Bildet til høyre ble tatt på omtrent samme tid, fra samme sted og i samme retning som gårsdagens bilde. Eneste fotografiske endring av betydning er at utsnittet er et annet. Den store forskjellen skyldes imidlertid at været har endret seg mye fra i går. Vi har hatt solskinn det meste av dagen, en vakker solnedgang, og etter det et flott fargespill i godværsskyene på himmelen. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(31.07.2011)


Når det er høytrykk ute i havet, kommer en kald nordavind ned fra Arktis og inn mot kysten. Huskeregelen er at om man står med ryggen mot vinden, så har man høytrykk til høyre. Det stemmer bra med situasjonen slik den er nå. I tillegg til nordavinden ligger skodda lavt i fjellene, og havskodda er ikke langt unna den heller.

(30.07.2011)


Olsok er i den katolske kirkekalenderen minnedag for råtassen Olav Haraldson eller Olav digre som han ble kalt fordi han var liten og tykk. Når han ble kanonisert, var det fordi den katolske kirken trengte en helgen i Norden, og noen bedre fant de visstnok ikke. Olsok var en viktig merkedag for været. Nå kunne man vente værskifte, til det bedre eller til det verre. Ettersom det i tillegg er nymåne i morgen, kan det godt hende at været endrer seg, og da forhåpentligvis til det bedre.

(29.07.2011)


11. juni hadde vi et bilde av ballblomen (trollius europaeus) på jernaldergravhaugen nedenfor Ebergplassen. Nå er kneppsoleia, som er det lokale navnet på denne planten, avblomstret. Men i stedet har geitramsen (chamaenerion angustifolium) tatt over og pryder gravhaugen slik bildet til høyre viser.

(28.07.2011)


Det har egentlig vært relativt lite nedbør til nå i sommer, så gjenlegget på Bertelmarka har hatt ujevn oppspiring. Det som har spirt, fikk en kraftig vekststimulans av rotbløyta for to dager siden, og etter hvert vil det forhåpentligvis komme gras opp også i åpenrommene der det til nå har vært for tørt til at grasfrøet har kunnet spire.

(27.07.2011)


Dagen startet med sol fra skyfri himmel. Deretter skyet det over, og vi fikk en millimeter regn. Ikke mye sammenlignet med gårdagens nedbørsmengder, men likevel nok til å løse opp handelsgjødsla som vi kjørte ut i dag. Etter regnbygen klarnet det opp, og bildet til høyre ble tatt idet sola brøt gjennom skydekket.

(26.07.2011)


25. juli kalles Jakob Våthatt og er i kirkekalenderen en minnedag for apostelen Jakob som ble halshugd i Jerusalem i år 44. Dette er tredje hundedagen, og nå kan man vente regn. Hvis denne dagen var våt, ble høsten våt, het det i folketradisjonen. Ettersom det kom 33 millimeter nedbør i dag, kan vi derfor vente oss en usedvanlig regntung høst. En annen tradisjon går ut på at dersom det regner på Jakob Våthatt, vil det regne i fire uker framover.

(25.07.2011)


Så er også rundballene kjørt til lagerplassene. Her ved Storhågen er det 146 rundballer, og på Gårdshågen 51 rundballer av årets grøde i tillegg til en del rundballer fra i fjor som vil bli brukt først. To siloer på til sammen 260 m3 er også fulle, så vinterforsyning til den buskapen som det er plass til i fjøset, er alt berget.

(24.07.2011)


I dag er det første hundedagen. Det heter at hvis hundedagene går inn med sol, skal de gå ut med regn. i løpet av dagen har det vært både regn og solskinn, så vi kan kanskje vente oss vekslende vær framover. Ett er ihvertfall sikkert: Perioden med midnattsol er over for i år. Men fortsatt kan sola lage et fargespill i skyene på nordhimmelen fra sin posisjon bak horisonten ved midnatt. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.07.2011)


Så er vi ferdig med siloslåtten for denne gang. Vi har fylt begge siloene, og presset om lag 200 rundballer. Og fortsatt er det litt gras som ikke er høstet. Vi hadde noe tørkeskade på den tørreste fastmarka, men til gjengjeld har myrene gitt over normalavling i år. Så dermed kan vi fastslå at det blir et godt fôrår allerede før vi vet noe om hvordan håslåtten blir.

