I formiddag passerte MS Lofoten Elgsnes på sør. Hun ble bygget ved Akers mekaniske verksted og overlevert Vesteraalens Dampskibsselskab i 1964, og tilhørte den generasjonen hurtigruteskip som i sin tid ble kalt "nybåtan". I dag er Aker mek. blitt til Aker brygge, og MS Lofoten er den desidert eldste hurtigruten på strekningen mellom Bergen og Kirkenes.

(31.07.2014)


Meteorologene hadde lovet mye nedbør i dag, men det kom bare en millimeter. Og mot kvelden lettet skydekket såpass i nordvest at motivet til høyre ble til. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.07.2014)


Fisketuristene som har vært her siden onsdag i forrige uke, har hatt vekslende værforhold. I går for eksempel hadde de landligge på grunn av vinden. Men i dag har forholdene vært ideelle, med fangst stor nok til å fylle kvoten. For Johann Hartl var det imidlertid ekstra stas å få ei kveite på 35 kilo.

(29.07.2014)


Det har blitt et tydelig værskifte etter den lengste finværsperioden i manns minne. Med nordavindskuling og temperaturer mellom 11 og 15 grader er vi tilbake til mer normal nordnorsk sommer. I dag falt det til og med en millimeter nedbør, men det må nok ei skikkelig rotbløyte til om det skal bli fart på gjenveksten.

(28.07.2014)


Dagen startet med solskinn fra skyfri himmel og nesten vindstille. Det fikk harstadfolk og andre tilreisende til å frekventere sandfjæra her på gården. Men nordavinden økte på, så da dro de fleste igjen. Og da havskodda kom sigende inn fjorden nå i kveld hadde alle dratt.

(27.07.2014)


Elgen har beitet ned geitramsen i grøftekantene rundt huset på Ebergplassen slik at det bare er stilker igjen. Men oppe i den bratte steinura ovenfor har ikke elgen våget seg, så der står geitramsen nå i full blomst.

(26.07.2014)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.

André Bjerke: Det finnes ennu seil (1968)

(25.07.2014)


Elgen elsker geitrams, og disse tre elgene var på geitramsslang i natt like ved huset på Ebergplassen. Da de ble oppdaget, fortrakk de fra stedet, men var ikke mer skremt enn at en av dem ble observert idet den koste seg med geitrams på samme sted senere på natten.

(24.07.2014)


23. juli er første hundedagen. Varmen fortsetter, og til og med Lorian, som kommer fra sørligere breddegrader, fant det forfriskende med et bad i sjøen. Men så er da også sjøtemperaturer på 17 - 18 grader noe vi tidligere aldri har sett her på Elgsnes. Imidlertid vil finværet ta slutt, for som det heter: Går hundedagene inn med sol, skal de gå ut med regn.

(23.07.2014)


I dag morges passerte det Bahamas-registrerte cruiseskipet Seven Seas Voyager Elgsnes på vei fra Magdalenafjorden på Svalbard til Harstad hvor skipet etter mudringen i havneområdet kunne legge til ved Larsneset. I kveld passerte Seven Seas Voyager igjen på vei ut Andfjorden før kursen ble lagt mot vestlandsfjordene.

(22.07.2014)


Det har vært enda en varm dag med yrende liv på sandfjæra. Men da bildet ble tatt like før midnatt, hadde strandfolket dratt. Snuplassen i Oppsetta er imidlertid et yndet overnattingssted for bobilturister, gjerne flere i følge. Men i kveld var det bare en bobil på snuplassen.

(21.07.2014)


Nå er det bare tre dager igjen før sola går i havet ved midnatt. Men allerede om to dager er det slutt på midnattsola, for siden vi har sommertid, er ikke sola på sitt laveste før nærmere klokken ett. Uansett er det fortsatt høysommer og mange fine kvelder også framover. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(20.07.2014)


I kveld kom havskodda sigende og la seg som et tynt slør over landskapet. Lengre oppe i terrenget var den mye tettere, eller det vi på dialekt kaller mørkeskodda.

(19.07.2014)


Tjeldparet som hadde reir nede på Bertelåkeren fikk klekket ut to unger i år. Ungene vokser utrolig fort, så nå er det ikke lett å skjelne ungene fra de voksne fuglene. Når tjelden skvaldrer som verst nede på fjæra, er det derfor vanskelig å vite om det er foreldrene som skjenner på avkommet eller om det er de unge som forlanger at foreldrene skaffer dem mer mat.

(18.07.2014)


Noen kråkeboller ser finere ut enn andre, men de er alle noen glupske skapninger. De har tatt fullstendig overhånd og beitet ned tareskogen som er et viktig skjulested for småfisken. Selv tangen har de gumlet i seg helt opp til laveste lavvann. Lengre opp i fjæra holder heldigvis måsen og kråka rent.

(17.07.2014)


I kveld var det rolig i havna i Bryggestøa, for i ettermiddag dro fisketuristene som har vært her siste uke. Og for første gang siden tidlig i vår er det en åpen uke der det ikke er nye gjester i Normangården. Men om en uke er det nytt innrykk, og da av turister fra Østerrike.

