I dag har det regnet fra i formiddag og til langt ut på ettermiddagen, og allerede ved tolvtiden var det så bløtt oppe på Stormyra at grashøstingen måtte stoppes. Sent i kveld hadde det tørket såpass opp at vi fikk noen lass til i siloen. Når man høster myr i slikt vær som vi har nå, blir det hele tiden en avveining mellom å unngå varmgang i siloen og unngå å ødelegge enga.

(31.07.2010)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(30.07.2010)


I dag er det olsok, og i katolsk tid ville en slik himmel som i kveld ha blitt tolket som helgenkongens blod. Mye ble gjort for å framstille råtassen Olav Digre som en ekte helgen. Til og med i Snorre Sturlasons kongesagaer fortelles det om at det ble mørkt midt på dagen under slaget på Stiklestad 29. juli 1030. Astronomiske beregninger viser imidlertid at solformørkelsen fant sted senere det året.

(29.07.2010)


En fin kveld med vindstille og 15 grader. Og best av alt - det har ikke regnet. At det er overskyet gjør ikke noe, verken for den som kjører traktoren eller for den som arbeider i siloen. Men for folk som liker å ligge og dra seg nede på sandfjæra, er nok sola etterlengtet.

(28.07.2010)


27. juli kalles sjusoverdagen, et navn som bygger på en kristen legende fra det tredje århundre i Efesos. Slik været er i dag, skal det ifølge den folkelige tradisjonen bli i sju dager eller sju uker. Det har vært en grå dag med litt nedbør. Vi får derfor håpe at det er spådommen på Jakob våthatt som i stedet slår til i dagene og ukene som kommer.

(27.07.2010)


Bildet til høyre er omtrent samme motiv som gårdagens. Forskjellen er at Austermyra er ferdighøstet, og at været er forandret. Det meste av dagen har skodda ligget helt ned til begyggelsen, men mot kvelden lettet den. Bare et skoddebelte lå igjen i Grytlandsfjellene da bildet ble tatt. Senere på kvelden kom luftfuktigheten ned i form av regn.

(26.07.2010)


To påfølgende dager med sol fra skyfri himmel har ikke akkurat vært vanlig denne sommeren. Spesielt gledelig er det med finvær i dag, på selveste Jakob våthatt. Dette er en gammel merkedag. En tradisjon går ut på at en våt Jakob våthatt gir regn i fire uker, en annen at regn på Jakob våthatt vil gi en våt høst. Ut fra dette bør det bli fint vær i tiden som kommer.

(25.07.2010)


Endelig en finværsdag! Høstingen går mye bedre når det er oppholdsvær. Jorda er imidlertid fortsatt våt, så foreløpig slår vi skifter med sand og morenejord. Bildet viser Storbakkan som nå er ferdighøstet. I bakgrunnen sees fjellet Elgen og Nonshågen.

(24.07.2010)


Mikkel rev kjenner lyden av fôrhøsteren, og vet at det betyr lett tilgang på mat. Så straks vi starter siloslåtten, er den på pletten. Den lusker rundt traktoren, og lar seg ikke en gang affisere av at man kobler til og fra fôrhøsteren. Og har den først funnet et bol med deilige lyserøde unger av vånd eller mus, så skvetter den først unna når den står i fare for å bli overkjørt.

(23.07.2010)


Uværet i dag var varslet. Derfor startet vi tidlig med siloslåtten. Likevel fikk vi bare 12 lass i siloen før høsteforholdene ble umulige. Vinden økte på, og nedbøren kom som regn, sludd og hagl. Været i dag minte mer om en høstkuling enn høysommer. Vi får håpe på bedre vær i morgen, ellers risikerer vi at det går varme i siloen. Bildet til høyre er tatt fra Johannes Olsa-odden. Klikk på det for å se en større versjon.

(22.07.2010)


Etter at melketankbilen hadde vært her på gården og hentet 1561 liter melk, kjørte den av veien på rettstrekningen mellom Ratesommarfjøssletta og Storhågen. Først måtte man pumpe melka over i en annen tankbil før bergingsvogna kunne dra bilen på veien igjen.

(21.07.2010)


I dag startet vi opp med siloslåtten. Det er det seneste oppstarttidspunktet i manns minne. Været er ikke gunstig, men nå nytter det ikke å vente lenger. På bildet er det Lavinia som passer grasriveren og transportørene som bringer graset opp i siloen.

(20.07.2010)


Nå er det visst helt slutt på solgløttene innimellom alt regnet. Dessverre er det ikke mulig å vente lenger med siloslåtten, selv om fôrkvaliteten blir dårligere i regnvær, skadene på enga blir større og faren for sundkjøring av høste- og siloleggingsutstyret er mye større når graset er vått og tungt. Men så vått som det er nå, begynner graset snart å råtne. Så da er det bare å komme i gang med fôrhøsteren.

(19.07.2010)


Det er tydeligvis ikke bare havseilere som finner det mer bekvemt å bruke motor enn seil. Bildet av nordlandsbåten til høyre ble knipset idet den passerte Elgsnes ved halvtotiden i ettermiddag på vei hjem fra Foldvikmarkedet.

(18.07.2010)


Nå skifter det mellom striregn og solskinn annenhver dag, og i dag har det til og med vært over 20 grader. Denne våren og forsommeren har vi fått uvanlig mye nedbør, noe som vises på Normangården på Raten. Normalt er torvtaket brunsvidd på denne tiden av året, mens det i år fortsatt er grønt og frodig.