(22.07.2011)


Geitramsen blomstrer nå mens rødkløveren på veikanten alt har visnet, trolig mer på grunn av lite nedbør enn fordi blomstringsperioden er forbi. Det er forøvrig neppe noen tilfeldighet at geitramsen vokser sammen med rødkløveren, for geitramsen er en nitrogenkrevende plante, mens kløveren har nitrogenfikserende bakterier på røttene som er i stand til å gjøre nitrogenet i luften tilgjengelig som plantenæring.

(21.07.2011)


Etter at det ble etablert oppdrettsanlegg på Bogen, Hestenvika og Selvika, har skipstrafikken i innerleia rundt Elgsnes økt betraktelig. Båten på bildet er MS Feed Tromsø som frakter fôr til oppdrettsanleggene fra fiskefôrprodusenten Ewos. Størrelsen på fartøyet sier noe om hvilke dimensjoner oppdrettsnæringen etter hvert har fått.

(20.07.2011)


Også i år er det betydelig mer avling enn hva vi har plass til i siloene. Derfor var Jan-Olav Angell her i dag og presset mer enn 180 rundballer på 53 dekar. Med presse som både presser og pakker inn rundballene, er det mulig for en person å gjøre dette. I bakgrunnen på bildet høster Tore på gammelmåten med fôrhøster.

(19.07.2011)


Tjelden som vi skrev om 22. juni, hadde da lagt nye egg etter at de første eggene var røvet. Nå har begge ungene krøpet ut av skallet, og på bildet vises den sist klekkede ungen som ikke er blitt tørr ennå. Selv om ungene unngår revkjeften, er det et spørsmål om de blir store og sterke nok til trekket begynner utpå høsten.

(18.07.2011)


Det er fint med grønne enger, men sannelig er det flott å se ut over nyhøstede jorder også når man vet at graset som grodde her nå er berget i hus der det gjærer til surfôr som skal bli vinterfôr til buskapen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(17.07.2011)


I dag passerte hurtigruten MS Nordnorge på sør. Etter at fjernsynskameraene ble slått av i Kirkenes 22. juni, har situasjonen for mannskap og passasjerer vendt tilbake til det normale. Det er ikke lenger musikkorps og ordfører på hver ei kai som anløpes, og ikke minst er det slutt på all tullkjøringen med cabincruisere rundt hurtigruten under fart.

(16.07.2011)


Etter storregnet i går har det vært oppholdsvær i dag. Og utpå dagen klarnet det opp slik av det ble midnattsol fra nærmest skyfri himmel i kveld. Sola står ikke lenger høyt på himmelen ved midnatt, så nå er det ikke mange dagene igjen før det er slutt på midnattsola for i år.

(15.07.2011)


I dag har det regnet kraftig og lenge, så det ble skoft i siloleggingen. Heldigvis hadde vi ikke begynt å fylle silo nummer to, så vi behøver ikke bekymre oss for varmgang i siloen. Og i morgen blir det forhåpentligvis bedre vær.

(14.07.2011)


Og regn ble det, om enn bare en millimeter. Men skyene over fjellet Toppen bakerst i bildet til høyre er mørke og regntunge. Så det blir nok flere millimeter med nedbør før det igjen blir oppholdsvær. Selv om regnet ikke er ønsket under innhøstingen, er det bra både for grønnfôråkeren i bakgrunnen og for enga i forgrunnen som skal brukes som beitemark for kyrne senere på sommeren.

(13.07.2011)


I kveld kom finværet tilbake for en stakket stund, men i morgen skal det i følge meteorologene igjen bli regn. Pressing av rundballer er derfor utsatt til mandag, for da er det bedre utsikter til oppholdsvær.

(12.07.2011)


For to dager siden var det 27 grader i skyggen og så varmt i traktorhytta at man kunne ønske seg kjøleanlegg. I dag var temperaturen falt til 12 grader, og varmeapparatet måtte settes på for å holde traktorvinduene duggfrie. Nord-Norge er sannelig kontrastenes landsdel! Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(11.07.2011)


KV Senja er på vei ut Andfjorden. Holmene bak er til venstre Litjeskarvhausen og til høyre Storskarvhausen. Foran den ligger Sennholmen der det står ei fyrlykt som blir synlig om du klikker på bildet og får fram en større versjon. Bakerst i bildet skimtes fjellet Arnipa på Andøya.