(16.07.2014)


Etter 21. juni har det bare kommet en millimeter nedbør, så det begynner å bli veldig tørt. I kveld kom det imidlertid skyer på himmelen, så det er et visst håp om litt etterlengtet regn. Klikk på blidet for å se en større versjon.

(15.07.2014)


Sola står nå lavt på himmelen ved midnatt, og om ikke mange dagene er det slutt på midnattsola for i år. Men vi kan se tilbake på mange fine midnattsolkvelder både i juni og til nå i juli. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(14.07.2014)


Selv om temperaturen ikke nådde samme høyder som tidligere i uka, var det mye folk på fjæra også i dag. Mindre hyggelig er det at de bruker innmarka som trafikk- og campingareal. Det er ikke greit når man har reinplage i vinterhalvåret og turistplage i sommerhalvåret. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(13.07.2014)


Mens rundballene ble kjørt vekk fra Mølnelvsletta kom det plutselig to elger inn på markestykket. Den største jumpet elegant over gjerdet og forsvant i skogen med det samme idet traktoren nærmet seg, mens den minste nølte lenge nok med å hoppe til at det ble tid til å ta fram kameraet og ta bildet til høyre før også den forsvant.

(12.07.2014)


Fra maksimumstemperatur på 30,8 grader i går falt temperaturen bratt til 13,9 grader som høyeste temperatur i dag. Og med nordavinden kom det inn skyer samt skodde i fjellene. I kveld var det imidlertid en glippe i skylaget over Andmyran slik at solstrålene slapp gjennom. De gamle kalte dette skyglan. De pleide også og si at "sola trække vatn", så nå kunne man vente nedbør.

(11.07.2014)


I dag var det tid for rundballepakking, og med rekordvarme 30,8 grader i skyggen hadde det vært en lidelse uten klimaanlegg i traktoren. Bildet er tatt oppe på Bubergsletta der reinen har herjet fra høst til vår. Dette har gitt seg tydelig utslag på avlingsnivået. I fjor ble det høstet 23 rundballer på dette skiftet, mens det i år bare ble 14.

(10.07.2014)


Graset stod i stampe under kaldværet i slutten av juni, men varmen siste uke har gjort underverker. Så i dag startet slåttonna med at Jan-Olav Angell slo ned 53 dekar som skal presses til rundballer i morgen. I jordbruket er det travle tider, mens andre nyter strandlivet på sandfjæra i bakgrunnen. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(09.07.2014)


På Nord-Durmålstuva og Jonsborg ble det i går sådd gjenlegg uten dekkvekst, så nå var det tid for steinplukking. Det er sjelden at man ønsker nordavinden velkommen, men i dag var det en lettelse med nordavind som dempet den trykkende heten i vindstille vær.

(08.07.2014)


Finværet fortsetter med solskinn fra skyfri himmel, lite vind og maksimumstemperaturer opp mot 30 grader. Og i natt var minimumstemperaturen 19,8 grader, noe som så og si er tropenatt. Med fullstendig vindstille nattestid hjelper det ikke med gjennomtrekk, så soveromstemperaturen blir høyere enn hva man kan ønske seg for å få sove.

(07.07.2014)


Med 27 grader i skyggen har dette vært årets varmeste dag til nå. Og med sol fra skyfri himmel, vindstille og 16 grader i sjøen har det vært rene sydlandske tilstander på sandstranda i dag. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(06.07.2014)


Mange blomster har stått i knopp under kaldværsperioden og bare ventet på sol og varme. Så da endelig varmen kom, ble blomsterprakten ekstra stor. Skogstorkenebbene (Geranium silvaticum) på bildet er et eksempel på det. I gammel tid ble blomsten kalt Odins nåde, og ble brukt til å farge kapper til bruk i strid, trolig fordi man trodde at fargen på mytisk vis ville beskytte mot sverdslag og øksehugg. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(05.07.2014)


Når Andfjorden blikkar ei sommarnatt
med gullglans nordover hav
ei stille susing eg høyrer radt
og tidt ho meg sollengten gav.

(Frå diktet Andfjorden av Edvard Ruud.)

(04.07.2014)


Etter lang tid med kald nordavind snudde vinden på sør, og dermed spratt temperaturen opp til nesten 20 grader. Ut over dagen skyet det imidlertid over, men også de blå kveldene uten solskinn over Andfjorden kan være fine. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(03.07.2014)


Når det er mye stein i jorda, må det grovplukkes før jorda sloddes og såes til. Mens bonden var opptatt med bytte av gjester på turistanlegget, stilte Ådne og Edvard opp og plukket stein på Nord-Durmålstuva. Da bildet ble tatt, puster de ut etter vel utført jobb. Men det blir nok en ny runde med steinplukking etter såing og tromling.

(02.07.2014)


Det ange ungt og kryddersøtt langs alle vandringsveia
der juli danse sine døgn med lette sommarsteg.
Og alt som gror av kløverblom og ryllik og soleia
e enig om at hausten ikkje angår dem - og meg.

(Fra diktet Tiriltunge-tid av Helge Stangnes.)

(01.07.2014)