Etter at det ble slutt på ljåslåtten har mjødurten tatt over i bakken ned mot Ørnulfnaustet. Mjødurten ble brukt til å desinfisere tønner, og til å sette smak på mjøden, noe som har gitt planten navn. Mjødurten inneholder salisylater, og salisylsyre ble opprinnelig isolert fra blomsterknoppene på mjødurten. Produktnavnet aspirin ble laget ved en sammenstilling av a fra acetyl og spirin fra Spiraea, som var det latinske slektsnavnet på mjødurt på den tiden.

(31.07.2016)


Perioden med midnattsol tok slutt for over en uke siden, og nå går også juli måned mot slutten. Men fortsatt kan kveldsola være fin når den står lavt over Andmyran slik den gjorde kvart på elleve i kveld. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(30.07.2016)


Olsok var en viktig merkedag for været om høsten. En våt olsok varslet en våt høst, og olsok brøt alle andre værmerker. I dag har det vært gråvær, slik som da slepebåten NSO Crusader passerte Elgsnes i ettermiddag. Deretter har det kommet en millimeter nedbør, før det i kveld klarnet opp med solskinn og finvær. Ut fra dette kan man anta at høsen vil bli skiftende.

(29.07.2016)


Igjen skiftet været, og i dag har det vært solskinn og fin temperatur. Geitramsen har begynt å blomstre, og humlene benytter godværet til å samle honning og nektar. På bildet sees ei humle nede til høyre.

(28.07.2016)


Motivet til høyre er akkurat det samme som i går, men været er forskjellig. Mens det i går var solskinn og blå himmel, lå regnskodda tykk i Toppsundet nå i ettermiddag. Og fra kl. 14:30 til kl. 20:00 kom det 8 millimeter nedbør i form av yr og duskregn.

(27.07.2016)


Det finnes ennu seil som dukker opp
bak øde holmer. Inn i sundet svinger
en tidlig fokk, en spinnaker, som vinger
av utspent hvithet på en måkekropp.


(Fra André Bjerkes dikt "Det finnes ennu seil".)

(26.07.2016)


25. juli kalles Jakob våthatt. I kirkekalenderen er navnet jakobsmesse til minne om apostelen Jakob som ble halshugd i Jerusalem i år 44. Opp mot vår tid er dagen imidlertid best kjent som merkedag for sommerværet. Regnet det på Jakob våthatt, skulle det regne i fire uker. Det har ikke regnet i dag, selv om skodda ligger lavt i fjellene. Så da bør vel ikke været bli så aller verst framover.

(25.07.2016)


I går kveld kom skodda sigende og la seg over landskapet. I dag kom noe av fuktigheten ned som regn, og skodda lettet. Men i kveld lå den igjen tykk som grøt rundt fjellet Elgen sør for gården. "Han tålte ikkje varmen" pleide man å si i tiden før høytrykk, lavtrykk og frontsystemer ble forklart på fjernsyn.

(24.07.2016)


Selv om det er slutt på midnattsola for i år, kan nordhimmelen fortsatt være vakker nattestid. Bildet til høyre ble tatt om lag et kvarter etter midnatt mens det var skyer på himmelen og speilblankt hav. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(23.07.2016)


I dag var maksimumstemperaturen 22,2 grader, noe som gjør dagen til den nest varmeste til nå i år. Bare 27. juni var varmere. Og selv om det har vært merkbart færre biler her ute etter at det gikk ras i Aunfjellet, var det mange som likevel fant veien hit i dag for å grille i fjæra og bade i havet fra sandstranda langs Vågen.

(22.07.2016)


I natt er det midnattsol for siste gang i år, selv om det fortsatt er sommertidsmidnattsol et par netter til. Siden det var tett skydekke nær horisonten i nord, ble bildet tatt kl. 23:15, før sola forsvant bak skyene. "Nu veit vi ka vei det bær", sa de gamle. Klikk på bildet for å se en større versjon.

(21.07.2016)


Endelig har det klarnet opp, sola skinner, og det har vært hele 14,7 plussgrader. Dagen kalles Marit vassause, og i Trondenes sa man at "får ho Marit nokka i vassausa si, så blir det vanskelig å få høyet tørt". Med det fine været vi har hatt i dag, er utsiktene gode. Men allerede 25. juli kommer Jakob våthatt...

(20.07.2016)


I ettermiddag var det solskinn en kort stund gjennom et hull i skydekket som har ligget kompakt over oss den siste uken. Bildet er tatt fra Ebergplassen over mot Gården og viser at Storåkeren og Oppsettåkran som ble høstet for vel en uke siden allerede begynner å grønnes igjen.

(19.07.2016)


I kveld var det skyglan ute i Andfjorden. Men nå trenger vi ikke "at sola trække vatn", for vi har fått nok nedbør for en stund. Det som trengs nå er sol med landvind og varme for at jordene skal tørke opp. Det ble noen rundballer igjen på Mølnelvsletta lørdag kveld, men forsøk på å kjøre dem til lagringsplassen i dag måtte oppgis, da jordet ble for mye oppkjørt.

(18.07.2016)


I dag, og særlig i natt, har det regnet kontinuerlig. Før dagen var omme, hadde det kommet 37 millimeter nedbør, noe som er uvanlig mye. Det er for eksempel ikke ofte man ser fossende bekker ned fjellsiden i Lian mellom Alvestad og Dale på Grytøya. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon der dette vises bedre.

(17.07.2016)


Da er det aller meste av rundballekjøringa ferdig. Bildet viser rundballene fra Storbakkan og Øverlandet. De er nå lagret like ved fjøset, og er derfor lett tilgjengelige til bruk. 2015 ble det beste fôråret i manns minne, og 2016 tegner også til å bli bra.