(17.07.2010)


Det er nå veldig god spireråme på gjenlegget i Stormyrkjerran. Dessverre gjelder dette ikke bare for timotei og engsvingel som er sådd der, men også for vassarven. Den synes å klare seg enten det er kaldt eller varmt, vått eller tørt. Ved vårsåing er det uansett nødvendig å sprøyte, men da behøves det lite vind under sprøytingen og opphold i noen timer etterpå. Og ikke minst må jorda tørke opp slik at det er mulig å kjøre på den uten å lage dype spor.

(16.07.2010)


Etter at det kom 11 millimeter nedbør i går, har det klarnet opp. Og i dag har det vært fint vær med skyfri himmel store deler av dagen. Men mot kvelden kom skodda sigende rundt Kinnaksla, noe som var et dårlig tegn den gang man tørket graset til høy, da det betydde at fuktig havluft var på vei.

(15.07.2010)


En havseiler passerte Elgsnes i dag i god bør fra nord. Slike båter går tidt og ofte inn og ut Toppsundet, men det er et særsyn at de fører seil. Det kan være gode grunner for å bruke motor når det er vindstille eller vinden bærer imot i trange farvann, men når jevn og god vind kommer inn aktenfor tvers, er det uforståelig at flertallet ikke setter seil slik som her.

(14.07.2010)


Om sommeren er det turistgudstjeneste i kapellet Hans Egedes Minne her på Elgsnes hver fredag kveld. Resten av uka er det bare sauene fra Aun som holder til ved kirka. Det arkaiske ordet hjord burde kanskje benyttes, da denne benevnelsen for sauflokk fortsatt er i bruk i sakral sammenheng.

(13.07.2010)


For akkurat fem måneder siden skiftet meieriet ut den om lag 35 år gamle melketanken. Den som ble satt inn, var litt mindre, men ut fra tidliger produksjon skulle den være stor nok. Imidlertid melker kyrne mer enn noen gang før, så dermed ble det nødvendig å skifte melketank enda en gang i år.

(12.07.2010)


I dag har det vært overskyet, så solskinn, og mot kvelden kom det igjen skyer på himmelen. Men også skyene kan være vakre når de ikke blir så tette at lite lys slipper gjennom. Klikk på bildet til høyre for å se et større bilde i panoramaversjon.

(11.07.2010)


Her nord er været omskiftelig. Forleden dag var det tordenvær, i går finvær og i dag igjen regn. Da bildet ble tatt ved 23-tiden, lå skyene fortsatt langt ned i Grytlandsfjellene. Men for i morgen er utsiktene igjen bedre.

(10.07.2010)


Siden vi har sommertid, er normaltids midnattsol klokken ett om natten. Bildet til høyre ble tatt på dette tidspunktet sist natt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(09.07.2010)


I dag har vi hatt årets varmeste dag til nå med 22,2 grader Celsius. Denne plutselige temperaturstigningen førte til et kraftig tordenvær med skade på brannalarmsystemet på gården som resultat. På bildet er en tordenbyge på vei inn Andfjorden.

(08.07.2010)


Det har vært en langdryg affære å få lagt igjen skiftet Stormyrkjerran. Først skulle det gamle sommerfjøset rives, så måtte grøftene spyles, og deretter var det å vente på at det ble tørt nok til steinranking og vekkjøring av steinen. Og da vi akkurat var ferdig med steinfjerningen, bøttet regnet ned. Nå var jorda endelig laglig, så i dag fikk vi sådd og tromlet det siste skiftet for i år.

(07.07.2010)


Strandarven (honckenya peploides) er en hardfør plante som vokser helt nede i flomålet. Den tåler godt saltvann, noe som langt på vei forklarer hvordan den kan overleve nede i fjæresteinene. Blomstene er små og uanselige, men går man nært nok, kan man se motiver som det til høyre.

(06.07.2010)


Det ble ikke skikkelig midnattsol denne gangen heller, men midnattsol bak skyer kan også være fint. Billedformatet er i midlertid i minste laget, men hvis du klikker på bildet, får du opp en større versjon.

(05.07.2010)


Dagen startet med fint vær, men klokken 14 begynte det å regne, og på fem timer kom det like mange millimeter nedbør.Da bildet ble tatt ved 23-tiden, lå skodda fortsatt langt ned i Grytlandsfjellene.

(04.07.2010)


Enda en finværsdag med solskinn, vindstille og nå hele 16 grader. Det var imidlertid skyer på nordhimmelen, så bobilturistene på snuplassen fikk ikke se midnattsola. Men på resten av himmelen var det i kveld bare et slør av godværsskyer slik som bildet viser.

(03.07.2010)


I dag spaknet vinden, og storparten av dagen var det sol fra nærmest skyfri himmel. Dermed steg temperaturen til hele 14 plussgrader på det varmeste. Men dette ble visst for mye av det gode, for i kveld skyet det til, og havskodda kom sigende.

(02.07.2010)


I 2006 blomstret skogstorkenebben (geranium silvaticum) tre uker tidligere. Det kan passe bra med at utviklingen av planteveksten er tre uker senere i år enn hva vi har blitt vant til de senere år. Et annet navn på planten er sankthansblomst, så selv i et lengre perspektiv er altså årsveksten sen i år.

(01.07,2010)