(10.07.2011)


Oppe på Stormyra må det være mye mark, for småmåsen var like nærgående under fôrhøstingen som den ellers bare er under jordarbeiding. I dag var det 27 grader i skyggen og lummer luft, så det var en varm fornøyelse å drive med siloslått.

(09.07.2011)


Før i tiden var dette tiden på året med mest tungarbeid for hesten. Det var store høylass som skulle dras opp på låven, gras skulle flyttes med sleperive, men tyngst av alt var slåmaskinen. Ofte måtte maskinslåtten utføres om natten for at det ikke skulle bli for varmt for hesten. Men etter at traktorer med stadig flere hestekrefter har tatt over de tunge takene på gårdene, har hesten blitt degradert til et hobbydyr. På bildet er to fritidsekvipasjer på vei ned mot Oppsetta.

(08.07.2011)


For reven på bildet har lyden av traktor og fôrhøster samme funksjon som matklokka hadde for onnefolk før i tiden. Den forbinder lyden med voksen vånd og deilige små lysreøde munnfuller i bolene. Straks den hører at høstingen er i gang, er den på pletten, og har den først fått ferten av vånd, er det bare så vidt den flytter seg for traktoren. Bildet til høyre er tatt på kloss hold fra traktorsetet mens reven er konsentrert om en lekkerbisken inne i graset

(07.07.2011)


Etter at sykdom slo ut storparten av oppdrettsnæringen i Chile, har det vært det reneste Clondyke i norsk oppdrettsnæring. Fiskeoppdretterne har operert med fortjenestemarginer som andre matvareprodusenter bare kan drømme om. I det siste er imidlertid lakseprisen halvvert. Norlaks sitt anlegg utenfor Hestenvika er uansett i full drift, og i kveld var MS Bjørg Pauline der med eller etter fisk.

(06.07.2011)


Storåkeren har skarp sandjord, og er av den grunn tørkesvak. Derfor blir dette skiftet som regel slått først. Vi har nå hatt nordavindskuling uten nedbør i noen dager, så det er på høy tid å få graset i hus før det tørker bort. Med stiv kuling er det imidlertid en utfordring å fylle tilhengeren uten at for mye av graset forsvinner med vinden.

(05.07.2011)


Så er vi i gang med siloslåtten. Planen var å starte midt i forrige uke, men når ileggingsutstyret er 30 år gammelt, tar det sin tid å få all leamikken i orden før man starter opp. Når man først har begynt siloleggingen, bør det helst ikke bli avbrekk før siloen er fylt. Så nå er det bare å krysse fingre og håpe at utstyret holder også i år.

(04.07.2011)


Hovedskipsleia fra Toppsundet mot Kvæfjord og Kasfjord går utenfor Hestenbø'n, Notkastet, Måsskjærran, Mellabø'n, Sørbø'n og Kortan. Men når båtføreren er kjent, er det tid og bunkers å spare på å gå innerleia rundt Elgsnes. På bildet er det frakteskuta MS Kyst av Harstad som har rundet Elgsnesodden og er på vei sørover på vestsiden av Elgsneshalvøya. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.07.2011)


Hilmar hadde feil på rundballepressa i går, så det gikk lenger enn vanlig før graset ble presset. Men siden det ikke har vært sol og bagatellmessig med regn siste døgnet, går nok det bra. På bildet er Hilmar i ferd med å presse det siste graset på skiftet Russeleiren, mens Hans Karstein pakker inn rundballene.

(02.07.2011)


Det var et stort skyglan ute i Andfjorden i kveld. Sola trække vatn, sa de gamle. Dermed kunne man vente nedbør i nær framtid. Men værradaren viser ikke at det er regnbyger på vei, og meteorologene spår bare sol og finvær. Så i morgen får vi se om det er vitenskapen eller folketradisjonen som er best til å spå været. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(01.07.2011)