnes ikke denne humla i Nord-Norge. Noen som vet hva denne slags humler heter?

(22.07.2006)


Undrenes tid er ikke forbi! I dag har vi hatt solskinn i flere timer. Selv om det nesten ikke var skyer på himmelen, lå det likevel et lavt skydekke i horisonten mot nord. Så ved midnatt kunne man bare se glansen av årets siste midnattsol.

(21.07.2006)


I dag tittet sola fram et øyeblikk. På bildet skinner den på Sankthanshågen rett over huset på Ebergplassen. For å ta solskinnsbilder denne sommeren, om så bare partielle, må man gå med kameraet på seg og i tillegg være rask på labben!

(20.07.2006)


Sundkjøring og regnvær til tross: I dag ble vi ferdig med å høste det første skiftet. Det heter Storbakkan og ligger dels på bnr. 1, og dels på bnr. 2. Stolpen til høyre i bildet stod i sin tid i grannegjerdet mellom de to nevnte bruikene.

(19.07.2006


Til tross for trøstesløse innhøstingsforhold, kan ikke siloslåtten utsettes lenger. Så i dag startet vi opp. Allerede på andre lasset røk bunnbeltet i grasriveren. Slik er det når man må høste i regnvær. På bildet er utstyret reparert, og Per-Helge, som er hyrt inn til siloslåtten, passer grasriveren.

(18.07.2006)


Regnsommer. Kanskje litt tidlig å felle en endelig dom, men med bare tre soldager til nå i juli, kan endog den største optimist begynne vakle i troen på at sommerværet snart kommer.

(17.07.2006)


Geitramsen begynner å blomstre. Et barndomsminne er at vi plukket nyutsprunget geitrams og gikk med til nabokona på fødselsdagen hennes i begynnelsen av august. Så selv om årets sommer har vært kald og våt, blomstrer geitramsen tidligere enn på 1950-tallet.

(16.07.2006)


Gråværet fortsetter. Men i dag har det vært lange perioder uten regn. Man blir etter hvert ganske smålåten når det gjelder været, så noen timers oppholdsvær tas imot som en gave fra oven. Men i kveld regner det igjen.

(15.07.2006)


Kapellet her på Elgsnes bærer navnet Hans Egedes Minne etter Grønlands apostel, Hans Egede, som var fra Harstad. Det er mest i bruk sommerstid, og kveldsgudstjenestene på fredagene pleier å være godt besøkt. Med det været vi har nå, er det mer tvilsomt at besøket blir stort i kveld.

(14.07.2006)


Harerugen (polygonum viviparum) vokser i beitemark, langs veikanter og i utmark. Den er ganske vanlig, men lite påaktet. Slik var det ikke i gammel tid. Når det var uår, ble jordstengelen og de brune yngleknoppene malt opp og brukt til å drøye melet.

(13.07.2006)


Igjen kommer sørvesten med regn. Ikke så mye i dag, men det er lovet mer av både vind og regn i morgen.

(12.07.2006)


Og så var godværet tilbake igjen. Man kan trygt si at værforholdene er skiftende for tiden. Bildet er tatt i Hestenvika. Videre innover har vi Elgsneslandet, Aungårdene, Litjehornet og Storneshalvøya. I bakgrunnen skimtes litt av fjellene på Rolla.

(11.07.2006)


Men hvor lenge var Adam i Paradis? I ettermiddag begynte det å regne igjen, og utover kvelden økte nedbørintensiteten. Det eneste positive som kan sies om nedbør nå, er at det er godt for grønnfôråkeren på bildet.

(10.07.2006)


Så fort skifter været, fra gårdagens silregn til solskinn og finvær i dag. Og i kveld ble det til og med midnattsol. Det var sannelig på tide, for midnattsolkveldene til nå i år kan telles på en hånd.

(09.07.2006)


Temperaturstigningen har gjort at mye fuktighet er samlet opp i luften. I dag fikk vi kraftig regn, eller mer presist det vi på nordnorsk kaller floing. Bildet viser at takrennene på fjøset ikke makter å ta unna nedbørmengdene.

(08.07.2006)


I dag var det faktisk solskinn, men utpå kvelden skyet det over. Og da vi nærmet oss midnattsoltid, var det bare litt gullfarging rundt et hull i skydekket som forteller oss at sola fortsatt er over horisonten hele døgnet.

(07.07.2006)


Hvitkløveren (trifolium repens) har i likhet med sin slektning rødkløveren nitrogensamlende bakterier på røttene. Med kløver i enga kan derfor nitrogengjødslingen reduseres. Hvitkløveren er krypende og egner seg derfor best til beitemark.

(06.07.2006)


Kvassdåen (galeopsis tetrahit) med sine mange pigger blir neppe ansett som vakker. Men går man nær nok, har de små blomstene en forbløffende skjønnhet.

(05.07.2006)


Det er innført nytt søppelsystem med sortering i flere fraksjoner. Før vi fikk offentlig renovasjon, fikk måsen matavfallet, brennbart avfall ble brent, gammelt tøy ble brukt til mattefiller, mens blikkbokser og glass ble kastet i en torvedam. Så søppelsortering er ikke noe nytt, og sannsynligvis var den gamle metoden vel så miljøvennlig.

(04.07.2006)


Og så var det slutt på godværet. Men elgen på bildet har vært ute en regnværsdag før. Den beiter ufortrødent i enga, og tar seg bare så vidt tid til å ta en titt på traktoren som stanser på veien ovenfor. Elgen er nemlig ikke sky så lenge man sitter inni et kjøretøy.

(03.07.2006)


Det tar fortsatt en ukes tid før vi starter med siloslåtten, men vi har så smått begynt med rundballene. Området på bildet skal brukes til beite senere på sommeren, så derfor hastet det med å få det slått og gjødslet. I dag var været laglig, og Hilmar hadde tid til å presse rundballer. Så dermed ble det søndagsarbeid på oss.

(02.07.2006)


I kveld ble vi ferdig med å fylle grøftene oppe på Stormyra. Et lite område er fortsatt ganske vått. Der kjørte vi på skjellsand for å skaffe bedre bæreevne. Hadde det ikke vært så tidkrevende, skulle i grunnen hele myra vært sandkjørt. Det ville gitt bedre bæreevne, bedre jordstruktur og mer balansert næringstilgang til plantene.

(01.07.2006)