(16.07.2016)


Med rundballepressing på 74 dekar på en gang, er det en god del etterarbeid med å kjøre rundballene til lagringsplassene. Nå er jobben gjort på Oppsettåkran, Storåkeren, Finneviksletta og Nord-Durmålstuva. Det som gjenstår, er Storbakkan og Øverlandet på bildet, samt Mølnelvsletta.

(15.07.2016)


14. juli ble kalt midtsommer fordi vi nå er midt i sommerhalvåret, som går fra 14. april til 13. oktober. Primstavmerket var ofte en ljå eller ei rive, for nå var det tid for å begynne slåtten. Været bærer imidlert ikke preg av at det er høysommer, med maksimumstemperatur på 11,8 grader, tett skydekke, fjellskodde og havskodde ute i fjorden.

(14.07.2016)


Det er full fart i turistvirksomheten nede på Raten. I dag morges forlot en gruppe på 11 personer etter å ha vært her en uke, og en storfamilie på 9 personer ankom deretter. Vanligvis er gruppene her en uke, men familien som kom i dag, har booket et to ukers opphold.

(13.07.2016)


I går nådde temperaturen 14,9 grader, og i dag 12,3 grader. Det var tydeligvis nok til at skodda kom sigende i ettermiddag. Uansett er rundballeslåtten ferdig i denne omgang. Nå må rundballene kjøres til lagringsplassene før siloslåtten kan starte.

(12.07.2016)


Endelig ble det finvær, og da ble det full fart på rundballepressingen. På bildet er Jan Erik Ottestad i ferd med å pakke inn enda en rundballe nede på Storåkeren. Det er imidlertid mye gras, så det skal godt gjøres at hele jobben blir gjort i dag.

(11.07.2016)


Det trøstesløse været fortsatte i dag, med havskodde, fjellskodde og regnbyger. Dermed er det fortsatt umulig å presse rundballer av graset som ble slådd fredag ettermiddag. Men skal man tro meteorologene, blir det bedre vær i morgen.

(10.07.2016)


Værmeldingen i går gikk ut på at det skulle bli oppholdsvær i dag. Derfor ble 74 dekar slått ned, og noe ble pakket i rundballer i går kveld. Resten skulle pakkes i dag. Men så ble det yr og småregn på formiddagen, og skodda lå klam over oss hele dagen, så graset tørket ikke opp. Og i morgen meldes det om mer regn. Så man får bare håpe på at også det er feil værvarsel så rundballepressingen kan starte opp igjen.

(09.07.2016)


I dag startet slåttonna med at Hilmar Iversen fra Aun slo ned 74 dekar eng, og i kveld begynte Jan Erik Ottestad fra Elda å pakke graset i rundballer. Selv om det er bra med fôr, regner han med å bli ferdig med jobben i morgen. Da gjenstår bare å kjøre rundballene til lagringsplassene. Men etter det starter siloleggingen som tar betydelig mer tid.

(08.07.2016)


I dag har det vært overskyet vær, og selv om det er litt lette i skydekket på nordhimmelen i kveld, melder yr.no om fare for nedbør kommende natt. Rundballepressing er bestilt til i morgen ettermiddag, men på grunn av at det kan bli nedbør de nærmeste timene, blir ikke graset slått ned for i morgen formiddag. Så er det bare å krysse fingre og håpe på at det ikke kommer regn i graset før det er pakket i rundballer.

(07.07.2016)


I chartersesongen er onsdag byttedag der turister drar og nye kommer. Gruppen på 11 som kom i kveld, har vært her tidligere år, og noen har til og med vært på fiskeferie i Norge opp til 25 ganger. Til tross for dette, og til tross for en lang reise, fikk de seg bare litt mat før de dro ut for å fiske med alle tre båtene. Og fram mot midnatt var de slik bildet viser fortsatt ute.

(06.07.2016)


Etter noen fine dager er det igjen nordavind og regn, og skodda ligger langt ned i fjellene. Det er egentlig ikke så rart at nordsiden av verden i norrøn mytologi ble kalt Nivlheim, eller skoddeheimen som vi kanskje ville sagt i dag. Men slåttonna stunder til, så vi får håpe at været bedrer seg snart.

(05.07.2016)


Fisketuristene som bor i Normangården nede på Raten denne uken er godt fornøyde med fangsten. På bildet viser en av dem fram en torsk han har fått. Men de har også fisket kveite, brosme og hyse. I dag var kvoten de har lov til å ta med seg fylt, så det blir visst landligge fram til de drar på onsdag.

(04.07.2016)


I dag har været vært vekslende, fra regn i natt, overskyet og sørvestkuling i formiddag til solskinn og vindstille nå i kveld. Det eneste sikre når det gjelder været her nord er at det er omskiftelig og vanskelig å spå for meteorologene.

(03.07.2016)


Det var mer stein på Sør-Durmålstuva enn på forhånd antatt. Selv om det var lite stein der hvor det har vært gammel åker, var det desto mer på den delen som er nydyrket. Men nå er heldigvis jobben gjort, og på bildet tømmer Tore siste bøtta med stein i traktortilhengeren. Så nå gjenstår bare å sprøyte mot vassarven, som vil kvele grasspirene om den får vokse fritt.

(02.07.2016)


Ved overgangen mellom juni og juli var det flott midnattsol som speilte seg i stavstille hav. Senere på dagen skyet det over, og nå i kveld regner det. Men det er fortsatt fine temperaturer, med 19,7 grader som maksimumstemperatur og 13,6 grader som minimumstemperatur så langt i dag. Klikk på bildet til høyre for å se en større versjon.

(01.07.2016)